Michel Platini kizárná az eladósodott klubokat a BL-ből

Vágólapra másolva!
2008.06.27. 11:55
Az UEFA elnöke figyelmeztette az európai egyesületeket, hogy a szervezet harcot indít a labdarúgóklubok nagymértékű eladósodása ellen. Szankcióként azt is kilátásba helyezte, hogy a nagy adósságállományt felhalmozó csapatok nem indulhatnak el a két legrangosabb európai sorozatban, a Bajnokok Ligájában, illetve az UEFA-kupában.
Michel Platini a legnagyobb klubok szankcionálásától sem riad vissza
Fotó: Imago
Michel Platini a legnagyobb klubok szankcionálásától sem riad vissza
Michel Platini a legnagyobb klubok szankcionálásától sem riad vissza
Fotó: Imago
Michel Platini a legnagyobb klubok szankcionálásától sem riad vissza

Michel Platini már korábban is aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a vezető európai klubok közül egyre többen halmoznak fel nagy tartozásokat. Elképzelése szerint az UEFA megálljt parancsolna ennek a folyamatnak. Az esetleges büntetések következtében az is elképzelhető lehet, hogy a Bajnokok Ligája 2007–2008-as kiírásának két döntőse, a Manchester United és a Chelsea nélkül zajlik majd a közeljövőben az európai együttesek legrangosabb versengése.

„Jelenleg azokból lesznek a nyertesek, akik csalnak” – célzott Platini a felhalmozott adósságállományból végrehajtott játékosigazolásokra.

A csütörtöki nap folyamán így nyilatkozott: „Az UEFA nagyon komolyan fog harcolni azért, hogy elérje az ilyen klubok indulásának korlátozását. És most nem csak az angol klubokról beszélek, mint az MU vagy a Chelsea, hanem általánosságban – folytatta a korábbi legendás labdarúgó. – Négy vagy öt éven belül meg kell oldanunk ezt a problémát, együttműködve a klubokkal és a nemzeti szövetségekkel.”

Platini az általa vezetett szervezet azon döntését is kritizálta, amely lehetővé tette a korábban kizárt Porto együttesének BL-indulását. A 2004-es győztes csapat a portugál bundabotrányban játszott szerepe miatt nem indulhatott volna a következő kiírásban, azonban az UEFA felülvizsgálta ezt a döntését.

„Az UEFA elnökeként nem örülök ennek a döntésnek. Az elnökségem alatt a végsőkig harcolni fogok a korrupció megszüntetéséért – erősítette meg Platini. – Ha egy csapatot egy adott ország nemzeti szövetsége megbüntet, jelen esetben korrupció miatt, nem helyes, hogy az UEFA engedélyezi számára az indulást a nemzetközi kupában."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik