A dortmundi „törpéknek” nincs esélyük? - NSO-szubjektív

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.25. 17:49
null
Ezért a serlegért küzd a Bayern München és a Borussia Dortmund (Fotó: Reuters)
Ahogy azt a nagy döntők előtt olvasóink már megszokhatták, a Dortmund–Bayern München BL-finálé előtt is elmondjuk a véleményünket. Egy-egy kollégánk érvel amellett, hogy miért a Dortmund, illetve hogy miért a Bayern nyeri a ma esti finálét – szubjektív. 

 

 

MIÉRT A DORTMUND NYER? – MERT SZERETEK HINNI A MESÉKBEN

Az elmúlt években már hozzászokhattam ahhoz, hogy személyes kedvencem nélkül rendezik a Bajnokok Ligája fináléját. Ennek ellenére a döntősök közül mindig le tudtam tenni a voksom valamelyik csapat mellett. Általában az aktuális szezonban nyújtott teljesítmény, illetve a közelmúlt szereplése alapján próbáltam megítélni, melyik együttes érdemelné meg inkább a serleget. Az idén azonban „bajban” vagyok.

Nem vagyok Bayern-fanatikus, de el kell ismerni, ha a teljes szezont vesszük alapul, akkor a leginkább kiegyensúlyozott, legmeggyőzőbb produkciót ebben az idényben a bajorok mutatták be. A 29–4–1-es bajnoki mutató a 98–18-as gólkülönbséggel mindennél többet elmond az évadjukról, ahogy a BL-es 9–1–2-es mérleg (29–10-es gólkülönbség) is önmagáért beszél. Ráadásul a Bayern keretében szereplő játékosok együtt összesen 24-szer veszítettek nagy nemzetközi sorozat döntőjében, vagyis éppen itt lenne az ideje, hogy végre nyerjenek valamit – tényleg megérdemelnék.

Most mégis a Dortmund mellett fogok korteskedni. Hogy miért? Mert szeretek hinni a mesékben. Emlékszem a 2000-es évek közepére, amikor túlértékelt, sokat kereső játékosok egész sorával csak a középmezőnyben „bukdácsolt” a Dortmund. Aztán 2008-ban a semmiből, illetve egész pontosan a másodosztályú Mainztól hipp-hopp, jött Klopp, aki öt év leforgása alatt a nemzetközi porondon korábban ismeretlen játékosokból élcsapatot épített.

Tehetséges, de érkezésükkör nem igazán ismert lengyelekből (Lukasz Piszczek, Jakub Blaszczykowsi és Robert Lewandowski), a német másodosztályból igazolt (Kevin Grosskreutz, Neven Szubotics, Sven Bender), máshol mellőzött (Mats Hummels) vagy éppen Európában teljesen ismeretlen (Kagava Sindzsi) labdarúgókból, illetve zöldfülű, saját nevelésű tehetségekből (Mario Götze, Marcel Schmelzer) hozott össze kétszeres bajnokcsapatot. Az építkezést pedig az sem zavarta meg, hogy közben korábbi meghatározó játékosok távoztak (Ivan Perisic, Lucas Barrios, Kagava), az értük kapott pénzt (több mint 30 millió eurót) ugyanis jól forgatta meg a klub, érkezett Marco Reus (17.1 millió euró), aki fontos szerepet játszott az idei BL-menetelésben.

Tavaly még a csoportkörben, csoportjuk utolsó helyén búcsúztak a sorozattól a dortmundiak. Klopp azonban tanult az akkori hibákból. Egy korábbi nyilatkozatában el is mondta, az előző szezonban azért buktak el, mert nem voltak megfelelő fizikai állapotban, a futómennyiség nem párosult kellő hatékonysággal. Ezért speciális tréningekkel, gyors futásokkal, nyolcvanméteres sprintekkel készítette fel csapatát a mostani menetelésre, és ennek meg is lett az eredménye. A Real Madrid elleni hazai elődöntőben ugyanis a futómennyiségben nőtt ellenfele fölé az amúgy látványos támadófutballra törekvő, a gyors ritmusváltásokból kiinduló letámadásokra alapozó Dortmund, amely nem mellékesen csak egyszer kapott ki a BL jelenlegi szezonjában (mérlege 7–4–1-es). A Ruhr-vidéki törpékből a rőt szakállú Jürgen mester szép lassan óriásokat farag – már ami a megítélésüket illeti a nemzetközi futball színpadán.

Persze az élet szeret belepiszkítani a meseszerű történetekbe, gyakran felülírja azokat. Jelen esetben Mario Götze túl korán bejelentett müncheni szerződése rázhatta fel némileg a dortmundi drukkereket az álomba illő szezon közben. A sors furcsa fintora az is, hogy a játékmester, aki a pályán Robert Lewandowskival egyetemben talán a legtöbbet tette a döntőbe jutásért (két gól, nyolc gólpassz), sérülés miatt nem játszhat a fináléban.

Hogy a dortmundiak idei BL-történetének lesz-e mesés befejezése, vagy a „főgonosz” (Klopp használta ezt a megnevezést a legjobbjaikat elszipkázni akaró müncheniekkel kapcsolatban) legyőzi a törpéket, azt most még nem tudom megmondani. De mivel szeretek hinni a mesékben, hajrá, törpék! Hajrá, Dortmund!

PÓR KÁROLY

MIÉRT A BAYERN NYER? – MERT EZT MONDJA A JÓZAN ÉSZ

A háromszög belső szögeinek összege 180 fok, a tehén olyan gép, amely tejjé alakítja a füvet, a Bayern pedig megnyeri a 2013-as Bajnokok Ligája-döntőt. Alapigazságok, amelyekkel mindenki tisztában van, mégis ez utóbbi mellett kell érveket sorakoztatnom. Ez a feladatom, a Bayernnek pedig az, hogy legyalulja a Borussia Dortmundot a Wembleyben. A BVB-t, amely 1997-ben már bekulcsolt egy BL-serleget a vitrinjébe, legyen is elég nekik ennyi!

A dicsőséges müncheniek nem érdemlik meg, hogy négy év alatt háromszor bukjanak BL-finálét. A Bayern-szurkoló amúgy is tévedhetetlen, rendkívül büszke emberfaj, számára egy harmadik kudarc ilyen rövid időn belül tényleg megemészthetetlen lenne. Empatikus ember lévén pedig nem szeretném, ha „beborult” bayernistákat kellene kerülgetnem az utcán, no meg persze a szerkesztőségben, hiszen itt is akad néhány.

Európa jelenlegi vitathatatlanul legjobb csapata ebben a szezonban már nem bukhatja el a Bajnokok Ligája-döntőt. A rekordpontszámmal besöpört bajnoki cím és a BL kieséses szakaszának eredményei is azt támasztják alá, hogy ebben a szezonban a Bayern a MANNSCHAFT.

Egyedül az Arsenal elleni párharcban volt veszélyben (pár percig) a továbbjutás, de akkor is csak azért, mert a londoni oktatás után Münchenben a bajorok csupán a bőrnacit dobták a pályára. Ráadásul a müncheni 0–2-es kisiklás mentálisan még erősebbé tette a csapatot. Ezután a visszavágókon is éles volt a Bayern, nem kegyelmezett aktuális ellenfelének. A Juventus egy hatost is kaphatott volna Münchenben, de megúszta 2–0-val, összesítésben pedig egy 4–0-s lesimázással, az olasz bajnoknak gyakorlatilag nem volt esélye. A Barcelona pedig…

Ha a sokak által minden idők legjobb csapatának tartott Barcelonát ütöd ki 7–0-val, akkor tiéd minden idők legjobb csapata.

Ráadásul a bajor elitalakulat játékosai már veszítettek el BL-döntőt, van, aki ugyebár kettőt is. Ám az ami nem öl meg, az erősebbé tesz elv alapján ez is a Bayernnek kedvez. Az emlékezetes 1999-es Manchester United-siker után is felállt a padlóról a csapat: két évvel később hazavitte a trófeát.

A Bundesliga végelszámolásánál 25 pont volt a két csapat közötti különbség – persze nem a Borussia javára. Hogy érzékeltessük, ez mekkora különbség: a 13. helyezett Mainz „mindössze” 24 ponttal maradt le a BVB-től. És ugyebár egy Dortmund–Mainz döntőn is egyértelműek lennének az esélyek.

Persze, van hiányzó müncheni oldalon, ami megnehezíti az elkerülhetetlen eljövetelét: a (még) dortmundi Mario Götze sérülés miatt kénytelen kihagyni a finálét, pedig olyan tégla lehetett volna, hogy Leonardo DiCaprio és Matt Damon is csodájára járhatott volna. A tizenkettő a tíz elleni mérkőzés így elmarad, de semmi gond! Egyenlő létszámnál is a Bayern fog nyerni.

A Dortmund sokkal őszintébb futballt játszik, mint a tavalyi Chelsea, azaz még az az esélye sincs meg, hogy valahogy kibekkeli a 120 percet, majd tizenegyesekkel „lemákolja” a Bayernt. Kloppék nem arra hajtanak majd, hogy megöljék a Bayern játékát, hanem hogy nemes küzdelemben legyőzzék a münchenieket. Erre viszont semmi esélyük.

Nelly, az elefánt is megmondta.

SOMLÓVÁRI DÁVID

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik