Welbeck a négy közé lőtte az Arsenalt az Old Traffordon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.09. 20:43
null
Welbeckkel még nem történt ilyen: a manchesterieket szomorította (Fotó: Action Images)
Az Arsenal 2–1-re legyőzte az FA-kupa negyeddöntőjében a Manchester Unitedet az Old Traffordon. A címvédő kétszer vezetést szerzett idegenben, és a korábbi MU-csatár, Danny Welbeck találatára már nem érkezett válasz a második félidőben. A hazaiak a meccs hajrájában emberhátrányban játszották, miután Ángel Di María inzultálta a játékvezetőt, ezért piros lapot kapott.

ANGLIA, FA-KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
MANCHESTER UNITED–ARSENAL 1–2
(1–1)
Manchester
, Old Trafford, 74 285 néző. V: Oliver
MAN. UNITED:
De Gea – Valencia, Smalling, Rojo (Januzaj, 73.), Shaw (Jones, a szünetben) – Blind, Herrera (Carrick, a szünetben) – Di María, Fellaini, Young – Rooney. Menedzser: Louis van Gaal
ARSENAL:
Szczesny – Bellerín (Chambers, 66.), Mertesacker, Koscielny, Monreal – Coquelin, Cazorla – Oxlade-Chamberlain (Ramsey, 51.), Özil, Alexis Sánchez – Welbeck (Giroud, 74.). Menedzser: Arsene Wenger
Gólszerző:
Rooney (28.), ill. Monreal (26.), Welbeck (61.)
Kiállítva:
Di María (76., a bíró inzultálásáért)

KORÁBBAN
Bradford City (III.)–Reading (II.) 0–0– megismételt mérkőzés következik március 16-án
Aston Villa–West Bromwich Albion 2–0
Liverpool–Blackburn Rovers (II.) 0–0– megismételt mérkőzés következik

A MÉRKŐZÉS, 1. FÉLIDŐ

Nagy volt a fogadkozás a mérkőzés előtt, a gigászok csatájára természtesen csordultig telt az Old Trafford Manchesterben. Az Arsenal 2009 óta mindössze egyszer tudott nyerni a Manchester United ellen, így volt min javítania. A Louis van Gaal irányította hazai csapatnak pedig minden bizonnyal az FA-kupa maradt az egyetlen trófeaszerzési lehetősége ebben a szezonban, így a tét nem volt kicsi.

BIZTOSAN NEM LESZ ARSENAL–POOL AZ ELŐDÖNTŐBEN
A mérkőzés után elkészítették az elődöntő párosítását, a sorsoláson eldőlt, hogy az Arsenal a négy között a harmadosztályú Bradford Cityvel vagy a második vonalbeli Readinggel néz farkasszemet. Az Aston Villa ellenfele a Liverpool vagy a Championshipben szereplő Blackburn Rovers lesz.

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Bradford City (III.)/Reading (II.)–Arsenal
Aston Villa–Liverpool/Blackburn Rovers (II.)
A mérkőzéseket semleges helyszínen, a Wembleyben rendezik április 18-án, illetve 19-én.

Ennek megfelelően nagy iramban kezdődött a találkozó, a Manchester United volt mezőnyfölényben az első percekben, de helyzet egyik kapu előtt sem alakult ki. A 20. percben Ashley Young lőtt fölé 12 méterről, estében, majd a 26. percben az Arsenal szerezte meg a vezetést: Alex Oxlade-Chamberlain cselezett ki három hazai védőt a tizenhatos előterében, majd a bal oldalon felzárkózó NachoMonrealhoz passzolt, a spanyol védő pedig az ötös bal sarkáról a hálóba tekert a kimozduló David de Gea mellett. (0–1)

Sokáig nem örülhetett az Arsenal a vezető gólnak, ugyanis két perccel később máris egyenlített a Manchester United. Ángel Di María tekert középre tökéletesen a jobb oldalról, Laurent Koscielny lemaradt a beadásról középen, így az érkező WayneRooney hat méterről, akrobatikus mozdulattal fejelt a hálóba a tehetetlen Wojciech Szczesny mellett. (1–1)

Az iram a gyors gólváltás után csak fokozódott: a 33. percben Di María veszélyesen középre lőtt labdáját fogta az Arsenal lengyel kapusa, majd az argentin tíz perccel később kapura lőtt 12 méterről, de Szczesny ezúttal lábbal hárított. A túloldalon Santi Cazorla szabadrúgásból próbálkozott, de De Gea simán fogta a jobb alsóba tartó lövést, így a szünetben 1–1 állt az eredményjelzőn.

2. FÉLIDŐ

A szünet után kicsit visszább vettek a csapatok, az első helyzetre egészen az 53. percig kellett várni. Ekkor egy szép támadás végén Santi Cazorla gurított nagyon önzetlenül Alexis Sánchezhez, aki jó 14 méterről, a bal oldalról tüzelt, a Valencián megpattanó kísérlet kis híján becsapta De Geát, de a spanyol kapus nagy bravúrral még ki tudta ütni a labdát.

A 61. percben azonban már tehetetlen volt De Gea is: Szczesny hosszú kirúgásánál Phil Jones és Valencia ügyetlenkedett középen, végül utóbbi adott haza borzalmasan, a rövid passzra DannyWelbeck csapott le szemfülesen, eltolta a labdát a kimozduló De Gea mellett és 12 méterről az üres kapuba gurított. (1–2)

A gól után ismét felpörgött a Manchester United, a feszültség tapintható volt, egyre többször kellett a sárga lapért nyúlnia Michael Oliver játékvezetőnek. Sőt! A 76. percben Ángel Di María lefordult egy szép csellel Aaron Ramseyról, majd elesett, a bíró színészkedésnek ítélte ezt meg és sárgát adott az argentinnek, aki nem hagyta annyiban, a mezénél fogva ráncigálta meg a játékvezetőt, amiért piros lapot kapott, rendkívül nehéz helyzetbe hozva csapatát...

A hátralévő bő tíz percben csak annyi dolga volt az Arsenalnak, hogy megőrizze előnyét és lassítsa a játékot, ezt sikeresen is tette Arsene Wenger együttese, mely 2–1-re győzött és címvédőként bejutott az elődöntőbe.

PERCRŐL PERCRE

96. perc: VÉGET ÉRT A TALÁLKOZÓ! AZ ARSENAL AZ ELŐDÖNTŐBEN AZ FA-KUPÁBAN!
95. perc:
Mindent egy lapra feltéve rohamoz az MU, de végül Phil Jones borzalmasan lövi előre a labdát, ezzel valószínűleg vége.
94. perc: KIMARAD EGY ZICCER! Végleg eldönthette volna az Arsenal, Özil tökéletesen szolgálja ki Sánchezt, aki a bal oldalról, hét méterről ellövi keresztbe a labdát, de De Gea beleér, szöglet.
93. perc: Íveli fel a labdákat sorra a Manchester United, de egyelőre nem sok sikerrel, az idő pedig vészesen fogy.
90. perc: Öt perc a hosszabbítás.
89. perc: Támad az Arsenal, létszámfölény, végül Giroud elől vágja ki Smalling.

88. perc: Újabb sárga lap, ezúttal Ramsey a gazdája, aki felborítja az oldalvonalnál Youngot.

86. perc: Januzaj futja le a jobb oldalon Monrealt, majd összecsuklik a tizenhatoson belül, de nincs büntető, hiába reklamál a fiatal játékos. A reklamálásért kap is egy sárgát.
86. perc: Kétségbeesetten rohamoz a Manchester United, most épp Januzaj beívelését fejeli ki Chambers.
84. perc: Lassítja a játékot egy kicsit az Arsenal, most épp Giroud mozdul lesre Ramsey indításánál.
81. perc: Rooney fölé durrantja a szabadrúgást...
80. perc: Monreal kézzel állítja meg Valencia beadását, sárga és szabadrúgás 17 méterre a kaputól.
77. perc: A visszajátszáson jól látszott, hogy Di María megrántotta a bíró mezét, ezért kapta a pirosat.
76. perc: KIÁLLÍTÁS! NAGY BAJBAN A MANCHESTER UNITED! Di María egy szép csellel lefordul Ramseyról, akivel húzzák-vonják egymást, az argentin elesik, amiért sárgát kap színészkedésért. Di María nem hagyja annyiban, reklamál hevesen a bírónál, sőt, meg is paskolja a hátát, aki ezért kiállítja.
75. perc: ÓRIÁSI BRAVÚR! Tetszetős Arsenal-támadás végén Sánchez emel középre a bal oldalról, Cazorla kapásból tüzel 13 méterről, De Gea pedig hatalmasat védve üti ki honfitársa lövését, ezzel meccsben tartja csapatát!
74. perc: Az Arsenal is cserél, Welbeck megy le, OlivierGiroud a helyén.
73. perc: Itt az utolsó manchesteri csere: AdnanJanuzaj váltja Marcos Rojót.
73. perc: A szabadrúgást Sánchez tekeri kapura, De Gea simán magához öleli a középmagas emelést.
72. perc: Sánchez parádésan vesz át egy ívelést, majd megforgatja Valenciát a bal oldalon, aki csak szabálytalanul tudja megállítani a chileit.

Az Arsenal szurkolói a Manchester Unitedet piszkálják Danny Welbeck elengedése miatt, míg a hazai drukkerek támadásra biztatják sajátjaikat.

69. perc: Valencia vált ritmust a jobb szélen, de Monreal okosan beáll elé, az ecuadori fellöki, szabadrúgás kifelé. Közben Radamel Falcao melegít.
67. perc: Young kanyarít középre a bal oldalról, Fellaini lefejeli Monrealt az ötös jobb sarkánál, de Szczesny fogja a labdát.

66. perc: Cserél az Arsenal: az imént besárgult Bellerínt CallumChambers váltja.
65. perc: Fellaini ugratja ki zseniálisan Di Maríát, az argentin azonban elcselezi magát, Bellerín tisztáz.
64. perc: Bellerín faultolja Di Maríát, amiért ő is sárgát kap. A szabadrúgást Rooney tekeri középre, de Welbeck kifejeli.
63. perc: Rojo rúg oda csúnyán Cazorlának, sárga.
62. perc: Megint felgyorsul a játék a gól után, rögtön támadásba lendül az MU.
61. perc: ELKÉPESZTŐ HIBA! VEZET AZ ARSENAL ISMÉT, WELBECK, 1–2! Szczesny kirúgása után Jones és Valencia ügyetlenkednek, utóbbi végül röviden adja haza a labdát, Welbeck lecsap rá és eltolja De Gea mellett, majd az üres kapuba gurít 12 méterről. Óriási hiba a manchesteri védelemtől, ez a továbbjutásba kerülhet...
60. perc: Újabb manchesteri sárga, ezúttal AshleyYoung a gazdája, aki leteperi volt csapattársát, Danny Welbecket.
60. perc: Sánchez passzol finoman Welbeckhez, aki nem tudja jól átvenni a labdát, Blind vágja ki.
59. perc: Fellaini kap sárgát, felrúgja Coquelint a felezőnél.

58. perc: Most az Arsenalnál van többet a labda, de előbb Ramsey ütőjét szedik fel, majd Sánchez passzol pontatlanul Cazorlához.
55. perc: Fellaini és Coquelin akad össze a felezőnél, utóbbi kap szabadrúgást. Olivier Giroud elindul közben melegíteni.
53. perc: HELYZET! Szép támadás az Arsenaltól, Santi Cazorla hozza játékba a bal oldalon Alexis Sánchezt, aki 14 méterről lő, de megpattan Valencián, De Gea véd. Veszélyesen pattan fel a labda, de a spanyol kapus leszedi.

51. perc: Kényszerű csere az Arsenalnál, a megsérülő Oxlade-Chamberlain hagyja el a pályát, Aaron Ramsey váltja.
49. perc: Egyelőre kicsit lagymatag a második félidő, mintha az öltözőben lennének még a csapatok.
47. perc: Phil Jones húzódik be a védelem közepére, Rojo pedig a bal oldalon.
46. perc: Kettőt cserélt a Manchester United a szünetben: MichaelCarrick és PhilJones állt be, Ander Herrera és Luke Shaw már nem jött ki a folytatásra.
46. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

45+2. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! A SZÜNETBEN: MANCHESTER UNITED–ARSENAL 1–1
45+1. perc:
Fellaini unja meg a teketóriázást és tüzel 22 méterről, a bal oldalról, de Szczesny simán fogja a lapos lövést.
45. perc: Kettő perc a hosszabbítás.
45. perc: Három a kettő ellen fordulhat az Arsenal, de Sánchez nem passzol Welbeckhez, inkább középre cselez, ahol Blind felszabadít.
44. perc: 28 méterre a kaputól jut szabadrúgáshoz az Arsenal, Santi Cazorla kapura küldi, de De Gea magabiztosan fogja a jobb alsóba tartó labdát.
43. perc: Di María kerül helyzetbe a jobb oldalon, 12 méterről lő, de Sczczesny lábbal véd.
41. perc: Welbeck harcol ki szögletet a bal szélen, amit Özil végez el, de Mertesacker nem tud fejelni középen.
40. perc: Youngnál hal el a Manchester United hosszas támadás, a szélső borzalmasan ugratja ki Shaw-t, aki nem is fut érte...
38. perc: A megítélt szabadrúgást Özil De Gea kezébe íveli.
37. perc: Herrerarúgja fel a középpályán a megiramodó Alexis Sánchez, sárga lapot kap érte.
36. perc: Young lép ki a bal szélen, majd az alapvonal közeléből adna középre, de Bellerín belelép, szöglet. Di María sarokrúgása után Smalling fejel fölé középen 10 méterről.
35. perc: Óriási az iram, előbb Di María iramodik meg, de Blind elveszíti a labdát, majd Sánchez nyargal középen, de Herrera belelép a passzába. Egy másodpercre sincs megállás.
33. perc: Ismét Di María veszélyeztet, egy újabb jó beadás a jobb szélről, de Szczesny ezt fogja, igaz, csak másodjára.

Az Arsenal Twitter üzenete a mai meccs elé: a csapat a legutóbbi 10 FA-kupa-negyeddötőjéből kilencet megnyert.Amit az Arsenal Twitter nem említ: a csapat a legutóbbi 15 meccséből csak egyet nyert meg az MU ellen.

31. perc:
Az iram remek, a gyors gólváltás jót tesz a mérkőzésnek, egyelőre igazi kupameccs, kiváló hangulattal.
30. perc: Támadás egyből a túloldalon, Welbeck esik össze a tizenhatoson belül Rojo mellett, de nincs büntető.
29. perc: HOPPÁ! EGYENLÍT A MANCHESTER UNITED! ROONEY, 1–1! Nem örülhet sokáig az Arsenal, két perc elteltével egyenlítenek a hazaiak: Di María ad középre a jobb oldalról tökéletesen, Koscielny lemarad, Rooney pedig hat méterről senkitől sem zavartatva fejel a hálóba, akrobatikus mozdulattal. Parádés beadás, szép fejes, kezdődhet minden elölről.
27. perc: Egyből támadásba lendül az MU, de Ashley Youngot megállítja Bellerín.
26. perc: GÓÓL! VEZET AZ ARSENAL! MONREAL, 0–1! Megszerzi a vezetést az Arsenal, méghozzá egy védő góljával. Oxlade-Chamberlain cselez ki három MU-védőt a tizenhatoson belül, majd a bal oldalon felzárkózó Nacho Monrealhoz passzol, aki az ötös bal sarkáról a kivetődő David de Gea mellett a hálóba helyez.

Az Arsenal 38., az MU 35. alkalommal játszhat negyeddöntőt az FA-kupában. Ez több, mint bármely más csapatoké.


24. perc:
Di María cselez befelé a jobb oldalról, majd középre emel, de Fellainit megelőzi Bellerín és tisztáz.
22. perc: Rojo szabálytalankodik a jobb oldalon, Oxlade-Chamberlaint borítja fel, veszélyes helyről szabadrúgás az Arsenalnak. Özil beadását Smalling fejeli ki.
20. perc: Tetszetős támadás a Manchester Unitedtől, Di María ível középre, Fellaini mellel teszi le az érkező Youngnak, aki estében fölé lő 10 méterről, a bal oldalról.
18. perc: Szép támadás az Arsenaltól, melynek végén Welbeck játszik Bellerínhez, ám a spanyol beadása mély, kirúgás.


Az Arsenal az FA-kupa címvédője. A Manchester United az előző idényben már a bekapcsolódóskor kiesett a Swansea Cityvel szemben hazai pályán (2–1) a 3. fordulóban.

16. perc: Gyors megindulás az Arsenaltól, Cazorla ugratja ki Welbecket, aki rosszul veszi át a labdát, elpattan tőle.
15. perc: Támadásba lendül az Arsenal, de Rojo megállítja az akciót, majd a túloldalon Szczesny egy hidegvérű csellel megforgatja Rooneyt. Visszaköveteli a helyét a kezdőben Ospinától?
13. perc: Herrera ugratja ki pazarul a tizenhatoson belül Fellainit, a belga megpróbál befordulni három védő között, de győz a túlerő, Koscielny tisztáz, ráadásul Fellaini szabálytalan.
12. perc: Ismét egy bal oldali szabadrúgás az MU-nak, Rooney beadását ezúttal Szczesny öklözi ki.
11. perc: Ezúttal egy Arsenal-szöglet, Alexis Sánchez beadását könnyedén kifejelik a hazaiak, Ander Herrera tisztáz.
9. perc: Kis pontatlanság, Rojo adja el a labdát a felezőnél. Mindkét csapat kapkod, kevés a folyamatos játék és a felépített támadás eddig.

A két csapat legutóbbi hét FA-kupa-mérkőzésén négyen volt kiállítás.

7. perc: Mertesacker csúszik el, szöglet a Manchester Unitednek, Di María beadását Rooney csúsztatja meg a röviden, veszélyesen megy el keresztbe a labda, de nincs helyzet belőle, tisztáz a védelem.
6. perc: Az iménti fault után megítélt szabadrúgást Rooney lövi élesen középre, de a visszahúzódó Welbeck kifejeli a rövidnél.

4. perc: Itt az első sárga a mérkőzésen, Bellerín kapja, amiért ütemet tévesztve csúszik oda Ashley Youngnak a bal oldalon. Jogos a lap.
2. perc: Monreal cselezget a bal oldali szögletzászlónál, de a túlerővel nem bír, Di María avatkozik jól közbe.
1. perc: A Manchester United labdázgat, már most látszik, hogy óriási taktikai csata lesz itt ma.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A TALÁLKOZÓ!

A Manchester United pirosban, az Arsenal sötétkékben lép pályára.

Az Arsenalnál kimaradt a 18-as keretből Tomás Rosicky: a cseh középpályás nem sérült meg ismét, cserébe lebetegedett... A túloldalon Robin van Persie bokasérüléssel bajlódik, így nem játszhat volt csapata ellen. Jonny Evans eltiltott.

„Az FA-kupa tavalyi megnyeréséből jelentős energiát nyertünk, hiszen több éve trófea nélkül voltunk, és az önbizalom frontján ez kiemelt jelentőségű” – Arsene Wenger véleménye arról, miért nem kell kishitűen nekivágniuk a mérkőzésnek.

„Nem tudom, hogyan motiválja Rooney a társakat az öltözőben, de jó lenne, ha megtenné, mert nagyon inspiráló tud lenni kapitányként és játékosként egyaránt – mondta a meccs előtt Louis van Gaal. – Nagyon szeretne trófeát nyerni, az FA-kupát ráadásul még sohasem szerezte meg.”

A találkozót Michael Oliver vezeti, aki nem jó előjel a manchesteriek számára, hiszen az ő dirigálása mellett november elején elveszítették a városi derbit a City otthonában (1–0), majd 2015 első napján a Stoke Cityt sem sikerült legyőzniük (1–1), sőt, amikor negyedik játékvezetőként ténykedett az Old Traffordon (a Southampton elleni meccsen), annak is vereség lett a vége (0–1). Az Arsenal szurkolóinak két idegenbeli meccshez fűződhet emlékük hozzá: a Liverpool elleni idegenbeli fellépésen (2–2) és a kupa negyedik fordulójában a Brighton & Hove Albion elleni győzelem során (3–2) volt ő a játékvezető.

A bajnokságban 28 fordulót követően az Arsenal a 3. (54 pont), egy ponttal előzi meg aktuális riválisát, a páros nyakán ott lohol a Pool (51), a Spurs (50) és a Soton (49) is.

Az Arsenal eddigi útja a kupában. 3. forduló: Hull City 2–0 (otthon); 4. forduló: Brighton & Hove Albion (II.) 2–3 (idegenben), 5. forduló: Middlesbrough (II.) 2–0 (o)

Az MU eddigi útja a kupában. 3. forduló: Yeovil Town (III.) 2–0 (i); 4. forduló: Cambridge United (IV.) 0–0, 3–0 (i, o); 5. forduló: Preston North End (III.) 3–1 (i)

A találkozó helyszíne a manchesteri Old Trafford.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik