Atlétika: többpróbázónk a nehézségek ellenére formába lendült

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2018.02.28. 09:02
null
Krizsán Xénia derékfájással küzdött, ennek ellenére jó fizikai állapotban utazik Birminghambe (Fotó: Török Attila)
Kis híján az egész fedett pályás szezont kihagyta a többpróbázó Krizsán Xénia, ehhez képest immár ott tart, hogy az első hat helyet célozza meg Birminghamben.

A többpróbázó Krizsán Xénia idén először képviseli hazánkat fedett pályás világbajnokságon, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy tapasztalatlan lenne az atlétikai világversenyeken. Tavaly kilencedik lett hétpróbában a londoni szabadtéri világbajnokságon, előtte pedig negyedik ötpróbában a belgrádi fedett pályás Európa-bajnokságon, de 2016-ban indult a riói olimpián (16. hely) és 2015-ben a pekingi világbajnokságon (szintén 9. hely) is. Sőt, a dobogó sem szokatlan neki, 2015-ben megnyerte az U23-as kontinenstornát Tallinnban, három évvel korábban pedig második lett a barcelonai junior-vb-n.

Két évvel ezelőtt még Zsivoczky-Farkas Györgyi képviselte hazánkat a fedett pályás vb-n, remekül versenyezve ötödik lett Portlandben, idén viszont az MTK 25 éves atlétája vívta ki a jogot, hogy induljon a csütörtökön kezdődő birminghami viadalon, miután 4583 pontot szerezve megnyerte az országos bajnokságot. Ezzel egyébként jelenleg negyedik helyen áll a világranglistán, ami jó előjel lehet Krizsánnak a vb előtt.

SZABÓ DEZSŐ, KRIZSÁN XÉNIA EDZŐJE
„Kicsit nyögvenyelősen indult az év, először a BOK-csarnok átadása késett, aztán előjöttek Xénia derékfájdalmai, így nem tudtuk, mi lesz a fedett pályás szezonnal. Ahhoz képest kifejezetten jól állunk, bár hiányérzetem azért így is van. Egyrészt mégiscsak kéthetes csúszásban vagyunk, másrészt karcsú volt a versenyszezonja, például versenyhelyzetben csak egyszer lökött súlyt. Ettől függetlenül nagyon jó fizikai állapotban megy a világbajnokságra, és ahogy látom, az önbizalmával is minden rendben van. Birminghamben szoros lesz a mezőny, egy-két kiemelkedő induló akad, a többiek között csak kis különbségek vannak, emiatt viszont már egy kis hiba is nagy hátrányt okozhat. Nincs mese, Xéniának maximálisan oda kell tennie magát, és akkor az első hatban ott lehet."

„Többen lemondták az indulásukat a szabadtéri szezon miatt, de így is nagyon erős a mezőny, mert a szervezők eleve magas szintet határoztak meg – mondta lapunknak a többpróbázó. – Indul például a hazai közönség előtt versenyző Katarina Johnson-Thompson, aki idén még nem versenyzett, de favoritnak számít, mert kereken ötezer pont az egyéni csúcsa, amivel csak tizenháromra van a világcsúcstól."

Az ötpróba tizenkettes mezőnye egyébként úgy áll össze, hogy a ranglista első öt helyezettje – Krizsánon kívül az amerikai Erica Bougard (1.) és Kendell Williams (5.), az osztrák Ivona Dadic (2.) és a cseh Eliska Klucinová (3.) – mellett öt versenyzőt hívnak meg a szabadtéri, egyet a challenge-versenyek eredményei alapján, egy pedig szabadkártyát kap. A magyar indulónak tehát nagyon szoros mezőnyben kell helytállnia, pedig sokáig úgy tűnt, egyáltalán nem biztos, hogy valami kiugró eredmény is kisülhet a mostani fedett pályás idényéből.

„Már a kijutással is elégedett lehetnék, ugyanis a téli alapozásom ezúttal nem sikerült olyan jól, mint tavaly. Kevesebbet tudtam edzeni, aminek az volt az oka, hogy visszatért a derékfájásom – magyarázta Krizsán, aki évek óta küzd a hátproblémáival. – Eddig szakaszosan tört rám, időnként vissza-visszajött, mostanra sajnos kinőtte magát, de annyira, hogy volt, amikor már kocogni sem bírtam."

Az orvosi diagnózis csigolyaív-szakadást mutatott ki, ami sokféleképpen jelentkezhet, korábban ezzel küzdött például a súlylökő Márton Anita is, de neki nem voltak ilyen fájdalmai. Krizsán Xéniának viszont orvosai tanácsára mindenképpen folytatnia kell a gyógytornát, élsportolói karrierje alatt pedig különösen komolyan kell vennie, ellenkező esetben rámehet az alapozása, mint kis híján az idén.

„Csak decemberben kezdtem el gátazni a fájdalom miatt, és majdnem ki is hagytam az egész fedett pályás idényt – tette hozzá. – Türelmesnek kellett lennem, és komolyan vennem a gyógytornát, amitől valóban elmúlt, és az országos bajnokság bizonyította, hogy a nehézségek ellenére mégis sikerült jó formába kerülnöm."

Olyannyira, hogy a vb-n az első hatba kerülést tűzte ki célul maga elé, amit szeretne azzal megfejelni, hogy megdönti 4631 pontos egyéni csúcsát. Az eddigi világversenyeken való szereplései tükrében mindkettő abszolút reális cél, még akkor is, ha a felkészülése mellett a versenynaptára sem volt az igazi idén, hiszen ötpróbában csak egyszer állt rajthoz, az ob-n.

A versenyszámok közül egyedül a 800 méteres síkfutással nincs megelégedve, ami abból a szempontból rossz, hogy az utolsó szám, így hatványozottan számít a fáradtság. Viszont jó hír, hogy ez az egyik legerősebb száma, a tavalyi londoni világbajnokságon például a komplett mezőnyt maga mögé utasította, 2:07.17 egyéni csúccsal lett első a huszonnyolcas mezőnyben.

Az ötpróba küzdelmei pénteken, a világbajnokság második napján kerülnek sorra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik