Owen Lee Hargreaves életrajza

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.04.04. 06:40
nemzetisége:
angol-kanadai-német
40/0
születési hely:
Calgary
ideje:
1981.01.20.
pozíció:
jobbhátvéd, jobb oldali és középső középpályás
magassága:
180 cm
súlya:
74 kg
korábbi klubjai:
Calgary Foothills, Bayern München
sikerei:
kanadai serdülőbajnok (1994), német bajnok (2001, 2003, 2005, 2006), Német Kupa-győztes (2003, 2005, 2006), angol bajnok (2008), Charity Shield-győztes (2007, 2008), BL-győztes (2001, 2008), Világkupa-győztes (2001), német Ligakupa-győztes (2000, 2004), vb-résztvevő (2002, 2006), Eb-résztvevő (2004), az év ifistája Németországban (2001), Európa legjobb fiatalja (Bravo-díjas, 2001), az Év legjobb angol játékosa (2006)

Owen Hargreaves az angol újhullám egyik legjelesebb tagja, aki a 2000- 2001-es szezonban robbant be a focielitbe, ráadásul először nem is a Bundesligában, hanem a BL-ben kápráztatta el a nagyérdeműt. Bekerült az angol válogatottba is, ahol akkoriban őt tartották David Beckham utódjának; azonban a remek antré után játéka kissé elszürkült, s többször is azt nyilatkozta, hogy el szeretné hagyni a bőrgatyásokat. 2006-ban a világbajnokságon azonban a legjobban futballozó angol játékos volt, alaposan meg is nőtt ázsiója - s ez némi bonyodalmakhoz vezetett.

Owen Kanadában született, egy ott dolgozó vendégmunkás angol apától és walesi anyától. A Calgary Foothillsben kezdett el futballozni, s volt is kitől tanulnia, elvégre a papa a Bolton Wanderersben és a Wigan Athleticben labdarúgott fiatalkorában. Owen testvére, Darren egyébként még hősünknél is tehetségesebb játékosnak indult, ám sorozatos sérülései miatt fel kellett hagynia a sportolással. Később szülei Németországba költöztek, s az ügyesen mozgó, kanadai serdülőbajnok ifjú a Bayern juniorcsapatainál kapott szerződést. Szerencséje is volt: tengerentúli klubedzőjét, Thomas Niendorfot meglátogatta egy régi ismerőse Németországból, a Bayern juniorjainak egykori trénere, Harald Hoppe, aki megjegyezte magának Owen nevét - a bajorok 1996 októberében próbajátékra hívták a játékost s nyártól leigazolták az ificsapathoz. A középpályást a területi ligás B csapatból 2000-ben vezényelték fel a nagyok közé, s augusztusban mutatkozhatott be a Hertha ellen, Jancker helyére csereként beállva.

Egy hónap múlva az Unterhaching ellen már a kezdőben kapott helyet, de az igazi áttörést a BL hozta meg számára: a Bayernt sújtó sérüléshullám miatt kezdőként lépett pályára a Real Madrid elleni BL-elődöntőkön, s az ifjonc döbbenetesen nyugodtan és hasznosan játszott - szemközt Roberto Carlosszal! A fináléban is tagja volt a gyepre kifutó spanyolverő tizenegynek s ott sem okozott csalódást. A 120 perc és a büntető-rúgások után ő lett az első kanadai, aki magasba emelhette a Bajnokok Ligája-serleget! Jó játékának köszönhetően egy hónap múlva a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott - tizenkilenc évesen már szerepelt az U-21-es háromoroszlános gárdában a grúzok és a spanyolok ellen. Ő sem győzött csodálkozni: "Természetesen nem vártam, hogy beválasztanak. Miért pont én? Még csak 20 éves vagyok. Csupán 20 meccsen játszottam a Bayern Münchennel, de még 200-300-at akarok és mindegyiken kezdeni szeretnék". (Ráadásul szülei és saját joga révén lehetett volna kanadai, walesi vagy akár német válogatott is!)

A háromoroszlánosok között először a hollandok ellen kapott egy félidőt, majd második fellépésén idegenben 5:1-re alázták meg a németeket! Érdekes módon edzői többnyire a jobb oldali középpályás posztján számolnak vele, pedig ő saját bevallása szerint középen érzi jól magát. 2002-ben már alaptag volt a bajoroknál, az európai Szuperkupa-döntőn és a Világkupa-fináléban is láthattuk őt, összesen 46 összecsapáson szavazott neki bizalmat a szezonban Hitzfeld. Sven-Göran Eriksson is magával vitte Owent az ázsiai világbajnokságra, ahol a középpályás kezdőként vágva a tornának második mérkőzésén megsérült - éppen "druszájával", Owennel ütközött a dánok elleni mérkőzés 18. percében; de hazatérte után részese lehetett a Bayern duplázásának (bajnokság, kupa). Ott volt az EURO2004 selejtezőin is s a portugáliai tornán is pályára léphetett: ugyan mindig csak csereként állt be, de a svájciak elleni bevetése után mindkét angol gólban benne volt a "lába". A hírhedten mérsékelt brit média másnap azonnal a kezdőcsapatba követelte őt, ám Hargreaves gyomorbántalmai miatt Eriksson nem merte ezt meghúzni, ráadásul a fiatalnak a Gerrard-Lampard-Scholes-Beckham-kvartettből éppen a népkedvencet kellett volna kiszorítania...

2002-től kezdve Owen egyre gyakrabban panaszkodott, hogy nem érzi jól magát Münchenben (közben több izomsérülés is bosszantotta), néhány nagyobb angol klubbal tárgyalásokba is kezdett, ám mindig kudarcba fulladtak a próbálkozások - a hírek szerint a legagilisebben a Tottenham Hotspurs szeretné átcsábítani őt a csatornán... "Csodálatos lenne Londonban élni és dolgozni" - nyilatkozta erre Owen, akit hívott a Middlesbrough is (Steve McClaren menedzser stabil helyet ígért neki a kezdőcsapatban), ám végül is úgy döntött a futballista, hogy a bőrgatyásoknál tölti ki szerződése utolsó évét. Igaz, a világbajnokság előtt jobban szem előtt lett volna Angliában, de így is stabil helye volt Eriksson oroszlános csapatában, a vb-selejtezők felén kezdőként lépett pályára. Végül maradt Münchenben, s szimbolikus módon ő szerezte a 2005-06-os évad első találatát is, ráadásul egy ritkán látható felső sarkos föld-levegő rakétával! Hősünk az egész, bajnoki és kupaaranyat hozó idényt bombaformában játszotta végig, amivel meg is váltotta jegyét az angol válogatottba a 2006-os világbajnokságra.

A tornán az angol nemzeti tizenegy legkellemesebb csalódása volt, ráadásul jobbhátvédként és középső védekező középpályásként is megállta helyét. A bajnokságot egyébként balhátvédként kezdte a Borussia Mönchengladbach ellen (kiválóan, a tökéletes felé közelítő 1.5-ös osztályzatot kapva a Kickertől), majd mivel szokásos helyén mindössze Karimivel, Schweinsteigerrel és Salihamidzsiccsel és Zé Robertóval kellett volna megküzdenie, "kényszerből" középső védekező középpályásként foglalkoztatta őt Felix Magath. Az angol vb-keret kevésbé aranylabdás Owenje Paraguay ellen mutatkozhatott be Németországban (pár perc erejéig szűrt a védelem előtt, hogy tartsák a vezetést), a svédek ellen kezdőként kapott szerepet, hatalmas lelkesedéssel és igen sok kilométert futva megfelelően tette is dolgát. Az ecuadoriak ellen jobbhátvédként is csapata egyik legjobbja volt, hogy a portugálok elleni negyeddöntőben már újra a középpályán kapjon helyet. Most sem lehetett rá panasz, hiszen ő lett a "Mérkőzés embere", sőt, még tizenegyesét is magabiztosan értékesítette a hirtelen halál idegőrlő perceiben.

Bár a világbajnokság előtt jó néhány magyar "tv-s szakértő" sem értette (rengeteg más dolog mellett), hogy miért is ragaszkodik hozzá Eriksson már évek óta, Hargreaves csattanós választ adott ezen a világbajnokságon, s ezzel megerősítette válogatott- és Bayern München-beli pozícióit is. A drukkerek is így gondolták, hiszen szavazataik alapján tekintélyes előnnyel Hargreaves lett a vb legjobb angol játékosa! Januárban őt választották meg az Év angol játékosának is, de ősze messze nem úgy sikerült, ahogyan eltervezte. A labdarúgó ugyanis nyíltan megmondta, hogy szívesen igazolna Angliába, leginkább a Manchester Unitedbe, a Bayern viszont ragaszkodott a középpályáshoz, még csak tárgyalni sem volt hajlandó a szigetországi klub illetékeseivel, sőt, a bajor klub azzal fenyegette meg a MU-t, hogy feljelenti őket a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél. "Hargreavesnek azt tanácsolom, hogy maradjon csendben. Ellenkező esetben dühbe gurulok, s az nem lesz jó Owennek. Nem is értem, hogy legutóbbi két beszélgetésünk után miért erőlteti a dolgot. Szó sem lehet a távozásáról, ezt ő is tudja" - jelentette ki Uli Hoeness, a bajorok menedzsere.

Hargreaves szerződése 2010-ig szól, a vörösök nyáron 17 millió fontot ajánlottak érte - télen viszont maguk a németek ajánlották fel Owent a Chelsea-nek cserébe Robbenért. Hoeness is meggondolta magát, hiszen kijelentette, hogy 25 millió fontért igen szívesen elengednék nyáron az angolt! A nyári hercehurca után nem sokkal a válogatott játékos súlyos sérülést szenvedett, eltört szárkapocscsontja, s emiatt egészen februárig pihenőre, azaz rehabilitációra kényszerült. Pihenőjét aktívan töltötte, hiszen a bbc.com-on egy saját rovatot vezet.

Hősünk felfedezője az egyszeres kanadai válogatott Burk Kaiser volt, s egy jóval híresebb Kaiser, Franz Beckenbauer is nagy tisztelője játékának: "Ha Hargreavest játszani látom, szívem eltelik gyönyörűséggel!".




97-98 
Calgary Foothills (Canada)  
 
 
98-99 
Calgary Foothills (Canada)  
 
 
99-00 
Bayern München 
11 
 
 
99-00 
Bayern München II.  
    
00-01 
Bayern München II. 
15 
    
00-01 
Bayern München 
BL 
3.79
01-02 
Bayern München 
29 
BL 
13 
3.72
02-03 
Bayern München 
25 
BL 
3.58
03-04 
Bayern München 
25 
BL 
3.54
04-05 
Bayern München 
27 
BL 
3.45
05-06 
Bayern München 
16 
BL 
3.07
06-07 
Bayern München 
BL 
3.50
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2002
világbajnokság
2
0
2004
Európa-bajnokság
3
0
2006
világbajnokság
4
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik