KAMLER JÁNOS 2019.10.02 22:59 Frissítve: 2019.10.02 22:59

A 2–7, és ami mögötte van – Kamler János jegyzete

Úgy elverte a Tottenhamet Londonban a Bayern München, mint jég a határt, a 7–2-es förgeteg az 1992 őszétől íródó Bajnokok Ligája-história aranyoldalára kívánkozik. Volt már ilyen, sőt ennél durvább gyalulás is csoportkörös mérkőzésen: ha a legalább hat szerzett góllal aratott és minimum ötgólos különbségű győzelmeket vizsgáljuk, a kedd esti volt a huszonnyolcadik a sorban.

De mit jelent(het) valójában a Spurs–Bayern 2–7?

 
Álomutazás: kettő hetes Oktoberfest Londonban 
A Bayern rakétája: előbb a térde, majd Tony Pulis tett neki keresztbe – most ő a Spursnek
„A Bayern történelmet írt a Spurs ellen” – sajtószemle 

Ennél az eredménynél szerintem sokkal nagyobb meglepetés volt a Tottenham döntőbe jutása az előző idényben, legalábbis utólag, a londoni mérkőzés másnapján.

Meggyőződésem, hogy a nekik talán már monotonnak és időnként unalmasnak érzett Bundesligából kiszabadulva, változatos ellenfelekkel szemben tudják csak igazi önmagukat adni a bajorok, meg aztán eleve érdekesnek mutatkoznak az idén. A Spurs ellen duplázó és egyébként is sokoldalúan futballozó Robert Lewandowski idénybeli tíz klubmérkőzésén már tizennégy gólt számlál; a világklasszisjelölt Serge Gnabry gólérzékenységén (négyet vágott kedden) kívül kivételes gyorsaságát (labdával és anélkül egyaránt) is megcsodálhattuk; a Barcelonánál kisebbségi érzéssel „táplált” Philippe Coutinho virágzásnak indult, mert ott játszhat szinte szabadon, ahol a leginkább tud érvényesülni: a támadósor mögött; Manuel Neuer meg visszaforgatja az idő kerekét, még Barcelonából is jól látható félelmetes formája. Most már „csak” az kell, hogy a Bayern München szakmai stábja gatyába rázza a Neuer előtt felsorakozó védősort, mert ne legyenek kétségeink, a Tottenham játékosainál okosabban futballozók egynél több akciógólt szereztek és hétnél kevesebbet kaptak volna.

Különben meg nem most, a Bajnokok Ligája őszi meccsdömpingje közben kell virítani – még ha mi, kívülállók élvezzük is az efféle előadásokat –, a fent említett feltételek megvalósulásával született előző huszonhét csoportkörös „mészárlás” döntő többsége a BL-idény zárásakor éppen annyit ért, mint a Tottenham keddi góljai – semmit. Csak a Real Madrid tudta aranyéremmel megkoronázni csoportkörös dübörgését, 2015–2016-ban (ősszel 8–0 a Malmö ellen) és 2017–2018-ban (6–0 az APOEL ellen).

Erről ennyit – egyelőre.

2020.03.24 16:44:56

Bajnokok Ligája BORBÉLY LÁSZLÓ

Édesapja is válogatott volt • 16 évesen gólt lőtt a felnőtteknél • Remekelt a salzburgi idényében.

2020.03.11 20:30:48

Bajnokok Ligája MAROSI GERGELY

Klopp csapata a hosszabbításban 2–0-ra vezetett, de Llorente duplázott, Morata pedig a győztes gólt is megszerezte a madridiaknak.

2020.03.11 20:36:52

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A védekezésbe is rendre besegítő Neymar újabb hazai BL-meccsen talált be.

2020.03.11 14:14:32

Bajnokok Ligája BORBÉLY LÁSZLÓ

Egyévesen elveszítette édesapját, elmenekültek • Mariborból két hónap alatt elvitték Olaszországba.

2020.03.10 20:29:18

Bajnokok Ligája B. Á. (összefoglaló), R. Gy. (percről percre)

Josip Ilicic négyet vágott a visszavágón, az olaszok nyolc gólt szerezve mentek tovább.