NS Hosszabbítás: Futni, sírni, célba érni – túl a Halálvölgyön

Vágólapra másolva!
2017.07.21. 20:44
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk:

 

Magyarország, sőt a világ egyik legjobb, legismertebb ultrafutója, Lubics Szilvia az Egyesült Államokban július 10-én éjjel 11 órakor nekivágott a Badwater 135 versenyének, a föld egyik legkegyetlenebbnek mondott futásának. A Death Valley-n, azaz a Halálvölgyön átvezető, s a Mount Whitney-ig tartó 217 kilométeres úton 50 Celsius-fok a hőmérséklet – Lubics Szilvia 36 óra és 9 perc alatt hagyta maga mögött a pokoli távot. Csodát tett – ismét.

– Ne haragudjon, hogy a legbanálisabb kérdéssel kezdem: milyen futni a Halálvölgyben?
– Hatalmas élmény. A Badwater már a célba érkezés után, de most utólag is a legklasszabb versenyeim közé került be, a táv, a körülmények, a látvány, az élmény miatt. Nagyon jó, hogy belevágtam, és nagyon boldog vagyok, hogy teljesítettem.

– Miért vágott bele, és miért éppen az elhíresült Badwaterbe, amelyen ötven Celsius-fokban kell futni?
– Mert olyan vagyok, mint minden ember és minden ultrafutó: vágyom az új kihívásra. Kell egy verseny, amely izgatja a fantáziámat, amely miatt mindennap kimegyek edzeni, amiért futok, amire felkészülhetek. A Badwater innen, Európa szívéből nézve, igazán extrém kihívás, mert amíg nálunk kellemes a nyár még akkor is, ha kánikula van, ott pokoli meleg tombol, nálunk nincsenek nagy hegyek, hosszú szintemelkedők, ott vannak, és ráadásul háromszor meg is kell futni őket. Ezenkívül motivált, hogy tavaly Vajda Zoltán – aki egyébként az egyik nagyszerű segítőm volt az idei versenyen – teljesítette a távot. Volt tehát inspirációm bőven.

– Azt mondják, a Badwater 135 az egyik legkegyetlenebb ultrafutó versenye a Földnek. Félelmetes volt?
– Nem. Félelmetesnek nem mondanám. Azt adta, amire készültem. Tagadhatatlan, hogy odakint nekem is megfordult a fejemben, mi vár majd rám, hogy valóban igaz lehet-e mindaz, amit azok meséltek nekem a rajt előtt, akik turistaként jártak a Death Valley-ben, vagyis hogy öt percet nem lehet kibírni a napon, és ők szinte egy lépést sem tudtak tenni.

– És?
– Végül is végigfutottam, nem?


Hogy miként is futotta le a 217 kilométeres távot a pokolban Lubics Szilvia, kik segítették, mit csinálna másként, indulna-e jövőre is, és egyáltalán mi is az a Badwater 135, a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás-mellékletében megjelenő interjúból megtudhatják. A háromgyerekes nagykanizsai fogorvosnőt az ultrafutásban immár szakértővé váló Vincze András faggatta.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy…

…hol vannak a határok jégkorongban. Az eltűnt posztok nyomában járó sorozatunk utolsó részében Szűcs András járja körül a témát.
…a Magyar Nagydíjat szívügyének tekintő Bernie Ecclestone hatalomvesztése után a Formula–1-et irányító triumvirátus tagjai is hosszú távra terveznek a Hungaroringgel. Zsoldos Barna összeállítása.
…kiknek érdemes megjegyezni a nevét az utóbbi évek magyar szempontból legsikeresebb U23-as atlétikai Európa-bajnoksága után. A verseny négy magyar érmesét Vincze Szabolcs mutatja be.
…milyen is a földkerekség legrégebbi versenysorozata, melynek már tíz kiírását is megrendezték, amikor 1896-ban Athénban összegyűltek a világ legjobb sportolói az első modernkori olimpiai játékokra. Németh Andrea múltidézője.
…miért szeretett volna Nacsa Olivér Détári Lajos lenni, hogy aztán fociőrült családja révén fradista legyen. Sinkovics Gábor készített interjút a humoristával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik