Atlétikai vb: María Pérez nyerte a 20 kilométeres női gyaloglást

Vágólapra másolva!
2023.08.20. 08:50
null
María Pérez (balra, pirosban) nagy fölénnyel nyerte meg a 20 kilométeres gyaloglást (Fotó: Török Attila)
A spanyol María Pérez nyerte a női 20 kilométeres gyaloglást a budapesti atlétikai világbajnokságon, a második helyen az ausztrál Montag, a harmadikon az olasz Palmisano végzett. A magyar versenyzők közül Oláh Barbara 34., míg Madarász Viktória 35. lett.

Kevés rosszabb érzés létezik annál, mint amikor vasárnap hajnalban csörög a vekker, ám a gyaloglás szerelmesei ezúttal örömmel állítottak ébresztőt, sokan már 7 órakor az Andrássy úti kordonok mellett zászlókkal, kereplőkkel várták a versenyzőket. Negyedórával később elrajtolt a női 20 kilométeres gyaloglás mezőnye a Hősök teréről, a szervezők jó érzékkel külön is bemutatták a két magyar indulót, Madarász Viktória és Oláh Barbara is nagy tapsot kapott a közönségtől.

Az első körökben szám kínai világcsúcstartója, Jang Csia-jü diktálta a tempót, és a mögötte futó címvédő peruit, Kimberly León Garcíát is esélyesnek tartották a győzelemre, ám végül egyikük sem fért fel a dobogóra. A hetes bolyhoz ketten felzárkóztak, aztán a következő körben ketten le is szakadtak – maradtak tehát heten az élen, összedolgozva folyamatosan növelték az előnyüket az üldözőkkel szemben.

Egészen addig, amíg féltávhoz érve az ecuadoriak fiatalja, Glenda Morejón partizánakcióval be nem érte őket, másnak azonban nem sikerült ritmust váltania, így várható volt, hogy ebből a nyolctagú csoportból kerülnek ki az érmesek. Időközben a tavalyi világbajnokságon két ezüstérmet is szerző lengyel Katarzyna Zdzieblót negyedik piros lappal kizárták, 15 kilométer után pedig a világ idei legjobb idejével rendelkező spanyol María Pérez szétszakította az élmezőnyt, 4.06-os körével ellépett vetélytársaitól.

A három érmes (Fotó: Török Attila)
A három érmes (Fotó: Török Attila)

Pörögjön, Barbi, jó lesz az”– biztatta tanítványát a lelátóról OláhBarbaraedzője, Tóth Sándor, míg MadarászViktóriátkedvenc zenéivel lelkesítették a kordonon túlról. A két magyar egymás mögött ért célba, Oláh 1:35:55-ös idővel 34., Madarász 1:36:13-mal 35. lett.Pérez győzelmét olyannyiranem fenyegette veszély, hogy a spanyol az utolsó körben pacsizott, ölelkezett, zászlókkal integetett, majd nemes egyszerűséggel besétált a célba – 19 kilométer és 950 méter gyaloglás után megtehette.Az ausztrál Jemima Montagezüstérmet vihet haza Budapestről, míg az olimpiai bajnok olasz Antonella Palmisanoezúttal a dobogó alsó fokára állhatott fel.

VÉLEMÉNYEK

 

Madarász Viktória:–A megbeszéltnél erősebben kezdtem, elvitt a közönség, akkor még hűvösebb is volt. Ahogy melegebb lett, talán kicsit visszaütött a gyors kezdés, persze a riválisok is lassultak. Szerettem volna jobb időt futni, de ezzel is elégedett vagyok, mert nehéz év van mögöttem. Nagyon sokat jelentett a közönség támogatása, a célba érés után ismeretlenek is gratuláltak, közös képet kértek. A verseny nehezebb pillanataiban azért bevillant, hogy csütörtökön 35 kilométeren is rajthoz állok, ami az edzőm ötlete volt – tudom, hogy fájni fog, de vagyok olyan vagány, hogy bevállaltam.

Oláh Barbara:–Nem volt olyan pontja a pályának, ahol ne hallottam volna magyar hangot, ami segített, hogy átlendüljek a holtpontokon. Féltáv után nagyon meleg volt, figyelni kellett a frissítésre, későbbi rajttal még rosszabb lett volna. Jól gyalogoltam, nem sokkal maradtam el az idei legjobbamtól, annak pedig különösen örülök, hogy nemcsak én, hanem az értem szorító családtagjaim, barátaim is átélhették a hazai rendezésű világbajnokság különleges hangulatát. Este megyünk a stadionba szurkolni, az is felejthetetlen élmény lesz.

19. ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
20 KM-ES GYALOGLÁS, NŐK
1. María Pérez (spanyol) 1:26:51
2. Jemima Montag (ausztrál) 1:27:16
3. Antonella Palmisano (olasz) 1:27:26

…34. Oláh Barbara 1:35:55
35. Madarász Viktória 1:36:13

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik