Atlétikai vb: a spanyoloké az első aranyérem, Helebrandt egyéni csúcsa

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2023.08.19. 12:47
null
A gyalogló Álvaro Martín (középen) nyerte az első aranyérmet a budapesti világbajnokságon (Fotó: Árvai Károly)
Spanyolország szerezte meg a budapesti atlétikai világbajnokság első aranyérmét, miután Álvaro Martín 1:17:32 órával megnyerte a férfi 20 kilométeres gyaloglást. Helebrandt Máté egyéni csúccsal a 23. lett.



A versenynap élő tudósítása itt olvasható!

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság első napján az első versenyszám rajtját rögtön el kellett halasztani: a közeledő vihar miatt a szervezőbizottság a nemzetközi szövetség szakembereivel együtt úgy döntött, a férfi 20 kilométeres gyaloglás 8.50-re kiírt startját még azelőtt 10.50-re csúsztatja, hogy zuhogni kezd az eső a Hősök terén.

Az idejében meghozott döntéssel el akarta kerülni, hogy a gyaloglókat kivezessék a Műjégpályán berendezett felkészülési zónából, majd miután agyonáznak a Millenniumi emlékműig vezető úton, csurom vizesen vissza kelljen őket tessékelni. Így a 28 országból érkezett 50 atléta két órát várt a nagy antréra az úgynevezett „call roomban”, de legalább száraz helyen tarthatta melegen az izmait.

Az már más kérdés, hogy a felhőszakadás nem vonult el a 10.50-re halasztott startig, s a gyaloglóknak bizony esőben kellett nekivágniuk a 20 kilométernek az Andrássy úton oda-vissza haladva. A világranglista negyedik helyén jegyzett japán klasszis, Ikeda Koki gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, és az eső dacára óriási tempót diktált, öt kilométer megtétele után 8, 10 kilométert követően 15 másodperccel húzott el a mezőnytől. Ám a tokiói olimpia és a legutóbbi, a eugene-i vb ezüstérmese talán „túlvállalta” magát, mert 14 kilométerhez közeledve egyre lassult, s a versenytáv felénél még csak a 6. helyen jegyzett spanyol Álvaro Martín átvette tőle a vezetést 15 kilométernél.

A 2018-as berlini és a 2022-es müncheni Európa-bajnokság 20 kilométeres számában is aranyérmet nyerő Martín a 17. kilométerre 8 másodperces előnyt alakított ki, a táv csaknem háromnegyedéig vezető Ikeda egyre csúszott vissza, már csak hatodikként haladt. A 29 éves spanyol azonban japán riválisával ellentétben tökéletesen osztotta be az erejét, és 1:17:32 órás, új világbajnoki csúccsal nyert a szintén jól hajrázó svéd Perseus Karlström és a brazil Caio Bonfim előtt. Jellemző a tempóra, hogy az első hat helyezettből öt országos csúcsot javított, és rengetegen tudták felülmúlni az egyéni legjobbjukat.

Köztük a mi fiunk, az egyetlen magyar induló, Helebrandt Máté, aki öt kilométernél még csak a 33. volt, tíznél 30., tizenötnél 28., és végül a 23. helyen ért célba 1:21:16 órás egyéni csúccsal. Hatalmas üdvrivalgás fogadta a Hősök terén, a 2017-es londoni világbajnokság 50 kilométeres versenyének ötödik helyezettje pedig rendkívül boldog volt, hogy az emberpróbáló körülmények dacára ki tudta hozni magából a maximumot. A 34 éves nyíregyházi atléta a vb nyitó száma után, immár ragyogó napsütésben úgy nyilatkozott, ez volt élete legélvezetesebb versenye.

A 2021-re halasztott tokiói olimpia és a 2022-es eugenei világbajnokság aranyérmese, az olasz Massimo Stano egyébként nem fejezte be a verseny, amelyet végül 47 gyalogló teljesített a budapesti Andrássy úton összegyűlt szurkolósereg előtt.

HELEBRANDT ÉLVEZTE ÉLETE VERSENYÉT

– Ugorjunk vissza az időben a starthoz, illetve ahhoz, hogy két órával elhalasztották a rajtot a közelgő vihar miatt. Milyen érzések voltak akkor önben?
– Egészen különleges volt, mert végig arra készültünk, hogy harmincöt fokban, rekkenő hőségben kell majd versenyeznem – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Helebrandt Máté. – Reggel a szállodából is úgy jöttem el, hogy nem is hoztam magammal anorákot, vagyis egyáltalán nem voltam felkészülve az esőre. Ehhez képest lecsapott a vihar, és kétórás csúszást okozott a felhőszakadás, amihez hasonlót az én, tizenhat évet felölelő pályafutásom során még nem kellett átélnem. Tele voltam kérdőjelekkel, hogy most akkor mi lesz. Mit kell csinálnom, újra bemelegítenem, ennem? Teljesen új helyzet volt, ehhez kellett alkalmazkodnom. És így utólag, az eredményem ismeretében, úgy tűnik, hogy jól sikerült.

– És mi volt a nyerő taktika? Mivel töltötte a két órát?
– Rögtön elkezdtem enni. Hajnali ötkor keltem fel és hatkor reggeliztem, úgyhogy szükség volt az energiapótlásra, az új rajt idejére már megéheztem volna. Aztán ismét be is kellett melegítenem, tudtam, hogy nem áll meg az élet, ha eldördül a startpisztoly, topformában kell teljesítenem.

– A verseny közben mennyi erőt adott a szurkolók támogatása?
– Már a kétórás halasztás alatt nagyon sokan írtak nekem biztató üzenetet, úgyhogy számítottam rá, hogy szép számmal lesznek, és amikor a rajtnál láttam a rengeteg magyar zászlót a drukkerek kezében, egészen elképesztő érzések öntöttek el. Az elmúlt tizenhat évben nem volt ehhez fogható versenyem, nagyon jó volt így gyalogolni.

– Magán a 20 kilométeren meg kellett küzdeni a körülményekkel, az esővel, a vizes aszfalttal?
– Egyáltalán nem zavart, nekünk a hűvös, esős idő jó, csak az utolsó néhány kilométeren lett kellemetlen, amikor már száradt fel az aszfalt és hirtelen nagyon párás lett a levegő, de ki lehetett bírni. Amikor a táv elején még együtt volt a mezőny, gondot jelentett a nagy lökdösődés, figyelni kellett, nehogy elcsússzon az ember, meg persze arra, hogy jól helyezkedjen, jó pozícióba kerüljön. Hatalmas tócsák is voltak, próbáltuk őket kikerülni, de úgy láttam, hogy mindenki vigyázott a másikra.

– Az idővel és a helyezéssel mennyire elégedett?
– Mindkettővel elégedett vagyok. Az időeredménynek különösen örülök, hogy hazai közönség előtt a budapesti világbajnokságon sikerült a maximumot kihoznom magamból. A felkészülés során már hozzávetőlegesen tudtuk, hogy jó formában vagyok, de egyéni csúcsra azért nem számítottunk az edzőmmel.

 


Helebrandt Máté egyéni csúcsot futott  (Fotó: Árvai Károly)
Helebrandt Máté egyéni csúcsot futott (Fotó: Árvai Károly)


ATLÉTIKAI VB, BUDAPEST
Férfi 20 km gyaloglás

1. Álvaro Martín (Spanyolország) 1:17:32 óra
2. Perseus Karlström (Svédország) 1:17:39
3. Caio Bonfim (Brazília) 1:17:47

23. Helebrandt Máté 1:21:16 ó

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik