Megtalálta Szent Graalját a United, de hol vannak a lovagok?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.08.11. 19:05
null
Van Gaal futballforradalmat csinálhat az MU-nál (Fotó: Reuters)
Nem is rendes nyár az, amikor nem csapnak bősz költekezést a szerencsésebb országok labdarúgócsapatai, ezért aztán idén is lelkesen dalolva vállalkoztunk arra, hogy rendet vágjunk a transzferőrületben, ösvényt mutassunk az euródzsungelben, gatyába rázzuk a pletykahadsereget. Folytatódik a nyári transzfersorozat, amelyben ezúttal az angol klubfutball történéseiből csemegézünk.

 

MEGVAN A SZENT GRAAL, DE HOL VANNAK A KERET TRANSZFERLOVAGJAI?

Ha olyan menedzsert akartak David Moyes leszereplése után Sir Alex Ferguson igazi utódaként találni a MANCHESTER UNITED élére, aki a skót legendához hasonlóan elszánt, önfejű, munkamániás és nem ódzkodik a fiatal játékosok bevetésétől, akkor jobbat (tovább) keresve sem találhattak volna Louis van Gaalnál. Arról már nem is szólva, hogy a vezetőedzőből, szövetségi kapitányból immár menedzserré avanzsáló holland Sir Alexhez hasonlóan érzelmi alapon transzferál, no és ha valaki képes felfedezni a klub utánpótlásában a leendő David Beckhameket, ő igen.

A nyári világbajnokságon a sokak által előre leírt, „csikókkal megtömött, ósdi taktikát felvonultató" holland válogatottal bronzérmet szerzett, majd az utolsó mérkőzés után máris rátért arra, hogy pár nap múlva már munkába áll az MU-nál – no és viccesen játékoscsábításba is belecsapott, mert azon melegében magához hívta Manchesterbe Arjen Robbent.

Nem mondhatjuk, hogy Van Gaal kézbe kapta volna az Old Traffordon a nagy udvarseprűt, hiszen Nemanja Vidics, Patrice Evra, Alexander Büttner, Rio Ferdinand, Federico Macheda vagy Bebé távozása korábban eldöntött vagy egyébként is erősen „időszerű" volt, és Ryan Giggs visszavonulása sem ment csodaszámba. Érdekes, hogy míg a holland az első barcelonai hatalomátvétele idényében, 1997–1998-ban a transfermarkt.de szerint kilenc játékost vett (Rivaldo, Sonny Anderson, Michael Reiziger, Christophe Dugarry, Winston Bogarde, Mauricio Pellegrino, Ruud Hesp, Dragan Csirics, Emmanuel Amunike) és tízet elengedett (köztük a Ronaldo, Gheorghe Popescu, Laurent Blanc, Hriszto Sztoicskov kvartettet), majd egyre jobban csökkent a vásárlási intenzitása – már csak azért is, mert a saját nevelésű üstökösök felé fordult –; a Bayern Münchennél pedig a Mario Gómez, Arjen Robben, Anatolij Timoscsuk, Danijel Pranjic, Edson Braafheid, Alexander Baumjohann, Ivica Olic sorral erősített például Lukas Podolski, Lúcio, Mats Hummels, Tim Borowski, Luca Toni, Andreas Ottl és José Sosa kárára, majd a következő idényben egy nyolcfős nagytakarítás mellett csak a Luiz Gustavo, David Alaba kettőst vitte oda, ehhez képest mára alaposan megváltozott a munkamódszere (és külön gratuláció annak, aki a mondat végén még emlékezett annak elejére). No de direkt vagy kényszerből nem cserélte le a fél csapatot a menedzser? Ennek járunk most utána.

BALFUTÓ ÉS TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁS MÁR JÖTT

Nem mondhatni tehát, hogy ész nélkül költené a pénzt – ha a futballvilág csúcsairól le is került az MU, financiálisan, szponzorpénzek tekintetében világverő –, de akiket vett, hatalmas ígéretnek számítanak. Igaz, a baszk középső támadó középpályást, Ander Herrerát már tavaly majdnem elhappolták az angolok az Athletic Bilbaótól (sőt, Martin Ferguson már három éve felhívta rá testvére figyelmét), csak éppen a delegáció a helyszínen értesült arról, hogy az áfát is ki kell még fizetni a 36 millió eurós kivásárlási ár mellett. Így került inkább Marouane Fellaini Manchesterbe – sokak nagy bánatára –, a küldöttségről pedig sokáig vitatkoztak a sajtóban, hogy igazi vagy álalakulat volt-e? Igaz, Fellaini is úgy játszott néha, mintha saját maga imposztora lett volna...

Végül csak megegyeztek a felek, a 24 éves Herrera 2018-ig írt alá, szezononkénti alig nettó hárommillió euróért, amely összeg a klubnál gyenge közepesnek számít – előtte a rajongók dühétől tartó bilbaóiak kérésére saját magának kellett kifizetnie a lelépési pénzt, saját akaratából felmondania a szerződését, ám természetesen az angolok pénzéből állva a felmondási díjat (Javi Martínez hasonlóképpen hagyta el a klubot nemrégiben). Azért azt jegyezzük meg gyorsan, hogy Herrera egyszer sem léphetett még pályára a felnőttválogatottban, az elmúlt idényt pedig 5 góllal és 6 assziszttal zárta klubjában, a Spanyol Kupával együtt számolva.

Szintén a klub és Van Gaal látnoki képességeire alapozva adtak a tinédzser balhátvédért, Luke Shaw-ért 37.5 milliót a Southamptonnak. Akárhonnan nézzük, őrült összeg ez még akkor is, ha Shaw már a nagyválogatottban is szerepet kapott, és az elmúlt idény végén bekerült az Év álomcsapatába.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy a Manchester Unitedhoz kerültem. Nyolcéves korom óta a Southamptonban futballozom, úgyhogy szeretném megköszönni a csapatnak és a szurkolóknak mindazt, amit értem tettek. Az a célom, hogy továbbfejlődjek, a United pedig ideális hely ahhoz, hogy ezt elérjem. Szeretnék tanulni a világklasszis játékosoktól és menedzsertől" – örvendezett Shaw, miután aláírta négyéves szerződését, majd ő és ügynöke is elrebegett egy hálaimát az Úrnak, amiért a Chelsea érdeklődése alaposan felverte az árat és mindenekelőtt a fizetését, amely így a The Guardian szerint potom 8 millió euró lesz évente. Egyébként Shaw-t is már tavaly meg szerették volna vásárolni a manchesteriek, de akkor a húszmillió körüli árat is sokallták, a „szentek" pedig válaszképpen meghosszabbították a „célszemély" szerződését – aki mára a világ legdrágább tinifutballistájává avanzsált (apropó, Herrera is világrekorder szerintünk, mert nem felnőttválogatottért még soha nem fizettek ilyen sok pénzt!).

Olyannyira a jövő igazolása a szintén már korábban kinézett, 17 éves, ám két méternél is magasabb szerb kapus, Vanja Milinkovics-Szavics, hogy őt kölcsön is adták az eladónak, az FK Vojvodinának, míg az éppen kölcsönből visszatérő légióból (lásd táblázatunk alant) Ángelo Henríquez, Anderson, Wilfried Zaha, Jesse Lingard és Nick Powell reménykedhet még valami szépben, a fiatalok közül pedig az amerikai túrán Michael Keane és Tyler Blackett teljesítménye nyűgözte le a mestert.

VIDAL ÉS DI MARÍA JÖHET. 150 MILLIÓ EURÓÉRT.

Korán kiderült, hogy Nani, Ashley Young, Ángelo Henríquez, Kagava Sindzsi, Javier Hernández, Zaha és Fellaini mehet, amerről jó ajánlat érkezik értük, csak éppen a magas manchesteri fizetésük miatt nem is lesz olyan egyszerű eladni őket. Mint ahogyan a további erősítések sem mennek könnyedén: hihetetlen, de az Ajaxszal még mindig nem sikerült megegyezni Daley Blind ügyében, Ron Vlaar megszerzését talán Van Gaal nem gondolta komolyan, Kevin Strootman esetében megvárja annak felépülését, Ángel Di María odavitele viszont csak elhatározás kérdésének tűnik – de egy 70-80 milliót megmozgató ügylethez mihamarabb el kell kezdeni a keretszűkítést.

Olcsóbb szélső (a hírek szerint a mester a 4–3–3-at és a 3–5–2-t variálja majd, alighanem a szélen bevethetők és a Wayne Rooney, Robin van Persie középső duó pillanatnyi formája szerint) a firenzei Juan Cuadrado, akit feleennyiért el lehetne hozni, főleg ha nem vadászna a játékjogára a Barcelona vagy a Bayern München. A csapat új ura a chilei Arturo Vidal lehetne, ha megegyeznének a Juventusszal, de a tárgyalások kis túlzással már 2012 óta zajlanak. Vidal sokoldalúsága és hozzáállása miatt tökéletes választás Van Gaal részéről, az olaszok viszont érthető módon ragaszkodnak legértékesebb játékosukhoz. Vidal ügynöke szerint 65 millió euró környékén megegyezhetnek, angol hírek meg arról szólnak, hogy a középpályás havi 950 ezer eurót kereshet Manchesterben – ha Van Gaalt és szakembereit sikerül meggyőznie arról, hogy a térde bírni fogja a Premier League küzdelmeit. Erről beszélget majd Vidal vezető ügynöke, Fernando Felicevich a hollandussal, meglehet, éppen azalatt, amíg a kedves olvasó ezt a cikket böngészi, és talán már rá is tértek az ügylet Fellainit és Javier Hernándezt mint cserealapokat érintő részére.

ERŐSÖDIK A HOLLAND VONULAT?

A két dortmundi, Marco Reus és Mats Hummels aligha csap egyhamar Van Gaal tenyerébe egy lepecsételt és sokak által aláírt papír fölött, és az Arsenal is inkább a Barcának adta el létszámon felüli védőjét, Thomas Vermaelent, pedig a „vörös ördögök" is tettek egy hivatalos, 13 millió körüli ajánlatot (pénz helyett állítólag Chris Smallingot is odaadták volna). A C-terv a védelem közepre a római Mehdi Benatia, ám érte a „farkasok" jóval 50 millió fölött kértek a szintén érdeklődő Chelsea-től, és vinné a Manchester City, Barcelona duó is; a középpályás védekezést pedig a milanos Nigel de Jonggal oldhatja meg a menedzser. Róla a tízmillió körüli felajánlott összeg fejében minden bizonnyal le is mondanak az olaszok, miközben a holland vonalat a PSV szélsője, Van Gaal nagy kedvence, Memphis Depay erősítheti.

Hogy kissé vontatottan zajlanak az igazolások? Ugyan! LvG előrevetítette, hogy ha nem is érkezik több csillag a nyáron, máris éppen eléggé erős a kerete. Egyébként se várjanak tőle gyors csodatételt...

„Minden egyes klubnál, ahol munkát vállaltam, megszenvedtem az első három hónapban. Ezt követően a játékosok megértették, mit várok el tőlük. Rájöttek, hogy menedzser és emberi lény is vagyok egy személyben. Közvetlen embernek tartom magam, ezért hozzá kell szokniuk ahhoz, ahogyan vezetem a csapatot. Nemcsak a játékosok lábaival, a fejükkel is foglalkozom. A legfontosabb az, hogy megértsék, mit miért csinálunk. Amikor ezt sikerül elérni, a futballista már nem ösztönösen fog cselekedni. Szeretném, hogy tudatos legyen minden, amit tesznek a pályán, de ez időbe telik, körülbelül három hónapba" – ismerte el a mester.

 

A TOTTENHAM GŐZERŐVEL VÁSÁROL ÉS TUCATNYI JÁTÉKOSSAL TÁRGYAL, MINT RENDESEN

Ahogyan azt megszoktuk, most sem szappandarabkákkal gurigázik a TOTTENHAM HOTSPUR erősítések címén, hiszen a londoni klub, hogy kitörjön városi vetélytársai árnyékából, csak az elmúlt hat évben elköltött jó 500 millió eurót. Igaz ugyanakkor azt is, hogy időről időre el kellett adnia legnagyobb csillagait (gondoljunk csak Dimitar Berbatovra, Luka Modricra vagy Gareth Bale-re), és ahogyan az már csak megtörténik nagybevásárláskor, olykor borzasztóan mellényúlt (Érik Lamela, David Bentley vagy Darren Bent).

A tavaly megszerzettek közül Roberto Soldadót nyíltan árulja a klub, Lamela tavaszra gyakorlatilag eltűnt a futballvilágból, talán a Serie A-ban vagy az immáron honfitárs menedzser kezei alatt magára talál (Érik Lamela újjászületése?), Étienne Capoue, Paulinho és Vlad Chiriches erősen középszerű idényt futott, Nacer Chadli dettó – a dán karmesterre, Christian Eriksenre viszont nem lehetett panasz. A megszokott módon ezen a nyáron is megszabadult egycsapatnyi játékostól a Tottenham, de közülük csak Gylfi Sigurdsson és Jake Livermore eladása miatt szívhatják fogukat a drukkerek, már csak azért is, mert a két középpályást nem sikerült egyelőre pótolni.

ERŐSÍTÉS DÉL-DÉLNYUGAT IRÁNYÁBÓL

Sigurdssont a Swansea Citynek passzolta el a londoni csapat, 10.1 millió euróért, és éppen ennyiért maradhatott Livermore végleg a Hull Cityben, miközben előbbi átigazolása keretében költözött a fővárosba Walesből a holland kapus, Michel Vorm (aki sokszor borzasztóan jól védett a PL-ben, komoly vetélytársa lesz Hugo Llorisnak és Brad Friedelnek) és az „új Bale", a 21 esztendős balhátvéd, Ben Davies, összesen 18.34 millióért. A védelem közepét a Sporting CP-ből frissítette fel az új mester, Mauricio Pochettino: az angol U21-es válogatott, a szüleivel együtt még 14 évvel ezelőtt Portugáliába költöző Eric Dier ötmillióért került vissza a szigetországba – és éppen ennyiért sikerült rásózni a Genoára a két éve a Juventustól vett, de soha be nem futott, háromszor is kölcsönadott Iago Falquét.

Feleennyibe került az amerikai jobb oldali mindenes, DeAndre Yedlin, de ő januárig marad a Seattle Soundersben, míg a kölcsönből megtértek közül kiemelnénk Benoit Assou-Ekottót és Lewis Holtbyt, a korábbi nagy kiszemeltek közül pedig a német csodagyereket, Julian Draxlert.

Olcsóbb megoldás valamivel a bal szélre Depay, akiért egy 19.5 milliós ajánlatot már postáztak a PSV-nek a „sarkantyúsok", a középpálya tengelyét a Southampton Morgan Schneiderlinjével szeretnék megerősíteni (csak éppen a „szentek" ragaszkodnak hozzá, hiába menne kézzel-lábbal a francia, és hasonló cipőben jár a támadó Jay Rodriguez is; egyébiránt maga a menedzser is onnan érkezett), mögé a Villarrealból a nagy argentin védőígéret, Mateo Musacchio érkezhet, húszmillió körüli summáért – a csapatkapitány Michael Dawson pedig feleennyi ellenében miatta a Hullba menekülhet, ellenben Younes Kaboul harcol a helyéért, visszautasította a Laziót is emiatt. Persze meggondolhatja magát, ha Daniel Aggerért konkrét lépéseket is tesz a TH.

Nagy név kerülhetne Emmanuel Adebayor mellé a csatársorba, ha Samuel Eto'o engedne a még mindig csillagászati vágyaiból (na ja, könnyű a jót megszokni), de mindenképpen kell még két támadó a csatárposzton igen soványka (Soldado mellett csupán a zöldfülű Harry Kane középcsatár) keretbe. Az egyik kiszemelt ide Javier Hernández, csak éppen rá a Juventus és az Atlético Madrid is ácsingózik, a másik az interes Mauro Icardi, őt meg negyedszázmillióért sem adják az olaszok.

Két, viszonylag ismeretlen szélsőt jó ideje figyel már a klub, az ajaxos Viktor Fischert és a trencséni Moses Daddy-Ajala Simont, viszont érzésünk szerint ők aligha ezen a nyáron kerülnek Londonba: előbbi hosszú időre kidőlt, utóbbi pedig nem jelentene azonnali erősítést. Nem úgy a marseille-i Florian Thauvin, de érte meg éppen az Atléticóval kell megvívni, és ez bőven tízmillió fölé löki a vételárat.

Jócskán lesznek még távozók: Pochettinónak a jelenleg 32 fős felnőttkeretet 25-ösre kell trimmelnie, majd még az új fiúknak is helyet szorítania az öltözőben és a pénzügyi keretben – az angol sajtó szerint a Depayért is felajánlott Chadli, Kaboul, Kyle Naughton, Assou-Ekotto, Paulinho, Andros Townsend, Sandro, Capoue és Moussa Dembélé mehet megfelelő ajánlat esetén.

 

AZ ANGOL PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 NYARA
ARSENAL
Érkezett: Alexis Sánchez (Barcelona, 37.800.000 euró), Johan Djourou (kölcsönből vissza, Hamburg), Francis Coquelin (kv., Freiburg), Joel Campbell (kv., Olimpiakosz), Damián Martínez (kv., Sheffield Wednesday), Pak Csu Jung (kv., Watford), Wellington Silva (kv., Real Murcia), Mathieu Debuchy (Newcastle United, 15.000.000), Calum Chambers (Southampton, 20.230.000), David Ospina (Nice, 4.000.000)
Távozott: Bacary Sagna (Manchester City, ingyen), Nicklas Bendtner (szerződése lejárt), Lukasz Fabianski (Swansea City, i.), Johan Djourou (Hamburg, 2.800.000.), Pak Csu Jung (szl.), Wellington Silva (k., Almería), Daniel Boateng (szl.), Chuks Aneke (Zulte-Waregem, i.), Zak Ansah (Charlton Athletic, i.), Zac Fagan (Welling United, i.), Emiliano Viviano (kv., Palermo), Kim Källström (kv., Spartak Moszkva), Carl Jenkinson (k., West Ham), Thomas Eisfeld (Fulham, 1.000.000), Thomas Vermaelen (Barcelona, 19.000.000), Austin Lipman (k., Boreham Wood), Benik Afobe (k., MK Dons)
ASTON VILLA
Érkezett: Philippe Senderos (Valencia, i.), Kieran Richardson (Fulham, 750.000), Joe Cole (West Ham United, i.), Enda Stevens (kv., Doncaster Rovers), Alan Hutton (kv., Bolton), Darren Bent (kv., Fulham), Aly Cissokho (Valencia, 2.500.000)
Távozott: Marc Albrighton (Leicester City, i.), Yacouba Sylla (kölcsönbe, Kayseri Erciyesspor), Nathan Delfouneso (Blackpool, i.), Aidan Grant (szl.), Stieber András (Győri ETO, i.), Nicklas Helenius (kv., Aalborg), Michael Drennan (kv., Portsmouth), Grant Holt (kv., Wigan), Ryan Bertrand (kv., Chelsea), Jordan Bowery (Rotherham United, 300.000), Jed Steer (k., Doncaster Rovers), Daniel Johnson (k., Chesterfield), Samir Carruthers (MK Dons), Antonio Luna (k., Hellas Verona)
BURNLEY
Érkezett: Michael Kightly (Stoke City, 1.900.000), Marvin Sordell (Bolton, 630.000), Matthew Taylor (West Ham United, i.), Steven Reid (West Bromwich, i.), Lukas Jutkiewicz (Middlesbrough, 1.900.000.), Matthew Gilks (Blackpool, i.)
Távozott: Junior Stanislas (Bournemouth, i.), Kelvin Peter Etuhu (Buty, i.), David Edgar (Birmingham City, i.), Chris Baird (West Bromwich, i.), Keith Treacy (Barnsley, i.), Joseph Mills (Oldham Athletic, i.), Brian Stock (szl.), Nick Liversedge (szl.), Archie Love (szl.), Kyle Brownhill (szl.), Luke Conlan (szl.), Luke Gallagher (szl.), Luke Conlan (szl.), Jack Errington (szl.), Micah Evans (Southport, i.), Kyle Brownhill (FC Hyde, i.)
CHELSEA
Érkezett: Cesc Fabregas (FC Barcelona, 33.000.000.), Diego Costa (Atlético Madrid, 38.000.000.), Mario Pasalic (Hajduk Split, 2.500.000.), Filipe Luís (Atlético Madrid, 20.000.000), Jamal Blackman (Chelsea U21), Patrick van Aanholt (kv., Vitesse), Josh McEachran (kv., Wigan), Romelu Lukaku (kv., Everton), Ryan Bertrand (kv., Aston Villa), Thibaut Courtois (kv., Atlético Madrid), Marko Marin (kv., Sevilla), Oriol Romeu (kv., Valencia), Thorgan Hazard (kv., Zulte-Waregem), Lucas Piazón (kv., Vitesse), Victor Moses (kv., Liverpool), Wallace (kv., Inter), Stipe Perica (kv., NAC), Christian Atsu (kv., Vitesse), Ulises Dávila (kv., Córdoba), Matej Delac (kv., FK Szarajevo), Billy Clifford (kv., Royal Antwerpen), Kurt Zouma (kv., Saint-Étienne), Gaël Kakuta (kv., Lazio), Cristián Cuevas (kv., FC Eindhoven), Didier Drogba (Galatasaray, i.)
Távozott: David Luiz (PSG, 49.500.000.), Thorgan Hazard (k., Borussia Mönchengladbach), Samuel Eto'o (szl.), Tomás Kalas (k., 1.FC Köln), Ashley Cole (AS Roma, i.), Wallace (k., Vitesse), Frank Lampard (New York City FC, i.), Milan Lalkovic (Mladá Boleslav, i.), Henrique Hilário (szl.), Cristián Cuevas (k., Universidad Chile), Sam Hutchinson (Sheffield Wednesday, i.), Adam Nditi (szl.), Jhon Pírez (szl.), George Saville (szl.), Danny Pappoe (szl.), Demba Ba (Besiktas, 6.000.000), John Swift (k., Rotherham United), Gaël Kakuta (k., Rayo Vallecano), Ryan Bertrand (k., Southampton), Romelu Lukaku (Everton, 35.360.000), Patrick van Aanholt (Sunderland, 3.000.000), Lucas Piazón (k., Eintracht Frankfurt, 800.000), Mario Pasalic (k., Elche), Oriol Romeu (k., VfB Stuttgart), Billy Clifford (Walsall, i.), Kenneth Omeruo (k., Middlesbrough)
CRYSTAL PALACE
Érkezett: Alex Wynter (kv., Portsmouth), Jonathan Williams (kv., Ispwich), Peter Ramage (kv., Barnsley), Stephen Dobbie (kv., Blackpool), Hiram Boateng (kv., Crawley), Lewis Price (kv., Mansfield), Jimmy Kébé (kv., Leeds United), Ryan Inniss (kv., Gillingham), Jack Hunt (Barnsley), Owen Garvan (kv., Millwall), Kwesi Appiah (kv., Cambridge United), Chris Kettings (Blackpool, i.), José Campana (kv., Nürnberg), Brede Hangeland (Fulham, i.), Fraizer Campbell (Cardiff City, 1.140.000)
Távozott: Kagisho Dikgacoi (Cardiff City, i.), Jonathan Parr (Ipswich Town, i.), Jack Hunt (k., Nottingham Forest), José Campana (Sampdoria, 1.800.000), Danny Gabbidon (szl.), Cameron Jerome (kv., Stoke City), Thomas Ince (kv., Blackpool), Dean Moxey (Bolton, i.), Neil Alexander (Heart, i.), Aaron Wilbraham (Bristol City, i.), Ibra Sekajja (szl.), Alex Wynter (k., Portsmouth), Ross Fitzsimons (Bolton U21, i.), Quade Taylor (Bolton U21, i.), Kwesi Appiah (k., Cambridge), Alastair Gordon (szl.), Alastair Gordon (szl.), Tom King (szl.), Derek Tieku (szl.), Osman Sow (Heart, i.), Stephen Dobbie (k., Fleetwood Town)
EVERTON
Érkezett: Aposztolosz Velliosz (kv., Blackpool), Hallam Hope (kv., Bury), Matthew Kennedy (kv., MK Dons), John Lundstram (kv., Leyton), Shane Duffy (kv., Yeovil), Gareth Barry (Manchester City, i.), Romelu Lukaku (Chelsea, 35.360.000), Brendan Galloway (MK Dons, 5.000.000), Muhamed Besic (Ferencváros, 4.800.000), Sam Byrne (Manchester United, i.)
Távozott: Aposztolosz Velliosz (Lierse, i.), Magaye Gueye (Millwall, i.), Mason Springthorpe (szl.), Gerard Deulofeu (kv., Barcelona), Gareth Barry (kv., Manchester City), Lacina Traoré (kv., Monaco), Romelu Lukaku (kv., Chelsea), Matthew Kennedy (k., Hibernian), John Lundstram (k., Blackpool)
HULL CITY
Érkezett: Thomas Ince (Blackpool, 4.430.000), Robert Snodgrass (Norwich City, 7.500.000), Jake Livermore (Tottenham, 10.100.000), Jarrod Bowen (Hereford United, i.), Johan Ter Horst (Folkestone Invicta), Harry Maguire (Sheffield United, 3.160.000), Andrew Robertson (Dundee United, 3.600.000)
Távozott: Matty Fryatt (Nottingham Forest, i.), Robert Koren (Melbourne City, i.), Cameron Stewart (Ipswich Town, i.), Joe Dudgeon (k., Barnsley), Jack Barlow (Boston United, i.), Paul McElroy (Sheffield Wednesday, i.), Abdoulaye Fayé (szl.), Conor Henderson (Crawley Town, i.), Conor Townsend (k., Dundee United), Mark Oxley (k., Hibernian), Karim Rossi (szl.), Nick Proschwitz (Brentford, i.)
LEICESTER CITY
Érkezett: Marc Albrighton (Aston Villa, i.), Ben Hamer (Charlton Athletic, i.), Matthew Upson (Brighton and Hove Albion, i.), Alie Sesay (kv., Colchester), James Pearson (kv., Carlisle), Paul Gallagher (kv., Preston), Jack Barmby (Manchester United, i.), Futács Márkó (kv., Diósgyőri VTK), Leonardo Ulloa (Brighton and Hove Albion, 10.120.000), Louis Rowley (Manchester United, i.)
Távozott: Sean St Ledger (szl.), Martyn Waghorn (Wigan), Zak Whitbread (Derby County, i.), Lloyd Dyer (Watford, i.), Futács Márkó (Mersin Idmanyurdu, i.), Neil Danns (Bolton, i.), Paul Gallagher (kv., Preston), Kevin Phillips (visszavonult), George Taft (Burton Albion, i.), Ben Frempah (Ross County, i.), Kieran Kennedy (kv., Manchester City U21)
LIVERPOOL
Érkezett: Lazar Markovics (Benfica, 25.000.000.), Adam Lallana (Southampton, 31.000.000.), Emre Can (Bayer Leverkusen, 12.000.000.), Rickie Lambert (Southampton, Southampton, 5.500.000.), Kevin Stewart (Tottenham, i.), Lawrence Vigouroux (Tottenham, i.), Suso (kv., Almería), Pepe Reina (kv., Napoli), Adorján Krisztián (kv., Groningen), Andre Wisdom (kv., Derby County), Jordon Ibe (kv., Birmingham), Conor Coady (kv., Sheffield United), Fabio Borini (kv., Sunderland), Usszama Asszaidi (kv., Stoke City), Victor Moses (kv., Chelsea), Tiago Ilori (kv., Granada), Sebastián Coates (kv., Nacional Montevideo), Divock Origi (Lille, 12.630.000), Dejan Lovren (Southampton, 25.300.000), Javier Manquillo (k., Liverpool, 2.000.000)
Távozott: Luis Suárez (Barcelona, Barcelona, 81.000.000.), Iago Aspas (k., Sevilla), Luis Alberto (k., Málaga), Michael Ngoo (szl.), Stephen Sama (szl.), Craig Roddan (szl.), Villjan Bijev (Szlávia Szófia, i.), Jakub Sokolik (Yeovil Town, i.), Yalany Baio (szl.), Yusuf Mersin (szl.), Aly Cissokho (kv., Valencia), Divock Origi (k., Lille), Andre Wisdom (k., West Bromwich), Pepe Reina (Bayern München, 3.000.000), Brad Smith (k., Swindon Town)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Fernando Reges (Porto, 15.000.000.), Bacary Sagna (Arsenal, i.), Willy Caballero (Málaga, 8.000.000.), Bruno Zuculini (Racing Club, 2.500.000.), Ellis Plummer (kv., St. Mirren), Adam Drury (kv., Peterborough), Karim Rekik (kv., PSV), Gareth Barry (kv., Everton), Scott Sinclair (kv., West Bromwich), John Guidetti (kv., Stoke City), Emyr Huws (kv., Birmingham City), Frank Lampard (k., New York City FC), Eliaquim Mangala (Porto, 40.000.000)
Távozott: Joleon Lescott (West Bromwich, i.), Gareth Barry (Everton, i.), Costel Pantilimon (Sunderland, i.), Alex Henshall (Ipswich Town, i.), Alex Nimely (szl.), Adam Drury (k., Peterborough), Ellis Plummer (k., St. Mirren), Albert Rusnák (k., Cambuur-Leeuwarden), Emyr Huws (k., Wigan), Marcos Lopes (k., Lille), Reece Wabara (Doncaster, i.), Alex Tchuimeni-Nimely (szl.), George Swan (szl.), Kieran Kennedy (szl.), Thomas Agyiri (Turun Palloseura), Jack Rodwell (Sunderland, 12.600.000)
MANCHESTER UNITED

Érkezett: Ander Herrera (Athletic Bilbao, 36.000.000.), Luke Shaw (Southampton, 37.500.000.), Vanja Milinkovics-Szavics (Vojvodina), Bebé (kv., Pacos Ferreira), Ángelo Henríquez (kv., Real Zaragoza), Federico Macheda (kv., Birmingham City), Sam Johnstone (kv., Doncaster Rovers), Anderson (kv., Fiorentina), Wilfried Zaha (kv., Cardiff City), Jesse Lingard (kv., Brighton and Hove Albion), Nick Powell (kv., Wigan), Tom Thorpe (kv., Birmingham), Davide Petrucci (kv., Charlton Athletic), William Keane (kv., QPR)

Távozott: Nemanja Vidics (Inter, i.), Alexander Büttner (Dinamo Moszkva, 5.500.000.), Rio Ferdinand (Queens Park, i.), Federico Macheda (Cardiff City, i.), Patrice Evra (Juventus, i.), Ryan Giggs (visszavonult), Jack Barmby (Leicester City, i.), Pierluigi Gollini (Hellas Verona, i.), Jack Rudge (szl.), Vanja Milinkovics-Szavics (k., Vojvodina), Jonathan Sutherland (szl.), Bebé (Benfica, 3.000.000), Louis Rowley (Leicester City, i.), Sam Byrne (Everton, i.), Charni Ekangamene (Zulte-Waregem)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Siem de Jong (Ajax Amsterdam, 8.700.000.), Rémy Cabella (Montpellier, 10.000.000.), Jack Colback (Sunderland, i.), Ayoze Pérez (Tenerife, 2.200.000.), Mehdi Abeid (kv., Panathinaikosz), Romain Amalfitano (kv., Dijon), Jonás Gutiérrez (kv., Norwich City), Daryl Janmaat (Feyenoord, 6.000.000), Emmanuel Riviere (Monaco, 6.320.000), Facundo Ferreyra (k., Sahtar Doneck), Haris Vuckic (kv., Rotherham), Karl Darlow (Nottingham Forest, 4.400.000), Jamaal Lascelles (Nottingham Forest, 4.400.000)
Távozott: Shola Ameobi (szl.), Dan Gosling (Bournemouth, i.), Romain Amalfitano (Dijon, i.), Conor Newton (Rotherham United, i.), James Tavernier (Wigan), Steven Logan (Annan Athletic, i.), Michael Richardson (szl.), Luuk de Jong (kv., Borussia Mönchengladbach), Mathieu Debuchy (Arsenal, 15.000.000), Sylvain Marveaux (k., Guingamp), Loic Rémy (kv., Queens Park), Jonathan Mitchell (Derby County), Brandon Miele (szl.), Karl Darlow (k., Nottingham Forest), Jamaal Lascelles (k., Nottingham Forest)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Júlio César (kv., Toronto), Pak Dzsi Szung (kv., PSV), Esteban Granero (kv., Real Sociedad), Stéphane Mbia (kv., Sevilla), Michael Petrasso (kv., Coventry), Adel Taarabt (kv., Milan), Samba Diakité (kv., Watford), Michael Harriman (kv., Gillingham), Loic Rémy (kv., Newcastle United), Rio Ferdinand (Manchester United, i.), Steven Caulker (Cardiff City, 10.750.000), Mauricio Isla (k., Juventus, 1.200.000), Jordon Mutch (Cardiff City, 7.570.000)
Távozott: Stéphane Mbia (szl.), Josszi Benajun (Maccabi Haifa, i.), Andy Johnson (szl.), Aaron Hughes (Brighton and Hove Albion, i.), Hogan Ephraim (szl.), Sam Magri (szl.), Pak Dzsi Szung (visszavonult), Luke Young (visszavonult), Ángelo Balanta (szl.), William Keane (kv., Manchester United), Emmanuel Monthe (szl.), Mo Sharif (szl.), Benoit Assou-Ekotto (kv., Tottenham), Tom Carroll (kv., Tottenham), Tom Hitchcock (MK Dons, i.), Niko Kranjcar (kv., Dinamo Kijev), Samba Diakité (k., al-Ittihad), Emmanuel Monthe (szl.), Modibo Maiga (kv., West Ham), Ravel Morrison (kv., West Ham), Dellatorre (kv., Atlético Paranaense), Esteban Granero (Real Sociedad, 4.000.000), Mo Shariff (i., Bradford City), Gary O'Neil (Norwich City, i.)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Dusan Tadics (Twente, 13.000.000.), Jack Stephens (kv., Swindon Town), Lloyd Isgrove (kv., Peterborough), Graziano Pelle (Feyenoord, 10.000.000.), Emmanuel Mayuka (kv., Sochaux), Pablo Osvaldo (kv., Juventus), Billy Sharp (kv., Doncaster Rovers), Ryan Bertrand (k., Chelsea), Fraser Forster (Celtic, 12.500.000), Szafir Taider (k., Inter), Harrison Reed (Southampton U21)
Távozott: Luke Shaw (Manchester United, 37.500.000.), Adam Lallana (Liverpool, 31.000.000.), Rickie Lambert (Liverpool, 5.500.000.), Danny Fox (Nottingham Forest, i.), Guly (szl.), Lee Barnard (Southend United, i.), Jonathan Forte (Oldham, i.), Matt Young (Sheffield Wednesday, i.), Jamal Branker (szl.), Joe Curtis (szl.), Andy Robinson (Bolton, i.), Calum Chambers (Arsenal, 20.230.000), Dejan Lovren (Liverpool, 25.300.000), Jordan Turnbull (k., Swindon Town), Pablo Osvaldo (k., Inter)
STOKE CITY
Érkezett: Mame Diouf (Hannover, i.), Phil Bardsley (Sunderland, i.), Steve Sidwell (Fulham, i.), Maurice Edu (kv., Philadelphia Union), Dionatan (Dukla Banská Bystrica, i.), Cameron Jerome (kv., Crystal Palace), Jamie Ness (kv., Leyton Orient), Jack Butland (kv., Leeds), James Alabi (kv., Scunthorpe), Juan Agudelo (kv., Utrecht), Bojan Krkic (Barcelona, 5.000.000)
Távozott: Michael Kightly (Burnley, 1.900.000), Matthew Etherington (szl.), Lucas Dawson (szl.), Jordan Keane (Alfreton Town, i.), Usszama Asszaidi (kv., Liverpool), John Guidetti (kv., Manchester City), Karim Rossi (Hull City), Ed Sanders (Sheffield Wednesday), Jordan Richardson (szl.), Ben Heneghan (szl.), Juan Agudelo (szl.), Kevin Gómez (szl.)
SUNDERLAND
Érkezett: Jordi Gómez (Wigan, i.), Costel Pantilimon (Manchester City, i.), Billy Jones (West Bromwich, i.), Danny Graham (kv., Middlesbrough), David Moberg-Karlsson (kv., Kilmarnock), David Vaughan (kv., Nottingham Forest), Duncan Watmore (kv., Hibernian), Scott Harrison (kv., Hartlepool), Alfred N'Diaye (kv., Real Betis), Modibo Diakité (kv., Fiorentina), Cabral (kv., Genoa), Billy Knott (kv., Port Vale), Patrick van Aanholt (Chelsea, 3.000.000), Jack Rodwell (Manchester City, 12.600.000)
Távozott: Craig Gardner (West Bromwich, i.), Jack Colback (Newcastle United, i.), Phil Bardsley (Stoke City, i.), David Vaughan (Nottingham Forest, i.), Carlos Cuéllar (szl.), Andrea Dossena (szl.), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday, i.), Fabio Borini (kv., Liverpool), Óscar Ustari (Newell's Old Boys, i.), Billy Knott (Bradford City, i.), John Egan (Gillingham, i.), Jordan Laidler (szl.), Jordan Watson (szl.), Ki Szung Jong (kv., Swansea), Louis Laing (Nottingham Forest, i.), Alejandro Gorrin (Wellington Phoenix, i.), Ondrej Celustka (kv., Trabzonspor), Marcos Alonso (kv., Fiorentina), Santiago Vergini (kv., Estudiantes), Ignacio Scocco (Newell's Old Boys, 5.000.000), Jordan Pickford (k., Bradford), El-Hadji Ba (k., Bastia)
SWANSEA CITY
Érkezett: Bafetimbi Gomis (Olympique Lyon, i.), Ki Szung Jong (kv., Sunderland), Lukasz Fabianski (Arsenal, i.), Curtis Obeng (kv., Stevenage), Alan Tate (kv., Aberdeen), Marvin Emnes (Middlesbrough, 1.700.000.), Stephen Kingsley (Falkirk, 1.075.000), Daniel Alfei (kv., Northampton), Jefferson Montero (Monarcas Morelia, 5.000.000), Gylfi Sigurdsson (Tottenham, 10.100.000)
Távozott: David N'Gog (szl.), Leroy Lita (Barnsley, i.), Daniel Alfei (k., Northampton), Jernade Meade (szl.), Jonathan de Guzmán (kv., Villarreal), Roland Lamah (kv., Osasuna), Álvaro Vázquez (kv., Getafe), Marvin Emnes (kv., Middlesbrough), Pablo Hernández (al-Arabi SC, 5.000.000), Gwion Edwards (Crawley Town, 877.000), Thomas Atyeo (Aberystwyth Town, i.), Darnel Situ (szl.), Michu (k., Napoli, 1.250.000), Alejandro Pozuelo (Rayo Vallecano, i.), Michel Vorm (Tottenham, 5.690.000), Ben Davies (Tottenham, 12.650.000)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Grant Hall (kv., Birmingham), Benoit Assou-Ekotto (kv., Queens Park), Tom Carroll (kv., Queens Park), Bongani Khumalo (kv., Doncaster Rovers), Lewis Holtby (kv., Fulham), Cristian Ceballos (kv., Arouca), Ryan Fredericks (kv., Millwall), Jonathan Obika (kv., Charlton), Shaquile Coulthirst (kv., Torquay), Grant Ward (kv., Chicago Fire), Iago Falqué (kv., Rayo Vallecano), Luke McGee (kv., Harlow Town), Eric Dier (Sporting CP, 5.000.000), Grant Ward (kv., Chicago Fire), Michel Vorm (Swansea, 5.690.000), Ben Davies (Swansea, 12.650.000)
Távozott: Jake Livermore (Hull City, 10.100.000.), Heurelho Gomes (Watford, i.), Kevin Stewart (Liverpool, i.), Grant Hall (k., Birmingham), Roman Michael-Percil (szl.), Lawrence Vigouroux (Liverpool, i.), Giancarlo Gallifuoco (szl.), Cameron Lancaster (szl.), Darren McQueen (Ispwich, i.), Jonathan Miles (szl.), Alex Pritchard (k., Brentford), Iago Falqué (Genoa, 5.000.000), Gylfi Sigurdsson (Swansea, 10.100.000), Shaquile Coulthirst (k., Southend United), Jordan Archer (k., Northampton)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Joleon Lescott (Manchester City, i.), Craig Gardner (Sunderland, i.), Sébastien Pocognoli (Hannover, 1.900.000), George Thorne (kv., Derby County), Chris Baird (Burnley, i.), Scott Allan (kv., Birmingham), Brown Ideye (Dinamo Kijev, 10.000.000), Cristian Gamboa (Rosenborg, 2.250.000), Andre Wisdom (k., Liverpool), Jason Davidson (Heracles Almelo)
Távozott: Liam Ridgewell (Portland Timbers, i.), Billy Jones (Sunderland, i.), Steven Reid (Burnley, i.), Diego Lugano (szl.), Gera Zoltán (Ferencváros, i.), Scott Allan (Hibernian, i.), Cameron Gayle (Shrewsbury, i.), Goran Popov (kv., Dinamo Kijev), Matej Vydra (kv., Udinese), Morgan Amalfitano (kv., Olympique Marseille), Thievy Bifouma (kv., Espanyol), Scott Sinclair (kv., Chelsea), George Thorne (Derby County), Donervon Daniels (k., Blackpool)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Cheikhou Kouyaté (Anderlecht, 7.500.000.), Modibo Maiga (kv., Queens Park), Mauro Zárate (Vélez Sarsfield), Aaron Cresswell (Ipswich Town, 2.500.000.), Diego Poyet (Charlton Athletic), Jordan Spence (kv., MK Dons), Sean Maguire (kv., Sligo), Ravel Morrison (kv., Queens Park), Blair Turgott (Dagenham and Redbridge), Enner Valencia (Pachuca, 15.000.000), Carl Jenkinson (k., Arsenal)

Távozott: Joe Cole (Aston Villa, i.), Jack Collison (szl.), Matthew Taylor (Burnley, i.), Alou Diarra (szl.), George McCartney (szl.), Jordan Spence (szl.), Callum Driver (szl.), Pablo Armero (kv., Napoli), Marco Borriello (kv., AS Roma), Robert Girdlestone (Chelmsford City), Antonio Nocerino (kv., Milan), Raphael Spiegel (k., Crawley Town), Stephen Henderson (Charlton, i.)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK:
CARDIFF CITY
Érkezett: Javi Guerra (Real Valladolid, i.), Adam Le Fondre (Reading), Kagisho Dikgacoi (Crystal Palace, i.), Guido Burgstaller (Rapid Wien, 700.000), Federico Macheda (Manchester United, i.), Ben Nugent (kv., Yeovil Town), Joe Ralls (kv., Yeovil Town), Etien Velikonja (kv., Rio Ave), Tom Adeyemi (Birmingham City, 1.260.000)
Távozott: Andrew Taylor (Wigan), Don Cowie (Wigan, i.), Simon Lappin (szl.), Tommy Smith (Brentford, i.), Ben Nugent (k., Yeovil Town), Craig Bellamy (visszavonult), Kevin McNaughton (k., Bolton, Wilfried Zaha (kv., Manchester United), Jo Inge Berget (k., Celtic), Jordon Mutch (Queens Park, 7.570.000), Filip Kiss (k., Ross County), Joe Lewis (k., Blackpool)
FULHAM
Érkezett: Ross McCormack (Leeds United, 11.830.000), Konsztantinosz Sztafilidisz (k., Bayer Leverkusen), Kay Voser (FC Basel, 800.000), Adam Taggart (Newcastle United Jets, 250.000), Tim Hoogland (Schalke, i.), Shaun Hutchinson (Motherwell, i.), Bryan Ruiz (kv., PSV), Thomas Eisfeld (Arsenal, 1.000.000), Nikolaj Bodurov (Liteksz Lovetcs, 1.050.000), Mark Fotheringham (Notts County, i.)
Távozott: Pajtim Kaszami (Olimpiakosz, 5.000.000), Brede Hangeland (Crystal Palace, i.), Johnny Heitinga (Hertha, i.), Sascha Riether (Freiburg, 350.000), Kieran Richardson (Aston Villa, 750.000), Steve Sidwell (Stoke City, i.), Derek Boateng (Rayo Vallecano, i.), John Arne Riise (szl.), Jorgosz Karagunisz (szl.), Matthew Briggs (Millwall, i.), Damien Duff (Melbourne City, i.), Mahamadou Diarra (szl.), Neil Etheridge (szl.), William Kvist (kv., VfB Stuttgart), Darren Bent (kv., Aston Villa), Lewis Holtby (kv., Tottenham), Askan Dezsagah (al-Arabi SC, 6.300.000), David Stockdale (Brighton and Hove Albion, 1.300.000), Maarten Stekelenburg (k., Monaco)
NORWICH CITY

Érkezett: Kyle Lafferty (Palermo, 4.500.000), Lewis Grabban (Bournemouth), Adel Gafaiti (Norwich City U21), Remi Matthews (Norwich City U21), Gary O'Neil (Queens Park, i.)

Távozott: Robert Snodgrass (Hull City, 7.500.000), David Fox (szl.), Carlo Nash (szl.), Rod Young (Welling United, i.), Johan Elmander (kv., Galatasaray), Jonás Gutiérrez (kv., Newcastle United), Joseph Yobo (kv., Fenerbahce), Ricky van Wolfswinkel (k., St.-Étienne), Carlton Morris (k., Oxford United)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva hétfő délben

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik