Kloppnak volna miből, de nincs kivel, Wenger ismét kivár?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.01.26. 18:48
null
Lazar Markovics (balra) a Hull City színeiben tér vissza a Premier League-be (Fotó: AFP)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League eseményeivel kezdjük heti transzfertúránkat.

 

Szó se róla, nem tétlenkedik Jürgen Klopp, a LIVERPOOL élére 2015 novemberében kinevezett német menedzser, aki szépen lassan átalakítja az egész, elődjeitől örökölt keretet.

Illetve nem is olyan lassan: tavaly télen megszerezte Marko Grujicsot és Steven Caulkert, aztán a következő lehetséges alkalommal leigazolta a Sadio Mané, Georginio Wijnaldum, Loris Karius, Ragnar Klavan, Joel Matip, Alexander Manninger sort, akik közül a veterán cserekapus, Manninger kivételével mindannyian a kezdőcsapatba érkeztek.

Természetesen akadnak vesztesei is a Klopp-érának, a nyáron az ismertebb játékosok közül Christian Benteke, Jordon Ibe, Joe Allen, Martin Skrtel, Luis Alberto, Brad Smith, Kolo Touré és Mario Balotelli is szedhette a sátorfáját – ha kicsit jobban megnézzük, nagyjából mindenki az értékének megfelelő összegért távozott, és elnézést, ha megsértettük a hazai Balotellit-tábort (a szeles olaszt ugyanis ingyen elengedték Nizzába, holott egy kevésbé ihletett pillanatban húszmillióért vették, még 2014-ben).

Kész csoda a PL világában, de a Pool az elmúlt téli és nyári átigazolási idényt némi plusszal zárta...

Ezen a télen mehetett a huszonhárom esztendős portugál védő, Tiago Ilori, aki hatalmas reményekkel és hét és fél millió euróért érkezett még 2013-ban, a Sporting CP-től, de nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, kölcsönben az Aston Villát, a Girondins Bordeaux-t és a Granadát is megjárta – most a Reading 4.3 millió euróért megkapta végleg a játékjogát.

Eleddig nem igazolta megvételének jogosságát a szerb szélső, Lazar Markovics sem, pedig ő sem ismeretlen ifistaként érkezett Angliába, egy remekül sikerült portugáliai idény után huszonötmillió eurót adott érte a Liverpool – a játékost egy évvel hamarabb, azaz 2014 nyarán tízmillióért megszerző Benficának. Azóta a Fenerbahcében és a Sporting CP-ben is kölcsönjátékoskodott picit Markovics, de mivel nehezen talált ott magára, ezentúl a Hull Cityt boldogítja, kölcsönben.

Annyiból mindenképpen jobban jár a szerb, hogy most jobban szem előtt lesz, és tovább erősödhet a PL-ben.

Nem esznek egymással Klopp tenyeréből, ráadásul a lelki és anyagi természetű ösztönzők mellett véletlenül vegyileg is doppingolta magát a francia védő, Mamadou Sakho, ezért aztán kiesett a kiskosárból. A tartalékok között már játszogat a majdnem húszmillió euróért vett játékos (a francia bekk-Balotelli...), aki ugyan nyilvánvalóan nem korunk nagy francia filozófusainak egyike, de attól még nagyon jó és hasznosan játszó futballista – most a Southampton, a Sevilla, a Milan, a Crystal Palace, a Swansea, a Szpartak Moszkva és a Galatasaray is vinné. Olyik kölcsönbe, de erre klubja nem adja áldását, a vörösök mindenképpen véget vetnének a nagy Sakho-kalandnak.

Kapós még Kevin Stewart, és a fiatal szűrőn nem fog sokat bukni a klub, lévén ingyen jött a Tottenhamtől, most az Aston Villa, West Bromwich, Swansea City hármas egyikénél folytatja (mert aligha éppen a Brighton ajánlatát fogadja el). Akad érdeklődője Lucas Leivának is, őt az Inter már régóta kerülgeti, legújabban állítólag az Atlético Mineiro tárgyalgatott vele, a középpályás szerződése lejár a nyáron.

Nincs olyan keret, amelyet nem lehetne megerősíteni egy-két jó támadóval, és Klopp is ezt a hitet vallja, ugyanis főleg támadókat szemelt ki magának, legalábbis erre esküszik a brit sajtó.

A rovatunkat olvasgatók számára ismerős lehet a genki Leon Bailey, neki minden topligából akad pár udvarlója, és sokszor írtunk már az Atalantában nemrégiben berobbanó középső középpályásról, Franck Kessiéről is. Klopp szokása szerint monitorozza a Bundesliga mozdítható sztárjait is, közülük most a fiatalok vannak soron, mégpedig a leverkuseni Julian Brandt.

A tizenkilenc éves játékost nem is olyan régen még háromszázezer euróért vette a Bayer a Wolfsburgtól, a Liverpool húszmillión felüli összegért viheti el a bal szélen és középen is bevethető, már négyszeres felnőtt válogatott játékost. A Milan most nem ellenfele a Liverpoolnak, a szintén érdeklődő Manchester City és a Juventus annál inkább, közben furcsa módon a Leverkusen erősen érdeklődik Bailey iránt...

Nem lenne olcsóbb a holland Quincy Promes sem, érte korábban tízmillió eurónál is többet adott a Szpartak Moszkva, és a sokszoros válogatott, sokoldalú támadó remek formában futballozik mostanában.

Sokak szerint Klopp képes lenne kihozni a maximumot a PSG-s Jeséből, olcsóbb megoldás a Bundesligában már bizonyító Emil Forsberg (RB Leipzig), a PSG által is kiszúrt Nicolas Pepe (Angers) és a Norwich City angol U21-es válogatott szellője, Jacob Murphy.

Legdrágább minden bizonnyal az arsenalos Alex Oxlade-Chamberlain megszerzése lenne (az örök tehetség még mindig csak huszonhárom esztendős, 2011-ben vetette meg őt Arsene Wenger), aki elégedetlen a kevés játéklehetőséggel (tizennyolc bajnokin átlagban negyvenöt perc, öt Bajnokok Ligája-fellépésen összesen kettőszáz), szerződése pedig a jövő nyáron lejár. Klopp ugyan cáfolta a szélsőről és a Poolról szóló pletykákat, de hosszú még ez a január...

Felbukkant a sajtóban egy középcsatár neve is: a mexikói Raúl Jiménez nem futott be az Atlético Madridban, de Benficában sokkal jobban futballozik – ez utóbbi kitétel a milanos M'Baye Niangról ez nem mindig mondható el, el is engedte őt maga mellett a Pool. Szó se róla, Domenico Berardi megszerzése jobb ötletnek tűnik, ha már Serie A, de rá a Juventusnak vételi joga van. D-terv az igen ismeretlen Henry Onyekuru, a belga Eupen gólzsákja.

A középpálya új motorja a portugál William Carvalho lehet, akiről a Sporting CP állítólag hajlandó már harmincmillió euróért lemondani, és ennek örömére egy látogatáson túl is esett Lisszabonban az angolok tárgyaló delegációja; B-terv a mönchengladbachos Mahmoud Dahoud.

Steve Nicol, a klub egykori legendás védője, középpályása szerint a Liverpool a védelme miatt veszítheti el a bajnoki címet, egy frissebb ikon és frissiben kinevezett ifiedző, Steven Gerrard máris sietett a megoldással: a Southampton óriását, Virgil van Dijket kellene leigazolni. Érkezhet egy új cserekapus, vagy éppen nem is annyira tartalék: Joe Hart tizenötmillió euróért eladó, talán éppen a Liverpoolnak.

„Megértem, hogy mindenki arról kérdezget minket, hogy miért nem vásárlunk már játékosokat. Nem arról van szó, hogy nem akarnánk senkit sem leigazolni, sokkal bonyolultabb a helyzet: akik tudnának segíteni a csapaton, és mi is szeretnénk őket megvenni, ők nem eladók. Nem a kevés felajánlott pénz miatt kapunk kosarat, hanem azért, mert tél van, ilyenkor senki sem tud könnyen igazolni” – adott betekintés transzfernehézségeibe Klopp mester.

Két nagy liverpooli szagát lezárunk a végére: Philippe Coutinho 2022-ig hosszabbított, és immáron a klub legjobban kereső alkalmazottja lett, Jordan Hendersonnal, James Milnerrel és Daniel Sturridge-dzsel egy szinten, ez valamivel – sőt egy angol lap szerint Coutinhónak jelentősen – többet jelent évi kilencmillió eurónál (Adama Lallana és Emre Can ellenben nagyon kapós); míg a Klopp által csábított dortmundi Christian Pulisic szintén hosszabb időre elkötelezte magát jelenlegi munkaadójánál.

Felkészül: Pierre-Emerick Aubameyang?

NYILATKOZOTT MÉG

Ha már megszólalt Nicol és Gerrard is, idézzünk pár liverpooli hőst.


„Én bizony nem hagytam volna el a Liverpoolt vagy a Manchester Unitedet Kína kedvéért évi 31 millió eurónyi fizetésért sem!” – dörögte az egykori kőkemény középpályás, Paul Ince. Már tudjuk, mennyit keresett az Interben...

„Kész, a Liverpool ezzel elbukta a bajnoki címet” – értékelt tömören az egykori csodacsatár, John Aldridge a Swansea elleni vereséget követően.

„Szerintem nem jön ide. Nagy kapus, de nem mostani formájában” – szolgált rossz hírekkel Joe Hartnak Steve McManaman.

„Lallana a Liverpool Iniestája!” Jan Mölby már középpályás korában is az egyszerű megoldások nagymestere volt.

 

Megnéztük volna Arsene Wengert pár éve a még élvonalbeli szinten fungáló Parma élén: az ARSENAL mestere néha szőrementén, meggondoltan, a jövőt is figyelembe véve transzferál, szöges ellentétben a vásárlási őrült (már) kis olasz klubbal.

Igaz, a londoni csapat nem is ment csődbe.

A sokak által szűkmarkúnak tartott klub nem sajnálta a pénzt, a nyáron százmilliónál eurónál is többet költött a Granit Xhaka, Shkodran Mustafi, Lucas Pérez, Aszano Takuma, Rob Holding ötösre, és bizony nincs baj pénzügyileg ott, ahol akad Xhakára 45, Mustafira 41 és Lucas Pérezre 20 millió euró.

Sokan mérgelődtek az ágyúsok hívei közül, amikor 2015 nyarán egyedül Petr Cech írt alá az Arsenal profijaihoz, majd a téli vétel is „csak” Mohamed el-Neni lett, de előtte elköltött Wenger százhúsz millió eurót (Alexis Sánchez, Calum Chambers, Danny Welbeck, Gabriel Paulista, Mathieu Debuchy, David Ospina, Krystian Bielik), 2013-ban érkezett például Mesut Özil, még a német előtt pedig a Santi Cazorla, Lukas Podolski, Olivier Giroud, Nacho Monreal kvartett.

Nagy igazolásokban, méregdrága játékosokban nincs tehát hiány, még ha bizony akadt pár csalódást okozó játékos is a fenti névsorban, a keret összértéke közel félmilliárd euróra rúg, kis kerekítéssel ez az Atlético Madrid, a Manchester United és a Chelsea szintje – ennél jelentősen többet csak a Bayern München, Manchester City kettősé, illetve az egy lépcsőfokkal még magasabb szinten álló Real Madrid és a Barcelona játékosállománya ér.

Aki pedig csak egy kicsit is járatos az Arsenal közelmúltbeli történelmében, egyáltalán nem csodálkozik, ha gyorsan hozzátesszük: nagyon más a keret összértéke, és a hadra fogható keret összértéke...

Miután eloszlattuk a „Wenger egyáltalán nem tud igazolni” mítoszát, nézzük a legfrissebb híreket!

Alexis Sánchezt Spanyolországból és Franciaországból keresték meg, legalábbis a sajtó szerint, ám érzésünk szerint ő csakis Wengerrel együtt távozhatna a csapattól. Mellette a sajtóban olvasni lehetett Carl Jenkinsonról (Aston Villa?), Mathieu Debuchyről (Marseille?) és Kieran Gibbsről (Crystal Palace?), mint potenciális januári távozóról.

Hogy, hogyan nem, de Wenger ismét kiszúrt magának pár fiatal tehetséget, ilyen például a Nizza jobbhátvédje, Ricardo Pereira, vagy St.-Étienne és a Toulouse kapusa, Anthony Maisonnial illetve Alban Lafont.

Égetőnek tűnik egy megbízható, folyamatosan jól teljesítő balhátvédet keresni: a fogadóirodák szerint erősen elképzelhető, hogy wolfsburgi Ricardo Rodríguez farkas után ágyús lesz, esetlen még a télen (a nyáron olcsóbban megszerezhető, erről más sokszor írtunk), és a Juventus mellett Wenger is felfigyelt a bosnyák Sead Kolasinacra, aki a bal oldalon és középen, illetve szűrőként is használható – őt a nyáron egyenesen ingyen el lehet hozni a Schalkétől, tehát január végi eladása anyagilag indokolt lehet.

Ügyében az első lépést az olasz sajtó szerint a Juventus tette, egy négymillió eurós ajánlat képében.

Wenger „régi szerelme”, Alexander Lacazette is Juve-célpont, és csakis az érdekesség kedvéért írjuk le, hogy egy lap szerint a gall mester elhozná Torinóból Miralem Pjanicot, még Alexis Sánchezt is beáldozva akár. Lacazette-nél olcsóbb lenne a torinói csatár, Andrea Belotti, aki 2016-ban a legjobb olasz csatárok egyikévé nőtte ki magát – és így jelentősen megnőtt hódolóinak köre, például a Chelsea-vel. Egy kínai csapattal, Fábio Cannavaróéval, amely évi tizenötmilliós bérrel csalogatja Belottit.

Még drágább lenne a madridi Álvaro Morata, akit ha most nem is, de a nyáron talán eladnának a spanyolok, csak éppen az Arsenal mellett a támadót már tavaly is hívó Chelsea is célpont.

Természetesen tud Wenger egy olcsóbb megoldást, őt Németországból: a freiburgi Maximilian Philipp huszonkét esztendős, középcsatár, szélső, az idényben hat kanadai pontnál jár a Bundesligában.

Egyébként Philipp a Hertha BSC neveltje, és rá is két londoni csapat feni kasszáját: az Arsenal mellett ezúttal a Tottenham nevét kell megemlítenünk.

No és a sajtóban fellelt megfigyeltek közül a Monaco legújabb üstökösét, Kylian Mbappét, aki csak úgy szórja mostanában a gólokat és az asszisztokat, és – ez lassan már alapvetés – a két szélen és középen is elboldogul.

Aki látta már játszani, tudja, borzasztóan hasznosan tesz-vesz a középpályán a sevillai Steven N'Zonzi, természetesen ezt a többi topklub is számon tartja, a Barcától egészen a Manchester Cityig, volt csapattársát, Grzegorz Krychowiakot pedig árulja egyesek szerint a PSG, és ez Wenger figyelmét sem kerülte el.

A C-terv itt a portói Danilo Pereira, a lyoni Rasid Gezzallal pedig a szélsőgondokat oldhatja meg Wenger, fillérekből.

Megoldás lehet a középpályás gondokra egy régi játékos, akit tízmillió euróért vissza lehet vásárolni: a Brémában futballozó Serge Gnabyról van szól, aki a széleken és középen egyaránt bevethető.

Ugyanakkor a „hetvenkedő” Danny Welbeck felépülése felér egy új sztárigazolással, a huszonhat éves csatár a Transfermarkt összesítése szerint 2015 tavasza óta összesen ötszáztizenkilenc, azaz 519 napot hagyott ki sérülései miatt, ez hetvenkettő tétmérkőzést jelent.

Arsene Wenger cáfolta, hogy igényt tartana a West Hammel a port összerúgó Dimitri Payet re, Thierry Henry gyorsan egykori mestere segítségére sietett, mondván, minek ide Payet, amikor itt van Alex Iwobi?

Aki pár év múlva éppen ott fog tartani, ahol most Payet, tette hozzá Henry, tehát kell egy kis türelem.

De mindig reménykedni kell: gondolta volna mondjuk tavaly ilyenkor az „ezredosztályban” játszó bal oldali mindenes, Cohen Bramall, hogy 2017 elején már az Arsenal játékosa lesz? Pedig így történt, a húszéves labdarúgó, a legújabb Wenger-felfedezett már az Arsenal-tartalékok között szerepel.

PREMIER LEAGUE, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

ARSENAL
Érkezett:
Távozott:

BURNLEY
Érkezett:
Joey Barton (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Lukas Jutkiewicz (Birmingham City), Danny Lafferty (Sheffield United)
Távozott: Lukas Jutkiewicz (Birmingham City, 1.200.000 euró), Danny Lafferty (Sheffield United)
Kölcsönből vissza: Patrick Bamford (Chelsea)

BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Baily Cargill (Gillingham), Rhoys Wiggins (Birmingham City), Harry Cornick (Leyton Orient)
Távozott:
Kölcsönbe: Emerson Hyndman (Glasgow Rangers)
Kölcsönből vissza: Nathan Aké (Chelsea)

CHELSEA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Islam Feruz (Royal Mouscron), Kenedy (Watford), Nathan Aké (Bournemouth), Wallace Oliveira (Gremio), Charly Musonda (Real Betis), Lucas Piazón (Fulham), Patrick Bamford (Burnley)
Távozott: Oscar (Sanghaj SIPG, 60.000.000), John Mikel Obi (Tiencsin Teda, ingyen)
Kölcsönbe: Marco van Ginkel (PSV), Izzy Brown (Huddersfield)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Mathieu Flamini (egyesület nélküli), Jeffrey Schlupp (Leicester, 13.800.000)
Kölcsönből vissza: Hiram Boateng (Bristol Rovers), Freddie Ladapo (Oldham), Keshi Anderson (Bolton Wanderers)
Távozott:
Kölcsönbe: Freddie Ladapo (Shrewsbury), Hiram Boateng (Northampton)

EVERTON
Érkezett:
Ademola Lookman (Charlton, 8.800.000), Evandro (Porto, 2.500.000), Morgan Schneiderlin (Manchester United, 22.900.000)
Kölcsönből vissza: Luke Garbutt (Wigan)
Távozott:
Kölcsönbe: Conor Grant (Doncaster), Oumar Niasse (Hull City), Tom Cleverley (Watford), Gerard Deulofeu (Milan, 700.000)

HULL CITY
Érkezett:
Markus Henriksen (AZ Alkmaar, 5.300.000)
Kölcsönbe: Omar Elabdellaoui (Olympiakosz, 1.000.000), Lazar Markovics (Liverpool)
Távozott: Jake Livermore (West Bromwich, 11.500.000)
Kölcsönbe: Jonathan Edwards (Accrington), Allan McGregor (Cardiff City)
Kölcsönből vissza: Markus Henriksen (AZ Alkmaar)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Onyinye Ndidi (Genk, 17.600.000)
Távozott: Jeffrey Schlupp (Crystal Palace, 13.800.000), Luis Hernández (Málaga, 2.000.000)
Kölcsönbe: Matty James (Barnsley)

LIVERPOOL
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Bogdán Ádám (Wigan), Lazar Markovics (Sporting CP)
Távozott: Tiago Ilori (Reading, 4.300.000)
Kölcsönbe: Lazar Markovics (Hull City)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Gabriel Jesus (Palmeiras, 32.000.000)
Kölcsönből vissza: Gerónimo Rulli (Real Sociedad), Sztevan Jovetics (Inter), Bruno Zuculini (Rayo Vallecano)
Távozott: Gerónimo Rulli (Real Sociedad, 7.000.000), Sztevan Jovetics (Inter, 13.500.000)
Kölcsönbe: José Angelino (Girona), Pablo Maffeo (Girona), Bruno Zuculini (Hellas Verona)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:

Távozott: Morgan Schneiderlin (Everton, 22.900.000), Memphis Depay (Olympique Lyon, 16.000.000)
Kölcsönbe: Sam Johnstone (Aston Villa)

MIDDLESBROUGH
Érkezett:
Rudy Gestede (Aston Villa, 7.100.000), Mikael Soisalo (Ilves, 200.000)
Kölcsönből vissza: Dael Fry (Rotherham)
Távozott: David Nugent (Derby County, 2.900.000), Bryn Morris (Shrewsbury Town, ingyen), Emilio Nsue (Birmingham City, 1.200.000)
Kölcsönbe: Julien de Sart (Derby County), Tomás Mejías (Rayo Vallecano)

SOUTHAMPTON
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Dominic Gape (Wycombe)
Távozott: José Fonte (West Ham, 9.200.000)
Kölcsönbe: Dominic Gape (Wycombe, ingyen)

STOKE CITY
Érkezett:
Lee Grant (Derby County, 1.500.000), Saido Berahino (West Bromwich, 13.900.000)
Kölcsönből vissza: George Waring (Shrewsbury)
Távozott:
Kölcsönbe: Jakob Haugaard (Wigan), Ryan Sweeney (Bristol Rovers)
Kölcsönből vissza: Lee Grant (Derby County)

SUNDERLAND
Érkezett:
Victor Anichebe (egyesület nélküli), Joleon Lescott (egyesület nélküli)
Távozott:

SWANSEA CITY
Érkezett:
Luciano Narsingh (PSV, 4.600.000), Martin Olsson (Norwich City, 4.600.000), Tom Carroll (Tottenham, 5.200.000)
Kölcsönből vissza: Kenji Gorré (Northampton), Marvin Emnes (Blackburn Rovers)
Távozott:

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Távozott:
Tom Carroll (Swansea, 5.200.000)
Kölcsönbe: Ryan Loft (Stevenage)

WATFORD
Érkezett:
Mauro Zárate (Fiorentina, 2.750.000)
Kölcsönbe: Tom Cleverley (Everton)
Kölcsönből vissza: Mathias Ranégie (Djurgardens), Adalberto Penaranda (Udinese), Obbi Oulare (Zulte Waregem)
Távozott:
Kölcsönbe: Adalberto Penaranda (Málaga), Obbi Oulare (Willem II)
Kölcsönből vissza: Kenedy (Chelsea)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:
Jake Livermore (Hull, 11.500.000)
Távozott: Saido Berahino (Stoke City, 13.900.000)
Kölcsönbe: Callum McManaman (Sheffield Wednesday), Craig Gardner (Birmingham City)

WEST HAM UNITED
Érkezett: José Fonte (Southampton, 9.200.000)
Kölcsönből vissza: Doneil Henry (Horsens)
Távozott: Lewis Page (Charlton)
Kölcsönbe: Martin Samuelsen (Peterborough), Jaanai Gordon (Newport)
Kölcsönből vissza: Simone Zaza (Juventus)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Sammy Ameobi (Bolton), Haris Vuckic (Bradford), Ivan Toney (Shrewsbury)
Távozott:
Kölcsönbe: Freddie Woodman (Kilmarnock), Ivan Toney (Scunthorpe)

NORWICH CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza: James Maddison (Aberdeen)
Távozott: Martin Olsson (Swansea, 4.600.000)

ASTON VILLA
Érkezett: James Bree (Barnsley), Conor Hourihane (Barnsley), Henri Lansbury (Nottingham Forest, 3.400.000), Birkir Bjarnason (Basel, 2.000.000)

Kölcsönbe: Sam Johnstone (Manchester United)
Távozott: Rudy Gestede (Middlesbrough, 7.100.000)
Kölcsönbe: Aly Cissokho (Olympiakosz), Pierluigi Gollini (Atalanta)

Lezárva hétfőn este, dőlt betűvel a nyári transzferzárás és a téli átigazolási időszak kezdete közötti játékosmozgások, vastaggal az elmúlt egy hét történései.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik