Nem csak az MLSZ nézi hülyének a szurkolókat

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2012.09.09. 11:09
"Portugál-magyar két jó barát, mindkét ország futballszövetsége hasonlóan hülyének nézi a szurkolókat!"-hangzik a jól ismert mondás. Vagy...

Jorge Jesus"Portugál-magyar két jó barát, mindkét ország futballszövetsége hasonlóan hülyének nézi a szurkolókat!"-hangzik a jól ismert mondás. Vagy nem is olyan jól ismert? Pedig így van. Tovább után egy nevetséges eltiltás, amit lehetetlen letölteni.Jorge Jesus"Portugál-magyar két jó barát, mindkét ország futballszövetsége hasonlóan hülyének nézi a szurkolókat!"-hangzik a jól ismert mondás. Vagy nem is olyan jól ismert? Pedig így van. Tovább után egy nevetséges eltiltás, amit lehetetlen letölteni.

Olyat már mindannyian hallottunk, hogy egy csapat villanyvilágítás hiányában nem játszhat hazai pályán akkor sem, ha épp nincs is szükség rá a korai kezdés miatt. Magyar szurkolóként biztosan éltünk már meg utolsó pillanatban bekövetkezett időpont módosítást, és pontosan tudjuk, hogy mit jelent az, hogy jó ebédhez buzi Léderer. Azt hisszük, hogy csak nálunk csinálják arcátlanul a dolgokat, de nem.

Portugáliában ugyan a helyi futballszövetség tovább jutott a látványterveknél, a köréjük csoportosuló szponzori körök inkább támogatják a nagy klubokat, mint hogy magukról neveztessék el az egész ligát (hol van még olyan, hogy a három ősi riválisnak ugyanaz legyen a mezszponzora?), és egy egész tökös kis válogatottat is kineveltek a portugál foci megújulása óta. Jorge Jesus eltiltása, illetve gyakorlatilag el nem tiltása azonban pontosan rávilágít a portugál foci mögé bújó érdekek sokszínűségére.Orbán és Barroso

Barroso:"Porto-Benfica? Mi közöm hozzá? A foci csak parasztvakítás Viktor, hogy mi addig nyugodtan dolgozhassunk, amíg betömjük a szájukat!" Kép: Blikk.hu


Kezdjük az elejével: március másodikán a Benfica 3-2-re kikapott a Portótól hazai pályán. Proenca ténykedése meglepetésre nem volt kirívóan gyenge, de Maicon 87. percben szerzett győztes gólja pont lesről született. Jorge Jesus természetesen ennek hangot is adott a meccs utáni nyilatkozatában, aminek meg is lett a következménye: a Portugál Labdarúgó Szövetség (FPF) kilátásba helyezte Jorge Jesus eltiltását.

Az ügyet húzták-halasztották, míg mindenki elfelejtette. Volna. Most, szeptember elején ugyanis úgy gondolták, hogy úgyis válogatott szünet lesz, valaminek történnie kéne: vizsgáljuk meg Jorge Jesus fél évvel ezelőtti nyilatkozatát. Az ötlet telitalálat volt az illetékesek részéről, ugyanis ha már kivizsgálták, akkor meg kellett állapítani, hogy Jorge Jesus tényleg nem nyilatkozott sportszerűen, hiszen a vereség okának nem a Porto jobb játékát nevezte meg (az lett volna az igazi hazugság...), hanem a Maicon-féle leshelyzetet, amivel amúgy ki is bontakoztatta az igazság minden részletét.

Na de hogyan lehetne megvádolni dilettantizmussal, csalással, vagy bármi mással az egyébként erre igen hajlamos Pedro Proencát, a portugál futball Kassaiját, az idei BL-, és Eb-döntő játékvezetőjét?

Sehogyan, ezért szerdán úgy döntött az FPF, hogy Jorge Jesust, mint kórokozót a nyílt sebből el kell tüntetni a pálya széléről. Mondjuk úgy 15 napra, szeptember 20-áig. Mellékesen 1500 euróra is meg kellene büntetni, hátha hívnia kell a Providentet.
Jorge Jesus

Istenem, hogy lehettek ilyen amatőrök?

De ne mélyüljünk bele túlságosan abba a kérdésbe, hogy Jorge Jesust mennyire vágta földhöz ez az 1500 eurós büntetés, hanem vizsgáljuk meg, hogy mi is történik pontosan a Benficával szeptember 5. és 20. között: konkrétan semmi. A válogatott szünet miatt nem játszunk bajnokikat, 19-én Glasgowban BL-jelenése van a csapatnak, és csak 23-án kell Coimbrán bajnokit játszani legközelebb, azaz Jorge Jesus eltiltását gyakorlatilag le sem tudja tölteni, hiszen nincs meccs, amin megtegye.

Mégis, milyen érdekek húzódtak akkor meg ez az egész bohóckodás mögött? Nagyon is súlyos sérelmek: az alapvető Porto-Benfica rivalizálás mellett Luis Filipe Vieira és Pinto da Costa (a továbbiakban: Puta da Costa), azaz a Benfica és a Porto elnökei gyakorlatilag hatalmas ellenségei egymásnak. Míg a Braga jó partnere a Sportingnak és a Benficának is, addig igazi szövetségesre a Porto csak a városi kistestvér Boavista, és a bírók személyében talált. A Boavista mára a mélybe süllyedt, ám Puta da Costa, és a portói kezek még mindig sokáig elérnek.Puta da Costa

Ezek a sérelmek az FPF berkein belül is felszínre törnek, a két nagycsapat lobbija igen erős, a marketingpénzek elosztásában hasonló a helyzet, mint Spanyolországban (annyi különbséggel, hogy a Sporting hagyományosan jó érdekérvényesítő, így nekik is jutogat szépen), és amikor nem összefognak egy-egy ügyben, akkor egymást fúrják minden erejükkel. A portugál liga ex-elnöke például szintén Puta da Costa, így néha ott is keresztbe tud tenni nekünk, de az igazi játszmákat az FPF-en belül nyomják le a nagyok. Véleményem szerint most is az történhetett, hogy mindkét lobbi erősen bevetette magát, majd valaki megelégelte a vihart a biliben, és meghozták ezt a salamoninak tűnő ítéletet. Csorbult az igazság, de nem is büntették meg Jesust túlságosan, abból az 1500 euróból meg majd vesz valamelyik hivatalnok egy új bicajt a gyereknek...

Kívülről nézve ez csak egy ártalmatlan csajbunyónak tűnhet, ám ne felejtsük: 2004-ben már megtörtént az első nagy futball-leszámolás Portugáliában, és akkor az Apito Dourado (Arany Sípszó) Luis Filipe Vieira győzelmét hozta. Ekkor történt ugyanis, hogy a portugál rendőrség lecsapott a portugál foci legnagyobb magát bevédeni képtelen férgeire, és egy erősen maffia szagú vádaskodás vette kezdetét. A téma külön posztot érdemel, így legyen elég annyi, hogy végül 2007-ben Puta da Costát két évre eltiltották mindennemű sporttevékenységtől, a Portótól hat pontot levontak, a Boavistát visszasorolták a másodosztályba, ex-elnöküket szintén eltiltották, és 5 bírót is felfüggesztettek.
Luis Filipe Vieira

Egyszer már megnyerte Kedves Vezérünk a harcot. Lenne ereje még egyhez?

Külön érdekesség, hogy Costa korábbi kurvája escortos barátnője (Carolina Salgado) indította az egész lavinát igazán be, ugyanis 2006-ban kiadta az Eu, Carolina című könyvét, ahol őszintén leírta, hogy a Porto elnökének élettársaként hogyan kellett bírókat zsarolni, hogy a kiscsapatok ellen pontot veszítsen a Benfica, és hogyan vesztegette meg gyakorlatilag a teljes portugál futballbürokráciát, hogy az említett időszakban szinte az összes Benfica-Portót elcsalják a kékeknek.

Az akkori felek még most is szemben állnak egymással, jó 10 évet öregedtek, de azért még nem kell őket félteni. A Benficánál hamarosan elnökválasztás lesz, aminek kapcsán piros pont jár Vieirának Jorge Jesus megvédéséért, pozícióját pedig csak a Javi García-Witsel páros eladása gyengíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik