Atlétika: oroszok nélkül rendezik a berlini Eb-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.27. 22:03
Bár néhány kulcsfontosságú területen jelentős javulást értek el az oroszok, atlétáik mégsem vehetnek részt az augusztus 7-én rajtoló berlini Európa-bajnokságon, jelentette be a Nemzetközi Atlétikai Szövetség.

Az állami szintű doppingolás miatt az IAAF-eltiltás 2015 novembere óta van érvényben, az orosz atléták a tavalyi londoni világbajnokságon sem indulhattak. Annak ellenére, hogy az ország jelentős javulásokat ért el, a nemzetközi szövetség vezetése még mindig kitart korábbi döntése mellett.

„Még mindig vannak hiányosságok. A kulcsfontosságú területeken ugyan történt előrelépés, de még nem tartunk ott, hogy a kritériumok minden eleme teljesüljön” – jelentette ki Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke.

Rune Andersen, az IAAF orosz munkacsoportjának vezetője elmondta, három követelménynek kell teljesülnie ahhoz, hogy Oroszország visszakerüljön a sportág vérkeringésébe.

Először is az orosz szövetséget köteleznék a munkacsoport létrehozása miatt felmerült költségek megfizetésére. Az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek (RUSADA) vissza kell kerülnie a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felügyelete alá, az orosz hatóságoknak pedig hozzáférést kell biztosítaniuk a moszkvai laboratóriumban 2011 és 2015 között elvégzett doppingtesztek eredményeihez.

Oroszország tagadja az állami doppingprogramot, amelynek bizonyítékait a 2016-os McLaren-jelentés foglalta össze.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik