Lavina söpört el három ismert mászót

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2019.04.19. 15:24
Kanadában, egy lavinaomlásban életét vesztette a világ legjobb alpesi mászói közé tartozó David Lama, valamint két társa, Hansjörg Auer és Jess Roskelley.

Tragikus hír futott végig az interneten és a világ hegymászóközösségén. Az osztrák Tiroler Tageszeitung és a Der Standard lapok információi szerint ugyanis Kanadában, egy lavinaomlásban életét vesztette az osztrák David Lama (nyitó képünkön, falmászás közben) és Hansjörg Auer, valamint az amerikai Jess Roskelley, három a világ jelenlegi legjobb alpesi hegymászói közül.

A 28 éves Lama, a 35 éves Auer és a 36 éves Roskelley együtt másztak egy ezerméteres, nagyon nehéz utat a 3295 méter magas Howse Peak keleti falán, amely a kanadai Sziklás-hegységben található, és amelyet eddig csak egyszer, még 1999-ben másztak meg. Miután kedd este nem jelentkeztek be, Roskelley apja értesítette a hatóságokat.

A Howse Peaket akarta megmászni a csoport

Az első helikopteres kutatás mászófelszerelések nyomait látta, és egy félig a hóba temetett testet, azt pedig azonnal hozzátették, hogy a jelek szerint elképesztő méretű lavina tarolta le a hegyoldalt. Roskelley édesapja, aki a hetvenes években maga is megmászta a Howse Peaket, úgy nyilatkozott, hogy a csoport tagjai minden bizonnyal életüket vesztették.

A kutatást nagyban akadályozza, hogy a környéken továbbra is lavinaveszély van, de a kanadai hatóságok szerint már semmi remény arra, hogy a hatalmas lavinát Lama, Auer és Roskelley túlélte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik