Premier League Top 11: a Bosman-birodalom basái

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.08.18. 20:59
null
Fabianski a több játéklehetőség reményében igazolt el az Arsenalból (Fotó: Action Images)
Nem is rendes nyár az, ahol nem csapnak bősz költekezést a szerencsésebb országok labdarúgócsapatai, ezért aztán idén is lelkesen dalolva vállalkoztunk arra, hogy rendet vágjunk a transzferőrületben, ösvényt mutassunk az euródzsungelben, gatyába rázzuk a pletykahadsereget. Folytatódik a nyári transzfersorozat, amelyben ezúttal az angol klubfutball történéseiből csemegézünk.

 

MAJDNEM INGYEN, NAGYON JÓT

Hétfő kora reggelig 750 millió eurót fizettek ki új labdarúgókért az angol élvonal csapatai, ugyanakkor 450 milliós bevételre tettek szert. Egyesületenként jó 40 millióba fájt átlagosan az erősítés, és hol van még a vége, és hol vannak az ügyvédeknek, kijáró embereknek, ügynököknek kifizetett pénzek? Lehetne olcsóbban is összehozni egy olyan csapatot, amely a dobogó közelében végezne? Esetleg egy egész keretet? Naná! Itt a Bosman-szabály segítségével (majdnem) ingyen összehozott válogatott.

LUKASZ FABIANSKI

A kapusposzt az Arsenal egykori lengyel csodagyerekéé, akinek képességeit senki sem kérdőjelezheti meg, ugyanakkor igencsak kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújt. Anno 2007-ben 4.5 millióért vette Arsene Wenger a Legia Warszawától, de soha nem lett alapember az „ágyúsoknál”, alig 32 bajnokin kapott lehetőséget, összesen 78-szor állhatott tétmérkőzésen a háló előtt, pedig soha nem adták kölcsön senkinek. Harminc fölött a legbugosabb kapusnak is be szokott nőni a feje lágya, ebben bíznak a Swansea Citynél, ahol még májusban négyéves szerződést ajánlottak számára, és Garry Monk menedzser első igazolása lett, majd később a Tottenhamnek eladott Michel Vorm utóda. A Manchester United ellen győzelemmel mutatkozott be Fabianski, akit szerettek volna megtartani Londonban is, de a télen visszautasította a szerződés-hosszabbítási ajánlatot, mondván, többet szeretne védeni.

BACARY SAGNA

A védelem jobb oldala a „tízmilliós értékű” francia jobbhátvédé, aki szintén Wengernek köszönheti, hogy befutott a labdarúgás világába, hiszen a gall szúrta ki őt az Auxerre-től és vette meg kilencmillió euróért, szintén 2007-ben. A játékos azóta már 40-nél is többször szerepelhetett a válogatottban, ám 31 évesen úgy gondolta, hogy egy gazdagabb és sikeresebb csapatba teszi át székhelyét, hiszen később már aligha kap ilyen hívást; ráadásul londoni fizetését megkétszerezve heti bruttó (és bónuszolt) 190 ezer euró körül keres majd. Természetesen őt is megóvta volna korábbi klubja, heti 112 ezer eurót ajánlva, de mint Sagna elmondta, váltását nem a pénz motiválta, hanem az új kihívás. Mehetett volna a PSG-hez is, a Citynél meg nem panaszkodhat majd a vetélytársak által jelentett kihívás hiányára, lévén Pablo Zabaletával és Micah Richardsszal kell konkurálnia. Három évre írt alá, azaz alighanem innen is vonul vissza.

PHILIPPE SENDEROS

Akár hiszik, akár nem, képzeletbeli álomcsapatunkban egy harmadik Wenger-bébi következik a 29 éves bekk, Philippe Sylvain Senderos személyében. Nem tegnap, 2003-ban emelte ki őt a francia szaki a Servette-től, de olyan erős konkurenciával kellett időről időre szembenéznie a svájcinak, hogy kölcsönadták a Milannak és az Evertonnak is (vitte volna a Juventus is), majd 2010-ben ingyen mehetett az Fulhamhez. Onnan az év elején a Valenciához írt alá, most pedig az Aston Villához, két évre. Paul Lambert, a Villa menedzsere dortmundi tanítómestere, a svájci válogatott szövetségi kapitánya, Ottmar Hitzfeld ajánlása után szerződtette Senderost, aki inkább a válogatottban vitézkedik ugyan mostanság (három világbajnokságon vett már részt), de korai lenne még leírni a szerb anyától (Zorica Novakovics) és spanyol apától (Julian Senderos) származó bekket. Akinek Ron Vlaar, Jores Okore, Nathan Baker és Ciaran Clark személyében komoly vetélytársai lesznek Birminghamben.

RIO FERDINAND

Bizony, múlik az átkozott idő, a világ legdrágábban vett védőjátékosa nemsokára már 36 éves. Élemedett kora ellenére is jól játszott egyébként a Manchester Unitedben, ahová még 2002-ben igazolt, 46 millió euróért a Leeds Unitedtől; de korábban sem volt olcsório, hiszen az azóta egykori fényétől igen messze került LU 26 millióért vette a West Hamtől. Ha akadtak is kihagyásai olykor-olykor, nem véletlenül lett legenda a „vörös ördögöknél" a válogatottól 81 fellépéssel a háta mögött búcsúzó Rio, egy sikeres és izgalmas korszak jelképe. Rendre meghosszabbítgatták kontraktusát, egészen 2014 tavaszáig, de mivel a védő még látott magában elég erőt és motivációt, úgy döntött, nem vonul vissza. Visszatért Londonba, a Queens Park egyéves szerződést kötött vele, hogy újra együtt dolgozhasson Harry Redknapp-pel. „Több ajánlatom is volt, a világ összes szegletéből, de mindenképpen a PL-ben akartam maradni. Nem a pénzről szólt ez, mert sokkal kecsegtetőbb ajánlatok közül választhattam. Alig várom már, hogy segítsek a klubnak megragadni az élvonalban" – indokolta meg döntését a játékos. Akinek tényleg nem kell pár euró miatt Távol-Keletre szaladgálnia, hiszen legszebb manchesteri éveiben jócskán tízmillió fölött keresett.

JOLEON LESCOTT

Nagy kérdés, hogyan tekint vissza manchesteri karrierjére Joleon Lescott, aki a kő(olaj)gazdaggá vált klub első nagy fogásai közé tartozott: 2009-ben 27.5 millióért érkezett az Evertontól. A védelem közepén és bal oldalán bevethető Lescott-tól azt várták, hogy mind a Cityből, mind a válogatottból hosszú évekre kirobbanthatatlan lesz, de ehhez képest öt idény alatt csak valamivel több, mint 100 bajnokin lépett pályára – igaz, a „háromoroszlánosok" között 26-szor, de csak egy kontinenstornán (ott viszont még gólt is szerzett). 2014 tavaszán nem marasztalta őt Manuel Pellegrini, és bár a védőt csábította a Hull és a Stoke City, a Villa, QPR, a Schalke, a Portland Timbers, az al-Ain és a Besiktas is, a West Bromwichhoz kötelezte el magát, két idény erejéig. Már a télen mehetett volna oda, de maradt Manchesterben, hogy nyerjen még némi aranyakat. Egyébként Törökországból heti 100 ezer euró fölötti bérrel csábították, de közel feleennyiért maradt inkább a PL-ben.

JOE COLE

Ha ragaszkodunk a jó öreg 4–4–2-es felálláshoz, a középpálya jobb oldala az angolok örök ígéretéé, Joe Cole-é, aki immáron tíz éve mindig pont a következő idényben fog befutni. Ezúttal az Aston Villa a soros a West Ham, a Chelsea, a Liverpool és a Lille után, és új kenyéradójához a már 32 esztendős sokoldalú szervező két idényre írt alá. Aztán jön még számára egy szezon egy melegebb vidék másodosztályában, és véget is ért az egykoron oly' sokat, pontosabban ennél jóval többet ígérő karrier. A válogatottban mindezek ellenére 56-szor szerepelt, de utoljára 2010-ben, a WHU-tól, nevelőklubjától legutóbb 27 mérkőzésen 3 góllal és nulla assziszttal búcsúzott.

GARETH BARRY

A harmincasok számára mellbevágó az a tény is, hogy a 2000-es évek elejének csodagyereke, a szeretett Villájához igen sokáig ragaszkodó Gareth Barry immáron krisztusi korba lépett. A remek balbekkből remek középső középpályás lett időközben, majd az idők és a „nagyobb kihívás" szavára hallgatva 2009-ben a Manchester Cityhez távozott, potom 13.9 millióért. Tavaly kora őszre telt le ottani szolgálata, kölcsönadták egy idényre az Evertonhoz, most ingyen került a liverpooli kékekhez, egészen pontosan ugyan átigazolási díj nélkül, de egy, még a kölcsönadáskor kikötött 2.5 milliós eurós fájdalomdíj fejében.

FRANK LAMPARD

Bizony, a jó öreg! Az 1978-as születésű Chelsea-ikont a nyáron érdemei elismeréseként elengedték az amerikai New York City FC-hez, ahol a középpályás két évre írt alá, londoni bére jó feléért, közel évi hatmillió euróért; ám mivel az MLS-ben a csapat csak jövő március játszhat, a felkészülés pedig januárban kezdődik, Lampard felcsapott kölcsönbe egy másik Cityhez. Ezzel álomtizenegyünk „fekete báránya" lett, bizonyítva azt is, hogy a mai világban bárhol, bárkivel, akármi. Állítólag kis félrelépése ellenére a Chelsea-nél tárt karokkal várják majd a szakmai stábba Amerika meghódítása után. Milyen szép is lesz, ha felcsap ott segédedzőnek majd az éppen az Arsenaltól visszatért John Terryvel...

Rémálom a Stamford Bridge-en: Lampard a Man. City kékjében tér majd vissza (Fotó: Action Images)
Rémálom a Stamford Bridge-en: Lampard a Man. City kékjében tér majd vissza (Fotó: Action Images)

KIERAN RICHARDSON

Talán legismeretlenebb név a Bosman-bébik csapatában a bal oldali mindenes, aki szintén új Villa-lakó, a Fulhamet odahagyva. Pár éve még a legnagyobb Manchester United-ígéretek között tartották számon, ezért is adott érte 8.2 milliót a Sunderland, majd tavalyelőtt 2.5-öt a Fulham. A lassan 30 éves bal oldali mindenes nyolcszoros válogatott, nem kevés rutinnal bír, ezért is remek fogás Birminghamben, ahol kettő plusz egy évre írt alá. Egy személyes szála itt is akad a történetnek: a volt MU-fenegyerek Roy Keane, aki anno a „fekete macskákhoz" vette Richardsont, és most a Villában Paul Lambert jobbkeze. A fiatalabbak nem véletlenül nem emlékeznek rá a válogatottból, ott utoljára 2006 őszén húzhatott mezt.

DIDIER DROGBA

Öreg Elefánt nem vén Elefánt, avagy a vén Ló is rúghat tök... tök sok gólt, vélhette José Mourinho, amikor a régi népkedvencet visszacsábította a Chelsea-hez. Afelől semmi kétség, hogy a 36 éves őserő támadónak vérében a gólszerzés, de a nyári vébén megmutatta, hogy bizony nem rázza már ki olyan könnyedén sörényéből a találatokat, mint régen, és ha valakinek olyannyira fizikai erejére épül stílusa, mint az övé, ereje és főleg gyorsasága megkoptával egyre kevesebbet ér „könyv szerint". Bár az afrikai játékosoknak harminc fölött rohamosan hanyatlani szokott karrierje, Drogba egy éven át még leszállóágában is sokat segíthet a „kékeken", ahová tíz évvel ezelőtt 37 millió ellenében érkezett Marseille-ből, Kínában pár éve pedig heti 310 ezer eurót keresett.

BAFÉTIMBI GOMIS

Nem róla szólt a nyár, pedig tízmillió euró körüli összeget ér játékjoga és lejárt a szerződése az érte öt éve a St.-Étienne-nek 13 milliót fizetett Olympique Lyonnal, s már régóta világos volt, hogy nem hosszabbít. Ő sem áll messze a 30-tól, nem úgy a válogatottól, de az elmúlt idényben összesen 22 gólt vágott klubcsapatában, így remek fogásként méltán ünneplik őt a Swansea-nál – ráadásul a riválisok, a West Ham, a Sunderland és a Newcastle United orra elől sikerült elhappolni őt. Mivel ingyen érkezett, megkérte aláírása árát a csatár: a hírek szerint körülbelül bruttó ötmillió eurót keres a következő négy évben, amely klubrekordnak számít.

Ingyen nemcsak bombaerős kezdő 11-re, hanem több komplett keretre szert lehetett volna tenni a PL-ben és, és ha már virtuális Championship/Football Managerezünk, akkor állítsunk is össze egy 18-as bandát!

Nézzük a cseresort!

A kép csalóka, Gomist nem a kispadra hozta a Swansea (Fotó: Action Images)
A kép csalóka, Gomist nem a kispadra hozta a Swansea (Fotó: Action Images)

Costel Pantilimon

Tartalék kapusunk a két méternél is magasabb román Pantilimon, aki három éven keresztül próbálta kitúrni Joe Hartot a City kezdőjéből. Sikertelenül, pedig ha ő nem is, de Hart mindent megtett ezért... Két éve 3.3 millióért vette a City, most ingyen került a Sunderlandhez. Hamarosan testközelből is láthatják őt a magyar szurkolók.

Matthew Upson

Nem panaszkodhat rutinhiányra az 1979-es születésű, többszörös válogatott bekk, aki az Arsenal után legszebb éveit a Birmingham Citynél élte, ezért is adott érte 2007 elején 12.6 milliót a WHU. Az alsóbb vonal nagy ismerője most a Leicesteren segít.

Jordi Gómez

A román új csapattársa a spanyol támadó középpályás, aki a Barcelona neveltjeként Angliában a Wiganben csinált közepes karriert. Támadó középpályásként és szélsőként is hasznos.

Craig Gardner

A WBA „újonca" a középső és jobb oldali védelmi szakember, aki megjárta mindkét birminghami nagycsapatot, de most az érte 2011-ben még 6.6 milliót áldozó Sunderlandet hagyta oda az egykori angol U21-es válogatott játékos.

Chris Baird

Egyik riválisa Gardnernek éppen a 32 éves, közel 70-szeres válogatott északír szűrő, aki a védelemben is bátran használható. Mostanában nem tagja már nemzeti csapatának. Érte 2007-ben 4.5 milliót áldozott a Fulham, azóta a Readinget és a Burnleyt is megjárta.

Steve Sidwell

Egyike azon kevés játékosnak, akit a már dúsgazdag Chelsea ingyen szerzett meg: még 2007-ben került oda a Readingtől az egykori arsenalos legényke. Az U-válogatottak után a felnőttek közé már nem fért be, jelenleg 30-on felül jár, a Fulhamet és a Villát is kiszolgálva. A Stoke Citynél láttak még benne fantáziát, két évre írt oda alá a középpályás.

Mame Diouf

Nem akármilyen fogás cserecsatárunk, hiszen a 26 éves szenegáli éket 11 milliós értéken tartja nyilván a Transfermarkt, ennek ellenére ingyen tett rá szert a Stoke, a Hannover nagy bánatára. Egyébként ő is egykori Sir Alex Ferguson-felfedezett, 2009-ben 4.5 millióért vette a Moldétől a skót, de sehogyan sem akart Dioufból kicsiszolódni az új Ole Gunnar Solskjaer. 2011 óta nagyjából minden második fellépésén betalált a H'96-ban, ezért igen keresett lett tavasszal.

Ön szerint befért volna még olyan játékos a névsorba, akire ingyen tettek szert a PL-csapatok? Írja meg fórumunkban!

AZ ANGOL PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 NYARA
ARSENAL
Érkezett: Alexis Sánchez (Barcelona, 37.800.000 euró), Johan Djourou (kölcsönből vissza, Hamburg), Francis Coquelin (kv., Freiburg), Joel Campbell (kv., Olimpiakosz), Damián Martínez (kv., Sheffield Wednesday), Pak Csu Jung (kv., Watford), Wellington Silva (kv., Real Murcia), Mathieu Debuchy (Newcastle United, 15.000.000), Calum Chambers (Southampton, 20.230.000), David Ospina (Nice, 4.000.000)
Távozott: Bacary Sagna (Manchester City, ingyen), Nicklas Bendtner (Wolfsburg, i.), Lukasz Fabianski (Swansea City, i.), Johan Djourou (Hamburg, 2.800.000.), Pak Csu Jung (szerződése lejért), Wellington Silva (k., Almería), Daniel Boateng (szl.), Chuks Aneke (Zulte-Waregem, i.), Zak Ansah (Charlton Athletic, i.), Zac Fagan (Welling United, i.), Emiliano Viviano (kv., Palermo), Kim Källström (kv., Spartak Moszkva), Carl Jenkinson (k., West Ham), Thomas Eisfeld (Fulham, 1.000.000), Thomas Vermaelen (Barcelona, 10.000.000), Austin Lipman (k., Boreham Wood), Benik Afobe (k., MK Dons), Jon Toral (k., Brentford)
ASTON VILLA
Érkezett: Philippe Senderos (Valencia, i.), Kieran Richardson (Fulham, 750.000), Joe Cole (West Ham United, i.), Enda Stevens (kv., Doncaster Rovers), Alan Hutton (kv., Bolton), Darren Bent (kv., Fulham), Aly Cissokho (Valencia, 2.500.000), Carlos Sánchez (Elche, 6.000.000)
Távozott: Marc Albrighton (Leicester City, i.), Yacouba Sylla (kölcsönbe, Kayseri Erciyesspor), Nathan Delfouneso (Blackpool, i.), Aidan Grant (szl.), Stieber András (Győri ETO, i.), Nicklas Helenius (kv., Aalborg), Michael Drennan (kv., Portsmouth), Grant Holt (kv., Wigan), Ryan Bertrand (kv., Chelsea), Jordan Bowery (Rotherham United, 300.000), Jed Steer (k., Doncaster Rovers), Daniel Johnson (k., Chesterfield), Samir Carruthers (MK Dons), Antonio Luna (k., Hellas Verona), Alekszandar Tonev (k., Celtic Glasgow), Janoi Donacien (k., Tranmere Rovers)
BURNLEY
Érkezett: Michael Kightly (Stoke City, 1.900.000), Marvin Sordell (Bolton, 630.000), Matthew Taylor (West Ham United, i.), Steven Reid (West Bromwich, i.), Lukas Jutkiewicz (Middlesbrough, 1.900.000.), Matthew Gilks (Blackpool, i.), Stephen Ward (Wolverhampton, 2.500.000)
Távozott: Junior Stanislas (Bournemouth, i.), Kelvin Peter Etuhu (Buty, i.), David Edgar (Birmingham City, i.), Chris Baird (West Bromwich, i.), Keith Treacy (Barnsley, i.), Joseph Mills (Oldham Athletic, i.), Brian Stock (szl.), Nick Liversedge (szl.), Archie Love (szl.), Kyle Brownhill (szl.), Luke Conlan (szl.), Luke Gallagher (szl.), Luke Conlan (szl.), Jack Errington (szl.), Micah Evans (Southport, i.), Kyle Brownhill (FC Hyde, i.)
CHELSEA
Érkezett: Cesc Fabregas (FC Barcelona, 33.000.000.), Diego Costa (Atlético Madrid, 38.000.000.), Mario Pasalic (Hajduk Split, 2.500.000.), Filipe Luís (Atlético Madrid, 20.000.000), Jamal Blackman (Chelsea U21), Patrick van Aanholt (kv., Vitesse), Josh McEachran (kv., Wigan), Romelu Lukaku (kv., Everton), Ryan Bertrand (kv., Aston Villa), Thibaut Courtois (kv., Atlético Madrid), Marko Marin (kv., Sevilla), Oriol Romeu (kv., Valencia), Thorgan Hazard (kv., Zulte-Waregem), Lucas Piazón (kv., Vitesse), Victor Moses (kv., Liverpool), Wallace (kv., Inter), Stipe Perica (kv., NAC), Christian Atsu (kv., Vitesse), Ulises Dávila (kv., Córdoba), Matej Delac (kv., FK Szarajevo), Billy Clifford (kv., Royal Antwerpen), Kurt Zouma (kv., Saint-Étienne), Gaël Kakuta (kv., Lazio), Cristián Cuevas (kv., FC Eindhoven), Didier Drogba (Galatasaray, i.)
Távozott: David Luiz (PSG, 49.500.000.), Thorgan Hazard (k., Borussia Mönchengladbach), Samuel Eto'o (szl.), Tomás Kalas (k., 1.FC Köln), Ashley Cole (AS Roma, i.), Wallace (k., Vitesse), Frank Lampard (New York City FC, i.), Milan Lalkovic (Mladá Boleslav, i.), Henrique Hilário (szl.), Cristián Cuevas (k., Universidad Chile), Sam Hutchinson (Sheffield Wednesday, i.), Adam Nditi (szl.), Jhon Pírez (szl.), George Saville (szl.), Danny Pappoe (szl.), Demba Ba (Besiktas, 6.000.000), John Swift (k., Rotherham United), Gaël Kakuta (k., Rayo Vallecano), Ryan Bertrand (k., Southampton), Romelu Lukaku (Everton, 35.360.000), Patrick van Aanholt (Sunderland, 3.000.000), Lucas Piazón (k., Eintracht Frankfurt, 800.000), Mario Pasalic (k., Elche), Oriol Romeu (k., VfB Stuttgart), Billy Clifford (Walsall, i.), Kenneth Omeruo (k., Middlesbrough), Victor Moses (k., Stoke City), Christian Atsu (k., Everton), Josh McEachran (k., Vitesse)
CRYSTAL PALACE
Érkezett: Alex Wynter (kv., Portsmouth), Jonathan Williams (kv., Ispwich), Peter Ramage (kv., Barnsley), Stephen Dobbie (kv., Blackpool), Hiram Boateng (kv., Crawley), Lewis Price (kv., Mansfield), Jimmy Kébé (kv., Leeds United), Ryan Inniss (kv., Gillingham), Jack Hunt (Barnsley), Owen Garvan (kv., Millwall), Kwesi Appiah (kv., Cambridge United), Chris Kettings (Blackpool, i.), José Campana (kv., Nürnberg), Brede Hangeland (Fulham, i.), Fraizer Campbell (Cardiff City, 1.140.000), Martin Kelly (Liverpool, 2.000.000)
Távozott: Kagisho Dikgacoi (Cardiff City, i.), Jonathan Parr (Ipswich Town, i.), Jack Hunt (k., Nottingham Forest), José Campana (Sampdoria, 1.800.000), Danny Gabbidon (szl.), Cameron Jerome (kv., Stoke City), Thomas Ince (kv., Blackpool), Dean Moxey (Bolton, i.), Neil Alexander (Heart, i.), Aaron Wilbraham (Bristol City, i.), Ibra Sekajja (szl.), Alex Wynter (k., Portsmouth), Ross Fitzsimons (Bolton U21, i.), Quade Taylor (Bolton U21, i.), Kwesi Appiah (k., Cambridge), Alastair Gordon (szl.), Alastair Gordon (szl.), Tom King (szl.), Derek Tieku (szl.), Osman Sow (Heart, i.), Stephen Dobbie (k., Fleetwood Town)
EVERTON
Érkezett: Aposztolosz Velliosz (kv., Blackpool), Hallam Hope (kv., Bury), Matthew Kennedy (kv., MK Dons), John Lundstram (kv., Leyton), Shane Duffy (kv., Yeovil), Gareth Barry (Manchester City, i.), Romelu Lukaku (Chelsea, 35.360.000), Brendan Galloway (MK Dons, 5.000.000), Muhamed Besic (Ferencváros, 4.800.000), Sam Byrne (Manchester United, i.), Christian Atsu (k., Chelsea)
Távozott: Aposztolosz Velliosz (Lierse, i.), Magaye Gueye (Millwall, i.), Mason Springthorpe (szl.), Gerard Deulofeu (kv., Barcelona), Gareth Barry (kv., Manchester City), Lacina Traoré (kv., Monaco), Romelu Lukaku (kv., Chelsea), Matthew Kennedy (k., Hibernian), John Lundstram (k., Blackpool)
HULL CITY
Érkezett: Thomas Ince (Blackpool, 4.430.000), Robert Snodgrass (Norwich City, 7.500.000), Jake Livermore (Tottenham, 10.100.000), Jarrod Bowen (Hereford United, i.), Johan Ter Horst (Folkestone Invicta), Harry Maguire (Sheffield United, 3.160.000), Andrew Robertson (Dundee United, 3.600.000)
Távozott: Matty Fryatt (Nottingham Forest, i.), Robert Koren (Melbourne City, i.), Cameron Stewart (Ipswich Town, i.), Joe Dudgeon (k., Barnsley), Jack Barlow (Boston United, i.), Paul McElroy (Sheffield Wednesday, i.), Abdoulaye Fayé (szl.), Conor Henderson (Crawley Town, i.), Conor Townsend (k., Dundee United), Mark Oxley (k., Hibernian), Karim Rossi (szl.), Nick Proschwitz (Brentford, i.), Shane Long (Southampton, 14.900.000)
LEICESTER CITY
Érkezett: Marc Albrighton (Aston Villa, i.), Ben Hamer (Charlton Athletic, i.), Matthew Upson (Brighton and Hove Albion, i.), Alie Sesay (kv., Colchester), James Pearson (kv., Carlisle), Paul Gallagher (kv., Preston), Jack Barmby (Manchester United, i.), Futács Márkó (kv., Diósgyőri VTK), Leonardo Ulloa (Brighton and Hove Albion, 10.120.000), Louis Rowley (Manchester United, i.)
Távozott: Sean St Ledger (szl.), Martyn Waghorn (Wigan), Zak Whitbread (Derby County, i.), Lloyd Dyer (Watford, i.), Futács Márkó (Mersin Idmanyurdu, i.), Neil Danns (Bolton, i.), Paul Gallagher (kv., Preston), Kevin Phillips (visszavonult), George Taft (Burton Albion, i.), Ben Frempah (Ross County, i.), Kieran Kennedy (kv., Manchester City U21)
LIVERPOOL
Érkezett: Lazar Markovics (Benfica, 25.000.000.), Adam Lallana (Southampton, 31.000.000.), Emre Can (Bayer Leverkusen, 12.000.000.), Rickie Lambert (Southampton, Southampton, 5.500.000.), Kevin Stewart (Tottenham, i.), Lawrence Vigouroux (Tottenham, i.), Suso (kv., Almería), Pepe Reina (kv., Napoli), Adorján Krisztián (kv., Groningen), Andre Wisdom (kv., Derby County), Jordon Ibe (kv., Birmingham), Conor Coady (kv., Sheffield United), Fabio Borini (kv., Sunderland), Usszama Asszaidi (kv., Stoke City), Victor Moses (kv., Chelsea), Tiago Ilori (kv., Granada), Sebastián Coates (kv., Nacional Montevideo), Divock Origi (Lille, 12.630.000), Dejan Lovren (Southampton, 25.300.000), Javier Manquillo (k., Liverpool, 2.000.000), Alberto Moreno (Sevilla, 18.000.000)
Távozott: Luis Suárez (Barcelona, Barcelona, 81.000.000.), Iago Aspas (k., Sevilla), Luis Alberto (k., Málaga), Michael Ngoo (szl.), Stephen Sama (szl.), Craig Roddan (szl.), Villjan Bijev (Szlávia Szófia, i.), Jakub Sokolik (Yeovil Town, i.), Yalany Baio (szl.), Yusuf Mersin (szl.), Aly Cissokho (kv., Valencia), Divock Origi (k., Lille), Andre Wisdom (k., West Bromwich), Pepe Reina (Bayern München, 3.000.000), Brad Smith (k., Swindon Town), Joao Carlos Teixeira (k., Brighton and Hove Albion), Michael Ngoo (Kilmarnock, i.), Martin Kelly (Crystal Palace, 2.000.000)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Fernando Reges (Porto, 15.000.000.), Bacary Sagna (Arsenal, i.), Willy Caballero (Málaga, 8.000.000.), Bruno Zuculini (Racing Club, 2.500.000.), Ellis Plummer (kv., St. Mirren), Adam Drury (kv., Peterborough), Karim Rekik (kv., PSV), Gareth Barry (kv., Everton), Scott Sinclair (kv., West Bromwich), John Guidetti (kv., Stoke City), Emyr Huws (kv., Birmingham City), Frank Lampard (k., New York City FC), Eliaquim Mangala (Porto, 40.000.000)
Távozott: Joleon Lescott (West Bromwich, i.), Gareth Barry (Everton, i.), Costel Pantilimon (Sunderland, i.), Alex Henshall (Ipswich Town, i.), Alex Nimely (szl.), Adam Drury (k., Peterborough), Ellis Plummer (k., St. Mirren), Albert Rusnák (k., Cambuur-Leeuwarden), Emyr Huws (k., Wigan), Marcos Lopes (k., Lille), Reece Wabara (Doncaster, i.), Alex Tchuimeni-Nimely (szl.), George Swan (szl.), Kieran Kennedy (szl.), Thomas Agyiri (Turun Palloseura), Jack Rodwell (Sunderland, 12.600.000), Karim Rekik (k., PSV), Javi García (Zenit, 16.800.000), Jason Denayer (k., Celtic Glasgow)
MANCHESTER UNITED

Érkezett: Ander Herrera (Athletic Bilbao, 36.000.000.), Luke Shaw (Southampton, 37.500.000.), Vanja Milinkovics-Szavics (Vojvodina), Bebé (kv., Pacos Ferreira), Ángelo Henríquez (kv., Real Zaragoza), Federico Macheda (kv., Birmingham City), Sam Johnstone (kv., Doncaster Rovers), Anderson (kv., Fiorentina), Wilfried Zaha (kv., Cardiff City), Jesse Lingard (kv., Brighton and Hove Albion), Nick Powell (kv., Wigan), Tom Thorpe (kv., Birmingham), Davide Petrucci (kv., Charlton Athletic), William Keane (kv., QPR)

Távozott: Nemanja Vidics (Inter, i.), Alexander Büttner (Dinamo Moszkva, 5.500.000.), Rio Ferdinand (Queens Park, i.), Federico Macheda (Cardiff City, i.), Patrice Evra (Juventus, i.), Ryan Giggs (visszavonult), Jack Barmby (Leicester City, i.), Pierluigi Gollini (Hellas Verona, i.), Jack Rudge (szl.), Vanja Milinkovics-Szavics (k., Vojvodina), Jonathan Sutherland (szl.), Bebé (Benfica, 3.000.000), Louis Rowley (Leicester City, i.), Sam Byrne (Everton, i.), Charni Ekangamene (Zulte-Waregem), Ángelo Henríquez (k., Dinamo Zagreb)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Siem de Jong (Ajax Amsterdam, 8.700.000.), Rémy Cabella (Montpellier, 10.000.000.), Jack Colback (Sunderland, i.), Ayoze Pérez (Tenerife, 2.200.000.), Mehdi Abeid (kv., Panathinaikosz), Romain Amalfitano (kv., Dijon), Jonás Gutiérrez (kv., Norwich City), Daryl Janmaat (Feyenoord, 6.000.000), Emmanuel Riviere (Monaco, 6.320.000), Facundo Ferreyra (k., Sahtar Doneck), Haris Vuckic (kv., Rotherham), Karl Darlow (Nottingham Forest, 4.400.000), Jamaal Lascelles (Nottingham Forest, 4.400.000)
Távozott: Shola Ameobi (Gaziantep BB, i.), Dan Gosling (Bournemouth, i.), Romain Amalfitano (Dijon, i.), Conor Newton (Rotherham United, i.), James Tavernier (Wigan), Steven Logan (Annan Athletic, i.), Michael Richardson (szl.), Luuk de Jong (kv., Borussia Mönchengladbach), Mathieu Debuchy (Arsenal, 15.000.000), Sylvain Marveaux (k., Guingamp), Loic Rémy (kv., Queens Park), Jonathan Mitchell (Derby County), Brandon Miele (szl.), Karl Darlow (k., Nottingham Forest), Jamaal Lascelles (k., Nottingham Forest)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Júlio César (kv., Toronto), Pak Dzsi Szung (kv., PSV), Esteban Granero (kv., Real Sociedad), Stéphane Mbia (kv., Sevilla), Michael Petrasso (kv., Coventry), Adel Taarabt (kv., Milan), Samba Diakité (kv., Watford), Michael Harriman (kv., Gillingham), Loic Rémy (kv., Newcastle United), Rio Ferdinand (Manchester United, i.), Steven Caulker (Cardiff City, 10.750.000), Mauricio Isla (k., Juventus, 1.200.000), Jordon Mutch (Cardiff City, 7.570.000)
Távozott: Stéphane Mbia (szl.), Josszi Benajun (Maccabi Haifa, i.), Andy Johnson (szl.), Aaron Hughes (Brighton and Hove Albion, i.), Hogan Ephraim (szl.), Sam Magri (szl.), Pak Dzsi Szung (visszavonult), Luke Young (visszavonult), Ángelo Balanta (szl.), William Keane (kv., Manchester United), Emmanuel Monthe (szl.), Mo Sharif (szl.), Benoit Assou-Ekotto (kv., Tottenham), Tom Carroll (kv., Tottenham), Tom Hitchcock (MK Dons, i.), Niko Kranjcar (kv., Dinamo Kijev), Samba Diakité (k., al-Ittihad), Emmanuel Monthe (szl.), Modibo Maiga (kv., West Ham), Ravel Morrison (kv., West Ham), Dellatorre (kv., Atlético Paranaense), Esteban Granero (Real Sociedad, 4.000.000), Mo Shariff (i., Bradford City), Gary O'Neil (Norwich City, i.)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Dusan Tadics (Twente, 13.000.000.), Jack Stephens (kv., Swindon Town), Lloyd Isgrove (kv., Peterborough), Graziano Pelle (Feyenoord, 10.000.000.), Emmanuel Mayuka (kv., Sochaux), Pablo Osvaldo (kv., Juventus), Billy Sharp (kv., Doncaster Rovers), Ryan Bertrand (k., Chelsea), Fraser Forster (Celtic, 12.500.000), Szafir Taider (k., Inter), Harrison Reed (Southampton U21), Florin Gardos (Steaua Bucuresti, 6.800.000), Shane Long (Hull City, 14.900.000)
Távozott: Luke Shaw (Manchester United, 37.500.000.), Adam Lallana (Liverpool, 31.000.000.), Rickie Lambert (Liverpool, 5.500.000.), Danny Fox (Nottingham Forest, i.), Guly (szl.), Lee Barnard (Southend United, i.), Jonathan Forte (Oldham, i.), Matt Young (Sheffield Wednesday, i.), Jamal Branker (szl.), Joe Curtis (szl.), Andy Robinson (Bolton, i.), Calum Chambers (Arsenal, 20.230.000), Dejan Lovren (Liverpool, 25.300.000), Jordan Turnbull (k., Swindon Town), Pablo Osvaldo (k., Inter), Billy Sharp (Leeds United, 750.000)
STOKE CITY
Érkezett: Mame Diouf (Hannover, i.), Phil Bardsley (Sunderland, i.), Steve Sidwell (Fulham, i.), Maurice Edu (kv., Philadelphia Union), Dionatan (Dukla Banská Bystrica, i.), Cameron Jerome (kv., Crystal Palace), Jamie Ness (kv., Leyton Orient), Jack Butland (kv., Leeds), James Alabi (kv., Scunthorpe), Juan Agudelo (kv., Utrecht), Bojan Krkic (Barcelona, 5.000.000), Victor Moses (k., Chelsea)
Távozott: Michael Kightly (Burnley, 1.900.000), Matthew Etherington (szl.), Lucas Dawson (szl.), Jordan Keane (Alfreton Town, i.), Usszama Asszaidi (kv., Liverpool), John Guidetti (kv., Manchester City), Karim Rossi (Hull City), Ed Sanders (Sheffield Wednesday), Jordan Richardson (szl.), Ben Heneghan (FC Chester, i.), Juan Agudelo (szl.), Kevin Gómez (szl.)
SUNDERLAND
Érkezett: Jordi Gómez (Wigan, i.), Costel Pantilimon (Manchester City, i.), Billy Jones (West Bromwich, i.), Danny Graham (kv., Middlesbrough), David Moberg-Karlsson (kv., Kilmarnock), David Vaughan (kv., Nottingham Forest), Duncan Watmore (kv., Hibernian), Scott Harrison (kv., Hartlepool), Alfred N'Diaye (kv., Real Betis), Modibo Diakité (kv., Fiorentina), Cabral (kv., Genoa), Billy Knott (kv., Port Vale), Patrick van Aanholt (Chelsea, 3.000.000), Jack Rodwell (Manchester City, 12.600.000), William Buckley (Brighton and Hove Albion, 3.120.000)
Távozott: Craig Gardner (West Bromwich, i.), Jack Colback (Newcastle United, i.), Phil Bardsley (Stoke City, i.), David Vaughan (Nottingham Forest, i.), Carlos Cuéllar (szl.), Andrea Dossena (szl.), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday, i.), Fabio Borini (kv., Liverpool), Óscar Ustari (Newell's Old Boys, i.), Billy Knott (Bradford City, i.), John Egan (Gillingham, i.), Jordan Laidler (szl.), Jordan Watson (szl.), Ki Szung Jong (kv., Swansea), Louis Laing (Nottingham Forest, i.), Alejandro Gorrin (Wellington Phoenix, i.), Ondrej Celustka (kv., Trabzonspor), Marcos Alonso (kv., Fiorentina), Santiago Vergini (kv., Estudiantes), Ignacio Scocco (Newell's Old Boys, 5.000.000), Jordan Pickford (k., Bradford), El-Hadji Ba (k., Bastia), David Moberg Karlsson (Nordsjaelland, 500.000)
SWANSEA CITY
Érkezett: Bafetimbi Gomis (Olympique Lyon, i.), Ki Szung Jong (kv., Sunderland), Lukasz Fabianski (Arsenal, i.), Curtis Obeng (kv., Stevenage), Alan Tate (kv., Aberdeen), Marvin Emnes (Middlesbrough, 1.700.000.), Stephen Kingsley (Falkirk, 1.075.000), Daniel Alfei (kv., Northampton), Jefferson Montero (Monarcas Morelia, 5.000.000), Gylfi Sigurdsson (Tottenham, 10.100.000)
Távozott: David N'Gog (szl.), Leroy Lita (Barnsley, i.), Daniel Alfei (k., Northampton), Jernade Meade (szl.), Jonathan de Guzmán (kv., Villarreal), Roland Lamah (kv., Osasuna), Álvaro Vázquez (kv., Getafe), Marvin Emnes (kv., Middlesbrough), Pablo Hernández (al-Arabi SC, 5.000.000), Gwion Edwards (Crawley Town, 877.000), Thomas Atyeo (Aberystwyth Town, i.), Darnel Situ (szl.), Michu (k., Napoli, 1.250.000), Alejandro Pozuelo (Rayo Vallecano, i.), Michel Vorm (Tottenham, 5.690.000), Ben Davies (Tottenham, 12.650.000)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Grant Hall (kv., Birmingham), Benoit Assou-Ekotto (kv., Queens Park), Tom Carroll (kv., Queens Park), Bongani Khumalo (kv., Doncaster Rovers), Lewis Holtby (kv., Fulham), Cristian Ceballos (kv., Arouca), Ryan Fredericks (kv., Millwall), Jonathan Obika (kv., Charlton), Shaquile Coulthirst (kv., Torquay), Grant Ward (kv., Chicago Fire), Iago Falqué (kv., Rayo Vallecano), Luke McGee (kv., Harlow Town), Eric Dier (Sporting CP, 5.000.000), Grant Ward (kv., Chicago Fire), Michel Vorm (Swansea, 5.690.000), Ben Davies (Swansea, 12.650.000), DeAndre Yedlin (Sounders FC, 3.000.000)
Távozott: Jake Livermore (Hull City, 10.100.000.), Heurelho Gomes (Watford, i.), Kevin Stewart (Liverpool, i.), Grant Hall (k., Birmingham), Roman Michael-Percil (szl.), Lawrence Vigouroux (Liverpool, i.), Giancarlo Gallifuoco (szl.), Cameron Lancaster (szl.), Darren McQueen (Ispwich, i.), Jonathan Miles (szl.), Alex Pritchard (k., Brentford), Iago Falqué (Genoa, 5.000.000), Gylfi Sigurdsson (Swansea, 10.100.000), Shaquile Coulthirst (k., Southend United), Jordan Archer (k., Northampton), DeAndre Yedlin (k., Sounders FC)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Joleon Lescott (Manchester City, i.), Craig Gardner (Sunderland, i.), Sébastien Pocognoli (Hannover, 1.900.000), George Thorne (kv., Derby County), Chris Baird (Burnley, i.), Scott Allan (kv., Birmingham), Brown Ideye (Dinamo Kijev, 10.000.000), Cristian Gamboa (Rosenborg, 2.250.000), Andre Wisdom (k., Liverpool), Jason Davidson (Heracles Almelo)
Távozott: Liam Ridgewell (Portland Timbers, i.), Billy Jones (Sunderland, i.), Steven Reid (Burnley, i.), Diego Lugano (szl.), Gera Zoltán (Ferencváros, i.), Scott Allan (Hibernian, i.), Cameron Gayle (Shrewsbury, i.), Goran Popov (kv., Dinamo Kijev), Matej Vydra (kv., Udinese), Morgan Amalfitano (kv., Olympique Marseille), Thievy Bifouma (kv., Espanyol), Scott Sinclair (kv., Chelsea), George Thorne (Derby County), Donervon Daniels (k., Blackpool)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Cheikhou Kouyaté (Anderlecht, 7.500.000.), Modibo Maiga (kv., Queens Park), Mauro Zárate (Vélez Sarsfield), Aaron Cresswell (Ipswich Town, 2.500.000.), Diego Poyet (Charlton Athletic), Jordan Spence (kv., MK Dons), Sean Maguire (kv., Sligo), Ravel Morrison (kv., Queens Park), Blair Turgott (Dagenham and Redbridge), Enner Valencia (Pachuca, 15.000.000), Carl Jenkinson (k., Arsenal), Raphael Spiegel (k., Crawley Town)

Távozott: Joe Cole (Aston Villa, i.), Jack Collison (szl.), Matthew Taylor (Burnley, i.), Alou Diarra (szl.), George McCartney (szl.), Jordan Spence (szl.), Callum Driver (szl.), Pablo Armero (kv., Napoli), Marco Borriello (kv., AS Roma), Robert Girdlestone (Chelmsford City), Antonio Nocerino (kv., Milan), Raphael Spiegel (k., Crawley Town), Stephen Henderson (Charlton, i.)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK:
CARDIFF CITY
Érkezett: Javi Guerra (Real Valladolid, i.), Adam Le Fondre (Reading), Kagisho Dikgacoi (Crystal Palace, i.), Guido Burgstaller (Rapid Wien, 700.000), Federico Macheda (Manchester United, i.), Ben Nugent (kv., Yeovil Town), Joe Ralls (kv., Yeovil Town), Etien Velikonja (kv., Rio Ave), Tom Adeyemi (Birmingham City, 1.260.000), Sean Morrison (Reading, 3.750.000), Anthony Pilkington (Norwich City, 1.250.000)
Távozott: Andrew Taylor (Wigan), Don Cowie (Wigan, i.), Simon Lappin (szl.), Tommy Smith (Brentford, i.), Ben Nugent (k., Yeovil Town), Craig Bellamy (visszavonult), Kevin McNaughton (k., Bolton, Wilfried Zaha (kv., Manchester United), Jo Inge Berget (k., Celtic), Jordon Mutch (Queens Park, 7.570.000), Filip Kiss (k., Ross County), Joe Lewis (k., Blackpool), Gary Medel (Inter, 8.000.000), Joe Mason (k., Bolton Wanderers)
FULHAM
Érkezett: Ross McCormack (Leeds United, 11.830.000), Konsztantinosz Sztafilidisz (k., Bayer Leverkusen), Kay Voser (FC Basel, 800.000), Adam Taggart (Newcastle United Jets, 250.000), Tim Hoogland (Schalke, i.), Shaun Hutchinson (Motherwell, i.), Bryan Ruiz (kv., PSV), Thomas Eisfeld (Arsenal, 1.000.000), Nikolaj Bodurov (Liteksz Lovetcs, 1.050.000), Mark Fotheringham (Notts County, i.), Dino Fazlic (egyesület nélküli)
Távozott: Pajtim Kaszami (Olimpiakosz, 5.000.000), Brede Hangeland (Crystal Palace, i.), Johnny Heitinga (Hertha, i.), Sascha Riether (Freiburg, 350.000), Kieran Richardson (Aston Villa, 750.000), Steve Sidwell (Stoke City, i.), Derek Boateng (Rayo Vallecano, i.), John Arne Riise (szl.), Jorgosz Karagunisz (szl.), Matthew Briggs (Millwall, i.), Damien Duff (Melbourne City, i.), Mahamadou Diarra (szl.), Neil Etheridge (szl.), William Kvist (kv., VfB Stuttgart), Darren Bent (kv., Aston Villa), Lewis Holtby (kv., Tottenham), Askan Dezsagah (al-Arabi SC, 6.300.000), David Stockdale (Brighton and Hove Albion, 1.300.000), Maarten Stekelenburg (k., Monaco)
NORWICH CITY

Érkezett: Kyle Lafferty (Palermo, 4.500.000), Lewis Grabban (Bournemouth), Adel Gafaiti (Norwich City U21), Remi Matthews (Norwich City U21), Gary O'Neil (Queens Park, i.)

Távozott: Robert Snodgrass (Hull City, 7.500.000), David Fox (szl.), Carlo Nash (szl.), Rod Young (Welling United, i.), Johan Elmander (kv., Galatasaray), Jonás Gutiérrez (kv., Newcastle United), Joseph Yobo (kv., Fenerbahce), Ricky van Wolfswinkel (k., St.-Étienne), Carlton Morris (k., Oxford United), Anthony Pilkington (Cardiff City, 1.250.000)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva hétfő délben

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik