„Németország-Spanyolország 8-1” - sajtóvisszhang

Vágólapra másolva!
2013.04.25. 09:03
null
Mindenki elismeri, a négygólos Lewandowski zseniális volt (Fotó: Reuters)
A Barcelona után a Real Madrid is négy gólt kapott Németországban a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A német sajtó újabb mágikus BL-estéről ír, míg a spanyolok katasztrófát emlegetnek, ám halvány reményük még van a 3–0-s madridi sikerre. A Daily Mail a FIFA-világranglistán a spanyolok mögött második németek 8–1-es sikeréről ír az ibériaiak fölött két este alatt.

NÉMETORSZÁG

Wembley, jövünk" – hirdeti öles betűkkel címlapján a Kicker. Tudósításában arról ír, hogy szerdán is folytatódott az őrület a Bajnokok Ligájában, és a Barcelona négygólos veresége után a Real Madrid is egy négyest kapott. A Borussia Dortmund rendkívül egységes volt, és Robert Lewandowski góljaival elérhető közelségbe hozott egy német házi döntőt.

A Bild internetes kiadása újabb mágikus BL-estéről ír, valamint külön is kiemeli, hogy Mario Götzét a kitudódott bayernes átigazolása ellenére is ünnepelték a szurkolók, a középpályás pedig kiváló teljesítménnyel hálálta ezt meg a Real Madrid ellen.

Lewandowski négy góljával boldoggá tette Dortmundot – számol be róla a Die Welt, hozzátéve, hogy a történelmet írt támadó révén fél lábbal már a május 25-i fináléban érezheti magát a Borussia.

A Süddeutsche Zeitung szerint Lewandowski nevét egy életre megjegyzik majd Madridban, a Dortmund pedig majdnem olyan jó pozícióból várhatja a visszavágot, mint a Bayern München.

Az Abendzeitung is a lengyel légiós egyszemélyes show-járól ír, valamint már előre is tekint, hogy Lewandowski megszerzésével igencsak jól járna a Bayern. (Mint tegnap beszámoltunk róla, Heynckes ügynöke szerint a bajorok újabb kulcsjátékost szereztek meg a honi riválistól.)

A Dortmund csaknem ugyanazt a kiemelkedő fegyvertényt hajtotta végre, mint a Bayern – ezt már a Frankfurter Allgemeine Zeitung szögezte le, elragadónak nevezve a Borussiának különösen a második félidőben mutatott játékát. „A Real Madrid sokak szerint favoritként lépett pályára, ám a Dortmund agresszív játékával megrogyasztotta a spanyolokat, s elnyomta még az olyan labdaművészeket is, mint Mesut Özil, Xabi Alonso vagy Cristiano Ronaldo” – írta az újság.

SPANYOLORSZÁG

A spanyol lapok lesújtóan vélekedtek a Real Madrid nagy vereségéről. A madridi Marca napilap online kiadásában „A Madrid katasztrófája" címmel közölte tudósítását a találkozóról, míg a nyomtatott újság mai számának címe egy szójáték: „Palizowski", amely a hóhért és csapást is jelentő palo szó és a mesternégyest szerző Lewandowski nevéből ered. A lap hozzáteszi, csodával még lehet esély a döntőbe jutásra.

A szintén fővárosi AS ennél is optimistább. A csütörtöki címlapján a „Három nulla hadművelet" címmel jelent meg, alcímében pedig kiemeli: bár a Dortmund elsöpörte a Realt, Cristiano Ronaldo találata még nagyon sokat érhet a visszavágón.

A barcelonai újságok keményebben fogalmaztak az újabb csúfos spanyol vereségről a BL-ben. A Mundo Deportivo a „Teljes bukás a Realtól Dortmundban" címmel számolt be az összecsapásról, és szintén úgy véli, csak egy csoda mentheti meg José Mourinho együttesét Madridban.

A szintén katalán Sport napilap a mesternégyest szerző lengyel támadót emelte ki a címében: „Lewandowski felaprította a Real Madridot" címmel írt a meccsről online kiadásában, míg a nyomtatott napilapja visszautalt a Barcelona müncheni vereségére is: „A Madridnak is négyet vágtak" felirat olvasható a mai címlapján.

Az El País hasonlóan a meccs hősét emelte ki címében: „Lewandowski négyet ér", valamint úgy fogalmazott, „Nincs ellenszer a ragyogó Bundesligával szemben, amely ámulatba ejti a világot".

NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

A brit Guardian a két német csapat sikerét és a két spanyol gárda bukását emelte ki az „Először a Bayern, most pedig a Borussia Dortmund" címével, valamint arról írt, „egymást követő második este kapott egy spanyol csapat négy gólt Németországban. A Real Madrid legalább szerzett egy gólt, ami ad még némi reményt, ami a Barcelonának nem jutott. Lewandowski négy gyönyörű gólja szétzúzta őket".

A szintén brit Daily Mail arról írt, „A futball hazatér! José nem hitt a szemének, ahogy a négygólos Lewandowski lázadást vezetett Ronaldo és bandája ellen, és a Wembley készülhet a német döntőre (vagyis Németország–Spanyolország 8–1, két este alatt)".

A francia L'Équipe az „Egy majdnem tökéletes Dortmund" címmel jelent meg. Az újság hozzáteszi: „Újabb sokk a futballvilágnak. A Real Madrid kikapott a négygólos Lewandowski Borussiájától. A madridiakat arra ítélték, hogy hőstettet hajtsanak végre egy héten belül".

Az olasz La Gazzetta dello Sport egy német tankhoz hasonlítja a főcímében Lewandowskit, továbbá a két elődöntős párharc abszolút német fölényét (Németország–Spanyolország 8–1 – A Bayern négy gólja után a Borussia négyet vágott) emeli ki.

A Corriere dello Sport azt írja, hogy Lewandowski leckét adott a Realnak, miközben a címlapot Robben képe uralja, akit a Juvéval hoznak hírbe. A Tuttosportnál a torinói derbi felvezetése minden más hírnél többet ér, de azért egy kis kép a meccs hőséről odafér a címlapra: Lewandowski összeroppantotta a Realt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik