Videó: unokahúga futása után felfüggesztették a szomáliai szövetség elnökét

Vágólapra másolva!
2023.08.03. 18:24
Mint beszámoltunk róla, botrányba fulladt a női 100 méteres síkfutás egyik futama a kínai Csengtuban sorra kerülő universiadén, mert a Szomáliát képviselő Naszra Abukar negatív csúcsnak számító 21.81 másodperc alatt teljesítette a versenytávot. Ennek természetesen most meglett a következménye, amelyről a Daily Mail is beszámolt.

Mint megírtuk, a versenyt a brazil Gabriela Silva Mourao nyerte meg 11.58 másodperccel, Naszra Abukar ehhez képest tíz másodperces hátránnyal kocogott át a célvonalon. Azt kérdezik, hogyan indulhat egy ekkora képességbeli hátrányban levő atléta egy világversenyen? A válasz egyszerűbb a vártnál: Abukar nagynénje ugyanis nem más, mint Hadija Aden Dahir, a Szomáliai Atlétikai Szövetség elnöknője.

A szomáliai Ifjúsági és Sportminisztérium reagált a világot bejárt videóra, és hatalommal való visszaéléssel, nepotizmussal és nemzete hírnevének csorbításával megvádolta és felfüggesztette Dahirt a pozíciójából. Szomália sportminisztere, Mohamed Barra szerint a vizsgálatból kiderült, hogy Abukart nem tartják számon, mint hivatásos sportolót, valamint azt is elárulta, hogy nem találtak regisztrálva Szomáliai Egyetemi Sportszövetséget, ami arra utal, hogy dokumentumokat hamisítottak meg azért, hogy Abukar elindulhasson a Universiadén.

„A minisztérium határozottan kijelenti, hogy jogi lépéseket kíván indítani a Szomáliai Atlétikai Szövetség elnöke ellen és a Szomáliai Egyetemi Sportszövetség meghamisításáért felelős személyek ellen” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy a minisztérium javasolja az elnökasszony eltávolítását a Szomáliai Atlétikai Szövetség éléről.


Abukar futását látva eszünkbe jutott A Diktátor című film egyik jelenete.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik