Csak óvatosan a téli újdonságokkal!

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 08:32
A vállalkozó szellem és a kalandvágy télen is a szabadba csábít, de vigyázzunk, ha a havon vagy a jégen valami új kipróbálásán törjük a fejünket. Hogy aztán ne törjön semmi…

Beköszöntött a tél, sokan síbotra cserélték a túrabotot. A hagyományos téli mozgásformák, a síelés, a szánkózás vagy a korcsolyázás mellett évről évre újabb idénysportok gyarapítják az egyébként sem gyér kínálatot. Sokan ugyanakkor megfeledkeznek róla, hogy nem mindegyik alkalmas mindenkinek.

A kalandvágy a természetbe csalogat, ott azonban zimankó, hó és jég várhat minket. Amikor eljátszunk a gondolattal, milyen lenne, ha rendhagyó téli sportokat is kipróbálnánk, gyakran számításba sem vesszük, hogy milyen kockázattal járnak, így a sérülésveszélyről is hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Az osztrák Kleine Zeitung terjedelmes összeállításban vette számba a napjainkban népszerű téli sportokat – és nem felejtette el hozzátenni, hogy közben mire kell odafigyelni. Ezeket a teljesség igénye nélkül igyekszünk összeszedni.

Freestyle síelés

Kellemes időtöltés a síelés, de tisztában kell lenni a sérülésveszéllyel

Bringázás havon

A kerékpározás szerelmesei télen sem mondanak le a bringázás élményéről. Különösen izgalmas lehet porhóban, hátszéllel száguldozni. A baj csak az, hogy a mostoha időjárási körülmények között könnyen elveszíthetjük uralmunkat a kerékpár felett. Fejvédő használata nemcsak erősen ajánlott, hanem kötelező, a végtagjaink védelméről is érdemes gondoskodni, sőt óvjuk a gerincünket is!

Jégfalmászás

Egyre többen éreznek leküzdhetetlen késztetést, hogy felkapaszkodjanak egy meredek falra vagy hegyoldalra. A kalandvágyókat a hó és a jég sem rettenti el, ne feledjük azonban, hogy a mászás némi előzetes ismeretet, gyakorlatot és erőnlétet követel, miként az sem hátrány, ha nem szédülünk a magasban. A bécsi orvos amondó: mászás, illetve kapaszkodás közben sérülhet a kezünk, így gondoskodjunk a megfelelő felszerelésről.

Szánkózás

Nem is gondolnánk, mennyire veszélyes, Ausztriában évente csaknem kétezren sérülnek meg szánkózás közben. A legtöbb sérülés – Marcus Hofbauer szerint – abból fakad, hogy fának hajtunk, elakadunk, felborulunk, vagy esetleg elütünk másokat. Gyakori szánkós sérülésnek számít a bokatörés (mivel a lábunkkal igyekszünk fékezni a bajban), amelyet megelőzhetünk, ha magas szárú cipőt viselünk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik