Behozhatatlan előny? Olasz és angol csapat kaphatja az extra helyet a jövő évi BL-ben

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.03.15. 10:27
Arsenal FC v FC Porto: Round of 16 Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
A Porto búcsúztatásával az Arsenal is versenyben maradt a Bajnokok Ligájában (Fotó: Getty Images)
A Bajnokok Ligája átszervezésének köszönhetően a következő idénytől két topliga már öt-öt csapatot indíthat a legrangosabb európai kupasorozatban. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az extra helyről a koefficienspontok alapján határoz, így a kupasorozatok hajrájához közeledve a helyzet folyamatosan változik.

A Bajnokok Ligája a következő idénytől 32-ről 36 csapatosra bővül, aminek következményeként két topligából is öt csapat indulhat a korábbi négy helyett. Portálunkon pár nappal korábban már írtunk róla, hogy az együtthatós rangsort a Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa-konferencialiga küzdelmei során szerzett pontok alapján határozzák meg. Pont jár a selejtezőben elért teljesítményért, a különböző szakaszokba jutásért, valamint természetesen a mérkőzéseken elért döntetlenek és győzelmek után is. Az egy bajnokságban szereplő klubok összes pontját összeadják, majd ezt az eredményt elosztják az adott bajnokságból az adott idényben Európában szereplő klubok számával.

A héten a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában is kialakult a legjobb nyolc mezőnye, tovább tisztult tehát a kép, hogy a következő idényben melyik két topliga képviseltetheti majd magát öt-öt csapattal az átszervezett legrangosabb európai kupasorozatban.

Mint ismert, az olaszoknál hétből négy (Atalanta, Milan, Roma, Fiorentina), a németeknél hétből három (Bayern München, Dortmund, Leverkusen), az angoloknál pedig nyolcból öt (Manchester City, Arsenal, Liverpool, Aston Villa, West Ham United) maradt versenyben valamelyik nemzetközi kupasorozatban az idény hátralévő részében. Ezek alapján könnyen kiszámítható, hogy a legjobb helyzetben az olaszok és az angolok vannak. Olyannyira, hogy majdhogynem biztosra vehető, hogy a következő idényben a Serie A és a Premier League bérelheti ki az ötödik, extra BL-helyet – az olaszoknak pontosan 94.6 százalék, az angoloknak 88.1 százalék esélyük van erre. A harmadik helyen a németeknek vannak, nekik a negyeddöntők előtt már csak 16.1 százaléknyi esélyük maradt az extra helyre, de még bízhatnak abban, hogy a Bayern München, a Dortmund és a Leverkusen sokáig menetel. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik