BL: blama lenne a javából a Paris Saint-Germain kiesése

Vágólapra másolva!
2023.12.13. 09:52
null
Kylian Mpabbéval a soraiban még sosem búcsúzott a csoportkörből a PSG (Fotó: AFP)
A PSG-nek nyernie kell a Borussia Dortmund otthonában, máskülönben csak abban reménykedhet, hogy a másik mérkőzésen neki kedvező eredmény születik.

Évről évre az egyik legfőbb esélyesként vág neki a Bajnokok Ligájának a PSG, ehhez képest még egyszer sem nyerte meg a sorozatot, és döntőt is csak egyszer játszott. Most viszont ennél is nagyobb a baj. A francia csapatnak az utolsó körben még azért kell izgulnia, hogy egyáltalán továbbjusson a csoportkörből, márpedig a korai búcsú rendkívül kínos lenne. Főleg annak tükrében, hogy a PSG legutóbb a 2004–2005-ös kiírásban búcsúzott a csoportkörből, akkor, amikor a klub még nem volt katari kézben. Abban az időszakban messze nem dolgozhatott olyan anyagi lehetőségek között, mint most, a 2011-es tulajdonosváltás óta pedig sohasem fordult elő, hogy ne jusson be az egyenes kieséses szakaszba.

A jelenlegi helyzet annyiból kedvező, hogy a PSG-nek a saját kezében van a sorsa. Egyszerű a képlet: ha nyer a Dortmund vendégeként, csoportelsőként végez. Ha döntetlent játszik, már izgulnia kell azért, hogy a Newcastle ne győzze le a Milant, ha pedig kikapna, csak úgy juthat tovább, ha a Newcastle és a Milan döntetlent játszik egymással. Vagyis a legegyszerűbb az, ha három pontot szerez, ebben az esetben ugyanis nem kell izgulnia a másik összecsapás végeredménye miatt.

A párizsiak szerencséjére a németek nincsenek túl jó formában. A Dortmund a decemberben lejátszott három mérkőzéséből a legutóbbi kettőt elveszítette, előtte pedig 1–1-et játszott a Leverkusennel, vagyis már három meccs óta nyeretlen. A PSG-vel három hónappal ezelőtt, szeptember 19-én találkozott, és Párizsban Kylian Mbappé tizenegyesével és Asraf Hakimi góljával 2–0-ra győztek a hazaiak, akik egyébként már öt tétmérkőzés óta veretlenek. Ennek ellenére nem mehetnek biztosra, ráadásul a hírek szerint nem csak a csoportkör túlélése forog kockán.

Továbbra is kérdés, Kylian Mbappé meghosszabbítja-e a nyáron lejáró szerződését, de a kiesés vélhetően nem a maradását erősítené.

Még akkor sem, ha a L’Équipe úgy tudja, az esetleges búcsú sem befolyásolja a döntését. A lap azt is hozzáteszi, ha a világbajnok csatár hosszabbít, nem két évre ír alá, ahogyan 2022-ben, hanem hosszabb távra. Bár döcögősen indult az idénye, nem teljesít rosszul, a Bajnokok Ligájában háromszor volt eredményes, a bajnokságban pedig tizennégy mérkőzésen tizenöt gólt szerzett. Szerdán az idény eddigi legfontosabb összecsapása vár a PSG-re.

„Tisztában vagyunk vele, hogy élet-halál meccset játszunk, tovább kell jutnunk a csoportból– idézte a Canal+ a hétvégi, Nantes ellen 2–1-re megnyert találkozón győztes gólt szerző Randal Kolo Muanit. – Ez a találkozó kisebb döntővel ér fel nekünk, ezért is fontos, hogy a hétvégén győzelemmel hangoltunk. Magabiztosak vagyunk, muszáj élnünk a lehetőséggel.”

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
F-CSOPORT
21.00: Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 5 3 1 1 6–3 +3 10
2. Paris SG 5 2 1 2 8–7 +1 7
3. Newcastle United 5 1 2 2 5–5 0 5
4. Milan 5 1 2 2 3–7 –4 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik