Megérkezett Conte ajándéka Kínából, de nem lesz kinek átadni?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.01.10. 22:40
null
John Obi Mikel Kínában folytatja pályafutását (Fotó: AFP)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League eseményeivel kezdjük heti transzfertúránkat.

 

Mi az: hosszú és nagyon kemény?

Természetesen a Premier League idei idénye, legalábbis Antonio Conte, a Chelsea olasz menedzsere szerint, aki éppen ezért szeretne januárban vásárolni még néhány labdarúgót.

Az olasz a nyáron alaposan megerősítette csapatát, érkezett a csatársorba Michy Batshuayi, a motortérbe N’Golo Kanté, a védelembe David Luiz és Marcos Alonso, no és a veterán cserekapus, Eduardo, mindösszesen 132.8 millió euróért – a bevételi oldalon 101.5 millió euró jelentkezik, például Mohamed Szalah, Papy Djilobodji, Juan Cuadrado, Stipe Perica, Marko Marin, Bertrand Traoré, Mario Pasalic, Loic Rémy és Abdul Rahman Baba el- vagy kölcsönadásából, illetve az ezek keresztezéséből származó opciós ügyletekből.

Felszabadult még némi bérkeret John Obi Mikel távozásával, aki teljesen meglepő módon Kínában folytatja, és a fenti összegben már benne van az Oscarért kapott pénz is.

Ma már nem meglepő, hogy a Mikulás és a kis Jézuska is Kínából érkezik, és a parádés képességű, de a PL-t meg nem hódító brazil karmesterért adott 60 millió euró nagy ajándék a londoni klubnak a januári átigazolási idény elejére.

Oscarról már nem is beszélve, a játékos és pártfogói évi hat zsák aranyat tesznek zsebre Sanghajban, és mint a mesékben, talán évi hét szabadon választott szüzet is kapnak, no meg a Kommunista Kiáltványt, láncostul. Nem tudjuk, jár-e a túlvilágra Zsenmin Zsipao, de biztosan érdekes arcot vágott a nagy Mao, amikor hírét vette Oscar és a többi sztárigazolás évi húszmillió euró körüli nettó bérének…

No de térjünk vissza a Chelsea-re, amely vezeti ugyan a tabellát, de A TOTTENHAM ELLEN ELBUKOTT RANGADÓ RÁMUTATOTT NÉHÁNY LYUKRA A KERETBEN.

Először is kiderült, hogy a védelemben azonnali erősítésre vagy változtatásra van szükség, az első Tottenham-gól előtt a César Azpilicueta, Victor Moses kettős csak nagyot hibázott, a második közben pedig nagyobb veszélyt jelentettek egymás testi épségére, mint Dele Allira.

Még a tél elején felvetődtek olyan nevek, mint Virgil van Dijk (Southampton), Fauzi Gulam (Napoli), Antonio Rüdiger (AS Roma), Djibril Sidibé és Benjamin Mendy (AS Monaco), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg) vagy legújabban Michael Keane (Burnley) és a celtices tini, Kieran Tierney – a nyáron a hírek szerint Conte szemezett a milanos Alessio Romagnolival, a nápolyi Kalidou Koulibalyval, a római Kosztasz Manolasszal, miközben első számú kiszemeltje volt torinói beosztottja, Leonardo Bonucci (volt?).

A La Gazetta dello Sport beszámolója szerint gyógyír lehet, mégpedig 17.5 millió eurós gyógyír a Fenerbahce Simon Kjaere, olasz lapok szerint egyébként a Chelsea Romagnoliért negyvenmilliót ajánlott.

CSAK SEMMI PÁNIK!

Sürgősségi megoldásként visszahívták a londoniak kölcsönből a Bournemouth-tól a középen és a bal szélen bevethető fiatal holland védőt, Nathan Akét, aki eddig tíz bajnokin három góllal segítette alkalmi csapatát, és általában jól futballozott.

A keret tagja még a három éve ilyenkor 14.6 millió euróért vett, hosszas sérüléséből frissiben felépült, ezért szinte új igazolást jelentő Kurt Zouma, a veterán Braniszlav Ivanovics és a szintén kölcsönből visszatért brazil balhátvéd, a 2015 nyarán nyolcmillióért vett Kenedy, tehát pánik(igazolások)ra nincs ok.

ELÉG A FINOMHANGOLÁS?

John Terry klubikon, ez tény, de már 36 esztendős, míg Gary Cahill betöltötte a 31-et, a fentebb említett Alonso még nem bizonyított – a szakértők szerint bizony a védelmen könnyen elúszhat a bajnoki cím.

Vagy azon, hogy Oscar és Mikel távozásával kissé lyukas lesz a középpálya, annál is inkább, mert a súlyos sérülései által visszavetett Marco van Ginkelt kölcsönadták a PSV-nek (de előtte bölcsen szerződést hosszabbítottak vele 2019-ig). Igaz, így több szerep juthat a sokszor kispadra szoruló Cesc Fabregasnak…

Az afrikai játékos utóda lehet a monacói Tiemoué Bakayoko vagy az Atalantával mostanában berobbant Franck Kessié (egy érte tett 25 milliós ajánlatot állítólag már visszautasítottak a bergamóiak), míg a csapat közepét Conte igazi mestergerendává tehetné a müncheni Arturo Vidal, a párizsi Marco Verratti vagy a római Radja Nainggolan megvételével – a nagy kiszemeltek közül érzésünk szerint utóbbi megszerzésére van a legnagyobb esély, egy ötvenmillió euró körüli, vagy inkább fölötti ajánlattal.

Ennél jóval többet kellene adni James Rodríguezért, ráadásul kevés dolog szól amellett, hogy a kolumbiai elhagyja Madridot; Antoine Griezmann vagy a portói André Silva is bőven ötvenmillió euró fölötti összegbe kerülne, előbbit ráadásul aligha adná el az Atlético, pláne nem az idény közben.

ELÖL COSTA ÉS…

Conte elégedetlen Michy Batshuayival is, és mivel Diego Costa helye megkérdőjelezhetetlen, mögé érkezhetne a volt juventusos, így Conte által nagyon jól ismert Fernando Llorente a Swansea Citytől (ő nemsokára 32 éves már, és nem vele szemezgetett a Haladás, csak névrokonával), vagy a Leverkusenben sokszor eredményes Javier Hernández.

Batshuayit ugyanakkor vinné a West Ham, főleg, hogy az ESPN szerint onnan Conte meg vevő lenne az angol válogatott kerettag szélsőre, a védekezéshez is értő Michail Antonióra. Sokak egybehangzó véleménye szerint Moses mellett Willian és Pedro sem képes egyenletesen magas színvonalon teljesíteni, maga Conte is érzi a zavart az Erőben, ezért kap tőle lehetőséget a kölcsönből visszatérő húszéves belga szellő, Charly Musonda.

A Sky Sports felvetette, hogy Batshuayi és Llorente helyet cserélhet, előbbi természetesen csak kölcsönbe menne a Swansea-hoz.

Conte maga is elismerte, hogy venne januárban pár játékost, de azt is, hogy nem egyszerű ilyenkor klasszis játékosokra szert tenni. Már csak az európai kupaszereplés miatt sem – noha ilyen veszély most a Chelsea-t nem fenyegeti, ellenben az őszi Bajnokok Ligája-részvétel a jelenlegi kerettel is biztosnak tűnik, sőt a bajnoki aranyra is abszolúte esélyes a klub.

TALÁN NEM IS ÉRKEZIK JANUÁRBAN SZTÁR A CHELSEA-HEZ?

Ezt a véleményt osztja a megbízhatóság szobraként elhíresült kapus, David James is.

„Nem látom értelmét annak, hogy januárban vásároljon a Chelsea, éppen elég erős a keret, minek azt tovább erősíteni? Fejlődik a csapat, jó a hangulat, és nem is kell megzavarni a játékosokat újabb igazolásokkal. Igaz, nő így a versenyhelyzet, de elég éles az már így is. Hacsak nem elképesztően jól teljesítenek, az új játékosok vétele sokszor csak problémát okoz.”

 

PREMIER LEAGUE, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

ARSENAL
Érkezett:
Távozott:

BURNLEY
Érkezett:
Joey Barton (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Lukas Jutkiewicz (Birmingham City)
Távozott: Lukas Jutkiewicz (Birmingham City, 1.200.000 euró)

BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Baily Cargill (Gillingham), Rhoys Wiggins (Birmingham City), Harry Cornick (Leyton Orient)
Távozott:
Kölcsönbe: Emerson Hyndman (Glasgow Rangers)
Kölcsönből vissza: Nathan Aké (Chelsea)

CHELSEA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Islam Feruz (Royal Mouscron), Kenedy (Watford), Nathan Aké (Bournemouth), Wallace Oliveira (Gremio), Charly Musonda (Real Betis), Lucas Piazón (Fulham)
Távozott: Oscar (Sanghaj SIPG, 60.000.000), John Mikel Obi (Tiencsin Teda, ingyen)
Kölcsönbe: Marco van Ginkel (PSV), Izzy Brown (Huddersfield)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Mathieu Flamini (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Hiram Boateng (Bristol Rovers), Freddie Ladapo (Oldham)
Távozott:
Kölcsönbe: Freddie Ladapo (Shrewsbury), Hiram Boateng (Northampton)

EVERTON
Érkezett:
Ademola Lookman (Charlton, 8.800.000)
Kölcsönből vissza: Luke Garbutt (Wigan)
Távozott:
Kölcsönbe: Conor Grant (Doncaster)

HULL CITY
Érkezett:
Markus Henriksen (AZ Alkmaar, 5.300.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Edwards (Accrington)
Kölcsönből vissza: Markus Henriksen (AZ Alkmaar)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Onyinye Ndidi (Genk, 17.600.000)
Távozott:

LIVERPOOL
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Bogdán Ádám (Wigan)
Távozott: Tiago Ilori (Reading)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Gabriel Jesus (Palmeiras, 32.000.000)
Gerónimo Rulli (Real Sociedad), Sztevan Jovetics (Inter)
Távozott: Gerónimo Rulli (Real Sociedad, 7.000.000), Sztevan Jovetics (Inter, 13.500.000)
Kölcsönbe: José Angelino (Girona), Pablo Maffeo (Girona)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Sam Johnstone (Aston Villa)

MIDDLESBROUGH
Érkezett:
Rudy Gestede (Aston Villa, 7.100.000), Mikael Soisalo (Ilves, 200.000)
Kölcsönből vissza: Dael Fry (Rotherham)
Távozott: David Nugent (Derby County)
Kölcsönbe: Julien de Sart (Derby County), Tomás Mejías (Rayo Vallecano)

SOUTHAMPTON
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Dominic Gape (Wycombe)
Távozott:
Kölcsönbe: Dominic Gape (Wycombe, ingyen)

STOKE CITY
Érkezett:
Lee Grant (Derby County, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: George Waring (Shrewsbury)
Távozott:
Kölcsönbe: Jakob Haugaard (Wigan)
Kölcsönből vissza: Lee Grant (Derby County)

SUNDERLAND
Érkezett:
Victor Anichebe (egyesület nélküli)
Távozott:

SWANSEA CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kenji Gorré (Northampton)
Távozott:

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Ryan Loft (Stevenage)

WATFORD
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Mathias Ranégie (Djurgardens), Adalberto Penaranda (Udinese)
Távozott:
Kölcsönbe: Adalberto Penaranda (Málaga)
Kölcsönből vissza: Kenedy (Chelsea)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Callum McManaman (Sheffield Wednesday)

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Doneil Henry (Horsens)
Távozott:
Lewis Page (Charlton)
Kölcsönbe: Martin Samuelsen (Peterborough), Jaanai Gordon (Newport)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Sammy Ameobi (Bolton), Haris Vuckic (Bradford), Ivan Toney (Shrewsbury)
Távozott:
Kölcsönbe: Freddie Woodman (Kilmarnock)

NORWICH CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza: James Maddison (Aberdeen)
Távozott:

ASTON VILLA
Érkezett:

Kölcsönbe: Sam Johnstone (Manchester United)
Távozott: Rudy Gestede (Middlesbrough, 7.100.000)

Lezárva hétfőn este, dőlt betűvel a nyári transzferzárás és a téli átigazolási időszak kezdete közötti játékosmozgások.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik