BL: De Bruyne a mesterlövész, Ancelotti beérte Fergusont – érdekességek

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 10:43
null
Kevin De Bruyne BL-góljainak felét a tizenhatoson kívülről szerezte (Fotó: Getty Images)
A Manchester City ellen irányította 190. alkalommal csapatait a Bajnokok Ligájában a Real Madrid olasz vezetőedzője, Carlo Ancelotti, aki ezzel beérte a vonatkozó rangsorban a Manchester United korszakos mesterét, Sir Alex Fergusont. Érdekességek az elődöntős párharc 1–1-es döntetlenre végződő első meccse után.

 

 



A két csapat szakvezetői most találkoztak kilencedik alkalommal egymással, de csak először játszottak döntetlent, Pep Guardiola öt, Carlo Ancelotti három sikernél jár a másik ellen, ugyanakkor a katalán tréner elődöntős búcsúinak 43 százalékát az olasszal szemben szenvedte el.



A Real Madrid remekül élt lehetőségével az első félidőben, hiszen első lövéséből vezetést is szerzett Vinícius Júnior révén a 36. percben – ilyen kevés helyzete legutóbb a 2003–2004-es idényben volt a BL-ben a „királyiaknak”. A Gracenote elemzése szerint a spanyol csapattal 2020 februárja óta először fordult elő, hogy annak ellenére nem tudta megnyerni meccsét, hogy az első gólt ő szerezte – akkor szintén a Manchester City ellen szenvedett 2–1-es vereséget.

Ugyanakkor a Real Madrid a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában lejátszott legutóbbi kilenc párharca közül csak kétszer tudott továbbjutni, amikor hazai pályán nem nyert az első meccsen – mindkettő a Manchester United ellen volt az 1999–2000-es és a 2012–2013-as évadokban.



Vinícius Júnior 11 csellel próbálkozott a Manchester City ellen, melyek közül öt volt sikeres. A Real Madrid brazil támadójának ez volt az ötödik meccse a BL mostani kiírásában, amikor legalább tíz csellel próbálkozott. A spanyol csapat gólszerzője 22 évesen és 301 naposan volt eredményes, ezzel Lionel Messi (21 év és 288 nap), illetve csapattársa, Rodrygo (22 év, 99 nap) után a harmadik legfiatalabb dél-amerikai labdarúgó lett, aki eljutott 15 gólig a BL-ben. Ugyanakkor Kyle Walker hatékonyan védekezett vele szemben (is), hiszen az angol szélső védő nyolc párharcot nyert, hatszor szerelt és ötször tisztázott, miközben egyszer sem cselezték ki.



A Manchester City a 67. percben egyenlített Kevin De Bruyne révén, megtörve ezzel a Real Madrid 413 perc óta tartó sorozatát, hiszen Ancelottiék legutóbb február 21-én, a Liverpool elleni 5–2-re megnyert nyolcaddöntő-odavágó 14. percében kaptak gólt. A belga játékmester karrierje 14. gólját szerezte a BL-ben, ezek fele, hét (!) a tizenhtoson kívülről született, s amióta a 2015–2016-os idényben a Cityhez igazolt, átlagosan ő lőtte a legtávolabbról a gólokat azok közül, akik legalább tízszer voltak eredményesek.



Ami a két találatot illeti, nagyon hasonló körülmények között születtek, hiszen mindkét gólszerző közel 20 méterről volt eredményes honfitársával szemben, hiszen Vinícius Júnior Ederson, Kevin De Bruyne pedig Thibaut Courtois kapuját vette be. A BL egyenes kieséses szakaszának legutóbbi 13, tizenhatoson kívülről szerzett gólja közül csupán két olyan van, melyeket nem a Real Madrid vagy a Manchester City játékosai szereztek.

Bár a Manchester City zsinórban ötödik idegenbeli döntetlenjét játszotta a Bajnokok Ligájában – s ilyen sorozata legutóbb a Juventusnak volt 1998 és 2000 között –, az angol csapat már 21 mérkőzés óta nem talált legyőzőre minden sorozatot figyelembe véve. Pep Guardioláék legutóbb februárban a Tottenhamtől kaptak ki, azóta 17 meccset nyertek meg, négyszer játszottak döntetlent, de ezek közül három is idegenbeli BL-meccs volt.



A Manchester City menedzsere, Pep Guardiola egyet sem cserélt Madridban – ilyenre pedig másodszor volt példa ebben az idényben, hiszen a nyolcaddöntőben az RB Leipzig elleni idegenbeli meccsen sem változtatott csapatán. BL-elődöntőben ilyen a 2006–2007-es évadban fordult elő, amikor épp Carlo Ancelotti nem cserélt a Manchester United elleni meccsen.

A LEGFONTOSABB MUTATÓK

 

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 1–1 (1–0)
Madrid,Santiago Bernabéu Stadion, 63 485 néző.Vezette: Artur Soares Dias (portugál)
REAL MADRID:
Courtois – Dani Carvajal, Rüdiger, Alaba, Camavinga – Valverde, Kroos (Tchouaméni, 84.), Modric (Nacho, 87.) – Rodrygo (Asensio, 81.), Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző:Carlo Ancelotti
MAN. CITY:
Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Akanji – De Bruyne, Rodri, Gündogan – Bernardo Silva, Haaland, Grealish. Menedzser:Pep Guardiola
Gólszerző:
Vinícius Júnior (36.), ill. De Bruyne (67.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik