Atlétika: speciális úszóedzésként teljesítette a Balaton-átúszást az öttusázó

Vágólapra másolva!
2023.07.24. 10:29
null
Guzi Blanka (jobbra) jövőre inkább Párizsban lenne a Balaton-átúszás helyett (Fotó: Árvai Károly)
Az angliai Bathba utazott edzőtáborba hétfő reggel a csapatban világbajnoki ezüst- és bronzérmes, egyéniben Eb-ezüstérmes öttusázó Guzi Blanka, aki vasárnap speciális úszóedzésként teljesítette a Balaton-átúszást.

Az MTI érdeklődésére elmondta, régóta tervezte ezt, de most fért bele a versenynaptárába a szabadidős esemény, mert először volt jó számára az időpont.

„A rajt előtt izgatott voltam, mert még nem úsztam nyílt vízben, és ekkora távot sem teljesítettem egyben, mivel edzéseken három-négy kilométereket úszom medencében – mondta az 5,2 kilométeres verseny teljesítése után az áprilisban a budapesti világkupán győztes 24 éves miskolci öttusázó, majd hozzátette, hogy a nagy hullámzás meglepte őt. – Elpilledtem, és azt éreztem, hogy a tüdőm elfáradt, de ez jóleső fáradtság volt, nem olyan, mint egy résztávos futóedzés után. A hatalmas élmény felülírt mindent.”

A teljesítményével nem foglalkozott, az első úszásánál csak az volt a célja, hogy teljesítse a távot, aztán kiderült, hogy korosztályában harmadik lett.

A bathi lehetőségre rátérve azt mondta, ismeri a helyet, mert 2019-ben ott szerepelt az első felnőtt Európa-bajnokságán. A délnyugat-angliai város egyetemének létesítményeiben rendezik egy hónap múlva a világbajnokságot, amely egyben olimpiai kvótaszerző verseny is lesz.

„Egy hetet töltünk Angliában, ahol a nemzetközi edzőtábor vívásközpontú lesz. Utána két hét tatai, majd egy hét budapesti felkészülés következik, amikor már a fizikai élesítésen lesz a hangsúly, és lehetőség szerint szeretnék sokat lovagolni” – ismertette programját Guzi.

A hosszabb távú terveit illetően azt mondta, bár nagy élmény volt a Balaton-átúszás, egy év múlva nem tervezi az ismétlést:

„Remélem, hogy jövőre nem lesz megfelelő az időpont. Szeretném, ha akkor éppen a párizsi olimpián kellene szerepelnem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik