Atlétika: Baji Balázs első Gyémánt Liga-döntőjére készül

Vágólapra másolva!
2018.08.29. 14:03
null
A 110 méteres gátfutás világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmese is rajthoz áll (Fotó: AFP)
A londoni és riói olimpiai bajnok távollétében is a világranglista éllovasai várnak Baji Balázsra a Gyémánt Liga döntőjében.

 

 

Csütörtökön Zürichben kezdődik el és pénteken Brüsszelben folytatódik az atlétikai Gyémánt Liga-versenysorozat döntője, amelynek második állomásán Baji Balázs, a 110 méteres gátfutás világbajnoki bronz-, illetve Európa-bajnoki ezüstérmese is rajthoz áll.

A tavaly az Év sportolójának megválasztott atléta annak is köszönheti a meghívását, hogy az eddigi helyezéseik és pontszámaik alapján indulásra jogosultak közül két tengerentúlon élő nagyágyú lemondta a részvételét.

Ennek ellenére a péntek esti nyolcas döntőben a londoni olimpiai bajnok és egyben 12.80 másodperccel 2012 óta világcsúcstartó amerikai Aries Merritt, valamint a riói ötkarikás versenyeken és a tavalyi világbajnokságon is győztes jamaikai Omar McLeod nélkül is nagy ellenfelek várnak a Gyémánt Liga-finálé egyetlen magyar résztvevőjére.

„Balázs az első Gyémánt Liga-döntőjére készül és erre mind a ketten büszkék lehetünk – nyilatkozta ifj. Tomhauser István, a gátfutó mestere az SzPress Hírszolgálatnak. – A brüsszeli mezőny a távolmaradásokat is figyelembe véve kifejezetten erősnek számít, hiszen rajthoz áll az orosz Szergej Subenkov (12.92 mp), a spanyol Orlando Ortega (13.08), valamint a jamaikai Levy Ronald (13.13), tehát a 2018-as világranglista első három helyezettje, ahogy a berlini Európa-bajnokságon győztes francia Pascal Martinot-Lagarde (13.17) is. A Gyémánt Liga-döntő visszavágónak is számít Martinot-Lagarde és Subenkov között, miután a francia néhány hete úgy nyert Eb-t, hogy az orosz vele hajszálra azonos idővel – 13.17 másodperces eredménnyel - ért a célba”

A brüsszeli 110 gátas döntőben – ha újabb változást nem jelentenek be – négy olyan atléta sorakozik fel, aki egyszer vagy többször már 13 másodpercnél jobb időt futott. Közöttük is az első Subenkov, aki idén Székesfehérváron érte el eddigi legjobbját (12.92 mp), de csak alig valamivel marad el tőle Ortega (12.94), a jamaikai Hansle Parchiment (12.94), valamint Martinot-Lagarde (12.95). A döntő további résztvevőinek egyéni csúcsa pedig a következő: Allen Devon (amerikai 13.03) Levy Ronald (13.05), Baji Balázs (13.15), valamint a tartalékok közül behívott amerikai Freddie Crittenden (13.27.)

„Találgatásnak számítana, ha a győztes nevét, vagy Balázs döntős eredményét próbálnám előre megmondani – folytatta az edző. – Az biztos, hogy Subenkov, akit Balázsnak még egyszer sem sikerült legyőznie, megpróbál visszavágni francia vetélytársának. Nem tudni, hogy kiben mennyi tartalék és motivációs erő maradt augusztus végére, ki mennyire tudja felszívni magát. Balázs szeretne helytállni, és mai formájából a legtöbbet kihozni. Berlinben annak örülhetett, hogy harmadszor is Eb-döntőbe jutott, most az sarkallhatja, hogy a világelit társaságában első Gyémánt Liga-döntőjét futhatja.” – mondta Baji mestere.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik