MTI 2017.04.12 11:45 Frissítve: 2017.04.12 11:55

Atlétika: pénzdíjas nyári sorozat az Egyesült Államokban

Három állomásból álló, több mint egymillió dollár összdíjazású atlétikai versenysorozatot rendeznek nyáron az Egyesült Államokban, azzal a céllal, hogy népszerűbbé tegyék a sportágat az országban.

 

A szervezők bejelentése szerint június 29-én Stanfordban, július 2-án Portlandben, július 6-án pedig New Yorkban kerül sor a TrackTown Summer Series viadalaira, melyeken San Francisco, Portland, Philadelphia és New York csapatai küzdenek majd egymással. Az európai csapat Eb-hez hasonló pontozásos versenyek végén az együttesek kapják a pénzdíjakat.

„Ez a nyári sorozat és több más rangos hazai verseny rendezése elengedhetetlenül fontos számunkra, mert rajongóbázist kell építenünk” – kommentálta a bejelentést Vin Lananna, az amerikai sportági szövetség elnöke.

A sportszerető szurkolók megnyerése mellett szintén fontos szempont az amerikaiak számára, hogy legjobbjaiknak ne kelljen feltétlenül egész nyáron Európában „turnézniuk”, hanem hazájukban is legyen lehetőségük pénzdíjas viadalokon szerepelni. Azzal ugyan tisztában vannak a szervezők is, hogy a kiemelt európai erőpróbákon többet kereshetnek a sztáratléták, ám bíznak benne, hogy a kevesebb utazás kellően csábító lesz számukra is.

„Úgy érzem, ez a sportág jövője” – mondta a csapatversenyről a hatszoros olimpiai bajnok sprinter, Allyson Felix, aki Sanya Richards-Rosshoz, Bernard Lagathoz és Nick Symmondshoz hasonlóan igazgatóként vállal szerepet a TrackTown Summer Seriesben.

Az Egyesült Államokban az atlétika kevés nézőt vonz, egy tavalyi felmérés szerint az amerikaiak csupán két százaléka jelölte meg kedvenc sportágaként. Ezt bizonyította a mostani sorozat tavaly, Eugene-ben rendezett próbaversenye is, melyre mindössze 3045 néző látogatott ki.

Az amerikai szövetség ezen a helyzeten próbál változtatni, többek között azért, mert 2021-ben Eugene-ben lesz a szabadtéri világbajnokság.
 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.17 23:41:22

Atlétika CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. Na de a futás… Az mégiscsak olyan mozgássor, amelyet a legapróbb emberi lény is azonnal kipróbál, amint több-kevesebb biztonsággal sikerül neki testfelülete legnagyobb részét elszakítani az anyaföldtől.

2017.10.09 16:09:18

Atlétika nemzetisport.hu

SPAR Budapest Maraton Fesztivál – V4 Futóhétvége Budapesten. (x)

2017.09.22 11:49:40

Atlétika nemzetisport.hu

A vb-bronz megnyerése után a család igazi magyar ételekkel kedveskedett a gátfutónak békéscsabai otthonában.

2017.08.17 23:49:20

Atlétika MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. „A doppingolt sün már rég a célban van, amikor a kontrollnyúl odaér.”

2017.08.14 00:11:21

Atlétika CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. Az érdekek dirigálta, az emberi felháborodás spontaneitásában egyre kevésbé hívő világban egyszer csak több ezer ember adott hangot a véleményének: tűnjenek el az atlétikából az önszántukból besározódó emberek!