Atlétikai vb: Felkészültünk rá, hogy nem fogunk kilenc tükörsima napot kipipálni – Németh Balázs

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2023.08.19. 11:12
null
Németh Balázs (Fotó: Földi Imre, archív)
Németh Balázs, az atlétikai világbajnokság lebonyolításáért felelős Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Hősök terén nyilatkozott a Nemzeti Sportnak arról, hogy a vb első versenynapjának első versenyszáma elhalasztására is fel voltak készülve.

– Miután az első versenyszám, a húsz kilométeres férfi gyaloglás rajtját el kellett halasztani a Hősök terén, a stadionbeli versenyeket is kezdetét is csúsztatniuk kellett?
– A viharos időjárás és a nagy eső miatt egy órával későbbre halasztottuk a Nemzeti Atlétikai Központban zajló atlétikai versenyek kezdését, ott 11.30 órakor indul a délelőtti program, de az esti műsort ez nem befolyásolja, tehát az ünnepélyes megnyitó elkezdődik 18 órakor, a versenyprogram pedig 19 óra körül. A stadionba várjuk a szurkolókat, akik megvásárolták a jegyüket, hiszen biztonságban vannak, fedett helyen vannak, jöjjenek ki minél többen, tíz óráig nagyjából kétezerötszázan érvényesítették a jegyüket és léptek be a Nemzeti Atlétikai Központba.

– Azokat a szurkolókat is visszavárják a Hősök terére és az Andrássy útra, akiket a lezúduló eső miatt a húsz kilométeres gyaloglás rajtja előtt felszólítottak, hogy húzódjanak biztonságos helyre?
– A helyi műsorközlők elkezdték időben tájékoztatni az itt összegyűlt nézőket, akik távolabb voltak a Hősök teréről, őket az önkénteseink, a biztonsági kollégáink szólították fel, hogy menjenek esetleg a kisföldalatti megállóiba, fedett területre. Várjuk őket vissza.

– Maguk a versenyzők, a húsz kilométeres gyaloglás indulói hol voltak a rajtig, hogyan tudták magukat rajtra kész állapotban tartani?
– Még azelőtt hoztuk meg a nemzetközi szövetség szakembereivel a döntést arról, hogy 8.50-ről 10.50-re csúsztatjuk a rajtot, hogy a versenyzőket kivezették volna az úgynevezett call roomból. Azért kellett korábban határozni, hogy ne az legyen, hogy már kivezetik őket a rajtterületre, s ott megáznak, rajtközeli állapotban vannak, s utána vissza kell őket vinni. Nem is jöttek ki a Hősök terére, hanem a Műjégpálya épületében voltak sátorban, fedett helyen. Alkalmazkodniuk kellett ehhez a szituációhoz.

– Volt már rá példa, hogy az első számot sem tudták a meghirdetett időpontban elkezdeni a világbajnokságon?
– Az elmúlt negyven évben sem ment minden zökkenőmentesen, mi is fel voltunk készülve rá, hogy nem foguk kilenc tükörsima napot kipipálni, készültünk mindenféle forgatókönyvvel, ilyen lehetséges kimenetellel is. Az, hogy egyből az első nap délelőttjén lesz ilyen rossz idő, az is benne volt a pakliban.

Az atlétikai vb-ről tudósító, folyamatosan frissülő cikkünket itt olvashatja!

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik