Trükkös fogmosással, elállított tükörrel és kávédarálással a kényelmesebb futásért

Csupasport CsupasportCsupasport Csupasport
Vágólapra másolva!
2022.09.16. 08:41
Akinek nincs lehetősége komolyabb keresztedzést végezni, néhány fortéllyal ő is jobban felkészítheti testét a lezúzandó kilométerekre.

A futók jelentős része hisz benne, hogy például hetente két bringázással vagy fitneszgyakorlatokat rendszeresen végezve, netán hegyi túrákra indulva nemcsak egyszerűen egy másik sportágat próbálhatnak ki, hanem ez a futóteljesítményükre is jótékony hatással lesz. Nem véletlenül találták ki a keresztedzés fogalmát, ám igen gyakori a kifogás is: munka, család, ezernyi teendő mellett éppen elég az, hogy hetente háromszor-négyszer futunk, sem kedv, sem idő nem marad egyéb mozgásformákra.

Így volt ezzel Jonathan Beverly is, viszont kreatív sportember lévén kitalált olyan gyakorlatokat, amelyekhez nem kell sok idő, sok hely, pláne sok pénz, mégis úgy érzi, kényelmesebben, gyorsabban fut. Az általa felvázolt öt hétköznapi trükköt mutatjuk be röviden.

 

Az egyensúly fejlesztése egylábas fogmosással


Természetesen nem mindegy, futás közben hogyan tartjuk a lábunkat, márpedig a helyes lábtartás egyik lényege meglátása szerint az egyensúly. Egy lábon állni gyerekként nagyon könnyű volt, ma azért már a legtöbb felnőttnek nehezebb.
Kis edzéssel persze jelentős javulást lehet elérni, amire kiváló alkalom a fogmosás, pláne annak, aki naponta többször is szokott mosdókagyló fölé hajolni.

Próbáljuk ki ezt reggel például jobb lábon állva, este bal lábon, nehezítésként – haladóknak – javasolt az oldalsó lábemelgetés vagy láblendítés is. További hasznos trükk lehet, ha a nadrág, zokni, cipő felhúzásánál sem ülünk, hanem egy lábon állunk.

 

Szemes kávé darálásával a keményebb farizmokért


Különös ötlet, de Beverly úrnak bevált, lehet utánozni. Itt a farizmokon van a lényeg, amelyek a futás úgymond leginkább fáradtságálló izmai. Előnyben, akik kávéznak, mégpedig szemes kávét darálnak: miközben a kézi darálóval előkészítette az eszpresszóadagját, régebben tíz guggolást tudott elvégezni, ma már huszonötöt képes, pedig ugyanannyi kávét iszik.

Egyenes gerinc, feszes farizmok – futóknak is ideális!

 

A lábujjak karbantartása akár cipőben is működik


Jól tudjuk, a kényelmes futáshoz lábujjainkra is szükség van, vigyázzunk rájuk! A rendszeres karbantartást segíti a lábujjak széthúzása olyan szélesre, amennyire csak tudjuk. Jó ötlet a lábujj-jóga is: a nagylábujjat nyomjuk a földhöz, miközben a többit felemeljük, majd cseréljünk, a nagy legyen a levegőben. Természetesen mindezt célszerű cipő nélkül tenni, de ha nincs más megoldás, zárt cipőben is hozhat eredményt.

 

Legyen egyenes a gerinc az autóban is


Az autóvezetés közben is monoton módon ülünk, de a felsőtestünkön azért segíthetünk. Érdemes felemelni a mellkast és a vállat, megfeszíteni az alsó hasizmokat, csökkentve ezáltal a gerinc görbületét.
Néhány centivel egyből magasabbra kerül a fej – és itt jön a Beverly-trükk, mert ő beállítja a visszapillantó tükröt erre a magasságra, hiszen amikor elfárad, újra görbül a teste, és egyből tudja, hogy valami nem stimmel, legalábbis nem látja a mögötte jövőt.

Kicsit ugyan balesetveszélyesnek hangzik, de azt mondja, neki bevált, most már nagyon sokáig tud egyenes gerinccel vezetni – a jobb testtartásának köszönhetően pedig kiegyensúlyozottabban futni.

forrás: outsideonline.com

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik