Először egymás ellen a Cruyff filozófiáját követők

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.18. 13:30
null
De Boer és Krkic ellenfélként tér vissza a Camp Nouba (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjában is megkezdődnek a küzdelmek szerdán, összesen 16 BEK/BL-győzelem gazdái néznek egymással szembe. A Camp Nouban a Johan Cruyff filozófiáját követő Barcelona és az Ajax csap össze, míg a San Siróban a bajnokságot gyengén kezdő AC Milan a skót Celtickel találkozik.

 

 

BARCELONA–AJAX

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a négy-négy BEK/Bajnokok Ligája-győzelemmel büszkélkedő két együttes még egyszer sem találkozott egymással tétmérkőzésen korábban!

A katalánok 12 meccset játszottak eddig holland riválissal szemben (hatot a PSV ellen), és otthon még veretlenek (3 győzelem, 3 döntetlen) ezeken az összecsapásokon, az Ajax pedig 31-szer mérkőzött meg spanyol együttessel (12-szer a Real Madriddal), s eddigi 14 idegenbeli meccse közül csak ötöt nyert meg. Az amszterdamiak közelmúltbeli mérlege kifejezetten rossz a spanyolok ellen, a legutóbb nyolc meccsét egyaránt elveszítette az Ajax, Spanyolországban pedig az 1996–1997-es szezon óta nem nyert.

A hazaiak mestere, Gerardo Martino izgatottan várja első mérkőzését az elitsorozatban.

„Nagyon izgatottá tesz, hogy a Bajnokok Ligájában vezethetem az együttesem. Egy kicsit ideges is vagyok, hogy egy ilyen nagy presztízsű sorozatban veszek részt. A Barcelonának voltak gondjai a rögzített játékhelyzetekkel, és erre meg kell találnunk a megoldást, mindennap fejlődni akarunk, hogy még erősebbek legyünk. Ugyanakkor a hibáink ellenére négy bajnokit nyertünk meg sorozatban” – mondta Tata Martino.

„Amikor elvállaltam az állást, tudtam, hogy ha nem nyerünk trófeát a szezonban, az kudarccal ér fel. Azt hiszem, képesek lehetünk megismételni az elmúlt szezonok dicsőséges pillanatait, de nehéz lesz megfelelni a saját magunk felállított mércének. Senki sem vitatja el, hogy a Bayern a világ egyik legjobb csapata, úgyhogy az ilyen mérkőzéseken előfordulnak vereségek” – tette hozzá a Barcelona mestere, aki a szerdai ellenfélre is kitért.

„Az Ajax és a Barcelona stílusa nagyon hasonló. Mindkét csapat nagy hangsúlyt fektet a fiatalokra, játékosok generációi mászták végig a ranglétrát a kezdőcsapatig. Az Ajax a folyamatos fejlődés állapotában van, minden évben eladják a legjobbjaikat, de a szerdai meccsen így is lesz egy Siem de Jongjuk, valamint Bojan Krkic is nagyon jó, különösen a széleken” – vélekedett Martino.

Az ellenfelet edző Frank de Boer számára csak ellenfélként lesz új a Camp Nou, hiszen játékosként négy évet húzott le a katalánoknál.

„Nem kellemes, hogy mindenki azt gondolja, a Barcelona fog nyerni, de biztos vagyok benne, hogy okozhatunk problémát számukra – mondta De Boer. – A Barcelona köztudottan nagyon jó támadófutballt játszik, ezért a legeslegjobbunkat kell nyújtanunk. Számos csapat próbálta a katalánokat megverni, de ha hűek maradunk a stílusunkhoz, elégedett leszek.”

„Megpróbáljuk megakadályozni, hogy Neymar és Messi kényelmesen érezze magát. A játékosaimnak a legjobbjukat kell nyújtaniuk. Talán nem túl tapasztaltak, de nagyon tehetségesek. Ezek a futballisták nagyon magas szintre érhetnek, de ez időbe telik, nagy bizodalmat fektettünk a csapatba” – folytatta csapata értékelésével a holland mester.

„Minden Barcelona-meccset megnéztem, elképesztően jó a katalán csapat. Neymart leszámítva a játékosok kilencven százaléka évek óta a klubnál van. Neymarnak be kell illeszkedni a csapatba, és az együttesnek is igazodnia kell hozzá, de Neymar és Messi mindig veszélyes helyzeteket teremt. A brazil elkezdett összecsiszolódni Messivel, az összjátékuk pedig egyre jobb és jobb lesz, az egész csapat alájuk dolgozik. Ugyanakkor sohasem tudhatod, mi történik két sztárral egy csapatban, nem lesz könnyű nekik” – tért át az ellenfélre De Boer.

„Nagyszerű emlékek fűznek ide, hiszen itt játszottam négy éven keresztül. Nagyon élveztem az itt eltöltött időt, ez a második otthonom nekem és a családomnak is. Ez az első hivatalos meccsem a Barcelona ellen, úgyhogy ez nagyon érzelemdús lesz számomra, ugyanakkor óriási kihívás is szembenézni a világ legjobb csapatával. Az igazi futballt tanultam itt, be akartam bizonyítani, mire vagyok képes. A Barcelonához csatlakozás nagy feladat volt, és ezt elmondtam jó néhány játékosomnak is. Az Ajax és a Barcelona azonos filozófiát vall, az igazán hatékony támadásra fektetik a hangsúlyt. Nincs sok különbség, leszámítva a költségvetést. Nagyon elégedettek vagyunk Johan Cruyff filozófiájával az Ajaxnál, és ő a Barcelonára is hatással volt. Az ő filozófiája még mindig itt van” – zárta mondandóját a korábbi Barcelona-játékos.

Niklas Moisander, az amszterdamiak játékosa szerint ha félelmet mutatnak, garantáltan vereséget szenvednek a katalán fővárosban.

„Nem szabad túl nagy tiszteletet mutatnunk a Barcelona ellen, jó eredményt kell elérnünk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy féljünk a Barcától, ha megijedünk, biztosan kikapunk. Ha túl sok teret adunk nekik, akkor Lionel Messinek tíz egy az egy elleni helyzete lesz a kapusunkkal szemben” – idézi a De Telegraaf Moisandert.

MILAN–CELTIC

A csoport másik mérkőzésén is nyolc BEK/BL-győzelem gazdája méri össze az erejét, a hétszeres nyertes olasz Milan az 1967-ben diadalmaskodó skót Celticet fogadja. Bár a Milan rosszul kezdett a bajnokságban, Massimiliano Allegri bízik benne, hogy a Bajnokok Ligájában teljesen más arcát mutatja a csapata.

A lombardiai együttes az első három bajnokijából csak egyet nyert meg, ráadásul a hétvégén úgy játszott 2–2-t Torinóban, hogy néhány perccel a vége előtt még 2–0-ra mentek a hazaiak. Balotelli már a ráadásban egyenlített tizenegyesből.

„Nem játszottunk jól szombaton, egészen pontosan nagyon rosszak voltunk, a Torino rengeteg problémát okozott nekünk – értékelt a vezetőedző a sajtótájékoztatón. – A Celtic elleni meccs viszont teljesen más lesz, hiszen itt teljesen más a hangulat.”

Allegri hozzátette, hogy nagyon nehéz ellenféllel kerültek szembe, amely egyrészt nagyon erős fizikailag, másrészt technikás játékosok alkotják, főleg a támadórészlegben.

„Jól érzem magam, örülök, hogy itt lehetek. Az előző szezonbeli nyolcaddöntős búcsú (a Juventus ellen) pluszmotivációt adott, hogy még jobban játsszunk. Van egy kis nyomás, de ez segíteni fog nekünk, hogy jól teljesítsünk, még versenyképesebbé tesz minket. Nagyon nehéz a csoport, de biztos vagyok benne, hogy pozitív tapasztalat lesz számunkra” – mondta ezt már Neil Lennon, a skótok menedzsere.

„Az előző idény tapasztalata biztosan segíteni fog, de most fontos, hogy a Milan elleni mérkőzésre koncentráljunk. Nehéz megmondani, milyen eredményt érünk el itt, meglátjuk, mit tudunk tenni – tette hozzá Lennon, aki a két csapat 2007-es találkozására is kitért. – A Milan változott azóta, most számos fiatal játékosa van a csapatnak, óriási energiával és lelkesedéssel. Az együttest hátráltatja néhány sérülés, a helyzetük nem a legjobb, de biztosan túlteszik ezen magukat. Ugyanakkor nem fogom megváltoztatni a csapatom rendszerét. Balotelli fantasztikus futballista, láttam a szombati mérkőzést, nagyon erős, nagyon gyors, és mindig nagy kihívás elé állítja a védőket. Fiatal, és nagyon hosszú karrier áll még előtte.”

BAJNOKOK LIGÁJA
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ

FC BARCELONA (spanyol)–AJAX (holland)

Camp Nou, Barcelona. V: Moen (norvég). 20.45 (Tv: Digi Sport1)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
BARCELONA:
Valdés – D. Alves, Piqué, Mascherano, Adriano – Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro, Messi, Neymar. Vezetőedző: Gerardo Martino
AJAX: Vermeer – Boilesen, Denswil, Moisander, Van Rhijn – Serero, Poulsen, Schöne – Sana, Sigthórsson, Krkic. Vezetőedző: Frank de Boer

AC MILAN (olasz)–CELTIC (skót)
San Siro,
Milánó. V: Stark (német). 20.45
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
AC MILAN:
Abbiati Zaccardo, Zapata, Mexes, Constant – Muntari, N. de Jong, Nocerino – Robinho – Balotelli, Matri. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
CELTIC:
Forster – Matthews, Van Dijk, Ambrose, Izaguirre, Kajal – Stokes, Lustig, S. Brown, Commons – Szamarasz. Menedzser: Neil Lennon

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ – A SZERDAI JÁTÉKNAP PROGRAMJA
E-CSOPORT
FC Schalke 04 (német)–Steaua Bucuresti (román) 20.45 (Tv: Digi Sport2)
Chelsea (angol)–FC Basel (svájci) 20.45
F-CSOPORT
Olympique Marseille (francia)–Arsenal (angol) 20.45
Napoli (olasz)–Borussia Dortmund (német) 20.45
G-CSOPORT
Austria Wien (osztrák)–FC Porto (portugál) 20.45
Atlético Madrid (spanyol)–Zenit (orosz) 20.45
H-CSOPORT
AC Milan (olasz)–Celtic (skót) 20.45
FC Barcelona (spanyol)–Ajax (holland) 20.45 (Tv: Digi Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik