Atlétika: Nem nagyon izgat, ki fut mellettem – Molnár Attila

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.07.20. 13:06
null
Molnár Attila a világbajnokságig nem áll rajthoz versenyen, a következő hónapban már Pápán edzőtáborozik (Fotó: Dömötör Csaba)
A Gyulai István Memorial erős nemzetközi mezőnyében beállította saját országos csúcsát négyszáz méteren Molnár Attila, a Fradi atlétája, aki elmondta, már az U23-as Európa-bajnokságon teljesíteni akarta az olimpiai szintet.


A legjobb magyar eredményt érte el a Gyulai István Memorialon Molnár Attila, miután saját országos csúcsát beállítva 44.98-cal ért célba a 400 méteres futamban, ezzel teljesítette az olimpiai szintet, így nemcsak az augusztusi világbajnokságon, de jövőre Párizsban is képviselheti majd színeinket.

„Az edzőmmel, Karlik Pállal azt a célt tűztük ki, hogy teljesítsem az olimpiai szintet, fussak negyvenöt másodpercen belül. A meleggel nem foglalkoztam, elég jól alkalmazkodom a körülményekhez, és tudom, hogy ennél többet most sem tudtam volna kihozni magamból. Azért még a 44.99-es idő is rendben lett volna – mondta jókedvűen a Ferencváros 21 éves atlétája. – Örömfutás volt ez, mert sokat kivett belőlem a múlt heti U23-as Európa-bajnokság, amelyen harminchat órán belül háromszor álltam rajthoz, és végül bronzérmet szereztem. Már ott teljesíteni szerettem volna az olimpiai szintet, de Finnországban ez nem jött össze, bevallom, kicsit ideges is voltam emiatt, ezért most »nekifutásból« megcsináltam.”

Úgy tűnik, mintha Molnár Attila idén tört volna be az élvonalba, pedig korábban kétszer is országos bajnoki címet szerzett a távon, 2021-ben és 2022-ben is, idén csak azért hagyta ki, mert sűrű volt a versenynaptára, és rá akart pihenni az U23-as Eb-re. Akkor kezdett látványosan fejlődni, amikor két éve edzőt váltott és Budapestre költözött, az első év még a puhatolózás jegyében telt, de tavaly szeptembertől tökéletesen alakult minden, az alapozás pedig úgy sikerült, ahogy szerették volna.

„Elsősorban a karmunkámon és a rajtomon kellett javítani, s az edzőmmel össze is raktuk mindkettőt, hogy minél hamarabb elérjem azt az »utazósebességet«, amellyel végigfutom a négyszáz métert, kitapasztalva a leggazdaságosabb és leggyorsabb tartományt – folytatta a sportoló. – Ehhez izmot kellett még felszedni és a megfelelő »helyekre pakolni«, a technikán pedig tovább csiszolni. Az országos csúcs is bizonyítja, hogy a célt elértem, és lesz még jobb is, de időeredményt nem merek mondani, inkább majd a versenyeken megmutatom!”

A Gyulai István Memorialon nagyon erős nemzetközi mezőnyben futott, élen az olimpiai és világbajnok bahamai Steven Gardinerrel, az amerikai váltóval olimpiai és háromszoros vb-aranyérmes Vernon Norwooddal, valamint a jamaicai váltóval olimpiai és vb-ezüst­érmes Rusheen McDonalddal. A mezőnyből ez a három világklasszis előzte meg, de egyébként nem most futott először igen erős mezőnyben, a stockholmi Gyémánt Liga-viadalon már volt része hasonlóban.

„Engem nem nagyon izgat, ki fut mellettem, de a négyszáz méter ilyen szempontból talán különbözik is a száztól és a kétszáztól 
– fogalmazott. – Magamnak kell kontrollálnom a mozgásomat, tartani kell a saját tempót, mert ha nem sikerül, szétesik a futásom. Nyilván van az emberben drukk, hogy menni kell a többiekkel, de ez nem annyira számottevő, mert ha megfuttatnak, és nem bírom a tempójukat, akkor idő előtt kifáradok.”

Molnár Attila a világbajnokságig már nem áll rajthoz versenyen, az elkövetkező egy hónapot edzőtáborban tölti Pápán. A teendőket még meg kell beszélnie edzőjével, de úgy számol, most még egy-két hetet biztosan megnyomnak, mielőtt elkezdik a könnyítést a vb előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik