Mégsem lett futballcsillag az olimpiák rocksztárjából

Vágólapra másolva!
2020.01.03. 08:24
null
Cameron Spencer híres képe mindent elmondott a riói olimpiáról (FOTÓ: GETTY IMAGES/CAMERON SPENCER)
A két éve visszavonuló nyolcszoros olimpiai, tizenegyszeres világbajnok, világcsúcstartó jamaicai sprinter, Usain Bolt vitathatatlanul a világ leggyorsabb embere és korunk egyik legnagyobb hatású sportolója. A Nemzeti Sport szombati mellékletében, a Hosszabbításban indított sorozatunkban felelevenítjük pályafutása részleteit, és utánajárunk, hogyan vált a talán túlságosan is laza, kényelmes kissrácból legyőzhetetlen bajnok. Befejező részünkben a riói olimpia és a londoni világbajnokság eseményeit idézzük fel.

 

Cameron Spencer, a Getty Images ügynökség ausztrál fotósa 2016. augusztus 14-én a férfi magasugrás selejtezőjét fotózta a riói olimpián, mert a versenyszámban két honfitársa, Brandon Starc és Joel Baden is indult. Hirtelen gondolattól vezérelve úgy döntött, átvág az atlétikai pálya másik oldalára, ahol a férfi 100 méteres síkfutás elődöntői kezdődtek, hogy lőjön egy képet az olimpia „rocksztárjáról”, Usain Boltról. El is helyezkedett a táv háromnegyedénél, úgy 70 méternél, türelmesen várt, és a fotó elkészülte után úgy érezte, sikerült elkapnia a pillanatot. Mégis nagyon meglepődött, amikor megnézte a képeit.

Usain Bolt ugyanis nemcsak kinézett rá, de pimaszul kivillantotta fehér fogsorát, és miközben körülötte mindenki erőlködött, ő könnyedén előzte meg a kanadai Andre De Grasse-t, az amerikai Trayvon Bromellt és a brit Chijindu Ujaht, esélyt sem adva nekik. Ez a fotó nemcsak a riói olimpia egyik leghíresebb képe, de tökéletes összegzése lett a jamaicai sprinter pályafutásának. Főleg azért, mert korábban maga Bolt is hangoztatta, hogy a riói lesz az utolsó olimpiája.

Bár a 2015-ös pekingi világbajnokság után folytatódott a párharca az amerikai Justin Gatlinnel, valójában már önmagával kellett leginkább megküzdenie, hogy ennyi siker után, kifacsart testtel is tudja motiválni magát. A legfontosabb az volt, hogy egészséges maradjon, ezért az olimpia előtt a 2016-os esztendőben csak egyszer futott 200 métert (19.89 másodperccel nyert Londonban) és 4x100 métert, a 100 méter éves ranglistáján csak negyedik volt 9.88 másodperccel Gatlin (9.80), Bromell (9.84) és a francia Jimmy Vicaut (9.86) mögött.

Úgy tűnt, akárcsak az előző szezonban, a fő rivális Gatlin ismét jobb formában van nála mindkét sprinttávon, de a Pekingben történtek után senki sem merte kijelenteni, hogy Rióban az amerikai futó lenne az esélyesebb. Az olimpia előtt azonban történt valami, ami felkavarta az állóvizet: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség eltiltotta Oroszországot a nemzetközi versenyektől, miután kiderült, hogy a sportolói állami irányítással doppingoltak. Az országot egyedüli atlétaként a távolugró Darja Klisina képviselte Rióban, aki végül kilencedik lett.

„Sohasem volt gondom a doppingellenőrzéssel. Emlékszem, Pekingben minden másnap ellenőriztek minket” – mondta Bolt, miután az ő véleményét is megkérdezték az esetről, sőt, a büntetések szigorítása mellett foglalt állást, és nagyon zavarta, hogy egykori riválisa, az amerikai Tyson Gay eltiltása időtartamát csökkentették, miután együttműködött a hatóságokkal.

Akadt viszont egy sokkal nagyobb gond is Bolt felkészülésében: július elején lovaglóizom-szakadást szenvedett a jamaicai olimpiai válogatón. Csak a hetedik előfutamban indították, és panaszkodott, hogy az izmai kihűltek. Társai szerint aznap este szokatlanul csöndes volt, a másnapi elődöntőn még elindult, de miután elsőként ért célba, ingatni kezdte a fejét, és jelezte a szervezőknek, hogy sérülés miatt visszalép a döntőtől. Nagyon csalódott volt, érezte, hogy a hátralévő kevés idő miatt valóban veszélybe kerülhet az olimpiai indulása. A válogatót Yohan Blake nyerte meg 9.95-tel, Bolt éle-tében pedig innentől kezdve másfajta versenyfutás kezdődött el: egyrészt, hogy az orvosok tudják-e megfelelően kezelni, másrészt, ha idejében felépül, a Jamaicai Atlétikai Szövetség milyen magyarázattal küldi majd ki mégis Rióba annak ellenére, hogy a válogatón nem harcolta ki az olimpiai részvételt.

Az elsőre viszonylag hamar válasz érkezett, három héttel később Londonban a már említett 9.88-cal ért célba, s az eredmény megkönnyítette a szövetség dolgát is, amely azt a megoldást találta ki, hogy a válogató idején sérült, de az éves világranglista élvonalában lévő atléták indulhatnak a nyári játékokon, ha bizonyítják, hogy újra egészségesek. Bolt megérdemelte, hogy ott lehessen, mert nemcsak címvédő, hanem legenda is volt, így nem lehetett más döntést hozni.

A fotósorozat, amely egyetlen atlétának van: 3 olimpia 3-3 számának 9 aranyával (FOTÓ: AFP)
A fotósorozat, amely egyetlen atlétának van: 3 olimpia 3-3 számának 9 aranyával (FOTÓ: AFP)

Az amerikai riválisok azonban megint vádolni kezdték, hogy nem mer kiállni ellenük. Boltot nemcsak Gatlin húzta fel, hanem Michael Rodgers is, aki szerint végre a helyére kellene tenni Boltot, mert jelenleg azt csinál, amit akar.

„Sértő és tiszteletlen, amit mondanak rám, miközben én mindenkinek megadom a tiszteletet. Gatlint már rengetegszer legyőztem, az a kissrác, az a Rodgers gyerek pedig még életé­ben semmilyen egyéni érmet nem szerzett, hogy jön ahhoz, hogy bíráljon? Ezeknek a srácoknak már rengeteg doppingügyük volt, mégsem mutogattam rájuk sohasem, hogy ártanak a sportágnak. Ez a helyzet felidegesít – mondta Bolt, aki gyorsan tisztázta azt is, miért megy Rióba. – Azt szeretném, ha a nevemet Muhammad Aliéval és a Peléével emlegetnék együtt, mint akik túlléptek a sportáguk határain. Veretlennek maradni, ez jelent nekem mindent, ezt hagyom én örökül.”

Rióban Bolt az első versenynap előtt kopaszra borotváltatta magát, majd 10.07 másodperccel megnyerte a 100 méteres előfutamát, 9.86-tal az elődöntőjét, 9.81-gyel a döntőt, így az első atléta lett, aki kétszer is meg tudta védeni az olimpiai bajnoki címét a távon. Aztán ő lett az egyetlen sprinter, aki a 200 méter fináléjában húsz másodpercen belül futott (19.78)... Igaz, az elődöntőben a kanadai Andre De Grasse megfricskázta: amikor látta, hogy a hajrában Bolt visszavesz a tempóból, ő hirtelen rákapcsolt, de végül nem előzte meg, mosolyogva futottak be együtt a célba. A jamaicai nevetve rázta feléje a mutatóujját, és úgy tűnt, mindenki jól szórakozik, de valójában Bolt nem volt annyira vidám az eset után. Sőt, még ott a pályán felrótta ellenfelének, hogy erre mi szükség volt. A fináléban aztán helyre tette De Grasse-t, 24 századot vert rá.

Miután megnyerte a 4x100-as váltót is Jamaicával, az egyetlen sprinter lett, aki ötkarikás tripla-triplát tudott elérni, azaz három egymást követő olimpián százon, kétszázon és váltóban is elsőként futott célba. Jó esély van rá, hogy hasonlóra senki sem lesz képes a jövőben.

„Egy versenyen mindenki a saját honfitársainak szurkol, kivéve, ha indul Usain Bolt. Mert akkor neki szurkol” – mondta róla a teniszcsillag Serena Williams, rávilágítva a Bolt-jelenség lényegére.

A riói olimpiával Usain Bolt gyakorlatilag lezártnak tekintette a pályafutását, bár a szurkolók kedvéért még vállalt egy idényt, s elindult a 2017-es londoni világbajnokságon, azt azonban ő is elismerte, gyötrelem volt a felkészülése, semmi kedve nem volt hozzá. A 100 méter elődöntőjében 9.98-at futott, és véget ért a négyéves veretlenségi sorozata, mert a fiatal amerikai Christian Coleman egy századdal gyorsabb volt nála. Sőt, a döntőben a nagy rivális Justin Gatlin (9.92) és Coleman (9.94) is megelőzte Boltot (9.95), de ez senkit sem érdekelt, az olimpiai stadion nézőserege őt ünnepelte. A győztes Gatlint az egész világbajnokság alatt kifütyülte a közönség, sikere után azonban ő is leborult Bolt előtt.

„Justin megérdemelte a győzelmet, kivárta az idejét, és keményen megdolgozott azért, hogy újra az egyik legjobb sprinter legyen a világon. Éveken át küzdöttünk egymással, és bár csak egy aranyérmet nyert ellenem, tiszteletet érdemel tőlem” – mondta Bolt, aki pályafutása utolsó futamán, a 4x100-as váltó döntőjében combizom-szakadást szenvedett és összeesett a célegyenesben, három csapattársa, Omar McLeod, Julian Forte és Yohan Blake segítségével bicegett be a célba. Később a riválisai azzal vádolták meg, hogy szimulált, amire Bolt a közösségi oldalára kitette az elszakadt combizmáról készült röntgenfelvételeket.

A londoni világbajnokságon súlyos sérüléssel zárult a szereplése, a 4x100-as váltó döntőjében combizomszakadást szenvedett (FOTÓ: AFP)
A londoni világbajnokságon súlyos sérüléssel zárult a szereplése, a 4x100-as váltó döntőjében combizomszakadást szenvedett (FOTÓ: AFP)

De sokkal inkább érdekelte, hogy annyi év kemény munka után végre készülhet élete új szakaszára: kedvére bulizhat, pihenhet, gyorskaját ehet, és talán teljesül régi álma is: kipróbálhatja magát futballistaként.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. december 28-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik