Terülj, terülj, BL-asztalkám: így nyílik az ajtó a futballelitbe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.15. 14:30
null
A legutóbbi döntő után Arjen Robben és a Bayern München többi játékosa csókolgathatta a trófeát (Fotó: Action Images)
Azt, hogy egy labdarúgó-bajnokság mennyire erős, Európában általában az alapján mérjük, hogy az adott ország hány csapatot nevezhet a Bajnokok Ligájára. Ezekben a napokban rajtoltak az első őszi-tavaszi rendszerű 2013–14-es bajnokságok, közben a Győri ETO bekapcsolódása miatt előtérbe került a BL, úgyhogy itt a kiváló alkalom, hogy megnézzük, hogyan fest a már kész kvótaleosztás a Bajnokok Ligája 2014–15-ös idényére, és hogyan változhat 2015 nyarára.

 

KVALIFIKÁCIÓ A BAJNOKOK LIGÁJA 2014–15-ÖS IDÉNYÉRE
4 CSAPAT (3 A FŐTÁBLÁRA, 1 A SELEJTEZŐ PLAYOFFKÖRÉBE)
1. Spanyolország 2. Anglia 3. Németország
3 CSAPAT (2 A FŐTÁBLÁRA, 1 A SELEJTEZŐ PLAYOFFKÖRÉBE)
4. Olaszország 5. Portugália
3 CSAPAT (2 A FŐTÁBLÁRA, 1 A SELEJTEZŐ 3. FORDULÓJÁBA)
6. Franciaország
2 CSAPAT (1 A FŐTÁBLÁRA, 1 A SELEJTEZŐ 3. FORDULÓJÁBA)
7. Ukrajna 8. Oroszország 9. Hollandia
10. Törökország 11. Belgium 12. Görögország
2 CSAPAT (MINDKETTŐ A SELEJTEZŐ 3. FORDULÓJÁBA)
13. Svájc 14. Ciprus 15. Dánia
1 CSAPAT (SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ)
16. Ausztria 17. Csehország 18. Románia
19. Izrael 20. Fehéroroszország 21. Lengyelország
22. Horvátország 23. Svédország 24. Skócia
25. Szerbia 26. Szlovákia 27. Norvégia
28. Bulgária 29. Magyarország 30. Szlovénia
31. Grúzia 32. Azerbajdzsán 33. Finnország
34. Bosznia-Hercegovina 35. Moldova 36. Írország
37. Litvánia 38. Kazahsztán 39. Lettország
40. Izland 41. Montenegró 42. Macedónia
43. Albánia 44. Málta 45. (Liechtenstein nem indul)
46. Luxemburg  
1 CSAPAT (SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ)
47. Észak-Írország 48. Wales 49. Észtország
50. Örményország 51. Feröer 52. San Marino
53. Andorra
54. Gibraltár

 

Az európai országok többségét (így Magyarországot is) kizárólag a bajnok képviselheti az elit vetélkedésben, így esetükben inkább az a kérdés, mikor kell bekapcsolódniuk – a selejtezőbe. A cikk végi áttekintő táblázataink egyikében ez is szerepel, természetesen már a 2014–15-ös BL-szezonra – az európai bajnokcsapatok (és majdnem bajnokcsapatok) vetélkedésének 60. idényére – érvényes kvótaleosztás alapján.

A FŐTÁBLÁS TIZENKETTŐK TARTJÁK POZÍCIÓJUKAT

Mint ismert, a kvótaelosztás kiindulópontjaként rangsorolják az országokat az UEFA-együtthatójuk alapján; a 2014–15-ös kvóták kiosztásakor a 2013. tavasz végi együtthatót vették figyelembe, amelyet a megelőző öt európai kupaidényben (a 2008–2009-estől a 2012–2013-asig bezárólag) nyújtott teljesítmény alapján számítottak ki (lásd fent). Bár Spanyolország átvette a vezetést Angliától, ez a kvóták szempontjából nem jelent lényegi változást: ugyanaz a három bajnokság (a spanyol Primera División, az angol Premier League és a német Bundesliga) küldheti a maximális négy csapatot, illetve ugyanaz a három (az olasz Serie A, a portugál Primeira Liga és a francia Ligue 1) delegálhat hármat a 2014–2015-ös BL-szezonra, amelyik a 2013–2014-esre.

AZ ŐSZI-TAVASZI RENDSZERŰ EURÓPAI LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁGOK RAJTJA
JÚLIUS 12–14.
Horvátország, Oroszország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna
JÚLIUS 19–21.
Ausztria, Bulgária, Csehország, Dánia, Lengyelország, Románia
JÚLIUS 26–28.
Belgium, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Moldova
AUGUSZTUS 24.
Azerbajdzsán, Hollandia, Luxemburg, Macedónia, Örményország, Skócia
AUGUSZTUS 911.
Észak-Írország, Franciaország, Grúzia, Montenegró, Németország, Szerbia
AUGUSZTUS 1618.
Anglia, Görögország, Málta, Portugália, Spanyolország, Törökország
AUGUSZTUS 2325.
Albánia, Izrael, Olaszország, Wales
AUGUSZTUS 31.SZEPTEMBER 2.
Ciprus
KÉSŐBBI IDŐPONTBAN
Andorra

Nincs változás az automatikus főtáblás helyeket illetően sem, hiszen az UEFA-rangsor ebből a szempontból lényeges első 12 helyét, ha nem is ugyanabban a sorrendben, de ugyanazok az országok foglalják el, amelyek egy évvel ezelőtt (a már említetteken kívül Ukrajna, Oroszország, Hollandia, Törökország, Belgium és Görögország). Nem mindegy ugyanakkor, hogy ki a 13. helyezett!

DÁNIA HELYETT SVÁJC A KEDVEZMÉNYEZETT KICSI

A fenti kvalifikációs táblázatot néhány fejlemény felülírhatja. A legfontosabb: ha a 2013–14-es BL-kiírás győztese hazája bajnokságából is kivívja a 2014–15-ös BL-szereplés lehetőségét. Ha a címvédő a főtáblára kvalifikálja magát (a bajnokságok erősségét figyelembe véve ez a legvalószínűbb eset), akkor nincs szüksége a címvédőnek fenntartott helyre, így az automatikusan főtáblás szereplést érő jog az UEFA-rangsorban 13. helyezett ország bajnokának birtokába jut. A 2013–14-es szezonban Dánia a szerencsés 13. (a bajnok FC Köbenhavn élvezi a kedvezményt), azonban a következő kiírásban hasonló esetben Svájc leendő bajnoka repül fel egyből a főtáblára.

Ha a címvédő nem bajnokként a playoffkörbeli bekapcsolódásra szerezne jogosultságot, akkor legfontosabb következményként a 6. helyezett Franciaország harmadik helyezettje és a 7. helyezett Ukrajna második helyezettje a selejtező harmadik köre helyett a playoffkörben kezd. Vannak további lehetőségek is, de ezekre most nem térünk ki, hiszen abból kellene kiindulnunk, hogy a BL 2013–14-es győztese nem a legerősebb három bajnokságból (Spanyolország, Anglia, Németország) kerül ki, vagy onnan jön, de ott nem fér be az első négybe. Fantáziánkat tehát ráérünk később is szabadjára engedni.

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy ez utóbbi esetleges tényállás és az egy évig mér érvényben lévő korlátozás (négy csapatnál többet egyetlen ország sem indíthat a BL-ben) együttes következményeként előfordulhat: az említett három bajnokság egyikének negyedik helyezettje lemarad a 2014–15-ös BL-ről.

CIPRUST VÁLSÁG FOJTOGATJA, DE NEM A BL-BEN

A fenti táblázatból látszik: az európai rangsor első 15 országa rendelkezik azzal a kiváltsággal, hogy egynél több csapatot indíthat a BL 2014–15-ös kiírásában. Az eggyel korábbi kiíráshoz képest feltűnést kelt Ciprus felbukkanása ebben a társaságban, de mielőtt meglepődnénk e kuriózumon, gyorsan idézzük emlékezetünkbe, hogy az APOEL a 2011–2012-es szezonban emberfelettit nyújtva ott volt a BL legjobb nyolc csapata között.

Ehhez jött még, hogy az AEL Limassol a legutóbbi Európa-liga-kiírásban ott volt a csoportkörben, pontokat szerzett. „Csak” ennyi kellett ahhoz, hogy Ciprus – amelynek futballját erősen megtépázta a szigetországi pénzügyi válság – ötidényes UEFA-koefficiense két rivális megelőzéséhez elegendő mértékben javuljon, és az ország két csapattal futhasson neki a 2014–15-ös BL-szezonnak. Igaz, mindkettőre selejtező vár majd. Ciprus előretörésének nagy vesztese Ausztria, amely jövőre két csapat helyett már csak egyet küldhet a BL-be.

MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA IS A 29. HELYEN

Ausztria ugyanannak a meglehetősen nagy, „egy az ország, egy a BL-induló” szlogennel beazonosítható halmaznak lett eleme, amelyiknek második harmada elején Magyarország is található. A Videoton tavalyi El-helytállása jóvoltából a magyar csapatok olyan magas (3.000) idénymutatót termeltek, mint a Ferencváros UEFA-kupabeli csoportkörös szereplését hozó 2004–2005-ös idény (4.166) óta egyszer sem, de ez csupán az európai rangsorban eddig elfoglalt 29. helyünk megerősítéséhez volt elegendő. A szezon végén Magyarország megszabadul a gyenge 2008–2009-es mutatótól, de érdemi előrelépésre csak akkor lenne esély, ha egymást követő idényekben sikerülne főtáblás szereplést kiharcolni, és a legjobbak között sem csupán a pofozógép szerepe jutna csapatainknak.

NAGY ELŐRELÉPÉSEK, NAGY VISSZACSÚSZÁSOK

Értelemszerűen a legjobb helyeket elfoglaló országok gyakorta rontanak előző évi átlagukon (van miből), az azonban érdekes, hogy csupán három olyan bajnokság található Európában, amely az elmúlt négy idényben mindig javítani tudott az előző évi koefficiensén (Svájc, Szlovénia, Luxemburg). Nem sokkal marad el mögöttük Svédország sem, amely háromszor javított, és a negyedik évben sem rontott.

Ha a tavalyi listához képesti legnagyobb elmozdulásokat vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a legnagyobb visszaeső a hat helyet zuhanó Skócia: hiába a Celtic megsüvegelendő Barca-verése, kiesett a számításból a 2007–2008-as idény, amelyben a Rangers UEFA-kupa-döntős volt. A Neftci révén meglepetésre El-főtáblás csapatot adó Azerbajdzsán lépett előre a legnagyobbat (5), de négy helyet javított Románia (a CFR felverekedte magát a BL-főtáblára, ott nem égett le, míg a Steaua a 16-ig ment az El-ben) és Szlovénia is (a Maribor El-főtáblás volt).

S bár még messze a szezon vége, az együtthatókat mutató táblázatunkból jól látszik, hogy Ukrajna, Dánia, Görögország, Ciprus, lejjebb pedig Lengyelország és Szlovákia mérlegéből egy viszonylag kedvező adat törlődik ki az idő múlásával, fennáll tehát a visszacsúszásuk veszélye. Eközben Portugália, Svájc, Csehország és Románia gyenge évet írhat le, azaz jó szerepléssel javíthat jelenlegi pozícióján, kedvezőbb helyzetbe kerülhet a 2015–16-os kvótaosztáskor..

ÉS AMI MÉG ÁTÍRHATJA AZ INDULÓK NÉVSORÁT

A 2014–15-ös BL-indulás előtt minden korábbinál szigorúbban ellenőrzik majd, hogy a klubok megfelelnek-e az UEFA Pénzügyi Fair Play Szabályzatának. Az eladósodottság, a túlköltekezés, a pénzügyi szabálytalanságok, a trükkös forrásjuttatások eddig is alapjául szolgáltak UEFA-büntetéseknek, és ezen a téren várhatóan tovább csökken a klubok lobbiereje. A szankciók jellemzően nem országot sújtanak, hanem klubokat, az ország nem veszít kvótát.

(Némi átrendezést váltott ki, hogy a 2013. szeptemberi döntés értelmében a legfrissebb UEFA-tagállam, Gibraltár is indíthat csapatot a 2014–15-ös BL-évadban.)

Mint ismert, az UEFA döntött arról, hogy az Európa-liga győztese is jogot szerez a Bajnokok Ligája következő kiírásában való részvételre, de figyelem: ez a döntés csak a 2015–16-os BL-szezontól hatályos. Azaz a 2015 tavaszi berlini BL-finálénak csak egyetlen esetben lehet résztvevője az El 2014-es győztese: ha a hagyományos módon, hazája bajnokságán keresztül vívja ki a BL-szereplés lehetőségét.

AZ AKTUÁLIS UEFA-ORSZÁGRANGSOR AZ EURÓPAI KUPÁK LEGUTÓBBI ÖT IDÉNYE ALAPJÁN
Ország/idény 08–09 09–10 10–11 11–12 12–13 Összesített pontszám
1. Spanyolország 13.312 17.928 18.214 20.857 17.714 88.025
2. Anglia 15.000 17.928 18.357 15.250 16.428 82.963
3. Németország 12.687 18.083 15.666 15.250 17.928 79.614
4. Olaszország 11.375 15.428 11.571 11.357 14.416 64.147
5. Portugália 6.785 10.000 18.800 11.833 11.750 59.168
6. Franciaország 11.000 15.000 10.750 10.500 11.750 59.000
7. Ukrajna 16.625 5.800 10.083 7.750 9.500 49.758
8. Oroszország 9.750 6.166 10.916 9.750 9.750 46.332
9. Hollandia 6.333 9.416 11.166 13.600 4.214 44.729
10. Törökország 7.000 7.600 4.600 5.100 10.200 34.500
11. Belgium 4.500 8.700 4.600 10.100 6.500 34.400
12. Görögország
6.500 7.900 7.600 7.600 4.400 34.000
13. Svájc 2.900 5.750 5.900 6.000 8.375 28.925
14. Ciprus 6.333 4.250 3.125 9.125 4.000 26.833
15. Dánia 8.200 4.400 6.700 3.100 3.300 25.700
16. Ausztria 2.250 9.375 4.375 7.125 2.250 25.375
17. Csehország 2.375 4.100 3.500 5.250 8.500 23.725
18. Románia 2.642 6.083 3.166 4.333 6.800 23.024
19. Izrael 1.750 7.250 4.625 6.000 3.250 22.875
20. Fehéroroszország 4.000 3.375 5.875 3.125 4.500 20.875
21. Lengyelország 5.000 2.125 4.500 6.625 2.500 20.750
22. Horvátország 4.333 3.000 4.125 3.750 4.375 19.583
23. Svédország 2.500 2.500 2.600 2.900 5.125 15.625
24. Skócia 1.875 2.666 3.600 2.750 4.300 15.191
25. Szerbia 3.000 3.000 3.500 2.125 3.000 14.625
26. Szlovákia 4.833 2.500 3.000 2.375 1.500 14.208
27. Norvégia 2.500 2.100 2.375 2.300 4.900 14.175
28. Bulgária 2.250 3.125 4.625 1.500 0.750 12.250
29. Magyarország 1.000 2.750 2.750 2.250 3.000 11.750
30. Szlovénia 1.333 1.375 1.500 2.250 3.250 9.708
31. Grúzia 1.166 1.750 1.875 2.875 1.500 9.166
32. Azerbajdzsán 0.666 1.500 2.000 1.375 3.000 8.541
33. Finnország 1.833 1.375 1.800 1.500 2.000 8.508
34. Bosznia-Hercegovina 1.833 1.750 1.875 1.125 1.250 7.833
35. Moldova 0.666 2.125 2.125 0.500 2.250 7.666
36. Írország 2.500 1.375 1.000 1.500 1.000 7.375
37. Litvánia 2.500 1.250 0.625 1.000 1.125 6.500
38. Kazahsztán 0.833 1.250 0.875 1.625 1.375 5.958
39. Lettország 1.166 2.250 0.500 0.625 1.250 5.791
40. Izland 1.166 1.250 0.375 1.375 1.250 5.416
41. Montenegró 0.500 1.125 1.750 0.500 1.375 5.250
42. Macedónia 0.500 0.500 1.375 1.625 1.250 5.250
43. Albánia 0.666 1.000 0.875 0.875 0.750 4.166
44. Málta 0.000 0.750 1.500 0.833 0.875 3.958
45. Liechtenstein 0.000 1.000 0.500 2.000 0.000 3.500
46. Luxemburg 0.000 0.250 0.625 1.125 1.375 3.375
47. Észak-Írország 0.333 0.125 1.125 0.500 1.000 3.083
48. Wales 0.333 0.250 0.875 0.625 0.500 2.583
49. Észtország 0.333 0.875 0.250 0.375 0.375 2.208
50. Örményország 0.000 0.500 0.250 0.125 0.875 1.750
51. Feröer 0.333 0.000 0.250 0.500 0.500 1.583
52. San Marino 0.000 0.500 0.166 0.000 0.000 0.666
53. Andorra 0.000 0.500 0.000 0.000 0.000 0.500

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik