PL: Szalah, Onana, Szon és Jackson sem játszik klubjában januárban

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.12.30. 11:54
null
A Liverpool Mohamed Szalahra, a Manchester United André Onanára nem számíthat januárban ANK-szereplés miatt (Fotó: Getty Images)
Számos sztárjátékost kell nélkülözniük januárban az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) csapatainak, hiszen 2024. január 13. és február 11. között Elefántcsontparton rendezik az Afrikai Nemzetek Kupáját, 2024. január 12. és február 10. között pedig Katarban Ázsia-kupa lesz, ezeken pedig a BBC gyűjtése szerint a Premier League 43 játékosa szerepel.

A sűrű versenynaptár mellett számos csapat veszíti el sztárjátékosát januárban, hiszen a két kontinentális torna miatt többek között a Liverpool Mohamed Szalahra, a Tottenham Szon Hung Minre, a Manchester United André Onanára, a Chelsea pedig Nicolas Jacksonra sem számíthat januárban.

A BBC most összegyűjtötte, hogy a PL-klubok közül kinek hány játékosa távozik az Afrikai Nemzetek Kupájára vagy az Ázsia-kupára.

A legtöbb játékost a Nottingham Forestnek kell nélkülöznie, hiszen Serge Aurier, Willy Boly és Ibrahim Sangaré a házigazda elefántcsontparti csapatban, Ola Aina a nigériai, Cheikhou Kouyaté és Moussa Niakhaté pedig a szenegáli nemzeti csapatban kapott helyet. Nem sokkal jobb a helyzete a Wolverhamptont irányító Gary O’Neilnek és a Brentfordot vezető Thomas Franknak sem, előbbi ugyanis a dél-koreai Hvang Hi Csanra, az indonéz Justin Hubnerre, az algériai Rajan Ait-Nourira és a mali Boubacar Traoréra, utóbbi pedig az iráni Saman Ghoddosra, a dél-koreai Kim Dzsi Szóra, a nigériai Frank Onyekára és a kongói Yoane Wissára sem számíthat ezidő alatt.

A West Hamből Najef Agerd (Marokkó) és Mohammed Kudus (Ghána) biztosan részt vesz az ANK-n, Maxwel Cornetet behívták az elefántcsontpartiak bő keretébe, de az utazó névsorban még nem szerepel a neve (a listán január 3-ig lehet változtatni), s hasonló a helyzete az algériai Said Benrahmának is.

A Manchester United, az Arsenal, a Tottenham és a Fulham három játékosát lesz kénytelen nélkülözni, előbbitől a kameruni André Onana, az elefántcsontparti Amad Diallo és a marokkói Szofjan Amrabat nem állhat Erik ten Hag rendelkezésére, a Hotspur pedig Yves Bissoumával (Mali) és Pape Matar Sarr-ral (Szenegál) képviselteti magát az Afrikai Nemzetek Kupáján, miközben gólfelelőse Szon Hung Min az Ázsia-kupára utazik. Mikel Artetáék Mohamed Elnenire (Egyiptom), Thomas Parteyra (Ghána) és Tomijaszu Takehiróra (Japán) nem számíthatnak, a Fulhamnél pedig Fode Ballo-Touré (Szenegál), Calvin Bassey (Nigéria) és Alex Iwobi (Nigéria) kapott meghívót hazája válogatottjába.

A Bournemouthnak, Brightonnak, a Crystal Palace-nak, a Liverpoolnak és a Sheffield Unitednek egyaránt két-két játékosa „távozik” januárban, Kerkez Miloséktól Dango Ouattara (Burkina Faso) és Antoine Semenyo (Ghána), Roberto de Zerbiéktől Simon Adingra (Elefántcsontpart) és Tariq Lamptey (Ghána), Roy Hogdsonéktól Jordan Ayew (Ghána), és Cheick Doucouré (Mali), Szoboszlai Dominikéktól Mohamed Szalah (Egyiptom) és Endo Vataru (Japán), az újonctól pedig Jasszer Laruszi (Algéria) és Anis Ben Szlimane (Tunézia) vesz részt a januári kontinenstornák valamelyikén.

Mindössze egy-egy játékost kell nélkülöznie az Aston Villának (Bertrand Traoré, Burkina Faso), a Burnleynek (Basilio Rieno, Egyenlítői Guinea), a Chelsea-nek (Nicolás Jackson, Szenegál), az Evertonnak (Idrissa Gueye, Szenegál) és a Lutonnak (Issa Kabore, Burkina Faso), míg a Newcastle és a Manchester City teljes rendelkezésére álló keretével dolgozhat.

AZ AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT:
Nigéria, Egyenlítői Guinea, Elefántcsontpart, Bissau-Guinea
B-CSOPORT: Ghána, Zöld-foki-szigetek, Mozambik, Egyiptom
C-CSOPORT: Szenegál, Kamerun, Gambia, Guinea
D-CSOPORT: Algéria, Mauritánia, Burkina Faso, Angola
E-CSOPORT: Namíbia, Dél-Afrika, Tunézia, Mali
F-CSOPORT: Marokkó, Tanzánia, Kongói DK, Zambia
A csoportokból az első két helyezett mellett a legjobb négy csoportharmadik jut az egyenes kieséses szakaszba.

AZ ÁZSIA-KUPA CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT:
Katar, Kína, Libanon, Tádzsikisztán
B-CSOPORT: Üzbegisztán, Ausztrália, Szíria, India
C-CSOPORT: Egyesült Arab Emírségek, Irán, Hongkong, Palesztina
D-CSOPORT: Japán, Vietnám, Indonézia, Irak
E-CSOPORT: Bahrein, Dél-Korea, Malajzia, Jordánia
F-CSOPORT: Szaúd-Arábia, Thaiföld, Omán, Kirgizisztán
A csoportokból az első két helyezett mellett a legjobb négy csoportharmadik jut az egyenes kieséses szakaszba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik