Gyilkossági kísérlettel vádolják a Pistorius-ügy nyomozóját is

Vágólapra másolva!
2013.02.21. 16:28
null
Először hangzott el, hogy emberölésre is enyhíthetik akár a vádat Pistoriusszal szemben (Fotó: Reuters)
Váratlan események után folytatódott csütörtökön a dél-afrikai Pretoriában Oscar Pistorius óvadéki tárgyalása: kiderült, hogy a sportoló elleni vizsgálatot vezető nyomozónak ugyancsak van egy függőben lévő bírósági ügye, hétrendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják. A védelem befejezte összefoglalóját, a vád pénteken teszi meg ezt.

 

Először is a némileg bizarr fordulatról: Hilton Botha nyomozó – akit szerdán a Pistorius-ügyben Barry Roux védőügyvéd többször is zavarba hozott keresztkérdéseivel – még 2011-ben keveredett egy lövöldözéses ügybe, amelyben két társával állítólag tüzet nyitott egy minibusztaxi utasaira. A rendőrség szóvivője megerősítette az EyeWitness News információját, kiegészítve azzal, hogy eredetileg ejtették az ügyet, azonban per-újrafelvételi kérelem következtében májusban Bothának és társainak újra meg kell jelenniük a bíróságon. A vád állítása szerint Botha és társai ittas állapotban voltak, amikor tüzet nyitottak a taxira, amelyben heten ültek.

A rendőrség a meghallgatási nap után sajtótájékoztatót tartott, amelyen Riah Phiyega rendőrfőnök bejelentette: a dél-afrikai testület egyik legtapasztaltabb nyomozója, Vinesh Moonoo altábornagy veszi át az ügyet Hilton Bothától. Moonoo a testület legjobb detektívjének számít.

Barry Roux védőügyvéd a történtek fényében meglehetősen magabiztosan tarthatta meg összefoglalóját, amelyben továbbra is kitartott amellett: Oscar Pistorius nem követett el előre megfontolt szándékkal gyilkosságot, mikor lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot. A védelem megpróbálta alátámasztani érvelését, miszerint Pistorius betörőt gyanított a fürdőszoba mellékhelyiségében, és tévedésből lőtte le barátnőjét. A védelem ezért kéri, hogy az atléta óvadék letétele mellett szabadon védekezhessen.

A vádat képviselő ügyész, Gerrie Nel a védelem összefoglalójára azzal reagált: ha betörő lett volna a helyiségben, Pistorius akkor is szándékos emberölést követett volna el, hisz minimális alapterületű helyiségbe lőtt négyszer – ez szinte biztos emberhalált jelentett. Nel nem érzi úgy, hogy a védelem megfelelő bizonyítékokat vonultatott fel óvadékkérelme alátámasztására. Az ügyészség állítja: Pistoriusnál szökési veszély áll fenn, így mindent megtesz azért, hogy az óvadékkérelmet elutasítsa az ügyet vizsgáló bíró, Desmond Nair. Nel „hazugságokkal teli” kifejezéssel illette Pistorius eskü alatt tett írásos vallomását, fenntartva: igen életszerűtlen a védelem „betörős” verziója.

Nair bíró esélyt lát arra, hogy Pistorius megpróbálja befolyásolni az ügy tanúit, viszont nincs meggyőződve a szökési veszély valós voltáról. Megemlítette annak a lehetőségét, hogy hatos súlyosságú bűncselekményről (gyilkosság, előre eltervezett szándékkal) ötösre (emberölés) változzon a vád – a meghallgatások során most először beszélt erről. Folytatás pénteken.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik