Bayern-Dortmund - két „lúzer” csapat döntője következik

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2013.05.02. 18:19
null
Arjen Robben már BL- és vb-döntőt is veszített, Roman Weidenfeller még nem kapott szerepet a Nationalelfben <br />(Fotó: Reuters, archív)
Rögtön szögezzük le, a címben szereplő „lúzer&quot; kitétel nem a két csapat játékerejét, képességeit minősítő jelző, hanem sokkal inkább a futballisták eddigi útjára vonatkozik. A Bayern keretében szereplő játékosok együtt összesen 24-szer veszítettek nagy nemzetközi sorozat döntőjében, míg a dortmundiaktól néhány éve többen még a német másodosztályban szerepeltek. Ehhez képest 2013. május 25-én ez a két csapat találkozik majd a BL-fináléban.

BAYERN MÜNCHEN: „ÖRÖK" VESZTESEK CSAPATA?

A BL elődöntőjében a Barcelonát 7–0-s összesítésben kiejtő Bayern München 27-es bő keretében mindössze két olyan játékos van, aki nyert már nemzetközi szinten jelentős címért játszott döntőt. A rangidős, 34 éves perui Claudio Pizarro már 2001-ben világkupát (a klub-vb elődje) nyert a Bayernnel a Boca Juniors ellen (1–0), az ukrán Anatolij Timoscsuk pedig 2008-ban a Zenittel UEFA-kupát (Zenit–Rangers 2–0) és Európai Szuperkupát (Zenit–Manchester United 2–1).

A BAYERN KERETÉNEK AZON JÁTÉKOSAI, AKIK MÁR BUKTAK NAGY NEMZETKÖZI SOROZAT DÖNTŐJÉBEN

BL-döntőt veszítettek: Daniel Van Buyten (kétszer – 2010, 2012), Philipp Lahm (kétszer – 2010, 2012), Anatolij Timoscsuk (kétszer – 2010, 2012), Arjen Robben (kétszer – 2010, 2012), Bastian Schweinsteiger (kétszer – 2010, 2012), Thomas Müller (kétszer – 2010, 2012), Diego Contento (2012) Toni Kroos (2012), Franck Ribéry (2012), Mario Gomez (2012), Manuel Neuer (2012)

Eb-döntőt veszítettek: Philipp Lahm (2008), Bastian Schweinsteiger (2008), Mario Gomez (2008)

El-döntőt veszített: Javi Martínez (2012)

Vb-döntőt veszítettek: Franck Ribéry (2006), Arjen Robben (2010)

Európai Szuperkupát veszített: Claudio Pizarro (2001)

És hogy mi szerepel a mérleg másik serpenyőjében? A jelenlegi keret tagjaival összesen 24-szer fordult elő, hogy vesztes döntő résztvevői voltak.

Tizenegy olyan játékosa van a bajoroknak, akik játszottak a tavalyi, Chelsea ellen elbukott BL-fináléban (1–1 után 11-esekkel 3–4), és hat olyan labdarúgó is tagja a keretnek, aki már a 2010-es, Inter ellen elveszített döntőben (Inter–Bayern 2–0) is pályára lépett.

Nemzetközi döntőkben megélt kudarcélményben tehát volt részük bőven a Bayern-játékosoknak, főlek, ha korábbi klubjaik színeiben, illetve a válogatottban játszott finálékat is összeszámoljuk.

A csúcstartó e tekintetben az egyaránt két BL- és egy Eb-döntőt (Spanyolország–Németország 1–0) elveszítő német Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger és a BL-finálék mellett vb-döntőt (Spanyolország–Hollandia 1–0) is veszítő holland Arjen Robben.

Robbenhez hasonlóan van elbukott vb-döntője (Olaszország–Franciaország 1–1, 11-esekkel 5–3) még 2006-ból a francia Franck Ribérynek is. Cikkünk szempontjából nem annyira fontos, de érdekes, kevésbé közismert adalék a francia játékmesterrel kapcsolatban, hogy 2005-ben Török Kupát nyert a Galatasarayjal, majd a Marseille-hez igazolt, amellyel ugyanazon év nyarán Intertotó-kupát is nyert.

Lahm és Schweinsteiger mellett a szintén német válogatott Mario Gomez játszott még a 2008-as, német szempontból vesztes Eb-döntőben. Pizarrónak a nyertes világkupameccse mellett ugyancsak a Bayernnel 2001-ben volt egy vesztes Európai Szuperkupa-meccse (Liverpool–Bayern 3–2), míg a spanyol Javi Martínez tavaly az Európa-liga döntőjében bukott el a Bilbaóval az Atlético Madriddal szemben (Atlético–Bilbao 3–0). Igaz, még így is Martínez a Bayern legsikeresebb tagja, hiszen 2010-ben világ-, 2012-ben pedig Európa-bajnok volt a spanyol válogatottal, de a döntőben egyik tornán sem kapott lehetőséget, sőt mindkét viadalon egy-egy meccs jutott neki.

Gyűjtésünkből tehát kiderül, hogy a jelenlegi Bayern-keret tagjai a legtöbb nagy nemzetközi megméretés – világ- és Európa-bajnokság, El és BL – döntőjében legalább egyszer már alulmaradtak, miközben Eb-, vb- és BL-döntőt még sosem nyertek. A Dortmund ellen az utóbbi sorozatban lezárhatják a „lúzerkorszakot".

Barcelona–Bayern München 0–3

BORUSSIA DORTMUND: MÁSODOSZTÁLYÚ JÁTÉKOSOKBÓL BL-DÖNTŐS CSAPAT

A Dortmund esetében nem beszélhetünk elbukott döntősökről, hiszen a jelenlegi Borussiában felnőttszinten még senki sem játszott nagy nemzetközi küzdelemsorozat fináléjában. Ehhez a legközelebb a 33 éves Sebastian Kehl állt, aki tagja volt a 2002-ben UEFA-kupa-döntőjébe jutó Dortmund, illetve a 2002-ben vb-döntőt játszott német válogatott keretének, de egyik fináléban sem lépett pályára.

A BL-elődöntőben a Realt búcsúztató BVB-vel kapcsolatban az lehet érdekes, honnan verbuválta csapatát Jürgen Klopp vezetőedző, olyan kulcsemberek is találhatók ugyanis a keretben, akiket korábban máshol már leírtak, akikben más klubok nem láttak fantáziát, vagy nemrég még a másodosztályban futballoztak.

Kezdjük a sort a 32 éves Roman Weidenfellerrel, aki 11 éve szolgálja a Dortmundot, kétszeres német bajnok, egyszeres kupagyőztes, de a válogatottban még egyszer sem kapott lehetőséget. A korábban nagy potyákat is bemutató kapus a jelenlegi kiírásban a német csapat egyik legbiztosabb pontjának számít, a Real Madrid ellen magabiztossága a védőkre is átragadt, több fontos védéssel segítette döntőbe csapatát.

A lengyel jobbhátvéd, Lukasz Piszczek 2010-ben még kiesett a német élvonalból a Herthával, mielőtt szerződtette őt Klopp, ma pedig alapembernek számít Európa egyik legjobb csapatában. A német élvonalban 27 meccsen két gólt szerzett, a BL-ben 11 találkozón segítette a Dortmundot.

A védelem oszlopnak számító, 24 éves Mats Hummels pályafutása a Bayern Münchennél indult, de a bajorok nem számítottak rá, így 2008-ban előbb kölcsönbe, majd egy év múlva végleg a rivális Dortmundhoz került.

A szerb Neven Szubotics is a Dortmundban érett nemzetközi szinten is elismert játékossá, miután a 2007–2008-as szezonban még a Bundesliga 2.-ben szerepelt Klopp akkori csapatában, a Mainzban, majd 2008 nyarán edzőjével együtt szerződött a Borussiához.

A középpályások esetében Sven Bendert (2009-ben érkezett az 1860 Münchentől) és Kevin Grosskreutzot (2009-ben érkezett az Ahlentől) is a másodosztályból igazolták. Utóbbi esetében a hírek szerint különösen megmosolyogta a szakma Kloppot, nem értették, mit akar a másodosztály 10. helyén végző csapat szélsőjétől, aki a jelenlegi szezonban 26 bajnokin és kilenc BL-meccsen lépett pályára.

A balhátvéd, Marcel Schmelzer a 2000-es évek közepétől egyre hatékonyabban működő dortmundi utánpótlás-nevelés „terméke", ahogy a szupertehetség, Mario Götze is.

A keretet idő közben jelentősebb összegű, de mégsem túl drága igazolásokkal tették teljessé. Így például Robert Lewandowskival (Lech Poznań, 4.75 millió euró), Jakub Blaszczykowskival (Wisla Kraków, 3.05 millió) vagy a már említett Hummelsszel (Bayern München 4.2 millió), Szuboticcsal (Mainz, 4.5 millió). Az egyetlen igazán drága új szerzemény Marco Reus volt (Mönchengladbach, 17.1 millió). Miközben játékosok eladásával még jól is keresett a klub: Ivan Perisicet a Wolfsburgnak (7.5 millió), Kagava Sindzsit a Manchester Unitednek (16 millió), míg Lucas Barriost a kínai Kuangcsou Evergrandénak (8.5 millió) adták el a múlt nyáron.

Ha valaki a Klopp-éra kezdetén azt mondja, hogy ezekből a játékosokból, illetve ezzel a játékospolitikával öt év alatt BL-döntős csapatot lehet faragni, akkor alighanem elmeorvoshoz tanácsolták volna.

Ehhez képest május 25-én a Wembleyben a Dortmund lesz a Bayern ellenfele a fináléban. Két lúzer csapat meccse lesz? A múltjuk alapján ezt is mondhatjuk, de a jelenben Európa két legjobbjáról beszélhetünk!

Real Madrid –Borussia Dortmund 2–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik