Chelsea, City: a Blue is the Colour lesz a PL-sláger?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.08.04. 19:21
null
Frank Lampard megszabadult Yaya Touré szorításától – a következő fél évben együtt játszanak a Manchester Cityben <br />(Fotó: Action Images)
Nem is rendes nyár az, ahol nem csapnak bősz költekezést a szerencsésebb országok labdarúgócsapatai, ezért aztán idén is lelkesen dalolva vállalkoztunk arra, hogy rendet vágjunk a transzferőrületben, ösvényt mutassunk az euródzsungelben, gatyába rázzuk a pletykahadsereget. Egyhetes pihenő után folytatódik a nyári transzfersorozat!

JÖTT, LÁTOTT, ÉS ALIG GYŐZ IGAZOLNI

José Mourinho olyan, mint a régi szabolcsi kisvonatok (lásd még: dombrádi nesiess) feketeszénnel agyig röffentett kiskályhája: senkit sem hagy hidegen. A CHELSEA-HEZ tavaly visszatért nagy portugál megosztó egy tucat játékost szerződtetett „új első londoni idényében", közöttük a Willian, Nemanja Matics, André Schürrle, Kurt Zouma, Mohamed Szalah, Marco van Ginkel, Samuel Eto'o hetest. A gárda a bajnok Manchester Cityhez képest négy pont hátránnyal a harmadik helyen végzett, és Mourinho ezen a nyáron nagy elánnal látott hozzá a mondhatni kevéske különbség ledolgozáshoz.

ÚJ, NEM TÚL ÚJ ÉS RÉGI-ÚJ GYÖNGYSZEMEK

Idei sztárigazolásai az Arsenalban világklasszissá vált, de a Barcelonában keserű második korszakot futott Cesc Fabregas, akiről potom 33 millió euró ellenében mondtak le a katalánok; és legutóbbi két idényéből kiindulva manapság ezen a szinten méltányosnak mondható árért, 38 millióért jött az Atlético Madridtól Diego Costa. A középpályás nagyon vissza akart térni a PL-be, ezért kérte, hogy adják el, de nem akart visszakanyarodni az Arsenalhoz (az „ágyúsoknak" visszavételi joga volt) és a City érdeklődésére is nemet mondott. A „kékekhez" öt évre írt alá, évi tizenkét millió euró körül keres majd.

„Cesc egy kicsit olyan, mint én... Egyébként képes játszani középső középpályást (8-ast) és irányítót (10-est), a legjobb képessége a sebessége, amellyel elemzi és végrehajtja a feladatokat. Elvétve hoz csak rossz döntést. Képes felgyorsítani vagy lelassítani a játékot. Nagyon okos játékos, a hiányzó láncszem" – méltatta Mou, a tavasszal és a nyáron sérülésekkel bajlódó Costáról pedig elég legyen annyi, hogy az elmúlt két szezonban összesen 56 gólt lőtt és 22 gólpasszt adott klubjában.

Segítségképpen mellé Mourinho visszahozta nagy kedvencét, Didier Drogbát a Galatasaraytól, de semmiképpen ne feledjük, hogy a „Ló" bizony már a 36. évét tapossa, de minden bizonnyal motivált lesz búcsúszezonjában. Nagy kérdés, mi lesz így a szintén a harmadik X-be lépett Fernando Torreszel, akit egyes források szerint nyíltan árult a klub 25 millióért, az viszont maradása mellett szól, hogy Romelu Lukakut és Demba Bát eladta a klub, Samuel Eto'ót elengedte, Lucas Piazónt pedig kölcsönadta.

HÁTSÓ-RENOVÁLÁS

Alapos vérfrissítésen kellett átesnie a védelemnek, ahonnan távozott a veterán Ashley Cole és közel ötvenmillióért átengedte a klub a PSG-nek David Luizt (Nélküle erősebbek vagyunk – méltatta a brazilt a menedzser). A kapusposztra kölcsönből visszatért a Madridban klasszissá érett Thibaut Courtois, így egészen mesés lett Mou választéka, a belga elé a már a télen 14.6 millióért megszerzett francia bekkígéret, Kurt Zouma kerülhet, praktikusan John Terry örökébe lépve. Cole utóda a brazil Filipe Luís, akiért húszmilliót kellett átutalni az Atléticónak. Ahogyan korábban is, most is szert tett a klub pármillió euróért tehetséges fiatalokra, a legújabb versenyző a horvát karmester, Mario Pasalic.

Igaz, ha megnézzük a táblázatban alant, hogy hány „sorstársa" távozott a klubtól úgy, hogy igazán lehetőséget sem igen kapott, olyan nagy reményeket nem fűzhetnek hozzá a drukkerek. Már csak azért sem, mert Mourinho megvédte összes sztárját, Ramirest és Eden Hazard-t is, a kölcsönből visszatértek között pedig olyan erősségeket találunk, mint a Sevillában bizonyított Marko Marin, a mexikói válogatott kerettag Ulises Dávila vagy a világbajnokságon is látott ghánai szélső, Christian Atsu; hogy a Liverpooltól visszakapott Victor Mosesről már ne is beszéljünk.

MOU HASZONNAL ZÁRT

Legalábbis, ha hinni lehet a mester azon nyilatkozatának, miszerint végzett a vásárlással – általában ez azt jelenti, hogy a kiszemeltekért nem adnak olyan sokat, mint kérnek, de ne feledjük, milyen közveszélyesen őszinte néha a szakember. A keretet böngészve távozókra bizton számíthatunk, egy szélső és egy középső középpályás mehet; az viszont egészen biztos, hogy a védelem létszáma igencsak soványka, hacsak tapasztalatlan fiatalokkal (akik közül Andreas Christensent és Nathan Akét külön kiemelte) fel nem tölti e sort a portugál.

KI JÖN, MÉG, KI JÖN?

Sajtópletykák következnek. A védelmet az atléticós Mirandával vagy Diego Godínnal, esetleg Mehdi Benatiával, a középpályát a keze alatt anno virágkorát élő Wesley Sneijderrel, Sami Khedirával vagy Luka Modriccal, a támadósort Pierre-Emerick Aubameyanggal vagy Edinson Cavanival szeretné megerősíteni az egylet. Avagy szerette volna, hiszen a menedzser szerint már így is éppen eléggé erős ahhoz csapata, hogy megnyerje a ligát. „Lovacskám tavaly megtanulta, hogyan kell ugrani" – fogalmazott a mester, és bizony a pacikához egy nagy „Ló" és Spanyolországból három vérbeli „sikerlovas" érkezett. Velük könnyedén átvihető a PL-siker előtt álló spanyollovas...

BLUE IS THE COLOUR. NA JÓ, DE MELYIK VÁROSBAN?

Amely akadály ezúttal nem fából áll, hanem bombaerős csapatokból, lásd például a címvédő MANCHESTER CITYT, amely egy huszáros vágással lecsapott Frank Lampardra. A Chelsea-legendát ugyanis érdemei elismeréseként elengedték az amerikai New York City FC-hez, ahol a középpályás két évre írt alá, londoni bére jó feléért, közel hatmillió euróért (évente, naná). Ám mivel az MLS csak jövőre rajtol, márciusban, a felkészülés pedig januárban kezdődik, hogy ki ne essen a ritmusból, kölcsönbe felcsapott a Cityhez – ettől függetlenül a Chelsea-nél tárt karokkal várják a szakmai stábba a szögre akasztás után, maga Lampard pedig leszögezte, hogy nem kíván egykori klubja ellen pályára lépni.

„Hogy így lehet kijátszani a pénzügyi fair playre vonatkozó szabályokat? Nem tudom – nyilatkozta fanyar mosollyal az ügyről a rivális Arsenal menedzsere, Arsene Wenger. – Úgy tűnik, ezek a Cityk fogják ellátni játékosokkal az anyaegyesületet, a Manchester Cityt. Azt hallottam, öt klubot akarnak vásárolni szerte a világon. Nem ismerem eléggé a pénzügyi fair play szabályait, de a manchesteriek 59.4 millió fontért vásároltak egy franchise-t az Egyesült Államokban."

Mint ismeretes, a New York-i klub létrejövetelében nagy szerepe volt „a" Citynek is, amelynek Ausztráliában (Melbourne City, itt őszöl David Villa, a NYCFC másik sztárigazolása) és Japánban (Jokohama F Marinos) is van partnercsapata, és hamarosan City-fiatalok spriccelnek majd szerte a világban kölcsönbe erősödni. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a klub maga arab olajpénzekből futott fel, láthatjuk, Manchester kék felében létrejött a „interfocionale". Lampard fizetését egyébiránt teljes egészében a City állja.

BŐVÜLT A MESÉS VÁLASZTÉK

Az egyébként sem gyenge keretből csak a két harmincon felüli tag (a Manszúrsejk City-éra első fecskéi közül) távozott: Joleon Lescott a West Bromwichhoz, Gareth Barry az (őt korábban kölcsönben foglalkoztató) Evertonhoz került, egyaránt ingyen. Előbbi tíz bajnokin hasíthatott tavaly, utóbbi szerepkörét átveszi a középpálya tengelyében az eddigi nyári topigazolás, a brazil Fernando Reges. Érte 15 milliót kért és kapott a Porto. A City középpályáján eddig Yaya Touré volt az „üsdvágd", Fernandinho a „nemapád", az immáron portugál útlevéllel is bíró, 2.5 milliós aláírási pénzt bezsebelő Fernando Reges lesz a „nemanyád". Ha kiegészülnek a Javi García, Jack Rodwell, Lampard trióból, bizony, ember lesz a stoplisain, aki átküzdi magát rajtuk!

Érkezett még a középpályára az argentin-olasz fiatal, Bruno Zuculini, akiért 2.5 milliót kapott a Racing Club, ám inkább a jövő zenésze (pontosabban karmestere), alighanem a La Ligában erősödik majd egy ideig. Nem a kispadra írt alá viszont az Arsenaltól a gall jobbhátvéd, Bacary Sagna (Micah Richards és Pablo Zabaleta mérsékelt örömére), aki vetélytársaihoz hasonlóan a másik oldalon is bevethető. Vincent Kompany mellé kell egy igazán megbízható társ, ő a portói Eliaquim Mangala lehet, aki 42 millióért válthat munkahelyet, jöttével Matija Nasztaszics mehet a Juventushoz. Bár a keret tagja a már 36 éves kapus, Richard Wright is, de Joe Hartban a nyolcmillióért vett Willy Caballero tartja ezentúl magasan a küzdőszellemet – vagy lép helyére, ha nem simul ki záros határidőn belül az angol kapuvédő teljesítménygörbéje.

Álvaro Negredo sérülése miatt egy ék is jöhet még (hiszen így „csak" Sztevan Jovetics, Sergio Agüero, Edin Dzeko és John Guidetti alkotja a választékot), főleg, ha Jovetics vagy Guidetti távozik. Igyekszik védeni is értékeit a klub, Dzeko és Yaya Touré is hosszabbítás előtt áll.

Érdemes megfigyelni egyébként a Chelsea és a City lenyugodott átigazolási politikáját: amikor új tulajdonosok érkeztek, teli zsákkal, bizony nem egyszer átgondolatlanul és merőben túlárazva vásárolgattak, most viszont csak módjával vásárolgatnak, csakis csapatépítési célból. Véget ért a szertelen transzfershopping, bár kissé szokatlan, hiszen első látásra keveslik a drukkerek is az újonnan érkezetteket. Ám a londoniak „álomkezdője" akár négy helyen is frissülhet, azaz Mourinho jó eséllyel tavalyi kezdője harmadát lecseréli, és kollégája, Manuel Pellegrini – Mangalát beszámolva – is hasonlóban töri fejét.

Bárhogyan is: a két mester olyan bő és erős kerethez nyúlhat, amelyben pár kivételtől eltekintve senki sem érezheti teljes biztonságban helyét a kezdőben, tehát a két kék csapat nem lesz híján a motivációnak. Csak az UeFair Playjel is megbirkózzanak...

AZ ANGOL PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 NYARA
ARSENAL
Érkezett: Alexis Sánchez (Barcelona, 37.800.000 euró), Johan Djourou (kölcsönből vissza, Hamburg), Francis Coquelin (kv., Freiburg), Joel Campbell (kv., Olimpiakosz), Damián Martínez (kv., Sheffield Wednesday), Pak Csu Jung (kv., Watford), Wellington Silva (kv., Real Murcia), Mathieu Debuchy (Newcastle United, 15.000.000), Calum Chambers (Southampton, 20.230.000), David Ospina (Nice, 4.000.000)
Távozott: Bacary Sagna (Manchester City, ingyen), Nicklas Bendtner (szerződése lejárt), Lukasz Fabianski (Swansea City, i.), Johan Djourou (Hamburg, 2.800.000.), Pak Csu Jung (szl.), Wellington Silva (k., Almería), Daniel Boateng (szl.), Chuks Aneke (Zulte-Waregem, i.), Zak Ansah (Charlton Athletic, i.), Zac Fagan (Welling United, i.), Emiliano Viviano (kv., Palermo), Kim Källström (kv., Spartak Moszkva), Carl Jenkinson (k., West Ham), Thomas Eisfeld (Fulham, 1.000.000)
ASTON VILLA
Érkezett: Philippe Senderos (Valencia, i.), Kieran Richardson (Fulham, 750.000), Joe Cole (West Ham United, i.), Enda Stevens (kv., Doncaster Rovers), Alan Hutton (kv., Bolton), Darren Bent (kv., Fulham)
Távozott: Marc Albrighton (Leicester City, i.), Yacouba Sylla (kölcsönbe, Kayseri Erciyesspor), Nathan Delfouneso (Blackpool, i.), Aidan Grant (szl.), Stieber András (Győri ETO, i.), Nicklas Helenius (kv., Aalborg), Michael Drennan (kv., Portsmouth), Grant Holt (kv., Wigan), Ryan Bertrand (kv., Chelsea), Jordan Bowery (Rotherham United, 300.000), Jed Steer (k., Doncaster Rovers)
FC BURNLEY
Érkezett: Michael Kightly (Stoke City, 1.900.000), Marvin Sordell (Bolton, 630.000), Matthew Taylor (West Ham United, i.), Steven Reid (West Bromwich, i.), Lukas Jutkiewicz (Middlesbrough, 1.900.000.), Matthew Gilks (Blackpool, i.)
Távozott: Junior Stanislas (Bournemouth, i.), Kelvin Peter Etuhu (Buty, i.), David Edgar (Birmingham City, i.), Chris Baird (West Bromwich, i.), Keith Treacy (szl.), Joseph Mills (Oldham Athletic, i.), Brian Stock (szl.), Nick Liversedge (szl.), Archie Love (szl.), Kyle Brownhill (szl.), Luke Conlan (szl.), Luke Gallagher (szl.), Luke Conlan (szl.), Jack Errington (szl.), Micah Evans (Southport, i.)
CHELSEA
Érkezett: Cesc Fabregas (FC Barcelona, 33.000.000.), Diego Costa (Atlético Madrid, 38.000.000.), Mario Pasalic (Hajduk Split, 2.500.000.), Filipe Luís (Atlético Madrid, 20.000.000), Jamal Blackman (Chelsea U21), Patrick van Aanholt (kv., Vitesse), Josh McEachran (kv., Wigan), Romelu Lukaku (kv., Everton), Ryan Bertrand (kv., Aston Villa), Thibaut Courtois (kv., Atlético Madrid), Marko Marin (kv., Sevilla), Oriol Romeu (kv., Valencia), Thorgan Hazard (kv., Zulte-Waregem), Lucas Piazón (kv., Vitesse), Victor Moses (kv., Liverpool), Wallace (kv., Inter), Stipe Perica (kv., NAC), Christian Atsu (kv., Vitesse), Ulises Dávila (kv., Córdoba), Matej Delac (kv., FK Szarajevo), Billy Clifford (kv., Royal Antwerpen), Kurt Zouma (kv., Saint-Étienne), Gaël Kakuta (kv., Lazio), Cristián Cuevas (kv., FC Eindhoven), Didier Drogba (Galatasaray, i.)
Távozott: David Luiz (PSG, 49.500.000.), Thorgan Hazard (k., Borussia Mönchengladbach), Samuel Eto'o (szl.), Tomás Kalas (k., 1.FC Köln), Ashley Cole (AS Roma, i.), Wallace (k., Vitesse), Frank Lampard (New York City FC, i.), Milan Lalkovic (Mladá Boleslav, i.), Henrique Hilário (szl.), Cristián Cuevas (k., Universidad Chile), Sam Hutchinson (Sheffield Wednesday, i.), Adam Nditi (szl.), Jhon Pírez (szl.), George Saville (szl.), Danny Pappoe (szl.), Demba Ba (Besiktas, 6.000.000), John Swift (k., Rotherham United), Gaël Kakuta (k., Rayo Vallecano), Ryan Bertrand (k., Southampton), Romelu Lukaku (Everton, 35.360.000), Patrick van Aanholt (Sunderland, 3.000.000), Lucas Piazón (k., Eintracht Frankfurt, 800.000), Mario Pasalic (k., Elche), Oriol Romeu (k., VfB Stuttgart)
CRYSTAL PALACE
Érkezett: Alex Wynter (kv., Portsmouth), Jonathan Williams (kv., Ispwich), Peter Ramage (kv., Barnsley), Stephen Dobbie (kv., Blackpool), Hiram Boateng (kv., Crawley), Lewis Price (kv., Mansfield), Jimmy Kébé (kv., Leeds United), Ryan Inniss (kv., Gillingham), Jack Hunt (Barnsley), Owen Garvan (kv., Millwall), Kwesi Appiah (kv., Cambridge United), Chris Kettings (Blackpool, i.), José Campana (kv., Nürnberg), Brede Hangeland (Fulham, i.), Fraizer Campbell (Cardiff City, 1.140.000)
Távozott: Kagisho Dikgacoi (Cardiff City, i.), Jonathan Parr (Ipswich Town, i.), Jack Hunt (k., Nottingham Forest), José Campana (Sampdoria, 1.800.000), Danny Gabbidon (szl.), Cameron Jerome (kv., Stoke City), Thomas Ince (kv., Blackpool), Dean Moxey (Bolton, i.), Neil Alexander (Heart, i.), Aaron Wilbraham (Bristol City, i.), Ibra Sekajja (szl.), Alex Wynter (k., Portsmouth), Ross Fitzsimons (Bolton U21, i.), Quade Taylor (Bolton U21, i.), Kwesi Appiah (k., Cambridge), Alastair Gordon (szl.), Alastair Gordon (szl.), Tom King (szl.), Derek Tieku (szl.), Osman Sow (Heart, i.)
EVERTON
Érkezett: Aposztolosz Velliosz (kv., Blackpool), Hallam Hope (kv., Bury), Matthew Kennedy (kv., MK Dons), John Lundstram (kv., Leyton), Shane Duffy (kv., Yeovil), Gareth Barry (Manchester City, i.), Romelu Lukaku (Chelsea, 35.360.000), Brendan Galloway (MK Dons, 5.000.000), Muhamed Besic (Ferencváros, 4.800.000), Sam Byrne (Manchester United, i.)
Távozott: Aposztolosz Velliosz (Lierse, i.), Magaye Gueye (Millwall, i.), Mason Springthorpe (szl.), Gerard Deulofeu (kv., Barcelona), Gareth Barry (kv., Manchester City), Lacina Traoré (kv., Monaco), Romelu Lukaku (kv., Chelsea)
HULL CITY
Érkezett: Thomas Ince (Blackpool, 4.430.000), Robert Snodgrass (Norwich City, 7.500.000), Jake Livermore (Tottenham, 10.100.000), Jarrod Bowen (Hereford United, i.), Johan Ter Horst (Folkestone Invicta), Harry Maguire (Sheffield United, 3.160.000), Andrew Robertson (Dundee United, 3.600.000)
Távozott: Matty Fryatt (Nottingham Forest, i.), Robert Koren (Melbourne City, i.), Cameron Stewart (Ipswich Town, i.), Joe Dudgeon (k., Barnsley), Jack Barlow (Boston United, i.), Paul McElroy (Sheffield Wednesday, i.), Abdoulaye Fayé (szl.), Conor Henderson (Crawley Town, i.), Conor Townsend (k., Dundee United), Mark Oxley (k., Hibernian), Karim Rossi (szl.)
LEICESTER CITY
Érkezett: Marc Albrighton (Aston Villa, i.), Ben Hamer (Charlton Athletic, i.), Matthew Upson (Brighton and Hove Albion, i.), Alie Sesay (kv., Colchester), James Pearson (kv., Carlisle), Paul Gallagher (kv., Preston), Jack Barmby (Manchester United, i.), Futács Márkó (kv., Diósgyőri VTK), Leonardo Ulloa (Brighton and Hove Albion, 10.120.000), Louis Rowley (Manchester United, i.)
Távozott: Sean St Ledger (szl.), Martyn Waghorn (Wigan), Zak Whitbread (Derby County, i.), Lloyd Dyer (Watford, i.), Futács Márkó (Mersin Idmanyurdu, i.), Neil Danns (Bolton, i.), Paul Gallagher (kv., Preston), Kevin Phillips (visszavonult), George Taft (Burton Albion, i.), Ben Frempah (Ross County, i.), Kieran Kennedy (kv., Manchester City U21)
LIVERPOOL
Érkezett: Lazar Markovics (Benfica, 25.000.000.), Adam Lallana (Southampton, 31.000.000.), Emre Can (Bayer Leverkusen, 12.000.000.), Rickie Lambert (Southampton, Southampton, 5.500.000.), Kevin Stewart (Tottenham, i.), Lawrence Vigouroux (Tottenham, i.), Suso (kv., Almería), Pepe Reina (kv., Napoli), Adorján Krisztián (kv., Groningen), Andre Wisdom (kv., Derby County), Jordon Ibe (kv., Birmingham), Conor Coady (kv., Sheffield United), Fabio Borini (kv., Sunderland), Usszama Asszaidi (kv., Stoke City), Victor Moses (kv., Chelsea), Tiago Ilori (kv., Granada), Sebastián Coates (kv., Nacional Montevideo), Divock Origi (Lille, 12.630.000), Dejan Lovren (Southampton, 25.300.000)
Távozott: Luis Suárez (Barcelona, Barcelona, 81.000.000.), Iago Aspas (k., Sevilla), Luis Alberto (k., Málaga), Michael Ngoo (szl.), Stephen Sama (szl.), Craig Roddan (szl.), Villjan Bijev (Szlávia Szófia, i.), Jakub Sokolik (Yeovil Town, i.), Yalany Baio (szl.), Yusuf Mersin (szl.), Aly Cissokho (kv., Valencia), Divock Origi (k., Lille), Andre Wisdom (k., West Bromwich)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Fernando Reges (Porto, 15.000.000.), Bacary Sagna (Arsenal, i.), Willy Caballero (Málaga, 8.000.000.), Bruno Zuculini (Racing Club, 2.500.000.), Ellis Plummer (kv., St. Mirren), Adam Drury (kv., Peterborough), Karim Rekik (kv., PSV), Gareth Barry (kv., Everton), Scott Sinclair (kv., West Bromwich), John Guidetti (kv., Stoke City), Emyr Huws (kv., Birmingham City), Frank Lampard (k., New York City FC)
Távozott: Joleon Lescott (West Bromwich, i.), Gareth Barry (Everton, i.), Costel Pantilimon (Sunderland, i.), Alex Henshall (Ipswich Town, i.), Alex Nimely (szl.), Adam Drury (k., Peterborough), Ellis Plummer (k., St. Mirren), Albert Rusnák (k., Cambuur-Leeuwarden), Emyr Huws (kv., Wigan), Marcos Lopes (k., Lille), Reece Wabara (Doncaster, i.), Alex Tchuimeni-Nimely (szl.), George Swan (szl.), Kieran Kennedy (szl.), Thomas Agyiri (Turun Palloseura)
MANCHESTER UNITED

Érkezett: Ander Herrera (Athletic Bilbao, 36.000.000.), Luke Shaw (Southampton, 37.500.000.), Vanja Milinkovics-Szavics (Vojvodina), Bebé (kv., Pacos Ferreira), Ángelo Henríquez (kv., Real Zaragoza), Federico Macheda (kv., Birmingham City), Sam Johnstone (kv., Doncaster Rovers), Anderson (kv., Fiorentina), Wilfried Zaha (kv., Cardiff City), Jesse Lingard (kv., Brighton and Hove Albion), Nick Powell (kv., Wigan), Federico Macheda (kv., Birmingham), Tom Thorpe (kv., Birmingham), Davide Petrucci (kv., Charlton Athletic), William Keane (kv., QPR)

Távozott: Nemanja Vidics (Inter, i.), Alexander Büttner (Dinamo Moszkva, 5.500.000.), Rio Ferdinand (Queens Park, i.), Federico Macheda (Cardiff City, i.), Patrice Evra (Juventus, i.), Ryan Giggs (visszavonult), Jack Barmby (Leicester City, i.), Pierluigi Gollini (Hellas Verona, i.), Jack Rudge (szl.), Vanja Milinkovics-Szavics (k., Vojvodina), Jonathan Sutherland (szl.), Bebé (Benfica, 3.000.000), Louis Rowley (Leicester City, i.), Sam Byrne (Everton, i.), Charni Ekangamene (Zulte-Waregem)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Siem de Jong (Ajax Amsterdam, 8.700.000.), Rémy Cabella (Montpellier, 10.000.000.), Jack Colback (Sunderland, i.), Ayoze Pérez (Tenerife, 2.200.000.), Mehdi Abeid (kv., Panathinaikosz), Romain Amalfitano (kv., Dijon), Jonás Gutiérrez (kv., Norwich City), Daryl Janmaat (Feyenoord, 6.000.000), Emmanuel Riviere (Monaco, 6.320.000), Facundo Ferreyra (k., Sahtar Doneck), Haris Vuckic (kv., Rotherham)
Távozott: Shola Ameobi (szl.), Dan Gosling (Bournemouth, i.), Romain Amalfitano (Dijon, i.), Conor Newton (Rotherham United, i.), James Tavernier (Wigan), Steven Logan (Annan Athletic, i.), Michael Richardson (szl.), Luuk de Jong (kv., Borussia Mönchengladbach), Mathieu Debuchy (Arsenal, 15.000.000), Sylvain Marveaux (k., Guingamp), Loic Rémy (kv., Queens Park), Jonathan Mitchell (Derby County), Brandon Miele (szl.)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Júlio César (kv., Toronto), Pak Dzsi Szung (kv., PSV), Esteban Granero (kv., Real Sociedad), Stéphane Mbia (kv., Sevilla), Michael Petrasso (kv., Coventry), Adel Taarabt (kv., Milan), Samba Diakité (kv., Watford), Michael Harriman (kv., Gillingham), Loic Rémy (kv., Newcastle United), Rio Ferdinand (Manchester United, i.), Steven Caulker (Cardiff City, 10.750.000)
Távozott: Stéphane Mbia (szl.), Josszi Benajun (Maccabi Haifa, i.), Andy Johnson (szl.), Aaron Hughes (Brighton and Hove Albion, i.), Hogan Ephraim (szl.), Sam Magri (szl.), Pak Dzsi Szung (visszavonult), Luke Young (visszavonult), Ángelo Balanta (szl.), William Keane (kv., Manchester United), Emmanuel Monthe (szl.), Mo Sharif (szl.), Benoit Assou-Ekotto (kv., Tottenham), Tom Carroll (kv., Tottenham), Tom Hitchcock (Milton Keynes, i.), Niko Kranjcar (kv., Dinamo Kijev), Samba Diakité (k., al-Ittihad), Emmanuel Monthe (szl.), Modibo Maiga (kv., West Ham), Ravel Morrison (kv., West Ham), Dellatorre (kv., Atlético Paranaense), Esteban Granero (Real Sociedad, 4.000.000)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Dusan Tadics (Twente, 13.000.000.), Jack Stephens (kv., Swindon Town), Lloyd Isgrove (kv., Peterborough), Graziano Pelle (Feyenoord, 10.000.000.), Emmanuel Mayuka (kv., Sochaux), Pablo Osvaldo (kv., Juventus), Billy Sharp (kv., Doncaster Rovers), Ryan Bertrand (k., Chelsea)
Távozott: Luke Shaw (Manchester United, 37.500.000.), Adam Lallana (Liverpool, 31.000.000.), Rickie Lambert (Liverpool, 5.500.000.), Danny Fox (Nottingham Forest, i.), Guly (szl.), Lee Barnard (Southend United, i.), Jonathan Forte (Oldham, i.), Matt Young (Sheffield Wednesday, i.), Jamal Branker (szl.), Joe Curtis (szl.), Andy Robinson (Bolton, i.), Calum Chambers (Arsenal, 20.230.000), Dejan Lovren (Liverpool, 25.300.000)
STOKE CITY
Érkezett: Mame Diouf (Hannover, i.), Phil Bardsley (Sunderland, i.), Steve Sidwell (Fulham, i.), Maurice Edu (kv., Philadelphia Union), Dionatan (Dukla Banská Bystrica, i.), Cameron Jerome (kv., Crystal Palace), Jamie Ness (kv., Leyton Orient), Jack Butland (kv., Leeds), James Alabi (kv., Scunthorpe), Juan Agudelo (kv., Utrecht), Bojan Krkic (Barcelona, 5.000.000)
Távozott: Michael Kightly (Burnley, 1.900.000), Matthew Etherington (szl.), Lucas Dawson (szl.), Jordan Keane (Alfreton Town, i.), Usszama Asszaidi (kv., Liverpool), John Guidetti (kv., Manchester City), Karim Rossi (Hull City), Ed Sanders (Sheffield Wednesday), Jordan Richardson (szl.), Ben Heneghan (szl.), Juan Agudelo (szl.), Kevin Gómez (szl.)
SUNDERLAND
Érkezett: Jordi Gómez (Wigan, i.), Costel Pantilimon (Manchester City, i.), Billy Jones (West Bromwich, i.), Danny Graham (kv., Middlesbrough), David Moberg-Karlsson (kv., Kilmarnock), David Vaughan (kv., Nottingham Forest), Duncan Watmore (kv., Hibernian), Scott Harrison (kv., Hartlepool), Alfred N'Diaye (kv., Real Betis), Modibo Diakité (kv., Fiorentina), Cabral (kv., Genoa), Billy Knott (kv., Port Vale), Patrick van Aanholt (Chelsea, 3.000.000)
Távozott: Craig Gardner (West Bromwich, i.), Jack Colback (Newcastle United, i.), Phil Bardsley (Stoke City, i.), David Vaughan (Nottingham Forest, i.), Carlos Cuéllar (szl.), Andrea Dossena (szl.), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday, i.), Fabio Borini (kv., Liverpool), Óscar Ustari (Newell's Old Boys, i.), Billy Knott (Bradford City, i.), John Egan (Gillingham, i.), Jordan Laidler (szl.), Jordan Watson (szl.), Ki Szung Jong (kv., Swansea), Louis Laing (Nottingham Forest, i.), Alejandro Gorrin (Wellington Phoenix, i.), Ondrej Celustka (kv., Trabzonspor), Marcos Alonso (kv., Fiorentina), Santiago Vergini (kv., Estudiantes), Ignacio Scocco (Newell's Old Boys, 5.000.000), Jordan Pickford (k., Bradford)
SWANSEA CITY
Érkezett: Bafetimbi Gomis (Olympique Lyon, i.), Ki Szung Jong (kv., Sunderland), Lukasz Fabianski (Arsenal, i.), Curtis Obeng (kv., Stevenage), Alan Tate (kv., Aberdeen), Marvin Emnes (Middlesbrough, 1.700.000.), Stephen Kingsley (Falkirk, 1.075.000), Daniel Alfei (kv., Northampton), Jefferson Montero (Monarcas Morelia, 5.000.000), Gylfi Sigurdsson (Tottenham, 10.100.000)
Távozott: David N'Gog (szl.), Leroy Lita (szl.), Daniel Alfei (k., Northampton), Jernade Meade (szl.), Jonathan de Guzmán (kv., Villarreal), Roland Lamah (kv., Osasuna), Álvaro Vázquez (kv., Getafe), Marvin Emnes (kv., Middlesbrough), Pablo Hernández (al-Arabi SC, 5.000.000), Gwion Edwards (Crawley Town, 877.000), Thomas Atyeo (Aberystwyth Town, i.), Darnel Situ (szl.), Michu (k., Napoli, 1.250.000), Alejandro Pozuelo (Rayo Vallecano, i.), Michel Vorm (Tottenham, 5.690.000), Ben Davies (Tottenham, 12.650.000)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Grant Hall (kv., Birmingham), Benoit Assou-Ekotto (kv., Queens Park), Tom Carroll (kv., Queens Park), Bongani Khumalo (kv., Doncaster Rovers), Lewis Holtby (kv., Fulham), Cristian Ceballos (kv., Arouca), Ryan Fredericks (kv., Millwall), Jonathan Obika (kv., Charlton), Shaquile Coulthirst (kv., Torquay), Grant Ward (kv., Chicago Fire), Iago Falqué (kv., Rayo Vallecano), Luke McGee (kv., Harlow Town), Eric Dier (Sporting CP, 5.000.000), Grant Ward (kv., Chicago Fire), Michel Vorm (Swansea, 5.690.000), Ben Davies (Swansea, 12.650.000)
Távozott: Jake Livermore (Hull City, 10.100.000.), Heurelho Gomes (Watford, i.), Kevin Stewart (Liverpool, i.), Grant Hall (k., Birmingham), Roman Michael-Percil (szl.), Lawrence Vigouroux (Liverpool, i.), Giancarlo Gallifuoco (szl.), Cameron Lancaster (szl.), Darren McQueen (Ispwich, i.), Jonathan Miles (szl.), Alex Pritchard (k., Brentford), Iago Falqué (Genoa, 5.000.000), Gylfi Sigurdsson (Swansea, 10.100.000), Shaquile Coulthirst (k., Southend United)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Joleon Lescott (Manchester City, i.), Craig Gardner (Sunderland, i.), Sébastien Pocognoli (Hannover, 1.900.000), George Thorne (kv., Derby County), Chris Baird (Burnley, i.), Scott Allan (kv., Birmingham), Brown Ideye (Dinamo Kijev, 10.000.000), Cristian Gamboa (Rosenborg, 2.250.000), Andre Wisdom (k., Liverpool)
Távozott: Liam Ridgewell (Portland Timbers, i.), Billy Jones (Sunderland, i.), Steven Reid (Burnley, i.), Diego Lugano (szl.), Gera Zoltán (Ferencváros, i.), Scott Allan (Hibernian, i.), Cameron Gayle (Shrewsbury, i.), Goran Popov (kv., Dinamo Kijev), Matej Vydra (kv., Udinese), Morgan Amalfitano (kv., Olympique Marseille), Thievy Bifouma (kv., Espanyol), Scott Sinclair (kv., Chelsea), George Thorne (Derby County), Donervon Daniels (k., Blackpool)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Cheikhou Kouyaté (Anderlecht, 7.500.000.), Modibo Maiga (kv., Queens Park), Mauro Zárate (Vélez Sarsfield), Aaron Cresswell (Ipswich Town, 2.500.000.), Diego Poyet (Charlton Athletic), Jordan Spence (kv., MK Dons), Sean Maguire (kv., Sligo), Ravel Morrison (kv., Queens Park), Blair Turgott (Dagenham and Redbridge), Enner Valencia (Pachuca, 15.000.000), Carl Jenkinson (k., Arsenal)

Távozott: Joe Cole (Aston Villa, i.), Jack Collison (szl.), Matthew Taylor (Burnley, i.), Alou Diarra (szl.), George McCartney (szl.), Jordan Spence (szl.), Callum Driver (szl.), Pablo Armero (kv., Napoli), Marco Borriello (kv., AS Roma), Robert Girdlestone (Chelmsford City), Antonio Nocerino (kv., Milan), Raphael Spiegel (k., Crawley Town), Stephen Henderson (Charlton, i.)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK:
CARDIFF CITY
Érkezett: Javi Guerra (Real Valladolid, i.), Adam Le Fondre (Reading), Kagisho Dikgacoi (Crystal Palace, i.), Guido Burgstaller (Rapid Wien, 700.000), Federico Macheda (Manchester United, i.), Ben Nugent (kv., Yeovil Town), Joe Ralls (kv., Yeovil Town), Etien Velikonja (kv., Rio Ave)
Távozott: Andrew Taylor (Wigan), Don Cowie (Wigan, i.), Simon Lappin (szl.), Tommy Smith (szl.), Ben Nugent (k., Yeovil Town), Craig Bellamy (visszavonult), Kevin McNaughton (k., Bolton, Wilfried Zaha (kv., Manchester United), Jo Inge Berget (k., Celtic)
FULHAM
Érkezett: Ross McCormack (Leeds United, 11.830.000), Konsztantinosz Sztafilidisz (k., Bayer Leverkusen), Kay Voser (FC Basel, 800.000), Adam Taggart (Newcastle United Jets, 250.000), Tim Hoogland (Schalke, i.), Shaun Hutchinson (Motherwell, i.), Bryan Ruiz (kv., PSV), Thomas Eisfeld (Arsenal, 1.000.000), Nikolaj Bodurov (Liteksz Lovetcs, 1.050.000)
Távozott: Pajtim Kaszami (Olimpiakosz, 5.000.000), Brede Hangeland (Crystal Palace, i.), Johnny Heitinga (Hertha, i.), Sascha Riether (Freiburg, 350.000), Kieran Richardson (Aston Villa, 750.000), Steve Sidwell (Stoke City, i.), Derek Boateng (Rayo Vallecano, i.), John Arne Riise (szl.), Jorgosz Karagunisz (szl.), Matthew Briggs (Millwall, i.), Damien Duff (Melbourne City, i.), Mahamadou Diarra (szl.), Neil Etheridge (szl.), William Kvist (kv., VfB Stuttgart), Darren Bent (kv., Aston Villa), Lewis Holtby (kv., Tottenham), Askan Dezsagah (al-Arabi SC, 6.300.000), David Stockdale (Brighton and Hove Albion, 1.300.000)
NORWICH CITY

Érkezett: Kyle Lafferty (Palermo, 4.500.000), Lewis Grabban (Bournemouth), Adel Gafaiti (Norwich City U21), Remi Matthews (Norwich City U21)

Távozott: Robert Snodgrass (Hull City, 7.500.000), David Fox (szl.), Carlo Nash (szl.), Rod Young (Welling United, i.), Johan Elmander (kv., Galatasaray), Jonás Gutiérrez (kv., Newcastle United), Joseph Yobo (kv., Fenerbahce)
vastaggal az elmúlt két hét átigazolásai
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik