A Madrid is négyet kapott: Lewandowski-Real 4-1

Vágólapra másolva!
2013.04.24. 19:56
null
Lewandowski négy góljával kiütötte a Real Madridot (Fotó: Reuters)
A Borussia Dortmund a négygólos Robert Lewandowski vezérletével történelmi, 4–1-es vereséget mért a Real Madridra Németországban a Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén.

A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

A Dortmund–Real Madrid mérkőzéssel kapcsolatban az egyik legérdekesebb kérdés az, hogy hogyan fogadja majd a hazai publikum Mario Götzét, aki a nyártól már biztosan a nagy rivális Bayern Münchennél folytatja pályafutását. A támadó természetesen a kezdőcsapatban kapott helyet a hazaiaknál, akiknél egyébként nincs különösebb meglepetés a kezdőben.

A Real Madrid vezetőedzője, José Mourinho a tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta, nem titkolózik, ezért egy nappal a meccs előtt kihirdeti kezdőcsapatát. Ahhoz képest változtatott, Ángel Di María helyett Luka Modric kezd. Az igazsághoz tartozik, hogy Mourinho azt is elmondta, az argentin szélső játéka kislánya születése miatt kérdésessé válhat.

A MÉRKŐZÉS

Hat perc alatt egyik csapat sem jutott el a másik kapujáig, a hetedikben viszont kis híján megszerezte a vezetést a Dortmund! Marco Reus a félpályáról indult meg, Varane-ék behátráltak, a német támadó lapos lövését viszont védte Diego López. A kipattanót Robert Lewandowski nem tudta egyből ellőni, később pedig már beleléptek a próbálkozásába.

A 7. percben azonban Mario Götze bal oldali beadásából viszont a berobbanó Lewandowski már betalált, jobbal a bal alsóba lőtt! 1–0


Lewandowskinak ez volt a nyolcadik BL-gólja (ebben a szezonban a hetedik), amivel utolérte az eddigi lengyel rekorder Krzysztof Warzychát. Götze az ötödik gólpasszát adta ebben a BL-szezonban, ennél többet (hetet) csak Zlatan Ibrahimovic (PSG) jegyzett. Ezzel rövid időre talán feledtette egy kicsit a szurkolókkal müncheni szerződését, ami miatt egyébként nem érte sérelem a lelátóról.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ STATISZTIKÁI

Gólok: 1, ill. 1

Labdabirtoklás: 49%, ill. 51%

Lövések száma: 4, ill. 4

Kaput eltaláló lövések: 3, ill. 4

Szögletek: 0, ill. 0

Lesek: 0, ill. 2

Sárga/ piros lapok: 0/0, ill. 0/0

Szabálytalanságok: 8, ill. 5

A gól után egy kicsit leült a meccs. Az első Real Madrid-lövésre 23 percet kellett várni, ekkor Cristiano Ronaldo szabadrúgását védte Roman Weidenfeller.

A Real Madrid fél órát követően próbálja magához ragadni a kezdeményezést, többet birtokolni a labdát, de helyzetekben nem mutatkozott meg a vendégek igyekezete.

Ami viszont nem ment önerőből, az összejött egy kis dortmundi segítséggel. A hazaiak védője, Mats Hummels játszotta Luka Modric passzát Gonzalo Higuaínhoz, az argentin Cristiano Ronaldo elé tálalt, a bal oldalon érkező portugál pedig a 43. percben ballal a jobb alsóba helyezett. 1–1


Ronaldónak ez volt az 50. BL-gólja – ebben a szezonban a 12. –, Thierry Henry (50), Ruud van Nistelrooy (51), Lionel Messi és Raúl után ő az ötödik, aki elérte a félszázas határt. Maruan Samah és Burak Yilmaz után pedig ő is sorozatban szerzett hat gólt.

A Dortmund nagy lendülettel kezdett, a vezetés megszerzése után azonban visszavett a kezdeti nagy tempóból, a félidő végén pedig elég volt egyetlen kihagyás ahhoz, hogy az első félidőben egyébként nem sokat mutató Real Madrid egyenlíteni tudjon.

Elkezdődött a második félidő!

A második félidő eleje sokban hasonlított az elsőhöz. Például abban, hogy szinte a semmiből vezetést szerzett a Dortmund! Marco Reus 17 méterről lőtte a kapu elé a labdát, ami egy rövid felszabadítási kísérletet követően került hozzá, a leshatárról kilépő Lewandowski pedig tanári módon fordult kapura és hat méterről jobb külsővel a bal alsóba lőtt. 2–1

A Dortmund viszont most nem esett abba a hibába, mint az első játékrészben. Nem vett vissza, olyannyira nem, hogy az 55. percben Lewandowski ismét betalált! A tizedik BL-gólját szerző (a szezonban a kilencedik), ezzel már lengyel rekorder csatár ezúttal Marcel Schmelzer lövését követően lepattanó labdából volt eredményes, miután egy csellel elfektette Pepét. 3–1



Lewandowski négyszer is bevette a Real kapuját
Lewandowski négyszer is bevette a Real kapuját

A Dortmund ezután sem vett vissza. Gündogan gyönyörű szóló után 16-ról lőtt, López védett.

Dortmundi parádé, már megint Lewandowski! Mario Götze passzából Reus került volna helyzetbe, de Xabi Alonso hátulról fellökte a támadót. A jogos büntetőt Lewandowski a léc alá bombázta! 4–1


A Dortmund csatára az első játékos a futballtörténelemben, aki tétmeccsen négy gólt szerzett a Real Madrid ellen. A 78. percben meglehetett volna az ötödik is, López nagyot vetődve tolta fölé a távoli lövést.

A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI

Gólok: 4, ill. 1

Labdabirtoklás: 48%, ill. 52%

Lövések száma: 11, ill. 8

Kaput eltaláló lövések: 9, ill. 6

Szögletek: 4, ill. 2

Lesek: 3, ill. 5

Sárga/ piros lapok: 1/0, ill. 3/0

Szabálytalanságok: 12, ill. 14
Forrás: uefa.com

Hosszú üresjárat után a 89. percben Cristiano Ronaldo csúszott rá egy hosszú indításra, de nem tudta ellőni a labdát a kifutó Weidenfeller mellett, a hosszabbítás perceiben pedig Varane is kihagyott még egy helyzetet. Az eredmény már nem változott, 4–1-re kikapott a Real Madrid.

A Real teljesen leblokkolt a második dortmundi gól után, José Mourinho cseréi sem tudtak lendíteni a csapat játékán, miközben a hazaiak minden egyes védelmi hibát könyörtelenül kihasználtak. A két csapat első meccsén, a csoportban 2–1-re győzött a Borussia, most azonban nem elégedtek meg ennyivel a németek (ősszel a madridi meccs 2–2-vel zárult). És ezzel a vereséggel folytatódott a Real negatív németországi sorozata: a Real Madrid 24 eddig németországi kupamérkőzéséből csak egyetlenegyet nyert meg: 2000-ben, a Bayer Leverkusen ellen.

A Barcelona tegnapi müncheni veresége után tehát a Real Madrid is négy gólt kapott, a BL történetében először fordult elő, hogy mindkét elődöntőben négy gólt szerzett az egyik csapat. A madridi visszavágót kedden rendezik.

BAJNOKOK LIGÁJA, ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BORUSSIA DORTMUND (német)–REAL MADRID (spanyol)
4–1
Dortmund, Signal-Iduna-Park, 65 829 néző. Vezette: Kuipers (holland).
DORTMUND: Weidenfeller – Piszczek (Grosskreutz, 82.) , Szubotics, Hummels, Schmelzer – S. Bender, Gündogan (Schieber, 91.) – Blaszczykowski (Kehl, 82.), Götze, Reus – Lewandowski. Kispad: Langerak (k), F. Santana, Kehl, Leitner, Sahin, Grosskreutz, Schieber. Vezetőedző: Jürgen Klopp.
REAL MADRID:
Diego López – Ramos, Varane, Pepe, Coentrao – Khedira, Xabi Alonso (Kaká, 80.) – C. Ronaldo, Özil, Modric (Di María, 68.) – Higuaín (Benzema, 68.). Kispad: Casillas (k), Albiol, Nacho, Di María, Callejón, Kaká, Benzema. Vezetőedző:José Mourinho
G.: Lewandowski (7., 50., 55., 67. – a negyediket 11-esből), ill. C. Ronaldo (43.)

A meccs hőse: Robert Lewandowski
A meccs hőse: Robert Lewandowski
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik