A bizalomról

2475674 24756742475674 2475674
Vágólapra másolva!
2013.06.04. 23:06
Lassan 3 hete nem ragadtam tollat, nem véletlenül. Benito azt írta egyik elmélkedős posztjában, hogy akkor írjunk, ha van mondanivalónk, mert különben...

Lassan 3 hete nem ragadtam tollat, nem véletlenül. Benito azt írta egyik elmélkedős posztjában, hogy akkor írjunk, ha van mondanivalónk, mert különben szar lesz. Nagy igazság. És bizony nekem nem volt mondanivalóm, sem az utolsó, gyakorlatilag tét nélküli fordulóról, sem a kupadöntőről, sem semmi másról. Lehet, hogy buzisan fog hangzani, de tönkrementem a szezon végére, kikészültem, megnyilvánultam meggondolatlanul talán többször is különböző fórumokon, amire nem vagyok büszke. De továbbléptem, továbblépünk, mert muszáj, és mára visszatért a mondanivaló is.Lassan 3 hete nem ragadtam tollat, nem véletlenül. Benito azt írta egyik elmélkedős posztjában, hogy akkor írjunk, ha van mondanivalónk, mert különben szar lesz. Nagy igazság. És bizony nekem nem volt mondanivalóm, sem az utolsó, gyakorlatilag tét nélküli fordulóról, sem a kupadöntőről, sem semmi másról. Lehet, hogy buzisan fog hangzani, de tönkrementem a szezon végére, kikészültem, megnyilvánultam meggondolatlanul talán többször is különböző fórumokon, amire nem vagyok büszke. De továbbléptem, továbblépünk, mert muszáj, és mára visszatért a mondanivaló is.

Jorge Jesus felépített egy álomszezont szeptembertől május közepéig, aztán 10 nap alatt mindent elveszített. Követett el hibákat? Mindenképp. Hibáztatható teljes mértékben a végül trófeák nélkül zárt szezonért? Aligha.

- Portugál bajnokság, 28. forduló: Nem sikerült nyerni az Estoril ellen a Luzban, mert a fárasztó Fenerbahce elleni El visszavágó után 3 nappal szinte ugyanazt a kezdőt küldte pályára. Hiba volt, a csapat enervált és körülményes játékkal nem tudott nyerni, pedig egy győzelem esetén elég lett volna egy Moreirense elleni siker az utolsó körben. Meg is lett, csak éppen semmire nem mentünk vele.

- Portugál bajnokság, 29. forduló: A Porto elleni bajnoki döntőt uraltuk az első perctől az utolsóig, kijött a két edző közti óriási különbség. Vítor Pereira és csapata sima taktikai vereséget szenvedett, egy megpattanó beadással sikerült egyenlíteniük, majd Kelvin a 92. percben a semmiből meglőtte élete gólját, eldöntve ezzel a bajnoki címet. Bármit feltennék arra, hogy soha a büdös életben nem fogja még egyszer így felpörgetni jobbal, és beverni ballal. Egy pillanatra nem merült fel bennem, hogy emiatt hibáztassam Jesust.

A bajnoki címmel kapcsolatban tehát vegyesek az érzéseim. Ha az előbbi esetre gondolok, azért igenis felelős, az utóbbi egyszerűen óriási balszerencse.

Európa liga döntő: Nem kívánok elemzésbe bocsátkozni, aki látta a mérkőzést, tudja, hogy az ilyen végkifejletre egyszerűen nincsenek szavak. Érthetetlen, megmagyarázhatatlan. JJ egyetlenegy hibája, hogy elcserélte magát. A 60. percben jött Torres gólja, utána pár perccel becserélt egy szélsőt valamint egy csatárt egy hátvéd és egy támadó középpályás helyére. Nagyon korai volt. Egygólos hátrány, miért nem várt még? Szinte azonnal egyenlítettünk, aztán Gaitánnak kellett balhátvédet játszania, Garay megsérült, újra cserélni kellett. A végére elfáradtunk, frissíteni pedig nem tudott a csapaton. Érthető lett volna, ha Torres góljával mondjuk 2-re nő a különbség, de így nem. Másra nem tudok gondolni, minthogy nem készült a hosszabbításra, nyerni akart a rendes játékidőben. Tökös, de könnyelmű húzás volt, azonban nem egyértelműen meccset befolyásoló.

Portugál Kupadöntő: Mutassatok egy edzőt, aki két ilyen arculcsapás után egy kupadöntőre profin felrázza a csapatát? Nem sikerült, ettől függetlenül volt egy jó félidőnk sok kimaradt helyzettel és egy Gaitán góllal. A folytatásban csordogált a meccs, Artur potyázott, hogy izgalmasabb legyen, majd egy megpattanó lövés itt is megpecsételte a minimális kozmetikázás esélyét. Hibáztatható? Nem hinném.

Ennek ellenére múlt hétfőn összeült az elnökség, ahol sajtóinformációk szerint döntés született, miszerint nem kap új szerződést. Kedden behívták, hogy személyesen átbeszéljék a részleteket, majd bármilyen hihetetlenül hangzik, meggyőzte Luis Filipe Vieirát arról, hogy hiba lenne lemondani róla, folytatni szeretné a megkezdett munkát. Aztán sokáig semmi hír, bedobták a Valladolidos Djukic vagy éppen Laudrup nevét is, állítólag még Heynckes is képben volt egy rövid ideig.

A tények: Jorge Jesus további két évig a mesterünk marad. Mindenkit meggyőzött, új esélyt kapott, még úgy is, hogy ez akár Cardozo eladásához is vezethet, hiszen a kupadöntő utáni afférra hivatkozva JJ kijelentette, hogy nem akar a továbbiakban a paraguayival dolgozni.

Örülünk? Én mindenképpen. Jesus már négy évet töltött nálunk, előtte évente cserélgettük az edzőket, sose vált be senki igazán. És a "sikertelen" szezon ellenére most mutatta meg igazán, hogy csapatépítésben az egyik legjobb edző a világon. Axel Witsel és Javi Garcia a legfontosabb játékosaink voltak, és úgy mentek el, hogy esély sem volt a pótlásukra. Aztán neki köszönhetően lett egy Maticunk, akin már most összevesznek az oroszok az oroszokkal és az arabokkal egyszerre. Neki köszönhetően lett egy Enzónk, aki szélsőként a kölcsönadás ellen küzdött, középen viszont az egyik legjobb játékosunk lett. Olyan edzőkre röpködnek a klasszis jelzők mindenfelé, akik évről-évre 50-100 milliókat költhetnek, akik nem veszítenek kulcsembereket pótlási lehetőség nélkül. Ő sosem kapott 100 milliókat, mégis évről-évre felvesszük a versenyt a legjobbakkal. És bármi történik majd idén nyáron, tudom, a csapat jó kezekben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik