Antonio Chimenti

Vágólapra másolva!
2005.04.01. 07:59
nemzetisége:
olasz
0/0
születési hely:
Bari
ideje:
1970.06.30.
pozíció:
kapus
magassága:
184 cm
súlya:
77 kg
korábbi klubjai:
Sambenedettese, Tempio (kölcsönben), Monza (k.), Salernitana, Roma, Lecce, Juventus, Cagliari, Udinese
sikerei:
olasz bajnok (2003, 2005), BL-döntős (2003), olasz Szuperkupa-győztes (2002, 2003)

Antonio Chimenti ma Juve második számú tartalékkapusa, de szó szerint tartalék, hiszen a zebráknál a világ legjobb kapusa mögött (és később Dél-Amerika második számú portása, Fabian Carini miatt még eggyel hátrább szorulva a ranglistán) csereként ücsörögni nem éppen a legtöbb munkával járó állás... Csakis akkor léphet pályára, ha Gianluigi pihen, vagy ha éppen bemutató-mérkőzésre hivatalos a csapat! Jellemző módon az utóbbi három évben éppen annyiszor lépett pályára a bajnokságban mint a BL-ben - természetesen az érdektelen csoportmeccseknek köszönhetően.

A Buffonnál majd 10 évvel idősebb Tonio - aki azért nem olyan öreg, mint amilyennek kinéz - a Sambendettese csapatában kezdett el komolyabb szinten focizni, majd az US Tempioban folytatta kölcsönjátékosként. Első jegyzett klubja a másodosztályú Monza, az olasz F-1-es pálya városának proficsapata volt. Innen igazolt a Salernitanába egy rövid "hazatérés" után, akikkel felkerült a Serie A-ba is. 1997-ben a Roma ellen debütált az újonccsapatban a legjobbak között, s remekül játszotta végig a szezont - nyáron elismerésképpen az AS Roma igazolta le. A giallorrossikkal az UEFA-kupáig menetelt nagy meglepetésre (egyik bajnokin kiállították az osztrák Konselt, akit akkor választottak meg az idény kapusának, ő pedig a kispadról bemelegítés nélkül beállva első labdaérintésére kivédte a büntetőt!), ám a Leeds United nagy falatnak bizonyult az európai színtéren, őt pedig eladták a Leccének Antonioli és Lupatelli érkezése miatt.

Nem voltak rossz társai két korábbi klubjában: Salernitanában rajta kívül ott játszott még Gattuso (ma Milan), Di Vaio (ma Valencia), Bolics, di Michele, Ighli Vannuchi; a farkasoknál Konsel, Cafú, Zago, Totti, di Biagio, Tommassi, Delvecchio! 2002-ben igazolt Torinóba három sikeres leccei év után, s a Juvénél egyértelműen csak csereként számítottak rá a legelső perctől kezdve. Úgy tűnik, még sokáig kell várni 100. juvés meccsére, de azért itt-ott csurran-cseppen egy-két hálóőrzés - kétszeres bajnok, kupagyőztes, Szuperkupa-győztes és BL-döntős lett, a kispadon ülve. 2003 kiemelkedő éve volt: két BL-meccsen is védett a sérült Buffon helyett s mind a Kijev, mind a Manchester United ellen megállta a helyét, ráadásul négy bajnokit is kapott Lippitől.

Azért lehet valami nagy titok Sambenedettésében: ott nevelkedett a két zseniális, többszörös válogatott kapus, Walter Zengga és Sergio Tacconi is! Szerződése 2006-ig szól, keresete kb. 400 000 euró évente - s mint 2004 őszén bejelentette, innen fog visszavonulni is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik