Goncalo Ramos Manchesterben is átveszi Ronaldo helyét?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.01.23. 17:11
null
Sir Alex után Sir Jim? (Fotó: AFP)
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, a Premier League-gel kezdjük a második kört is.

Onnan is a két manchesteri gigásszal. Először a bajnokkal foglalkoztunk, most a United kerül górcső alá.

A városi „kisnagytestvérhez” hasonlóan sokat tudna mesélni a MANCHESTER UNITED is a költekezésről. Magunk is meglepődtünk, amikor a nyáron, augusztus elején kiszámoltuk, hogy Sir Alex Ferguson távozása után napjainkig egymilliárd-tizenkétmillió euróért vásároltak játékosokat – az eladottakon felüli tiszta összeget értve ezalatt, és ehhez nyugodtan számoljunk hozzá még negyedmilliárdos aláírási és ügyvédi költséget, a menedzsereket is ideértve.

És még utána vették meg 95 millió euróért és egyéb költségekért a brazil szélsőt, Antonyt, fizettek 2.3 milliót Martin Dúbravka fél évéért (és mint később kiderült, két Ligakupa-mérkőzéséért), és adtak 70.65 milliót a Real Madridnak Casemiróért!

Mindössze 13.3 millió euró folyt be a nyáron a kasszába az eladásokból, szava sem lehetett tehát a vezetőségre az új menedzsernek, a holland Erik ten Hagnak. Eric Bailly, Tahith Chong, Jesse Lingard, Nemanja Matics, Paul Pogba, Edinson Cavani és Juan Mata távozása nem rengette meg a keretet, ők egyébként sem illeszkedtek a holland sokfutásos, letámadásos rendszerébe.

Mint ahogyan a „koronaékszer”, Cristiano Ronaldo sem...

Szokás mostanában ekézni a portugál zsenit, szokás olaszországi kalandjait is kudarcosnak mondani (134 mérkőzésen 101 gól és 22 gólpassz tényleg sorscsapás lenne?), Manchesterben a második korszakát 30 bajnokin 18 góllal és hatodannyi assziszttal, 7 BL-meccsen 6 góllal nyitotta, de a mostani évadban látványosan nem ment neki – 16 fellépésen 5 kanadai pont, 1051 játékperc más játékosnak maga a csoda, a portugál legendának már a kínmarta leszállóág.

Ronaldo nagy merészen átigazolási pókerbe kezdett: sikerrel kiszabadította magát a manchesteri szerződéséből, de ezzel a blöffel olyan polcra tette magát, hogy egyetlen topcsapat sem merte leigazolni, középcsapatot pedig ő nem engedhetett meg magának anyagi és lélektani okokból sem; érzésünk szerint ez volt a baja a manchesteri kispaddal is. És ugyan ki lenne ott kisegítő, részidős gyakornok, ahol nem is olyan régen gyárigazgató volt?

Így nem maradt más a számára, mint az aranyút Keletre – de nem is ez a lényeg most az MU szempontjából, mert az angolok anyagilag jól jártak Ronaldo leigazolásával, de távozásával is, hanem az, hogy a nyáron nem vettek támadót a manchesteriek.

A házi gólkirály Marcus Rashford 17 góllal, ezek zömét a világbajnokság után szerezte, a második Bruno Fernandes, Antony és Anthony Martial 5-5 találattal; a legtöbb gólpassz Christian Eriksené (9), mögötte Rashford, Bruno Fernandes (6-6) és a 18 esztendős Alejandro Garnacho (5) sorakozik.

Joao Félixről lemaradtak, Álvaro Moratát aligha adja el már az Atlético Madrid, Edin Dzeko mozdítható, hasznos igazolás is, de nemsokára 37 éves. A laola1.at szerint kiszemelt volt a kameruni válogatott éke, Vincent Aboubakar is, akinek éppen Ronaldo miatt kellett mennie az Al-Naszrtól, ám a harmincéves játékos a minap leigazolt a Besiktashoz.

A mindig jól értesült német Sky Sport szerint a krisztusi korban lévő, sőt hamarosan a 34. életévébe lépő Eric Maxim Choupo-Moting is MU-kiszemelt, de mivel az ő szerződése hamarosan lejár, meglehet, az ügynöke az ilyenkor szokásos pókerben használja ki az angol szálat. A támadó remek formában van, több pénzt szeretne nyilván, és több játéklehetőséget, ez utóbbiban már a leendő nyári müncheni változásokat szem előtt tartva.

Az ügyet a végtelenségig bonyolítja majd, hogy Choupo-Moting ügynöke az apja, Just Moting.

Ha már szerződés: hatalmas a sor Marcus Thuram színe előtt a csatár aláírásáért, az MU is vinné a franciát, miként a frankfurti Randal Kolo Muanit is. Ők nagyon jól illenének Ten Hag taktikájába: fiatalok, rengeteget futnak, középcsatárok és szélsők is, és, ahogyan egy falunapon mondták Kéken: „Hajtanak, mint a sárkány”.

Rutinos olvasóink hiányoltak már egy harmadik nevet, jelentjük, megnyugodhatnak: a Probatbicol itt is Youssoufa Moukoko volt, amíg az előkerült iratok ellenére még mindig nagyon fiatal meg nem hosszabbította a szerződését Dortmundban (ahogyan azt várni lehetett azért).

Ami biztos, az Wout Weghorst megszerzése: a 30 éves, közel két méter magas holland csatárt a Burnley tavaly ilyenkor 17.5 millió euróért vette meg a Wolfsburgtól, de mivel 20 mérkőzésen csak 5 kanadai pontot szerzett, kölcsönadta a Besiktashoz; most pár millió euró ellenében az MU kapta kölcsön – de vételi opció nélkül.

A török csapat pedig kapott 2.83 millió eurót kompenzációként a Burnleytől a Burnley játékosáért, hogy elengedje kölcsönből, és lemondjon a tízmillió eurós vételi opcióról.

Weghorstnak jól ment a Bundesligában és a Besiktasban is (18 mérkőzésen 9 gól és 4 gólpassz, 1500 játékperc alatt), ezt a formát várják tőle Manchesterben is.

Természetesen ezzel csak Ronaldót pótolták a keretben: a nem túl felkapott, de nagyon jól játszó Martin Terrier nevét már decemberben bedobta a francia és az angol sajtó, de vele a nyáron hosszabbított a Rennes, az értéke 35 millió euró, és ez év elején nagyon súlyosan megsérült, a L'Équipe szerint jó esetben is csak ősszel térhet vissza a pályára. A világbajnokságon is bizonyított az „új Luka Modric”, Lovro Majer, akinek leigazolását a Tottenham mellett a United is fontolgatja.

A nápolyi Victor Osimhen lassan annyit ér, mint amennyiért papíron megvette a Napoli, de nem igazán téli célpont, a Benfica bármikor képes eladni a legjobbjait, mert az utánpótlása feneketlen kincsestár, és a megfigyelőik az összes földrészt behálózzák: a világbajnoksághoz hasonlóan Manchesterben is Ronaldo helyére léphet Goncalo Ramos. Aki a klubjában is villog, 27 mérkőzésen 18 gól és 7 gólpassz áll a neve mellett, de nyilván a 120 milliós vételárat senki sem fizeti ki érte.

Az angol humort és bulvársajtót ismerve előre sajnáljuk a bizonyos kiszivárgott videó miatt

A lapok információit összerakva még Nápolyba is kerülhet Ramos Osimhen helyére. Mint láthattuk a fenti harasztzörgésekből, Aboubakar sorsa is csak összefűződött végül kétszeresen is Ronaldóéval...

Ten Hagé meg sok ajaxoséval: a háromszoros válogatott középső középpályás Kenneth Taylorra Donny van de Beek sérülése miatt lenne szükség, az amszterdami Devyne Rensch a védelem összes posztján bevethető, csapattársa, Jurrien Timber a védősor közepén és jobb szélén. Harry Maguire-t és Axel Tuanzebét a West Hammel hozták szóba (egy kölcsönügylet keretein belül), Diogo Dalotot a Barcelonával, és bármilyen ajánlatot elfogadnak gyakorlatilag Phil Jonesért.

Aki ebben az idényben egyetlenegyszer lépett pályára, de még csak a keretbe sem került be többet.

Maguire kérője az Aston Villa is, Wan-Bissakáé a Wolverhampton, és talán kapcsolódik a fenti pletykákhoz, értesülésekhez, hogy a középső középpályás Scott McTominay felkerült a Leeds és a Newcastle United „listájára”. Jack Butland érkezése miatt távozhat a veterán Tom Heaton, az ő „csábítója” a Rangers.

A United Benjamin Mendyje és Dani Alvese a 21 éves Mason Greenwood, Alejandro Garnacho remeklésére ellenben felfigyelt az As szerint a Real Madrid is (a szélső az Atlético Madrid neveltje, időközben a spanyolról az argentin válogatottra váltott).

Garnacho évi félmillió eurót sem keres, a klubja ezt most évi 1.2 millió euróra emelné, meghosszabbítva a 2024 nyarán lejáró szerződését, ám ezt az érintett visszautasította a spanyol lap szerint. Az angol Mirror pedig arról ír, hogy Garnachónak nyolcéves szerződést kínáltak, ez klubrekord lenne, a másik kérője pedig a Juventus.

Anthony Elanga egyre távolabb a Dortmundtól a Sky értesülései szerint, de kölcsönbe az Everton is elvinné, a Valencia, a Bologna és a Flamengo is bejelentkezett a fejlődésben megrekedt 21 éves uruguayi csatárért, Facundo Pellistriért. Mivel napjaink divatos taktikai hadrendjeiben (is) kulcsszerepe van a szélső hátvédeknek, a két holland mellett a fulhames Kevin Mbabu – a másik kérője a Monza – és az interes Denzel Dumfries is MU-kiszemelt, utóbbiért olasz lapok szerint 50 millió eurót kérnek (ezért kellene „feláldozni” Wan-Bissakát). A Southampton fiatal angol szélső védője, Kyle Walker-Peters is unitedes lehet, tudta meg Alex Crook, aki szerint David de Gea nyáron lejáró szerződését meghosszabbítanák, de nem évi közel húszmilliós bérért; ekkora összegre Rashford sem számíthat. Megkezdték a tárgyalásokat a Diogo Dalot, Luke Shaw, Fred hármassal is.

Hogy, hogy nem, de az Ajax nagy munkabírású középpályása, Mohammed Kudus is Manchesterbe igazolhat, írja a soccernews.nl, Maguire örökébe pedig a monacói Axel Disasi is léphet, világított rá az Eurosport. De minimum megfigyelik őket.

A legfontosabb hír az a klub jövőjét tekintve, hogy a milliárdos Sir Jim Ratcliffe hivatalosan is ajánlatot tett a Manchester Unitedre, amelyben az amerikai, a Real Madriddal és a Barcelonával is együttműködő Sixth Street kisebbségi tulajdont szerezne.

A PREMIER LEAGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE

ARSENAL FC
Érkezett: Leandro Trossard (Brighton, 24 000 000 euró), Jakub Kiwior (Spezia, 25 000 000), Jorginho (Chelsea, 11 300 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Marquinhos (Norwich City), Albert Sambi Lokonga (Crystal Palace), Cédric (Fulham)

ASTON VILLA
Érkezett:
Jhon Durán (Chicago Fire, 16 640 000 euró), Álex Moreno (Betis, 13 500 000)
Kölcsönből vissza: Bertrand Traoré (Basaksehir)
Távozott: Danny Ings (West Ham, 12 000 000), Frédéric Guilbert (Strasbourg, ingyen)
Kölcsönbe: Cameron Archer (Middlesbrough), Morgan Sanson (Strasbourg), Marvelous Nakamba (Luton Town)
Kölcsönből vissza: Ludwig Augustinsson (Sevilla), Jan Bednarek (Southampton)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Dango Ouattara (Lorient, 22 500 000), Antoine Semenyo (Bristol City, 10 250 000), Darren Randolph (West Ham, ingyen), Ilja Zabarnij (Dinamo Kijev, 22 700 000)
Kölcsönbe: Matías Vina (Roma, 750 000), Hamed Junior Traore (Sassuolo)
Kölcsönből vissza: Will Dennis (Wealdstone), Gavin Kilkenny (Stoke City)
Távozott:
Kölcsönbe: Will Dennis (Slough), Jamal Lowe (Queens Park), Emiliano Marcondes (Nordsjaelland), James Hill (Hearts), Siriki Dembélé (Auxerre), Gavin Kilkenny (Charlton), Ben Pearson (Stoke City)

BRENTFORD FC
Érkezett:
Kölcsönbe: Kevin Schade (Freiburg, 1 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Mads Bech Sörensen (Nice), Fin Stevens (Swansea), Tariqe Fosu (Stoke City), Ellery Balcombe (Crawley)
Távozott:
Kölcsönbe: Tariqe Fosu (Rotherham), Mads Bech Sörensen (Groningen), Ellery Balcombe (Bristol Rovers), Charlie Goode (Blackpool), Sergi Canós (Olympiakosz)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett:
Facundo Buonanotte (Rosario, 6 000 000 euró), Yasin Ayari (Solna, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Aaron Connolly (Venezia)
Távozott: Enock Mwepu (visszavonult), Leandro Trossard (Arsenal, 24 000 000), Shane Duffy (Fulham, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe: Aaron Connolly (Hull City)

CHELSEA FC
Érkezett:
David Datro Fofana (Molde, 12 000 000 euró), Benoit Badiashile (Monaco, 38 000 000 euró), Andrey Santos (Vasco da Gama, 12 500 000 euró), Noni Madueke (PSV, 35 000 000), Mihajlo Mudrik (Sahtar Doneck, 70 000 000), Malo Gusto (Olympique Lyon, 30 000 000), Enzo Fernández (Benfica, 121 000 000)
Kölcsönbe: Joao Félix (Atlético Madrid, 11 000 000)
Kölcsönből vissza: Gabriel Slonina (Chicago Fire)
Távozott: Jorginho (Arsenal, 11 300 000)
Kölcsönbe:
Malo Gusto (Olympique Lyon)

CRYSTAL PALACE
Érkezett: Naouirou Ahamada (VfB Stuttgart, 12 000 000)
Kölcsönbe: Albert Sambi Lokonga (Arsenal)
Kölcsönből vissza: Luke Plange (Molenbeek)
Távozott:
Kölcsönbe: Jack Butland (Manchester United), Malcolm Ebiowei (Hull City), Luke Plange (Lincoln City)

EVERTON FC
Érkezett:
Eldin Jakupovic (egyesület nélküli), Ellis Simms (Everton U21)
Kölcsönből vissza: Niels Nkounkou (Cardiff City)
Távozott: Allan (al-Vahda, ingyen), Salomón Rondón (River Plate, ingyen), Anthony Gordon (Newcastle United, 45 600 000), Eldin Jakupovic (Los Angeles FC, ingyen)
Kölcsönbe: Niels Nkounkou (St.-Étienne)

FULHAM FC
Érkezett: Szasa Lukics (Torino, 9 100 000), Shane Duffy (Brighton, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe: Cédric (Arsenal)
Kölcsönből vissza: Anthony Knockaert (Volosz), Tyrese Francois (Gorica)
Távozott: Josh Onomah (Preston North End, ingyen), Nathaniel Chalobah (West Bromwich)
Kölcsönbe: Anthony Knockaert (Huddersfield)

LEEDS UNITED
Érkezett:
Maximilian Wöber (RB Salzburg, 12 000 000), Georginio Rutter (Hoffenheim, 28 000 000)
Kölcsönbe: Weston McKennie (Juventus, 1 200 000)
Távozott: Mateusz Klich (D.C. United, ingyen)
Kölcsönbe: Cody Drameh (Luton Town), Joe Gelhardt (Sunderland), Diego Llorente (Roma, 500 000)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Victor Kristiansen (Köbenhavn, 14 000 000), Harry Souttar (Stoke City, 17 000 000)
Kölcsönbe: Tete (Sahtar Doneck)
Kölcsönből vissza: George Hirst (Blackburn)
Távozott:
Kölcsönbe: George Hirst (Ispwich), Ayoze Pérez (Betis), Marc Albrighton (West Bromwich)

LIVERPOOL FC
Érkezett:
Cody Gakpo (PSV, 42 000 000)
Kölcsönből vissza: Rhys Williams (Blackpool)
Távozott:

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Máximo Perrone (Vélez Sarsfield, 11 000 000)
Kölcsönből vissza: Nahuel Bustos (Sao Paulo), Diego Rosa (Vizela)
Távozott:
Kölcsönbe: Nahuel Bustos (Talleres), Diego Rosa (Bahia), Joao Cancel (Bayern München)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Kölcsönbe: Jack Butland (Crystal Palace), Wout Weghorst (Burnley, 2 960 000), Marcel Sabitzer (Bayern München)
Távozott: Cristiano Ronaldo (Al-Naszr, ingyen)
Kölcsönbe: Axel Tuanzebe (Stoke City)
Kölcsönből vissza: Martin Dúbravka (Newcastle United)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Loris Karius (egyesület nélküli), Garang Kuol (Central Coast Mariners, 350 000), Anthony Gordon (Everton, 45 000 000), Harrison Ashby (West Ham U21, 3 400 000)
Kölcsönből vissza: Matty Longstaff (Colchester United), Martin Dúbravka (Manchester United)
Távozott: Loris Karius (szerződését felbontották), Jonjo Shelvey (Nottingham)
Kölcsönbe: Chris Wood (Nottingham), Garang Kuol (Hearts), Karl Darlow (Hull City)

NOTTINGHAM FOREST
Érkezett:
Adnan Kanuric (egyesület nélküli), Gustavo Scarpa (Palmeiras, ingyen), Danilo Oliveira (Palmeiras, 20 000 000), Jonjo Shelvey (Newcastle United), Felipe Monteiro (Atlético Madrid, 2 300 000)
Kölcsönbe: Chris Wood (Newcastle United), Keylor Navas (PSG)
Kölcsönből vissza: Brandon Aguilera (Guanacasteca), Josh Bowler (Olympiakosz), Alex Mighten (Sheffield Wednesday)
Távozott:
Kölcsönbe: Josh Bowler (Blackpool), Loic Mbe Soh (Guingamp), Brandon Aguilera (Estoril Praia), Jordan Smith (Huddersfield)
Kölcsönből vissza: Loic Badé (Rennes)

SOUTHAMPTON FC
Érkezett:
Mislav Orsic (Dinamo Zagreb, 6 800 000), Carlos Alcaraz (Racing Club, 13 650 000), James Bree (Luton Town, 850 000), Kamaldeen Sulemana (Rennes, 25 000 000), Paul Onuachu (Genk, 18 000 000), James Bree (Luton Town, 850 000)
Kölcsönből vissza: Dan N'Lundulu (Cheltenham), Jan Bednarek (Aston Villa)
Távozott:
Kölcsönbe: Dan N'Lundulu (Bolton)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Kölcsönbe: Arnaut Danjuma (Villarreal, 3 000 000), Pedro Porro (Sporting CP, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Alfie Whiteman (Degerfors)
Távozott: Matt Doherty (Atlético Madrid, ingyen)
Kölcsönbe: Bryan Gil (Sevilla), Djed Spence (Rennes)

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Luizao (Sao Paulo, ingyen), Danny Ings (Aston Villa, 12 000 000)
Távozott: Craig Dawson (Wolverhampton, 3 750 000), Darren Randolph (Bournemouth)
Kölcsönbe: Conor Coventry (Rotherham)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Diego Costa (egyesület nélküli), Pablo Sarabia (PSG, 5 000 000), Mario Lemina (Nice, 11 000 000), Craig Dawson (West Ham, 3 750 000), Joao Gomes (Flamengo, 18 700 000), Daniel Bentley (Bristol City, 57 000)
Kölcsönbe: Matheus Cunha (Atlético Madrid)
Kölcsönből vissza: Louie Moulden (Solihull Moors), Fábio Silva (Anderlecht), Ki-Jana Hoever (PSV)
Távozott: Leonardo Campana (Inter Miami, 2 700 000, kölcsön után végleg), Léo Bonatini (Atlético de San Luis, ingyen), Connor Ronan (Colorado Rapids, 570 000)
Kölcsönbe: Goncalo Guedes (Benfica), Fábio Silva (PSV), Ki-Jana Hoever (Stoke City), Matija Sarkics (Stoke City)

Dőlt betűvel az őszi átigazolások, vastaggal az elmúlt tíz nap eseményei.

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik