BL: „A Bayern történelmet írt a Spurs ellen” – sajtószemle

Vágólapra másolva!
2019.10.02. 12:31
null
Alderweireld és társai eltűntnek néztek ki a német rekordbajnok ellen (Fotó: skysport.com)
Mint arról beszámoltunk, a Bayern München idegenben 7–2-re lemészárolta a Tottenham Hotspurt, többek között Serge Gnabry négy góljának köszönhetően. A meccs után az angol sajtó megkérdőjelezte a játékosok koncentráltságát és Maurucio Pochettino jövőjét. A másik oldalon a német média és Karl-Heinz Rummenigge nem győzte dicsérni a bajorokat.

A Sky Sports arról írt, hogy a Tottenham legnagyobb problémáját az jelentette, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző a csapatra – karakterét vesztette. Maga Pochettino is elismerte, hogy a csapat „megfáradt és feladta a küzdelmet”, ezt eddig nem szokhattuk meg – gondoljunk csak az előző idényből a Manchester City elleni hősies párharcra vagy az Ajax elleni fordításra a BL kieséses szakaszában. Az észak-londoni gárda teljes védelme olyan játékosokból állt a Bayern München ellen, akiknek a jövője kérdéses volt – vagy még mindig az – egészen a nyári átigazolási időszak utolsó napjáig. Toby Alderweireld és Jan Vertonghen szerződésének utolsó évébe lépett, előbbit össze is boronálták a Romával néhány hónapja. Az angol lap szerint Danny Rose boldogtalan a gárdánál, de ezzel így van a Kieran Trippier távozása miatt kezdő jobbhátvéd, Serge Aurier is. A Real Madridba elvágyódó Christian Eriksen ismét a kispadon kapott helyet, ez korábban elképzelhetetlen volt. Egyértelműen gond van a koncentrációval, hiszen ez a negyedik olyan meccs a szezonban, amelyen vezetett a Spurs, mégsem volt képes megnyerni a találkozót.


„Még keményebbé teszi ezt a kiütést, hogy Szon góljával vezetett a Spurs, a félidő előtt egy perccel pedig döntetlen volt az állás” – írja a BBC, amely a belső védőpáros gyorsasága mellett Pochettino jövőjét is megkérdőjelezi. A Colchester elleni Ligakupa-blamát végül is sikerült feledtetni kedd este a szurkolókkal, ám valószínűleg nem ily módon akarta véghez vinni mindezt az argentin menedzser. Ez az eredmény azonban nem csupán a drukkereket vagy az edzőt sokkolta, hanem Daniel Levy klubtulajdonost is. Pochettinót a Manchester United és a Real Madrid is szerette volna megszerezni, de eddig mozdíthatatlan volt a helyéről – az angolok szerint a következő napok döntőnek bizonyulhatnak menedzserkérdés tekintetében a Tottenhamnél.

Ezek után milyen kritikát lehet a legnehezebben feldolgoznia egy csapatnak azt követően, hogy története során először kapott egy hetest hazai pályán? Gyenge védelem? Esetleg a karakter hiánya? Mi lenne, ha az egyik legnagyobb sportmédia az ősi riválishoz hasonlítaná, amely korábban háromszor egymás után kapott ki 5–1-re ugyanattól a csapattól? A The Guardian pontosan ezt tette. Szerintük a Spurs ugyanúgy esett szét, mint az Arsenal a Bayern ellen 2015-ben (egy müncheni csoportmeccsen), valamint 2017-ben (a nyolcaddöntő oda- és visszavágóján). Az már csak hab a tortán, hogy a hétből négy gólt Serge Gnabry, egy korábbi Arsenal-játékos szerzett. Az angolok az erős negatív felütés után aztán inkább a Bayern ászát, Robert Lewandowskit dicsérték.



„Egyedül is képes vagyok meccseket nyerni!” – mondta a lengyel csatár egy korábbi interjúban. És valóban! A brit lap szerint csúszott, mászott, fantasztikusan mozgott a labdával és nélküle, s persze ismét gólokat szerzett – ezzel a duplával már 14 találatnál jár 10 meccsen ebben az idényben. Kiemelték, hogy nem trükközött feleslegesen, de amikor odakerült a kapu elé, bevetette gyilkos ösztönét és könyörtelenül megbüntette a Tottenhamet. A 31 éves támadó fizikailag is remek állapotban van, ez megkönnyítette a helyzetét, amikor harcolnia kellett a labdáért, vagy amikor le kellett fordulnia a védőkről. Lewandowskit Harry Kane-nel is összehasonlította a The Guardian – az angol csatár jól játszott 50 percig, azonban épp úgy, ahogyan a csapata, ő sem tudta felvenni a versenyt Lewandowskival.
A Bayern Münchent élteti a német sajtó (Fotó: bild.de)
A Bayern Münchent élteti a német sajtó (Fotó: bild.de)

Míg a szigetországi sajtó jól lehúzta a Tottenhamet, addig a németek a fellegekig emelték a Bayern Münchent. A Bild kiemelte, hogy ez volt a bajorok történelmének második legnagyobb idegenbeli győzelme a Bajnokok Ligájában – a legnagyobb sikert 2014-ben aratták Rómában, akkor 7–1-re ütötték ki a „farkasokat”. Természetesen a klubelnök, Karl-Heinz Rummenigge is megszólalt a meccs után.

„Csapatunk történelmet írt a mai napon a Spurs ellen. Szeretnék gratulálni az edzői stábnak és a teljes gárdának. Elképesztő élmény volt végignézni a mérkőzést! Egygólos hátrányból jöttünk vissza és győztünk 7–2-re a legutóbbi BL-döntős ellen!” – mondta Rummenigge a hotelben, amelyben megszállt az együttes.

„Sokszor hasonlítják össze a Premier League-et a Bundesligával, mi pedig megmutattuk, hogy képesek vagyunk dominálni egy angol topcsapat ellen!” – tette hozzá a klubelnök.

A németek nem mentek el Gnabry mellett sem, aki történelmi tettet hajtott végre, hiszen korábban egy játékos sem volt képes négy gólt lőni a második félidőben. A Bajnokok Ligájában eddig mindössze 12 futballista akadt, aki négyszer volt eredményes 90 perc alatt – Marco van Basten, Simone Inzaghi, Dado Prso, Ruud van Nistelrooy, Andrij Sevcsenko, Lionel Messi, Bafétimbi Gomis, Mario Gómez, Robert Lewandowski, Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo, és immár Serge Gnabry is.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA


BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
B-CSOPORT
Tottenham–Bayern München 2–7 (Szon Hung Min 12., H. Kane 61. – 11-esből, ill. Kimmich 15., Lewandowski 45., 87., Gnabry 53., 55., 83., 88.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Crvena zvezda–
Olympiakosz 3–1 (Vulics 62., Milunovics 87., Boakye 90., ill. Rúben Semedo 30.)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik