Hull a sok milla Hullban, Wenger „ékeskedne”

Vágólapra másolva!
2014.01.21. 10:12
null
Juan Mata rúdja kifelé áll a Chelsea-ből (Fotó: Reuters)
Az ünnepek után megdöbbenve konstatálhattuk, hogy az új esztendő nem marad el érdeklődés hiányában, újra dolgozunk, tanulunk, családi életet élünk (vagy menekülünk mindezek elől) – az élet megy tehát tovább, a labdarúgásban is. Az átigazolás világában különösen nincs leállás: a szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Premier League történéseivel kezdjük.

 

HULL, A JÓ VÁSÁRLÓ

„Mint hulla a sok milla! veszett a sok font/Bő módra befolyván a transzfer begyén..." – ferdíthetnénk el Arany János halhatatlan sorait („Mint hulla a hulla! veszett a pogány/Kő módra befolyván a hegy menedékét...") a Hull City múlt heti teljesítményét elnézve, az angol élvonal középcsapata ugyanis tokkal-vonóval jó húszmillió eurót elköltött új játékosokra. Már a nyáron sem pepecselt a Hull, akkor Tom Huddlestone, Curtis Davies, Ahmed Elmohamadi, Yannick Sagbo és Allan McGregor közel 15 millióért érkezett, most pedig pár nap alatt két nagyszabású transzfer is nyélbe ütöttek a „tigrisek". A drágább vétel az ír középcsatár, Shane Long, akiért 8.5 milliót kért és kapott a West Bromwich, pedig még azt sem lehet mondani, hogy a támadó kimondottan nagy spíler lenne: két és fél esztendő alatt 81 fellépésen 19 bajnoki találatig jutott az Albionban, ebben az idényben valamivel több mint 1000 játékperc alatt három gólt és egyetlen asszisztot szorgoskodott össze.

Tanulságos megnézni a korábbi nyilatkozatokat ügyében, a minap még Long várandós felesége is mérgesen kürtölte világgá: „Megmondtam már, nem megy sehova! Nagyon boldog itt!"

Az írt láthattuk a legutóbbi Európa-bajnokságon, ahol szintén felbukkant a nála jóval ismertebb Nikica Jelavic, aki 7.8 millió euróért hagyta ott az Evertont (és, akárcsak Longnál, nála is körülbelül egymillióval nő a vételár, ha bennmarad a PL-ben a Hull). Az anno a Rangers FC-ben befutott, jól megtermett horvát 468 perc alatt speciel egyetlen gólt sem vágott ebben a bajnokságban, a legutóbbiban is csupán hétszer volt eredményes, azaz maradjunk annyiban, hogy itt sem tört ki népfelkelés az eladó félnél az üzlet miatt. Első evertonos idényében egyébként kifejezett jól muzsikált, ezért is szavazott neki bizalmat új menedzsere, Steve Bruce. Akinek legénysége hadilábon áll a góllövéssel, nem jön ki a mérkőzésenkénti egyes átlag sem.

Távozott mindeközben ebből a sorból a nyáron nagy reményekkel kölcsönvett egyiptomi Mohamed Nagy Iszmail, azaz Gedo, valamint a jamaicai Aaron McLean is, ám az angol U21-es válogatott középpályás, Cameron Stewart és a svájci válogatott kapus, Eldin Jakupovic is máshol erősödik a tavasszal. És már nem ugyanoda térnek vissza, ahonnan elindultak, mivel a különc tulajdonos, Asszem Allam addigra aligha át nem nevezi a klubot Hull Tigersre...

ARSENAL, MINT RENDESEN: SOK A SÉRÜLT, WENGER PEDIG ÚJ ÉKET KERES

Ahogyan egész nyáron, most is támadókat, született gólvágókat venne az Arsenal, csak éppen nem tud, pedig a pénzmag biztosítva vagyon a hírek szerint. A legújabb kiszemelt a juventusos Mirko Vucsinics volt, akihez nem ragaszkodtak foggal-körömmel Torinóban, a montenegrói labdarúgó ügynöke, Alessandro Lucci Londonban tárgyalt az átigazolásról, amely egy féléves kölcsönbe oltott vételi opció formájában manifesztálódott volna –ha közbe nem lép az Inter (egyébként Milánóban szintén nem mennek gördülékenyen a dolgok az átigazolással kapcsolatban). Felvetődött ugyebár Dimitar Berbatov (Fulham), Jackson Martínez (Porto) és Álvaro Morata (Real Madrid) neve is, miközben a „zebráktól" Vucsiniccsel párban érkezhet Sebastian Giovinco (talán e társulatból éppen ő a legjobb eséllyel).

Ha már rekord közeli summát fizet Wenger a télen valakiért, az alighanem a schalkés Julian Draxler lesz, jóval olcsóbb lehet a Ligue 2 egyik legjobb gólvágója, az auxerre-es balszellő, Paul-Georges Ntep, aki a L'Équipe szerint az angol fővárosban bukkant fel a minap, aligha bevásárlókörúton. A gall szakember a védelmet is kijelölte renoválandó területként, a kapuba kinézte a tavaly berobbant (frankfurti) Kevin Trappot, a fél lábbal már Párizsban lévő Bacary Sagna utóda az atléticós tini, Javier Manquillo lehet; de a bilbaói csodabekk, Aymeric Laporte is megmozgatta a menedzser fantáziáját, aki nem mellesleg már egy éve legyeskedik az Anderlecht szenegáli óriása, Cheikhou Kouyate körül (érte a CSZKA Moszkva 6.5 milliós ajánlatot tett sajtóhírek szerint); új kiszemeltje pedig a celtices Virgil van Dijk, akiért a skótok tízmillió eurónál is többet kérnek. Legalábbis mindaddig, amíg a Manchester City is érdeklődik iránta.

A Nottingham húszéves bekkjéért, Jamaal Lascelles-ért éppen a nagy rivális Tottenhammel futnak árversenyt az „ágyúsok", és ez igazán pikánssá teszi az üzletet, amely az eladónak 3-5 milliós bevételt jelent majd.

MEGAÜZLET LONDON ÉS MANCHESTER KÖZÖTT?

Volt már rá példa, és egy újabb készülődik, Juan Mata rúdja ugyanis látványosan kifelé áll a Chelsea-től, és egy negyvenmillió euró értékű futballista ritkán koptatja huzamosabb ideig a kispadot. Az sem titok, hogy ha José Mourinho valakiben nem bízik, annak nincs sok virágvasárnapja csapatánál, ráadásul szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre is, hogy a Unitedtől Wayne Rooney-t jó ideje csábítják a „kékek", és afféle kéz kezet mos alapon munkaadót cserélhet a két morgolódó klasszis, így aztán mindenki jól jár. Rövid távon először tehát Mata, aki a nyári világbajnokság előtt felrázhatja a vészes kreativitáshiányban szenvedő „vörös ördögöket", aztán a nyáron a Roo, Mou kettős találhat egymásra egy gigabéres transzfer keretein belül. Vagy egyszerűen csak túl sok krimit nézünk?!

Ha már Chelsea, napvilágot látott, hogy Nemanja Maticsért 25 milliót kapott a Benfica, és kerek húszat keresett rajta játéka élvezeti joga mellett, Kevin De Bruyne a „farkasok" martaléka lett (erről majd szerdán bővebben, Bundesliga-frakciónkban), Ryan Bertrand az Aston Villához került kölcsönbe, a 18 éves skót-szomáliai ék, Islam Feruz ellenben 2018-ig hosszabbított. A BL-döntő látta Bertrand egyébként nyerő 21-es lehet, ebben az idényben ő a klub 21. kölcsönadottja. Az sem jó hír egyébként Matának, hogy a PSG által csábított Eden Hazard hűségesküt tett a londoni klub mellett, Matics érkezte pedig azt jelenti, hogy Michael Essient sem sokáig okítja már a védekezőmunkára a „Special 100".

BAINES, AZ IGAZÁN KIVÉTELES KLASSZIS

Unikum napjaink pénzőrült világában – a futballban pedig különösképpen – az evertonos balhátvéd, Leighton Baines, akit „ősidők" óta csábítanak a PL leggazdagabbjai, csakhogy az immáron 22-szeres válogatott játékos hűséges maradt a „stolverkosokhoz", sőt a héten tekintélyes angol lapok szerint hosszabbítani fog szeretettjével. Megsüvegelendő döntés ez Bainestől, hiszen húszmillió eurót ér a játékjoga, de már 29 éves, azaz nem sokáig fog már kecsegtető ajánlatokat kapni. Egyébként másfél év van vissza jelenlegi kontraktusából, és nem meglepő, hogy az Everton új fizetési rekordere lesz Baines, akit a nyáron 15 millióért sem adtak el az MU-nak. Hogy mennyit fog keresni? Ha hinni lehet a BBC-nek, akkor jelenlegi árfolyamon évi 4.92 millió eurót. A hűségnek is megvan azért a maga árfolyama...

AZ ANGOL PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 TELE
ARSENAL
Érkezett: Nicholas Yennaris (kölcsönből vissza, Bournemouth)
Távozott: Anthony Jeffrey (kölcsönbe, Boreham Wood, ingyen), Chuba Akpom (k., Brentford, i.)
ASTON VILLA
Érkezett: Samir Carruthers (kv., Milton Keynes), Nathan Delfouneso (k., Blackpool), Jordan Graham (kv., Ipswich), Ryan Bertrand (k., Chelsea), Grant Holt (k., Wigan), Stephen Ireland (kv., Stoke)
Távozott: Jordan Graham (k., Bradford, i.), Michael Drennan (k., Carlisle, i.), Stephen Ireland (Stoke, i.)
CARDIFF CITY
Érkezett: Ben Nugent (kv., Brentford), Joe Ralls (kv., Yeovil), Simon Lappin (kv., Sheffield United), Kadeem Harris (kv., Brentford), Adedeji Oshilaja (kv., Newport), Joe Mason (kv., Bolton), Rudy Gestede (kv., Blackburn), Kevin McNaughton (kv., Bolton), Craig Conway (kv., Brighton), Mats Möller Daehli (Molde, 3.000.000 euró), Magnus Wolff Eikrem (Heerenveen, 2.500.000)
Távozott: Rudy Gestede (k., Blackburn), Nicky Maynard (k., Wigan, i.)
CHELSEA
Érkezett: Bertrand Traoré (Bobo Dioulasso, ingyen), Gaël Kakuta (kv., Vitesse), George Saville (kv., Brentford), Patrick Bamford (kv., Milton Keynes), Milan Lalkovic (kv., Walsall), Sam Hutchinson (kv., Vitesse), Josh McEachran (kv., Watford), Matej Delac (kv., Vojvodina), Sam Walker (kv., Colchester), Nathaniel Chalobah (kv., Nottingham Forest), Nemanja Matics (25.000.000)
Távozott: Bertrand Traoré (k., Vitesse, ingyen), Patrick Bamford (k., Derby County), Kenneth Omeruo (k., Middlesbrough, i.), Kevin De Bruyne (Wolfsburg, 17.000.000), Ryan Bertrand (k., Aston Villa), Nathaniel Chalobah (k., Middlesbrough, i.)
CRYSTAL PALACE
Érkezett: Jason Banton (kv., Milton Keynes), Kwesi Appiah (kv., Cambridge United), Stephen Dobbie (kv., Blackpool)
Távozott: Kevin Phillips (Leicester, i.), Jerome Williams (k., Forest Green, i.), David Gregory (k., Sutton United, i.), Jason Banton (k., Plymouth, i.), Matt Parsons (Plymouth)
EVERTON
Érkezett: Aiden McGeady (Szpartak Moszkva, 2.000.000)
Távozott: Hallam Hope (k., Northampton), Shane Duffy (k., Yeovil), Nikica Jelavic (Hull, 7.800.000)
FULHAM
Érkezett: Dan Burn (kv., Birmingham), Marcello Trotta (kv., Brentford), Marcus Bettinelli (kv., Accrington), Neil Etheridge (kv., Crewe Alexandra), Clint Dempsey (k., Seattle Sounders, i.)
Távozott: Marcus Bettinelli (k., Accrington), Bryan Ruiz (k., PSV, 1.000.000)
HULL CITY
Érkezett: Tom Cairney (kv., Blackburn), Cameron Stewart (kv., Charlton), Aaron McLean (kv., Birmingham), Matty Fryatt (kv., Sheffield Wednesday), Shane Long (West Bromwich, 8.500.000), Nikica Jelavic (Everton, 7.800.000)
Távozott: Conor Townsend (k., Carlisle, i.), Tom Cairney (Blackburn), Cameron Stewart (k., Leeds United, i.), Eldin Jakupovic (k., Leyton, i.), Aaron McLean (Bradford), Gedo (kv., al-Ahli)
LIVERPOOL
Érkezett: Conor Coady (kv., Sheffield United), Craig Roddan (kv., Carlisle), Adam Morgan (kv., Yeovil)
Távozott: Adam Morgan (k., Yeovil, i.), Craig Roddan (k., Accrington, i.), Ryan McLaughlin (k., Barnsley, i.), Tiago Ilori (k., Granada)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Reece Wabara (kv., Doncaster), Ellis Plummer (kv., Oldham), Harry Bunn (kv., Huddersfield), Abdul Razak (kv., Anzsi), Mohammed Abu (kv., Aarhus)
Távozott: Abdul Razak (Anzsi, i.), John Guidetti (k., Stoke)
MANCHESTER UNITED

Érkezett: Jesse Lingard (kv., Birmingham City), Ben Amos (kv., Carlisle), William Keane (kv., Wigan), Federico Macheda (kv., Doncaster)

Távozott: Anderson (k., Fiorentina)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Michael Richardson (kv., Accrington), Conor Newton (kv., St. Mirren), Dan Gosling (kv., Blackpool), James Tavernier (kv., Rotherham), Harris Vuckic (kv., Rotherham)
Távozott: Jonás Gutiérrez (k., Norwich)
NORWICH CITY
Érkezett: David Fox (k., Barnsley), Jonás Gutiérrez (k., Newcastle)
Távozott: Jamar Loza (k., Leyton, i.)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Billy Sharp (k., Reading), Fraser Colmer (kv., Dorchester)
Távozott: Fraser Colmer (k., Dorchester), Li Tadanari (Urava Reds, i.)
STOKE CITY
Érkezett: Ryan Shotton (kv., Wigan), Jack Butland (kv., Barnsley), James Alabi (kv., Forest Green), Dale Eve (kv., Fleetwood Town), John Guidetti (k., Manchester City), Stephen Ireland (Aston Villa, i.)
Távozott: Brek Shea (k., Barnsley, i.), Jamie Ness (k., Leyton, i.), Stephen Ireland (kv., Aston Villa)
SUNDERLAND
Érkezett: Liam Marrs (kv., Boston United), Scott Harrison (kv., FC Bury), Marcos Alonso (k., Fiorentina), Adam Mitchell (kv., Harrogate Town), Billy Knott (kv., Wycombe)
Távozott: Connor Wickham (k., Sheffield Wednesday, i.), Liam Agnew (k., Boston United, i.), Cabral (k., 150.000), Mikael Mandron (k., Fleetwood Town, i.), Dzsi Dong Von (Augsburg)
SWANSEA CITY
Érkezett: David Cornell (kv., St. Mirren), Alan Tate (kv., Yeovil), Leroy Lita (kv., Brighton), Ashley Richards (kv., Huddersfield)
Távozott: Daniel Alfei (k., Portsmouth, i.), Alan Tate (k., Aberdeen, i.)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Simon Dawkins (kv., Derby County), Lawrence Vigouroux (kv., FC Hyde)
Távozott: Simon Dawkins (k., Derby County), Jonathan Obika (k., Brighton, i.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Lee Camp (kv., Bournemouth), George Thorne (kv., Watford), Donervon Daniels (kv., Gillingham)
Távozott: Lee Camp (Bournemouth, i.), Kemar Roofe (k., Cheltenham, i.), Shane Long (Hull City, 8.500.000)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Jordan Spence (kv., Milton Keynes), Jaanai Gordon (Peterborough), Pelly Ruddock (kv., Luton), Blair Turgott (kv., Colchester), Daniel Potts (kv., Portsmouth), Roger Johnson (k., Wolverhampton, i.)
Távozott: Mladen Petric (Panathinaikosz, i.)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik