Atlétikai vb: felmentették, ott lehet Budapesten a világcsúcstartó gátfutó

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.08.13. 12:23
null
Tobi Amusan, a 100 méteresen gátfutás világcsúcstartója is ott lehet a budapesti atlétikai világbajnokságon (Fotó: Getty Images)
A nigériai futó, Tobi Amusan ott lehet a budapesti atlétikai világbajnokságon. A sprinter a Gyulai Memorial után tudta meg, hogy egy éven belül három doppingteszt elmulasztása miatt büntetést kap.

 

Tobi Amusant, a 100 méteres gátfutás világcsúcstartóját júliusban függesztették fel, mivel egy éven belül három doppingtesztet is elmulasztott. A júliusi Gyulai Memorialon nyertes sprinter a 2022-es eugene-i világbajnokság egyik nagy sztárja volt, akkor 12.12-es világcsúcsot futott a középdöntőben, majd 12.06-ot a döntőben (igaz utóbbi a megengedettnél nagyobb hátszél miatt nem lett hitelesítve).

A három doppingteszt elmulasztása kétéves büntetést von maga után, ami egy évre csökkenthető. A sprinter már akkor is mondta, hogy az eset után néhány nappal tesztelték, „tiszta sportolónak vallja magát”, és reméli ott lehet a budapesti világbajnokságon.

A Marca azt írja, hogy Amusan megkapta az ideiglenes engedélyt, amivel versenyezhet a 2023-as budapesti vb-n. Amusan a 12.34-es idei legjobbját a Gyulai Memorialon futotta, ezzel a negyedik helyen áll az idei ranglistán, amelyet az amerikai Nia Ali vezet 12.30-cal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik