Megérte-e eladni Suárezt? CR és Bale példája szerint nem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.15. 12:57
null
Az előző szezonban Edin Dzekóék magasabbra jutottak, mint John Terryék – a Chelsea most fordítana (Fotók: Action Images)
A bajnoki rajt előtt csak úgy sorakoznak a kérdések a fejünkben, s alig várjuk, hogy elkezdődjenek a meccsek, és megkapjuk a válaszokat. Nincs ez másképpen a Premier League hétvégi szezonrajtja előtt sem. Összeállításunkban hat kérdést tettünk fel az angol élvonal kapcsán, és várjuk a válaszokat, amelyek közül egyre-kettőre még nem is ebben a szezonban, csak később kapjuk meg a választ.

 

Megvédi-e címét a Manchester City?

Ha azt nézzük, hogy tavasszal úgy is bajnok lett Manuel Pellegrini együttese, hogy képtelen volt kiegyensúlyozott formát mutatni, és bőven maradt benne tartalék, a válasz egyértelmű igen. A City megtartotta kulcsjátékosait (elsősorban Yaya Tourét), egy-két posztra minőségi igazolást hajtott végre (Bacary Sagna, Eliquaim Mangala, Fernando), Pellegrini egy év PL-tapasztalattal kezdi a szezont.

VÉGEREDMÉNY A BBC SZERINT
1. Chelsea
2. Manchester City
3. Manchester United
4. Liverpool
5. Arsenal
6. Everton, 7. Tottenham Hotspur, 8. Newcastle United, 9. Stoke City, 10. Sunderland, 11. West Ham United, 12. Crystal Palace, 13. Hull City, 14. Southampton, 15. Queens Park Rangers, 16. Swansea City, 17. Aston Villa, 18. Leicester City, 19. West Bromwich Albion, 20. Burnley

Nagyon nehéz lesz felülmúlni a Cityt 38 forduló után, ez talán két londoninak sikerülhet.

José Mourinho és a Chelsea az előző évadban klasszis teljesítményt nyújtó csatár nélkül is versenyben volt az elsőségért, s a nyáron nemcsak Diego Costa, hanem Cesc Fabregas is érkezett, a portugál menedzser pedig igazi nyerő típus. Az Arsenal bebizonyította, hogy komolyan kell venni, a kötelező győzelmek specialistája lett, de hoznia kell az idegenbeli rangadók közül is egy-kettőt. Középpályája elsőrangú, de hiányzik egy vagy két jó szűrő. Bajnokesélyes, de lehet, hogy a végén megint a negyedik helyen köt ki – a legutóbbi 9 idényből hatszor zárt itt.

BOGDÁN ÁDÁM A CITYRE TENNE

„Az idei is hasonlóan izgalmas szezon lesz, mint az előző. A City ugyanolyan bombaerős, mint tavaly, a Chelsea és az Arsenal is tudott erősíteni, a Manchester United pedig elsősorban az új menedzserétől várhatja az előrelépést, arra számítok, hogy visszatér a Bajnokok Ligájába. A Liverpool megmutatta, vele számolni kell. Az öt nagy csapat adva van, közülük a Cityt mondanám a fő esélyesnek” – mondta Bogdán Ádám az NSO Tv-nek.

A Manchester United Louis van Gaal irányításával visszatérhet a dobogóra, mert bár a Chelsea és a Manchester City megelőzésére nincs sok esélye, az Arsenalt és a Luis Suárez nélkül maradó Liverpoolt megelőzheti. No nem a jobb kerete miatt, hanem azért, mert a nemzetközi kupával nem kell vesződnie a csapatnak.

Az mindenesetre óriási meglepetés lenne, ha a BL-ben induló négy csapat nem a City, United, Chelsea, Arsenal, Liverpool ötösből kerülne ki.

A 2013–2014-ES SZEZON ÖSSZEFOGLALÓJA ÉS TABELLÁJA

Megérte-e a Poolnak eladnia Luis Suárezt?

A Premier League-éra talán legígéretesebb Liverpoolját építette fel Brendan Rodgers Luis Suárez köré, a „vörösök" két pontra kerültek a bajnoki címtől. Miután a 10 meccses eltiltásából visszatért az uruguayi, 33 bajnokin 31 gólt elérve repítette az együttest, 16 pontot az ő góljaival szerzett a Pool.

FRISS HÍREK AZ ANGOL ÁTIGAZOLÁSI PIACRÓLÁTIGAZOLÁSI KÖRKÉP (augusztus 11.)

Suárez vb-harapása és újabb eltiltása ellenére a Barcelonához szerződött 75 millió fontért, azaz november után sem számíthat rá a Pool (bár egyesek szerint örülhet az angol liga, hogy megszabadult tőle, a múlt idénybeli játéka alapján ezzel nem tudunk egyetérteni), amelynek szurkolói joggal aggódhatnak amiatt, hogy visszaesés következik.

Láttunk már rá példát.

Luis Suárezért rengeteg pénzt kapott a Liverpool, de a múltbéli esetek bizonyítják, rosszul járhat a klub
Luis Suárezért rengeteg pénzt kapott a Liverpool, de a múltbéli esetek bizonyítják, rosszul járhat a klub

Cristiano Ronaldo eladása például szintén sok pénzt hozott a konyhára, a Real Madrid 80 millió fontot perkált érte 2009-ben. Csakhogy amíg a Manchester United CR utolsó három idényében bajnok lett, és 2008-ban a Bajnokok Ligáját is megnyerte, azóta öt idényből csak kétszer jutott a csúcsra az angol élvonalban. A csapatot David Moyes után Louis van Gaal próbálja újjáépíteni.

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Augusztus 16., szombat
13.45: Manchester United–Swansea City (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Leicester City–Everton
16.00: Queens Park Rangers–Hull City
16.00: Stoke City–Aston Villa
16.00: West Bromwich Albion–Sunderland
16.00: West Ham–Tottenham Hotspur (Tv: DIGI Sport1)
18.30: Arsenal–Crystal Palace (Tv: DIGI Sport1)
Augusztus 17., vasárnap
14.30: Liverpool–Southampton (Tv: DIGI Sport1)
17.00: Newcastle–Manchester City (Tv: DIGI Sport1)
Augusztus 18., hétfő
21.00:
Burnley–Chelsea (Tv: DIGI Sport1)

A TELJES SORSOLÁS

Gareth Bale-ért 85 millió fontot kapott a Tottenham a Realtól egy éve. A Spurs Bale köré szervezett, kifejezetten szépen alakuló újjáépítését szinte a nulláról kellett elkezdeni a szezon legjobbjának megválasztott walesi távozása után. Bale-lel a Spurs megjárta a BL-t is, utolsó idényében 26 gólig jutott, de az előző évadban csak a 6. lett a Premier League-ben a Tottenham, a Ligakupában jutott csak a nyolc közé, legeredményesebbje, Emmanuel Adebayor pedig 14 góllal lett házi gólkirály. A Spurs ebben az idényben sem várható a dobogó közelébe.

A korábbi példák azt mutatják, a nagy üzletek után a csapat eredményessége hanyatlik, de a Liverpool abban kapaszkodhat, hogy korábbi rekordeladása, Fernando Torres távozása nem hozott nagy változást – persze, mondhatjuk, Torres nem az a kategória, mint a fentebb említett trió tagjai.

A PREMIER LEAGUE SZURKOLÓI SZOFTVERE LETÖLTHETŐ ITT!

Ki ül Suárez megüresedett gólkirályi trónjára?

Elment a gólkirály, szabad a pálya a többi csatár számára. A jelenlegi PL-mezőnyben két korábbi gólkirály szerepel. Robin van Persie a 2011–2012-es és a 2012–2013-as idényben, előbb az Arsenal, majd a Manchester United csatáraként zárt az élen, igaz, legutóbb 25 meccsen (ezekből hármat játszott végig...) csak ötig jutott. Az új évadban Louis van Galltól bizonyára több lehetőséget kap, és visszajuthat a legjobbak közé. Didier Drogba a négy, illetve hét évvel ezelőtt záruló idény gólkirályi címét hódította el, de a Chelsea-hez visszatérő elefántcsontparti csak kiegészítő szerepre számíthat Diego Costa mögött – a spanyol válogatott csatár a Chelsea első számú jelöltje.

Romelu Lukaku gólkirályi címre tör
Romelu Lukaku gólkirályi címre tör

A Liverpoolnál Daniel Sturridge-ra hárul a gólvágó szerepköre, az előző idényt a góllövőlista második helyén záró angol egyelőre nem is kapott olyan riválist a posztjára, aki kiszoríthatná a csapatból vagy elvenné a csapat góljainak nagy részét.

A Manchester Citynél Yaya Touré, Sergio Agüero és Edin Dzeko is 15 gól fölé jutott az előző idényben, a rotáció és a több, hasonló képességű csatár visszaüthet a gólkirályi címért folyó versenyfutásban. Az Arsenalból Olivier Giroud vagy Alexis Sánchez lehet az esélyes, ez nagyban a csapat játékrendszerétől függ.

Legutóbb 2000 tavaszán fordult elő, hogy nem valamelyik nagycsapat adta a gólkirályt (Kevin Phillips, Sunderland), a közép- és kiscsapatok átkának megtörésére Romelu Lukaku (Everton) és Wilfried Bony (Swansea) lehet esélyes.

Fejlődhetnek-e az angol válogatott alapemberei?

Az angol válogatott régóta tartó gyengélkedésének egyik okaként emlegetik, hogy bár egyre erősebb a Premier League, a klubcsapatokban a légiósok térnyerése miatt évről évre kisebb szerep hárul az angol játékosokra. A vb-keretből Steven Gerrard és Frank Lampard is a múlté lett, nézzük, a helyükre lépők mennyire számíthatnak arra, hogy hétről hétre fontos szerephez jutnak!

Pár éve úgy tűnt, Joe Hart hosszú távú megoldást nyújt kapusposzton, de Willy Caballero szerződtetése után a Cityből is kiszorulhat. Ben Foster a WBA, Fraser Forster a Southampton kapujából ragadhatja meg az esélyt.

A védelemből Glen Johnson a Liverpool, Gary Cahill a Chelsea, Phil Jagielka és Leighton Baines az Everton színeiben szerezhet még több nemzetközi rutint, míg Phil Jones, Luke Shaw és Chris Smalling Van Gaaltól tanulhat rengeteget.

Az angol válogatott fejlődését segítheti, ha a kulcsjátékosok vezéregyéniségek a klubjaikban – ez nem minden esetben van így
Az angol válogatott fejlődését segítheti, ha a kulcsjátékosok vezéregyéniségek a klubjaikban – ez nem minden esetben van így

A középpályán Jordan Henderson és Raheem Sterling biztos pontja a Liverpoolnak – az előttük lehetőséget kapó Daniel Sturridge-dzsal és az érkező Adam Lallanával erős mag formálódik, amelynek a válogatott is nagy hasznát veheti. Ám a többi nagy kérdőjel: Jack Wilshere-nek, Alex Oxlade-Chamberlainnek és Theo Walcottnak az Arsenalnál, Ross Barkleynak az Evertonnál kell megküzdenie a csapatba kerülésért a jobbnál jobb légiósokkal – ez nyugtalaníthatja a szövetségi kapitányt.

Csatárposzton Wayne Rooney és Danny Welbeck az MU-védőknél vázolt Van Gaal-mentalitást szívhatja magába az európai kupaküzdelmek helyett.

Azzal, hogy Lallana, Shaw és Rickie Lambert (aki nem feltétlenül jelenti a jövőt) topcsapatba került, újabb fiatal angolok előtt nyílt lehetőség arra, hogy a kisebb csapatoknál nyújtott teljesítményével eljusson a nemzeti csapatig – még Joey Barton (QPR) is hisz benne, hogy válogatott lehet.

Ki lesz az első menedzser, akit az idény rajtja után elbocsátanak?

Öt év telt el úgy a Premier League-ben, hogy négy-hat menedzsertől köszöntek el szezon közben, mire jött az előző idény, s nem kevesebb mint tíz szakembernek kellett távoznia az idény rajtja és zárása között. A rajttól számítva egy hónap telt el az első edzőváltásig (Paolo Di Canio ment el szeptemberben Sunderlandből), s csak decemberben négy szakembernek köszönték meg a nem éppen sikeres munkát. Négy csapat állt kiesőhelyen az edzőváltás időpontjában, a Fulham kétszer is váltott, mégsem harcolta ki a bennmaradást.

A 2014–2015-ös idény el sem kezdődött, és máris megvan az első váltás, méghozzá két nappal a rajt előtt: Tony Pulis állt fel a Crystal Palace kispadjáról, miután összeveszett az elöljárókkal az átigazolási stratégián. Őt csak az első forduló után pótolják.

A szezon előtt négy helyre érkezett új menedzser, s bár a West Hamnél a szurkolók örültek volna, ha Sam Allardyce helyére is új szakember kerül, az angol megtarthatta állását. A szakma szerint azonban neki kell elsőként felállnia, a lelátóról érkező folyamatos nyomás hatására a rossz rajt cselekvésre késztetheti az eddig kitartó tulajdonost.

SZAVAZÁS

Szombaton kezdődik a Premier League 2014–2015-ös idénye, ön szerint ki nyeri a bajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Allardyce az egyike a hét angol menedzsernek, öt további brit, öt európai és három dél-amerikai kezdi meg a kispadon a munkát.

A tavasszal a mezőny második felében végző csapatok menedzserei a további veszélyeztetettek, közülük elsősorban Paul Lambert (Aston Villa) izgulhat rossz rajt esetén. Steve Bruce-t (Hull) talán megmentheti az Európa-liga, de Alan Pardew (Newcastle) sem nevezhető közönségkedvencnek Newcastle-ben. Az újoncok közül Harry Redknapp (QPR) és Nigel Pearson (Leicester) sorsáról is az ázsiai tulajdonos dönthet hirtelen felindultságból. Az új menedzsereket kinevezők közül a WBA-nál Alan Irvine, a Tottenhamnél Mauricio Pochettino számára okozhat álmatlan éjszakákat, hogy klubjuk az elmúlt években sűrűn cserélgette a menedzsereket.

A legbiztosabb helye Arsene Wengernek van az Arsenalnál.

Mit várhatunk Muhamed Besictől az Evertonnál?

A Ferencváros játékosaként ment ki a világbajnokságra Muhamed Besic, aki a bosnyák keretbe is némi meglepetésre került be, az pedig hab volt a tortát, hogy kezdőként játszott válogatottja mérkőzésein. Meggyőző teljesítményét látva külföldi klubok sora jelentkezett érte, s végül az Evertonnál kötött ki, ahol a védelem előtti szűrőként számít rá Roberto Martínez, azt várja tőle, hogy hatástalanítsa az ellenfelet mozgató irányítót, illetve hátulról segítsen a támadások építésében.

Muhamed Besictől Angliában is sokat várnak, de abban mindenkii egyetért, hogy türelemre van szükség
Muhamed Besictől Angliában is sokat várnak, de abban mindenkii egyetért, hogy türelemre van szükség

A spanyol szakember dicséri az intelligenciáját, de elismerte, hogy idő kell Besicnek. Gareth Barry rutinos, James McCarthy fiatal, de jól bevált középpályás, Besic posztján ők kezdik az idényt, egyikük rossz formája vagy sérülése kellhet ahhoz, hogy a bosnyák pályára kerüljön. Szóhoz juthat szoros meccsen is, amikor az Everton előnyben játszik a hajrában, és szükség lesz az ellenfél rohamainak lassítására.

Ám túlzás lenne azt hinni, hogy már az ősszel alapember lesz Liverpoolban. Erőnléti problémák még akadnak, s a bírói felfogás kiismerése sem lesz könnyű az olykor vadul szerelő bosnyáknak. Lehet, hogy a Premier League „megtanulására" az első szezon még rámegy.

Ám ha egyszer sikeresen túljut a leckéken, Miralem Pjanic és Edin Dzeko mellett a bosnyák futball arca lehet.

A 2014–2015-ÖS PREMIER LEAGUE-IDÉNY CSAPATAI
Menedzser
Stadion
Férőhely
Mezgyártó
Arsenal Arsene Wenger (francia) Emirates Stadium 60 338 Puma
Aston Villa Paul Lambert (skót) Villa Park 42 682 Macron
Burnley Sean Dyche (angol) Turf Moor 22 546 Puma
Chelsea José Mourinho (portugál) Stamford Bridge 41 798 Adidas
Crystal Palace Selhurst Park 26 255 Macron
Everton Roberto Martínez (spanyol) Goodison Park 39 571 Umbro
Hull City Steve Bruce (angol) KC Stadium 25 400 Umbro
Leicester City Nigel Pearson (angol) King Power Stadium 32 262 Puma
Liverpool Brendan Rodgers (északír) Anfield 45 276 Warrior
Manchester City Manuel Pellegrini (chilei) Etihad Stadium 47 405 Nike
Manchester United Louis van Gaal (holland) Old Trafford 75 731 Nike
Newcastle United Alan Pardew (angol) St James' Park 52 405 Puma
Queens Park Rangers Harry Redknapp (angol) Loftus Road 18 360 Nike
Southampton Ronald Koeman (holland) St Mary's Stadium 32 589 Saját gyártású
Stoke City Mark Hughes (walesi) Britannia Stadium 27 740 Warrior
Sunderland Gus Poyet (uruguayi) Stadium of Light 48 707 Adidas
Swansea City Garry Monk (angol) Liberty Stadium 20 750 Adidas
Tottenham Hotspur Mauricio Pochettino (argentin) White Hart Lane 36 284 Under Armour
West Bromwich Albion Alan Irvine (skót) The Hawthorns 26 445 Adidas
West Ham United Sam Allardyce (angol) Boleyn Ground 35 016 Adidas
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik