Dzsudzsák = CR+Morata, szakadék a csapatok között – BL-legek

Vágólapra másolva!
2016.09.15. 11:55
Ötven gólt és egy rakás kiütéses meccset hozott a 2016–2017-es Bajnokok Ligája 1. fordulója, igazán nagy meglepetést viszont nem – talán a Tottenham sült fel a legjobban, hiszen 2–1-re kikapott otthon a Monacótól, de hát a Wembley az Arsenalra is rossz hatással volt a BL-ben. A szenzációhoz a Sporting CP állt a legközelebb, ám hiába vezetett a 89. percig Madridban, a Real fordított, Cristiano Ronaldo pedig újabb rekordot könyvelhetett el. Komoly és kevésbé komoly legek és érdekességek a BL első játéknapjairól.

Remek szabadrúgásgól és egy újabb BL-rekord – Cristiano Ronaldo a volt csapata ellen azért nem ünnepelte túl (Fotó: Reuters)
Remek szabadrúgásgól és egy újabb BL-rekord – Cristiano Ronaldo a volt csapata ellen azért nem ünnepelte túl (Fotó: Reuters)
Remek szabadrúgásgól és egy újabb BL-rekord – Cristiano Ronaldo a volt csapata ellen azért nem ünnepelte túl (Fotó: Reuters)

SZAKADÉKNYI KÜLÖNBSÉG. Valamilyen szinten az az érzése támad a nézőnek, hogy a Bajnokok Ligája valójában csak a tavaszi, kieséses szakaszban kezdődik meg – a 2016–2017-es idény első fordulójában is óriási különbségek alakultak ki a csapatok között. 7–0, 6–0, 5–0, 4–0, két 3–0 – a tizenhat mérkőzésből hat végződött nagy különbségű győzelemmel, igazán nagy meglepetés pedig nem volt. Persze már nem is számítunk rá.

A 2009–2010-es szezon – ekkor alakították ki a jelenlegi kvalifikációs szisztémát, amely szétválasztja a bajnoki és nem bajnoki ágakat, ezzel nagyobb esélyt biztosítva a kisebb országok aranyérmeseinek – óta csak két olyan forduló volt a BL-ben, amelyben nem akadt háromgólos vagy nagyobb mértékű győzelem. Azért a mostani nyitány kiugró, de várható, hogy később beáll a nagy különbségű meccsek átlaga a szokásos 15–27 százalék közti sávba.

CSAK RÖVIDEN. A Varsóban a Legia ellen elért 6–0 a Borussia Dortmund történetének legnagyobb idegenbeli győzelme az európai kupaküzdelmekben. A BVB 30-szor (!) kísérletezett kapura lövéssel a varsóiak ellen, és vendégként ennél csak egyszer próbálkozott többször csapat az elitliga történetében, a Juventus 2012 októberében a Nordsjaelland ellen. A nap lakonikus kommentárja címet a Legia vezetőedzője, Besnik Hasi kapja, aki először egy rövid „Hát, ez katasztrófa volt” megjegyzéssel értékelte a meccset.

A NAP MEGHÖKKENTJEI. „Több játékosomat meglepte, hogy mennyire gyors az ellenfél, mennyire szervezetten játszik” – szintén Besnik Hasi, a Dortmundról. A Legia 1995–1996 után tért vissza az elitligába, és az első élmény kijózanító lehetett.

A Legia ultrái 2015-ben az El-ben, és most a BL-nyitányon. Pirománia – és a nap koreográfiája (Fotók: Reuters)
A Legia ultrái 2015-ben az El-ben, és most a BL-nyitányon. Pirománia – és a nap koreográfiája (Fotók: Reuters)

A NAP SZÁMA. Az első BL-fordulóban kereken 50 gól esett, meccsenként 3.125 az átlag. A Juventus és a Sevilla húzta ezt le egy 0–0–val.

Champions League on Twitter

A NAP LEMARADÓJA. Szegény Rui Patrício, a Sporting CP kapusa, aki milliméterekre volt mindkét Real Madrid-gól hárításától: Cristiano Ronaldo remek szabadrúgásába és Álvaro Morata fejesébe is bele tudott érni, ám egyiket sem tudta kiszedni, a lisszaboniak pedig végül hiába vezettek sokáig Madridban, 2–1-re kikaptak.

A JÁTÉKNAP REKORDJA. Cristiano Ronaldo 12. alkalommal talált be közvetlen szabadrúgásból Bajnokok Ligája-mérkőzésen, ezzel megelőzte eredményesség tekintetében az egyik legnagyobb specialistát, Juninho Pernambucanót. Ronaldo most stílust váltott, saját technikája helyett egy klasszikusabb, „puhább” csavarást választott a lövéshez – sokkal precízebb is volt!

EZT ALIG MERJÜK LEÍRNI. A Real Madrid–Sporting meccsen C. Ronaldo és Morata együtt pontosan annyiszor talált be Rui Patrício kapujába, mint a Magyarország–Portugália mérkőzésen Dzsudzsák Balázs egymaga. Dzsudzsák = CR + Morata?

Hát, legalábbis ebben a mutatóban...

A NAP ZICCERE. Bemutatja a Dinamo Zagreb játékosa, El Arabi Szudani.

NEM KELL A WEMBLEY. A Tottenham Hotspur 2008-ban, a Ligakupa döntőjében 2–1-re felülmúlta a Chelsea-t a Wembleyben. A Spurs azóta nem tudott győzni a legnagyobb londoni stadionban – a BL 1. körében sem, a Monaco 2–1-es sikere talán a forduló meglepetése. A 85011 fős közönség pedig a forduló legnagyobb nézőszáma.

A Spurs ősi riválisa, az Arsenal 1998 és 2000 között szintén a Wembleyt használta hazai pályának a BL-ben, és egyszer sem tudott továbbjutni a csoportjából, hazai („hazai"?) mérlege pedig negatív, 2–1–3 volt. Az Arsenal klubikonja, Martin Keown később elmondta, a már fiatalnak nem mondható Dixon, Adams, Keown, Winterburn védőnégyes a Highburyben rendre magasra feltolt védelmi vonalat húzott, csak ez a „szűk” Highburyben mást eredményezett, mint a jóval nagyobb pályájú régi Wembleyben.

A Spursnek ugyanígy át kell állnia: a White Hart Lane játéktere 100x67 méteres, míg a Wembleyben 105x69-es pályán játszanak a csapatok. A Tottenham „Wembley-méretű” gyepen gyakorolt a BL-meccs előtt, hiába.

HELLÓ, EZ ITT AZ ELIT? Az angol bajnok Leicester City Bruges-ben sima, 3–0-s sikerrel abszolválta története első Bajnokok Ligája-mérkőzését. A Leicester ezzel a Manchester United (1994) és a Newcastle United (1997) után harmadik angol csapatként mutatkozott be győzelemmel az elitligában. A „rókák" első BL-gólja Marc Albrighton nevéhez fűződik, előtte a Leicester színeiben legutóbb a lokális kultuszhős Muzzy Izzet szerzett európai kupagólt. Még 2000-ben.

A Leicester 3–0-s sikerénél egyébként csak két debütáns csapat „rúgta be" erősebben a BL ajtaját, az AC Milan (1992, 4–0 az IFK Göteborg ellen) és az Atlético Madrid (1996, 4–0 a Steaua Bucuresti ellen).

Champions League on Twitter

NEM ÁLL LE. Egyértelműen Sergio Agüero volt a keddről szerdára halasztott Manchester City–Borussia Mönchengladbach mérkőzés legjobbja. Az argentin csatár Pep Guardiola edzősége alatt 5 mérkőzésen 9 gólnál tart, s ez már a második triplája volt. Agüero az első nem angol futballista, aki a Bajnokok Ligájában kétszer is mesterhármast ért el egy angol csapat színeiben.

Champions League on Twitter

A NAP EDZŐJE. Claudio Ranieri, aki a Leicesterrel már a hatodik csapatát vezényelte BL-mérkőzésen. Csak Carlo Ancelotti (7) és Rafa Benítez (6) dirigált ennyi együttest a Bajnokok Ligájában.

Remek BL-bemutatkozás: Ranieri és Kasper Schmeichel öröme (Fotó: Reuters)
Remek BL-bemutatkozás: Ranieri és Kasper Schmeichel öröme (Fotó: Reuters)

BAJNOKOK LIGÁJA, 1. FORDULÓ
2016. szeptember 14., szerda

Manchester City–Mönchengladbach 4–0 (Agüero 8., 28., 77. – a másodikat 11-esből, Iheanacho 91.)

Bayer Leverkusen–CSZKA Moszkva 2–2 (Mehmedi 9., Calhanoglu 15., ill. Dzagojev 36., Eremenko 38.)
Tottenham–Monaco 1–2 (Alderweireld 45., ill. Bernardo Silva 15., Lemar 31.)

Real Madrid–Sporting CP 2–1 (C. Ronaldo 89., Morata 94., ill. Bruno César 48.)
Legia Warszawa–Borussia Dortmund 0–6 (Götze 7., Papaszthatopulosz 15., Bartra 17., Guerreiro 51., G. Castro 76., Aubameyang 87.)

FC Bruges–Leicester City 0–3 (Albrighton 5., Mahrez 29., 61. – a másodikat 11-esből)
Porto–Köbenhavn 1–1 (Otávio 13., ill. Cornelius 52.)

Lyon–Dinamo Zagreb 3–0 (Tolisso 13., Ferri 49., Cornet 57.)
Juventus–Sevilla 0–0

2016. szeptember 13., kedd
PSG–Arsenal 1–1 (Cavani 1., ill. A. Sánchez 77.)
Basel–Ludogorec 1–1 (Steffen 80., ill. Jonathan Cafu 45.)

Dinamo Kijev–Napoli 1–2 (Harmas 26., ill. Milik 36., 45+2.)
Benfica–Besiktas 1–1 (Cervi 12., ill. Talisca 93.)

Barcelona–Celtic 7–0 (Messi 3., 27., 60., Neymar 50., Iniesta 59., L. Suárez 75., 88.)
Manchester City–Mönchengladbach – elhalasztva
Bayern München–FK Rosztov 5–0 (Lewandowski 28. – 11-esből, Th. Müller 45+2., Kimmich 53., 60., Bernat 90.)
PSV–Atlético Madrid 0–1 (Saúl Niguez 43.)

GeniusFootball on Twitter

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik