Nem április elsejei tréfa – az angol fiatalok uralják a világot!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2017.10.31. 10:05
null
Rhian Brewster lett az U17-es világbajnokság gólkirálya (Fotó: AFP)
Nem lehet szó nélkül elmenni az angol utánpótlás-válogatottak idei teljesítménye mellett: mint ismert, az U17-es gárda az Eb-ezüst után világbajnok lett, az U19-es csapat Eb-t, az U20-as vb-t nyert, s az U21-esek is eljutottak az Eb-elődöntőig. Most az U17-es világbajnokság gólkirályával, Rhian Brewsterrel foglalkozunk.

Ráadásul mindkét angol bukás (vereség az U17-es Eb-döntőben és az U21-es Eb-elődöntőben) tizenegyespárbajban következett be, s 34 meccsen 30 győzelem és két döntetlen mellett csak ez a két szétlövéses vereség rontja a képet. Ja, és az angolok megnyerték a touloni tornát is az idén!

Az angol fiatalok az öt nagy korosztályos tornán összesítve +62-es gólkülönbséget tudnak felmutatni, elsőként nyertek meg egy évben három nagy tornát, és korábban Brazília volt az egyetlen, amely U17-es és U20-as vb-t is nyert egy évben (2003).


A szigetországban a fantasztikus év után ismét egyre többen kezdik pedzegetni: van-e realitása annak, hogy a felnőttcsapat 2022-ben harcban legyen a világbajnoki címért. Ebbe ezúttal nem mennénk ismét bele – nemrégiben hosszabb elemzés keretein belül foglalkoztunk a témával.

Ehelyett ezúttal a gólkirályt mutatjuk be kicsit közelebbről.

A CHELSEA-TŐL A LIVERPOOLHOZ

A nyolc találattal gólkirályként záró RHIAN BREWSTER 2000. április 1-jén látta meg napvilágot, s tehetsége hamar felkeltette a csapatok figyelmét, hétévesen már a Chelsea, az Arsenal, a West Ham United és a Charlton Athletic is megfigyelőket küldött a feltérképezésére. A Chelsea lett a befutó, de csak 14 éves koráig volt a londoniak játékosa, akkor edzőjét, Michael Beale-t követve a Liverpoolhoz szerződött – ezt a lépést édesapja is támogatta, úgy vélte, fia könnyebben tud eljutni a felnőttcsapatba a Pool utánpótlásrendszerén keresztül. Ezt egyébiránt később a játékos maga is kiemelte.

„Hét és tizennégy éves korom között a Chelsea játékosa voltam, de aztán közöltem a klubbal, hogy mérlegelni szeretném a lehetőségeimet, mert nem látom, hogyan kerülhetnék be ott az első csapatba. Volt néhány érdeklődő klub, de amikor megtudtam, hogy a Liverpool is köztük van, egyszerű lett a döntés. A Liverpool megadja a lehetőséget a fiatal játékosoknak, és nagyszerű érzés ezért a klubért játszani” – nyilatkozta Brewster.

Rhian Brewster számára a Liverpool mezében sem ismeretlen a gólöröm (Fotó: Liverpool Echo)
Rhian Brewster számára a Liverpool mezében sem ismeretlen a gólöröm (Fotó: Liverpool Echo)



BULI, SZEMÉTKAJA, LAZSÁLÁS? SZÓBA SEM JÖHET

Korát meghazudtolóan éretten állt a hivatása által állított akadályok elé.

„Az a célom, hogy egy nap a Liverpool felnőttcsapatában játsszak. Megteszek ezért mindent, ha ez azt jelenti, hogy extra edzésmunkát kell végeznem, akkor ezt teszem. Ha ehhez az kell, hogy ne menjek el szórakozni a barátaimmal, megfelelően étkezzek és mindennap keményen dolgozzak, akkor ezt teszem.”

Eredetileg az U18-asokhoz vezényelték, de csakhamar az U23-asoknál találta magát, ahol góllal debütált az Ipswich Town ellen. A klub akadémiáján töltött idő alatt különleges edzésprogramban részesült, amely lehetővé tette számára azt is, hogy a Liverpool és a Real Madrid korábbi szélsőjével Steve McManamannel készüljön.

A FŐNÖK DICSÉRETE

A fiatal csatár nem kerülte el Jürgen Klopp menedzser figyelmét, és 2016 őszén a felnőttekhez hívta, az Accrington Stanley FC elleni felkészülési mérkőzésen triplázni tudott, idén áprilisban pedig már a felnőtt keretbe is befért, de nem állt be a Crystal Palace elleni találkozón (1–2), így debütálása tétmeccsen még várat magára.

„Nagyszerű élmény volt – mondta a Liverpool Echónak az Accrington Stanley elleni felkészülési meccsel kapcsolatban Brewster. – Nem gondoltam volna, hogy kezdek, úgyhogy a nagyszerű csapatmunka végén szerzett első gólom fantasztikus érzés volt. Aztán dupláztam, és szerencsémre a tripla is összejött. A főnök azt mondta, hogy szép volt, ami csodálatos érzés volt, az önbizalmam az egekben szárnyalt.”

Jürgen Klopp dicséretétől az egekbe nőtt az önbizalma (Fotó: AFP)
Jürgen Klopp dicséretétől az egekbe nőtt az önbizalma (Fotó: AFP)



SUÁREZ ÉS FIRMINO A PÉLDA – ÓVATOSABB GÓLÖRÖM

A 17 éves támadót elmondása szerint lenyűgözte a klub korábbi támadója, Luis Suárez, míg a jelenlegi csapatból Roberto Firminóra figyel leginkább.

„Próbálom utánozni, ahogyan játszik, de próbálok önmagam is maradni. Firmino csapatjátékos, emellett szórja a gólokat.”

De ha már a gólok. Az ünneplést az évek alatt kevésbé kockázatossá próbálta tenni.

„Régebben hátraszaltóztam, amikor gólt szereztem, de nem hinném, hogy az edzők engednék nekem ezt a Liverpoolnál, úgyhogy váltottam a térden csúszásra, ami tökéletes, amikor nedves a fű.”

Brewster triplával felelt édesapja kihívására (Fotó: AFP)
Brewster triplával felelt édesapja kihívására (Fotó: AFP)



AZ EB-N NEGATÍV, A VB-N POZITÍV HŐS LETT

Brewster már az angol U16-os válogatottban is felhívta magára a figyelmet, majd tavaly az U17-eseknél triplázott Horvátország, és duplázott Németország ellen. Az idei Európa-bajnokságon a csoportkörben Norvégia ellen duplázott, majd Ukrajna kapuját is bevette, de a kieséses szakaszban nem tudott már betalálni, sőt, a döntőben – amelyben a spanyolok a ráadás hatodik percében egyenlítettek – ő volt a tizenegyest rontó angol játékosok közül az egyik.

Az indiai világbajnokságon viszont „fordított”, a csoportkörben csupán Mexikó ellen szerzett gólt, a negyeddöntőtől kezdve viszont elképesztően belelendült: az Egyesült Államok (4–1) és Brazília (3–1) ellen is triplázott, és a spanyolok elleni fináléban is ő szerezte meg csapata első gólját 0–2-nél. Mint ismert, az angolok fordítottak, és 5–2-re megnyerték a finálét. Brewster nyolc találatával gólkirály lett, és a torna bronzlabdáját is megkaparintotta.

Brazília ellen is triplázott (Fotó: AFP)
Brazília ellen is triplázott (Fotó: AFP)



Brewster édesapja, Ian az Egyesült Államokból figyelte az indiai tornát, de elmondása szerint végig kapcsolatban állt fiával.

„Az egész viadal során üzeneteket küldtem. Mielőtt az Egyesült Államok elleni negyeddöntőben gólokat szerzett volna, azt írtam neki, hogy ideje csatlakoznia a partihoz, és hozzátettem, hogy a nagy meccsek nagy játékosokat igényelnek. Triplával felelt” – mondta az apja.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, INDIA
DÖNTŐ

ANGLIA–SPANYOLORSZÁG 5–2 (1–2)
Kalkutta, Salt Lake Stadion, 66 684 néző
ANGLIA: Anderson – Sessegnon, Latibeaudiere, Guéhi, Panzo – Oakley-Boothe (Angel Gomes, 90.), McEachran (Gallagher, 87.) – Foden, Gibbs-White (Kirby, 81.), Hudson-Odoi – Brewster. Szövetségi edző: Steve Cooper
SPANYOLORSZÁG: Álvaro Fernández – Mateu Morey, Víctor, Hugo Guillamón, Juan Miranda – Antonio Blanco (Carlos Beitia, 81.), Moha (Nacho Díaz, 85.) – Ferrán Torres, César (José Alonso, 72.), Sergio Gómez – Abel Ruiz. Szövetségi edző: Albert Celades
Gólszerző: Brewster (44.), Gibbs-White (58.), Foden (69., 88.), Guéhi (84.), ill. Sergio Gómez (10., 31.)

A döntő összefoglalója



AZ ANGOL UTÁNPÓTLÁSCSAPATOK SZEREPLÉSE 2017-BEN

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (HORVÁTORSZÁG), DÖNTŐ, MÁJUS 19.
ANGLIA–SPANYOLORSZÁG 2–2
(1–1) – 11-esekkel 1–4
Gólszerző:
Hudson-Odoi (18.), Foden (58.), ill. Mateu Morey (38.), Nacho Díaz (80+6.)

TOULONI TORNA (FRANCIAORSZÁG), DÖNTŐ, JÚNIUS 10.
ANGLIA–ELEFÁNTCSONTPART 1–1
(1–0) 11-esekkel 5–3
Gólszerző:
Brooks (13.), ill. Loba (80+1. – 11-esből)

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG (DÉL-KOREA), DÖNTŐ, JÚNIUS 11.
ANGLIA–VENEZUELA 1–0
(1–0)
Gólszerző:
Calwert-Lewin (35.)

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (LENGYELORSZÁG), ELŐDÖNTŐ, JÚNIUS 27.
ANGLIA–NÉMETORSZÁG 2–2
(1–1) – 11-esekkel 3–4
Gólszerző:
Gray (41.), Abraham (50.), ill. Selke (35.), Platte (70.)

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (GRÚZIA), DÖNTŐ, JÚLIUS 15.
ANGLIA–PORTUGÁLIA 2–1
(0–0)
Gólszerző:
Suliman (50.), Nmecha (68.), ill. D. Sterling (56. – öngól)

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG (INDIA), DÖNTŐ, OKTÓBER 28.
ANGLIA–SPANYOLORSZÁG 5–2
(1–2)
Gólszerző: Brewster (44.), Gibbs-White (58.), Foden (69., 88.), Guéhi (84.), ill. Sergio Gómez (10., 31.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik