Íme, José Mourinho, a manchesteri Bálint gazda

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.01.18. 19:49
null
Mourinho jegyzetel… vajon kit igazol még a United a télen? (Fotó: AFP)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League eseményeivel kezdjük heti transzfertúránkat.

 

Ugyan szép veretlenségi sorozatot fut a Manchester United, nem mondhatnánk, hogy maximálisan elégedettek lennének a szurkolók a csapattal, és José Mourinho menedzser is érzi, hogy van még hová fejlődni – meg transzferálni.

Az annak idején nagy reményekkel érkező francia középpályás, Morgan Schneiderlin máris távozott, sokakat meglepő módon az Everton képes volt 22.9 millió eurót fizetni érte. Ha minden a liverpooliak tervei szerint alakul, még 4.6 millió eurót kap érte az MU, amely egyébként a Southamptontól nem is olyan régen 35 millióért szerezte meg Schneiderlint. Maga Mourinho elárulta, hogy egyszerre örül és egyszerre szomorú, mert kedvelte ugyan a francia játékost, de az rendszeres játéklehetőséghez majd csak az Evertonban juthat.

Mourinho a cserekapus Sam Johnstone-t kölcsönadta az Aston Villának, és nyíltan árulja a „csodavétel” Memphis Depayt, akit leginkább az Olympique Lyon szeretne magáénak mondani, ám a franciák első, tizenötmillió euró körüli ajánlata nem nyert – angol források szerint még kétmillió, és egymás tenyerébe csapnak a felek. Ennek sem örülhetnek tiszta szívből a manchesteriek, mivel a holland szellőt 2015 nyarán kétszer ennyiért, harmincnégymillió euróért vették a PSV-től.

A Milan, az Everton, a Tottenham, a Nice és az AS Roma is lát Depayban fantáziát, de leginkább a franciák ragaszkodnak hozzá, a Lyon mestere, Bruno Génésio ezt nem is rejti véka alá – csak amíg az OL legjobban fizetett játékosa, Alexandre Lacazette évi 4.2 millió eurót keres, addig Depay a Manchestertől 5.4 millió eurót húz. Talán éppen itt tud a PSG „beledepaykodni” a Lyon terveibe, már csak a Ligue 1-beli miheztartás végett is.

A Sevilla képviselői is buzgólkodnak a manchesteri klubház körül, Marcus Rashfordot és Anthony Martialt vinnék, természetesen csak kölcsönbe. Utóbbi játékos ügynöke, Philippe Lamboley el is ismerte az andalúzok érdeklődését, egyben azt is, hogy védencével tanulmányozzák az ajánlatot, de egyáltalán nem zárkóznak el a vendégjáték elől.

Hogy, hogyan nem, a már harmincegy éves szélső mindenest, Ashley Youngot Kínából csábítják, őt a csinani Santung Luneng (apropó, észrevették már, hogy minden ottani csapat neve olyan, mint egy-egy Csonka Pici-sláger címe?); decemberben az Everton, West Bromwich, Swansea hármast emlegették vele és a januárral kapcsolatban.

Youngért tízmillió euró körüli összeg érkezhet az MU-kasszába.

Nem friss hír, hogy a Valencia csábítja Marcos Rojót, Chris Smallingot pedig a West Ham (ennek okára hamarosan fény derül). A mostanában borzasztóan agilis „kalapácsosok” egyébként a Martial, Rashford kettőst is kinézték maguknak, mint ahogyan Wayne Rooneyt is elérték a kínai kérők.

Sok pénz érkezik be tehát hamarosan a klubhoz, még ha messze nem is annyi, mint amennyit remélt, Mourinho pedig nem az az edző, aki sokáig üldögélne a transzferkereten.

Leghamarabb egy középső védő érkezéséről lehetett hallani, olvasni, a fő célpont a brit sajtó egybehangzó vélekedése szerint a svéd Victor Lindelöf, csak éppen a Benfica vele szeretné megkötni az év üzletét.

Azért is siet eladni, mert a nyártól lép életbe a huszonkét éves játékos harmincmillió eurós kivásárlási ára, és a portugálok ennél sokkal többet kérnek érte a télen – közben vadul tárgyalnak a védővel egy új kontraktus ügyében. A másik MU-kiszemelt sem sokkal olcsóbb.

A Southampton kockáztatott egy picit az óriási termetű Virgil van Dijkkel, ám a holland remekel Angliában is, és Párizstól Londonon (Chelsea) át Manchesterig sok helyen felfigyeltek erre.

Német források szerint a kivásárlási ára kétmillióval kevesebb, mint amennyit a Benfica kér most Lindelöfért, azaz negyvenhétmillió euró, eme összeg tíz százaléka egyébként Van Dijk előző csapatáé, a Celticé.

Olcsóbb lenne a laziós Stefan de Vrij, nem is kicsivel, ha nem vetette volna ki rá is a hálóját a Chelsea, de mint a La Gazzetta dello Sport megtudta, a hollandot csak a nyáron vinné a vörös mezes alakulat. Természetesen a Lazio vezetői örülnek leginkább a keresletnek, jó kedvükben első körben negyvenmillió eurót kértek; a másik római gigász, az AS Roma még ennél is többre taksálja a maga Kosztasz Manolaszát.

Két jobbhátvéd, Rick Karsdorp (Feyenoord) és Nélson Semedo (Benfica) is kiforgott a transzferpiac imamalmából a Uniteddel kapcsolatban, míg a balbekkeknél felmerült a juventusos, harmincöt esztendős Patrice Evra, a celtices Kieran Tierney és a tottenhames Danny Rose neve.

Antoine Griezmann és James Rodríguez nem kimondottan téli célpont, ami rájuk most fokozottan igaz, hiszen szó szerint pótolhatatlanok lennének a két madridi klubnál, akik ebből az átigazolási őrületből kimaradnak korábbi csibészségeik miatt.

Manchester vörös részében is előkerült Yannick Carrasco neve, akit olyan sok nagy klubbal hoznak hírbe, hogy Diego Simeone Atléticója talán nem is ragaszkodik a belga szélsőhöz; ám a fiatal uruguayi hátvéd, José Giménez eladása mellett is csak egy érvet tudnánk felsorolni: pénz.

Futott még (a sajtóban) az interes Ivan Perisic és a müncheni Thomas Müller, de a West Hammel szakítani akaró Dimitri Payet lenne a logikus megoldás: ha már távoznak a fiatalok, főleg, hogy talán éppen oda, ahonnan Payet jönne, össze lehetne kötni az ügyeket – csak éppen a viharos kedvű támadó a hozzá közel állók szerint legszívesebben Marseille-ben folytatná, még akkor is, ha a PSG és az Arsenal is csodás fizetéssel várja.

Felvetődött a sajtóban a Mou-kedvenc Nemanja Matics neve is, de őszintén szólva nem látjuk át, miért is engedné el őt a Chelsea (hacsak nem lépett a szerb is titokban a menedzserrel való kapcsolattartás Diego Costa-i útjára). Ha már középső középpályás, akkor inkább a monacói Tiemoué Bakayoko vagy a bergamói Franck Kessié, akiket húszmillió euró alatt meg lehet kapni, a B-listás Bastian Schweinsteiger ügye pedig még mindig függőben, eddig két kupameccsen összesen tizenhat percet játszott.

Percenként 400.000 eurós bruttó fizetésért – alighanem a kedves olvasó is ilyesmi díjazásról álmodozhat.

Antonio Valenciával ugyanakkor szerződést hosszabbított az MU, 2018-ig, és Marouane Fellaini is hasonló örömökben részesült (például a Milan nagy bánatára). Ezen a nyáron jelen állás szerint csak a nagy Zlatan és Michael Carrick kontraktusa jár le, 2018 nyarán pedig a Schweinsteiger, Daley Blind, Ashley Young, Sergio Romero, Antonio Valencia, Marouane Fellaini, Juan Mata, Ander Herrera, Jesse Lingard, Luke Shaw társaságé.

Ehhez persze lesz még pár szava Mourinhónak, de elsőként nagyon bölcsen David de Geával kezdi a hosszabbítási tárgyalásokat.

A portugál mester olyan most számunkra, mint amilyenek a kerttulajdonosok lesznek nemsokára: áll gondterhelten, kezében a „cirokmotorral”, térdig füstben, mint Kóbor János, de a takarítás közben lelki szemeivel a már virágba borult kertet látja.

PREMIER LEAGUE, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

ARSENAL
Érkezett:
Távozott:

BURNLEY
Érkezett:
Joey Barton (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Lukas Jutkiewicz (Birmingham City), Danny Lafferty (Sheffield United)
Távozott: Lukas Jutkiewicz (Birmingham City, 1.200.000 euró), Danny Lafferty (Sheffield United)
Kölcsönből vissza: Patrick Bamford (Chelsea)

BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Baily Cargill (Gillingham), Rhoys Wiggins (Birmingham City), Harry Cornick (Leyton Orient)
Távozott:
Kölcsönbe: Emerson Hyndman (Glasgow Rangers)
Kölcsönből vissza: Nathan Aké (Chelsea)

CHELSEA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Islam Feruz (Royal Mouscron), Kenedy (Watford), Nathan Aké (Bournemouth), Wallace Oliveira (Gremio), Charly Musonda (Real Betis), Lucas Piazón (Fulham), Patrick Bamford (Burnley)
Távozott: Oscar (Sanghaj SIPG, 60.000.000), John Mikel Obi (Tiencsin Teda, ingyen)
Kölcsönbe: Marco van Ginkel (PSV), Izzy Brown (Huddersfield)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Mathieu Flamini (egyesület nélküli), Jeffrey Schlupp (Leicester, 13.800.000)
Kölcsönből vissza: Hiram Boateng (Bristol Rovers), Freddie Ladapo (Oldham), Keshi Anderson (Bolton Wanderers)
Távozott:
Kölcsönbe: Freddie Ladapo (Shrewsbury), Hiram Boateng (Northampton)

EVERTON
Érkezett:
Ademola Lookman (Charlton, 8.800.000), Evandro (Porto, 2.500.000), Morgan Schneiderlin (Manchester United, 22.900.000)
Kölcsönből vissza: Luke Garbutt (Wigan)
Távozott:
Kölcsönbe: Conor Grant (Doncaster), Oumar Niasse (Hull City), Tom Cleverley (Watford)

HULL CITY
Érkezett:
Markus Henriksen (AZ Alkmaar, 5.300.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Edwards (Accrington)
Kölcsönből vissza: Markus Henriksen (AZ Alkmaar)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Onyinye Ndidi (Genk, 17.600.000)
Távozott: Jeffrey Schlupp (Crystal Palace, 13.800.000)

LIVERPOOL
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Bogdán Ádám (Wigan)
Távozott: Tiago Ilori (Reading)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Gabriel Jesus (Palmeiras, 32.000.000)
Kölcsönből vissza: Gerónimo Rulli (Real Sociedad), Sztevan Jovetics (Inter), Bruno Zuculini (Rayo Vallecano)
Távozott: Gerónimo Rulli (Real Sociedad, 7.000.000), Sztevan Jovetics (Inter, 13.500.000)
Kölcsönbe: José Angelino (Girona), Pablo Maffeo (Girona), Bruno Zuculini (Hellas Verona)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:

Távozott: Morgan Schneiderlin (Everton, 22.900.000)
Kölcsönbe: Sam Johnstone (Aston Villa)

MIDDLESBROUGH
Érkezett:
Rudy Gestede (Aston Villa, 7.100.000), Mikael Soisalo (Ilves, 200.000)
Kölcsönből vissza: Dael Fry (Rotherham)
Távozott: David Nugent (Derby County, 2.900.000)
Kölcsönbe: Julien de Sart (Derby County), Tomás Mejías (Rayo Vallecano)

SOUTHAMPTON
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Dominic Gape (Wycombe)
Távozott:
Kölcsönbe: Dominic Gape (Wycombe, ingyen)

STOKE CITY
Érkezett:
Lee Grant (Derby County, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: George Waring (Shrewsbury)
Távozott:
Kölcsönbe: Jakob Haugaard (Wigan)
Kölcsönből vissza: Lee Grant (Derby County)

SUNDERLAND
Érkezett:
Victor Anichebe (egyesület nélküli)
Távozott:

SWANSEA CITY
Érkezett:
Luciano Narsingh (PSV, 4.600.000), Martin Olsson (Norwich City, 4.600.000), Tom Carroll (Tottenham, 5.200.000)
Kölcsönből vissza: Kenji Gorré (Northampton), Marvin Emnes (Blackburn Rovers)
Távozott:

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Távozott:
Tom Carroll (Swansea, 5.200.000)
Kölcsönbe: Ryan Loft (Stevenage)

WATFORD
Érkezett:
Kölcsönbe: Tom Cleverley (Everton)
Kölcsönből vissza: Mathias Ranégie (Djurgarden), Adalberto Penaranda (Udinese), Obbi Oulare (Zulte Waregem)
Távozott:
Kölcsönbe: Adalberto Penaranda (Málaga)
Kölcsönből vissza: Kenedy (Chelsea)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Callum McManaman (Sheffield Wednesday), Craig Gardner (Birmingham City)

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Doneil Henry (Horsens), Simone Zaza (Juventus)
Távozott: Lewis Page (Charlton)
Kölcsönbe: Martin Samuelsen (Peterborough), Jaanai Gordon (Newport)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Sammy Ameobi (Bolton), Haris Vuckic (Bradford), Ivan Toney (Shrewsbury)
Távozott:
Kölcsönbe: Freddie Woodman (Kilmarnock), Ivan Toney (Scunthorpe)

NORWICH CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza: James Maddison (Aberdeen)
Távozott: Martin Olsson (Swansea, 4.600.000)

ASTON VILLA
Érkezett:

Kölcsönbe: Sam Johnstone (Manchester United)
Távozott: Rudy Gestede (Middlesbrough, 7.100.000)
Kölcsönbe: Aly Cissokho (Olympiakosz), Pierluigi Gollini (Atalanta)

Lezárva kedd este, dőlt betűvel a nyári transzferzárás és a téli átigazolási időszak kezdete közötti játékosmozgások, vastaggal az elmúlt egy hét történései.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik