BL: Unalomba fulladó párharcok? Még csak egyszer volt ilyen a 8 között!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.05. 10:31
null
Váratlanul nagy pofon: a Liverpool az Anfielden átgázolt a Manchester Cityn (Fotó: AFP)
Nagyon könnyen lehet, hogy mind a négy párharc már az első mérkőzésen eldőlt a Bajnokok Ligája 2017–2018-as kiírásának negyeddöntőjében, mivel három összecsapáson is háromgólos siker született, a negyediken pedig a Bayern München idegenben győzött 2–1-re a gyengébb játékerejű Sevillával szemben. A BEK és BL történetében csak egyszer fordult elő, hogy a negyeddöntő első mérkőzésén három találkozón is három- vagy többgólos különbség alakult ki.

A futballstatisztikai analízissel foglalkozó FiveThirtyEight szakértői nem sok izgalmat várnak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóira. A Barcelona, a Bayern München és a Real Madrid továbbjutását egyaránt 98 százalékos eséllyel prognosztizálják, míg a Manchester Cityt 3–0-val elgázoló Liverpoolnak 93 százaléknyi sanszot adnak az elődöntőbe jutásra. Igencsak meglepő lenne, ha a City, Juventus, AS Roma, Sevilla kvartett bármelyik tagjával találkoznánk a legjobb négy között.

A nagy fordításban reménykedő csapatok nem sok biztató példát találnak az első számú európai kupasorozat történelemkönyvében. Negyed- vagy elődöntőben a BEK és BL fennállása során egyetlen gárda tudott 3–0-s vereséget követően fordítani, az 1985–1986-os BEK elődöntőjében a Barcelona, amely a svéd IFK Göteborggal szemben jutott tovább (0–3, 3–0, 11-esekkel 5–4). Valamivel közelebbi a példa 4–1-es vereséget követően való fordításra: a 2003–2004-es Bajnokok Ligájában a Deportivo La Coruna 4–1-re kikapott a San Siróban az AC Milantól, hogy aztán a Riazorban feltörölje a pályát az olaszokkal (4–0).

Már maga az is szokatlan, hogy a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében ilyen nagy különbség alakul ki három mérkőzésen is. Ez csak egyszer történt meg a BL és a BEK históriájában, méghozzá a 2010–2011-es idényben. Akkor a Real Madrid 4–0-ra nyert a Tottenham ellen, a Barcelona 5–1-re ütötte ki a Sahtar Donecket, a címvédő Internazionale pedig hatalmas meglepetésre otthon kapott egy 5–2-es pofont az eksztázisban játszó Schalke 04-től. A fordításhoz persze egyik együttes sem járt közel a visszavágón – sőt, az a ritka eset fordult elő, hogy mind a négy negyeddöntő kettős győzelemmel végződött.

Az igazat megvallva most sem tennénk sok pénzt a csodás fordításokra az első meccseken látottak alapján. És itt érdemes visszautalni a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) friss tanulmányára, amely kimutatta, hogy az összes megvizsgált küzdelemsorozatból a Bajnokok Ligája a legkevésbé kiegyenlített, itt végződik a mérkőzések legnagyobb százaléka az egyik fél három- vagy többgólos sikerével.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

2018. április 3.
Juventus (olasz)–Real Madrid (spanyol) 0–3(C. Ronaldo 3., 64., Marcelo 72.)
Sevilla (spanyol)–Bayern München (német) 1–2(Sarabia 32., ill. Jesús Navas 37. – öngól, Thiago Alcántara 68.)
2018. április 4.
Barcelona (spanyol)–Roma (olasz) 4–1
(De Rossi 38. – öngól, Manolasz 55. – öngól, Piqué 59., L. Suárez 87., ill. Dzeko 80.)
Liverpool (angol)–Manchester City (angol) 3–0(Szalah 12., Oxlade-Chamberlain 21., Mané 31.)

VISSZAVÁGÓK
2018. április 10.
Roma (olasz)–Barcelona (spanyol)
Manchester City (angol)–Liverpool (angol)
2018. április 11.
Real Madrid (spanyol)–Juventus (olasz)
Bayern München (német)–Sevilla (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik