Indul a PL: a Mourinho-faktor, a folytonosság vagy a pénz nyer?

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2013.08.16. 16:19
null
A Szuperkupát már bezsebelte a Manchester United (Fotó: Action Images)
Holnap a Liverpool–Stoke City összecsapással elkezdődik a Premier League 2013–2014-es idénye. Egyöntetű vélemény szerint ezúttal három csapat, a címvédő Manchester United, a Manchester City és a Chelsea is esélyes az aranyérem megszerzésére. A szezonrajt érdekessége ráadásul, hogy mindhárman új menedzserrel vágnak neki az idénynek.

MANCHESTER UNITED

Bajnoki címmel a háta mögött akár zökkenőmentes is lehetett volna a Manchester United nyara, ehhez képest legutóbb Cristiano Ronaldo eligazolása idején, 2009-ben volt ennyire zaklatott az élet a „vörös ördögök" háza táján, mint az elmúlt hetekben. A Sir Alex Ferguson helyére érkező David Moyesnak ugyanis több kényes kérdést kell megoldania, ráadásul az ismeretlen közegben hiányzik mögüle egy rutinos vezető is, hiszen a Boss mellett a korábbi ügyvezető, David Gill is a háttérbe húzódott. Az ő utódja Ed Woodward lett, aki ugyan egy ideje már a klubnál van, ám nem a futballból érkezett, hanem a pénzügyi szektorból, így kérdéses, a kemény tárgyalópartner hírében álló szakember mennyi idő alatt tud alkalmazkodni az új szerepkörhöz.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri a Premier League-et?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A nehézségek mindenesetre látszanak: Woodward csapot-papot hátrahagyva utazott haza a csapattal Ausztráliából, hogy véghezvigye az első nagy átigazolási ügyletét, ám Cesc Fabregas átigazolásából nemhogy nem lett (egyelőre) semmi, a katalán játékos minden fronton cáfolta, hogy el akarná hagyni a Barcelonát. Thiago Alcántara nem tett így, azonban – a klubbal hírbe hozott CR-hez, Gareth Bale-hez, Luka Modrichoz, sőt Marouane Fellainihez és Leighton Baineshez hasonlóan – most sem a manchesterieket erősíti. Mindennek a tetejébe pedig ott van Wayne Rooney újabb siránkozása, amely szappanoperában továbbra sem tudni, lesz-e bármilyen katarzis.

A keret persze így sem gyenge, hiszen a visszavonuló Paul Scholeson kívül nem fognak senkit visszasírni a távozók közül az MU-hívek, miközben jött az ismeretlen Guillermo Varela, illetve Wilfried Zaha (még Ferguson közbenjárásával), aki a fiatalok közül fellépő Adnan Januzajhoz hasonlóan már most érettnek tűnik, hogy alternatívát jelentsen.

A MAN. CITYÉ A LEGERŐSEBB JÁTÉKOSKERET
A JÁTÉKOSOK ÖSSZÉRTÉKE (millió euróban)
Manchester City 480.25
Chelsea 460.75
Manchester United 393.25
Tottenham Hotspur 303.50
Arsenal 290.50
Liverpool 252.00
Newcastle United 169.50
Everton 157.25
Swansea City 117.75
Aston Villa 117.25
Sunderland 99.10
Southampton 95.75
West Ham United 95.75
Stoke City 94.80
Norwich City 81.55
Fulham 79.75
West Bromwich Albion 72.75
Cardiff City 60.60
Hull City 48.50
Crystal Palace 41.75
A transfermarkt.de adatai alapján.

Kérdéses ellenben, hogy mennyire sikerül megoldani az elöregedő védelem, Scholes hiánya – illetve Rooney esetleges távozása – jelentette problémákat. A felkészülés sem sikerült fényesen, igaz, a Community Shielden már hozta magát a csapat. Moyesnak azonban nincs egyszerű dolga, mert a szezon eleji nehéz sorsolás (a Chelsea, a Pool és a Man. City is ellenfél lesz az első öt fordulóban) megköveteli a gyors formába hozást, így új klasszis beépítésére már semmiképp sem lesz sok idő.

MANCHESTER CITY

A rossz nyelvek szerint elhárult az utolsó akadály is az elöl, hogy a Manchester City átvegye és megszilárdítsa hatalmát a Premier League-ben. Másképpen megfogalmazva: már nem Roberto Mancini, hanem Manuel Pellegrini ül a kispadon.

A klub anyagi háttere adva van, minden évben könnyedén kiadhatnak százmillió fontot új játékosok igazolására, s a keret futballistáinak összértéke már így is a legmagasabb az angol élvonalban. Csakhogy a chilei szakembernek nyilván vannak elképzelései, az új gondolatok elsajátítása pedig még a legnagyobb játékosok számára is időigényes feladat lehet.

Nyilván Fernandinho, Jesús Navas, Sztevan Jovetics és Álvaro Negredo sem a tartalékegyütteshez érkezett, de nem biztos, hogy zökkenőmentesen be tudnak épülni a csapatba. Márpedig ha a szezon eleje elúszik a City számára, lőttek a bajnoki címnek.

Mindenesetre Pellegrini már többször is bizonyította, hogy remek edző. A Real Madriddal úgy lett ezüstérmes, hogy előtte még nem szerzett egyetlen csapat sem annyi pontot a Primera Divisiónban. Pechére a Barcelona előzte meg a királyiakat, így mennie kellett. A Villarreallal és a Málagával is szerepelt a Bajnokok Ligájában, úgyhogy hosszú távon remek megoldásnak tűnik – már, ha az arab tulajdonosoknak lesz türelmük.

Pellegrinire jellemző, hogy tudatosan építi aktuális csapatát, s ez meglátszik most Manchesterben is. A csapat az előző szezonban meglepően kevés gólt szerzett: 66 találattal végzett ezüstérmes pozícióban, a rangsorban e tekintetben a Chelsea (75), az Arsenal (72) és a Liverpool (71) is jobb volt nála, míg a Tottenham szintén 66 gólig jutott.

Nem is meglepő, hogy a négy új igazolás egyaránt a támadószekció megerősítésére érkezett, s mindannyian jobb csapatembereknek tűnnek, mint a már korábban lelépő Mario Balotelli vagy a nyáron a Juventushoz igazoló Carlos Tévez.

Mourinho visszatért
Mourinho visszatért

CHELSEA

Az angol csapatok egyre több jó játékost tudnak megszerezni a spanyol ligából, de nemcsak
futballisták, hanem edzők is érkeznek a szigetországba. Pellegriniről már volt szó, de tulajdonképpen a Chelsea menedzsere is Spanyolországból érkezett (vissza Angliába). José Mourinho ezúttal ismét Angliában csillogtathatja képességeit, pöccentheti fel az ellenfél szurkolói/menedzserei és amúgy mindenkinek az agyát.

Ráadásul a Special One kinevezése után Angliában már rögvest bajnokesélyesnek tekintik a Chelsea-t. A szurkolók pedig teljes joggal bizakodhatnak. Mourinho taktikai felkészültsége, ötletei mellett a játékosok fanatizálásának is nagymestere. Ez utóbbi „fortély" többször is hiányzott a Chelsea-ből az elmúlt két szezonban, most azonban ismét harapnak majd a játékosok.

SPANYOL ÁRAMLÁS

A Premier League és a benne szereplő klubok gazdasági erejét jól mutatja az a tendencia, miszerint egyre több spanyol játékos próbál szerencsét a szigetországban. Ezek ráadásul nem jött-ment futballisták, gyakorlatilag a Barcelona és a Real Madrid játékosain kívül mindenkit könnyedén be tud mozdítani egy PL-klub. Pedig jelenleg a spanyol futball válogatottszinten egyeduralkodó a világon, a Primera División pedig az egyik legerősebb bajnokság.

Jésus Navas, Javi García, Álvaro Negredo és David Silva alapjában formálja majd a Manchester City játékát. Santi Cazorla az Arsenal egyik legjobbja volt eddig, Mikel Arteta is fontos szerepet kap Arsene Wengertől, mint ahogy Nacho Monreal is a keretben van. Juan Mata kulcsjátékos a Chelsea-nél, de Fernando Torresnek is lehet végre egy jó szezonja, míg César Azpilicueta előtt szép jövő áll. Iago Aspastól sokat várhatnak a Liverpoolnál, de Luis Alberto, José Enrique és Daniel Pacheco is a spanyol kontingens része. Még a Manchester Unitedben is van egy spanyol kulcsfigura: a kapus, David De Gea.

A Swansea City keretében hét spanyol van összesen, köztük az előző szezon felfedezettje, Michu. De például Javier Garrido (Norwich), és Gerard Deulofeu (Everton – ő csak kölcsönben) is sokat tehet saját csapata sikeréért. A neveket pedig még sorolhatnánk...

Erre a fanatizmusra nagy szüksége lesz a „kékeknek”, akik a kisebb csapatok ellen nem mindig tudtak felpörögni az előző évadban. A Chelsea a bajnokság első feléhez tartozó csapatok ellen ugyanannyi pontot szerzett, mint a Manchester United, az alsó régióhoz tartozó klubok ellen azonban 14 pontos hátrányt szedett össze végül a bajnokkal szemben.

Sokan úgy gondolják, hogy az MU és Chelsea közötti űr Mourinho érkezésével meg is szűnt, ezúttal kevésbé aktívak a londoniak az átigazolási piacon. Marco van Ginkel és André Schürrle érkezésével persze „mélyült” a csapat, amely egy jó Wayne Rooneyval elöl még ütősebb lehetne.

ARSENAL

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján angol bajnoki beharangozóban egyszer sem írjuk majd ki az Arsenalt az első négy helyről. Ráadásul ezúttal a londoniak ezen a nyáron nem veszítették el
klasszisaikat – mert nem is volt kit.
A gárda legértékesebb és legjobb futballistájának, Jack Wilshere-nek sérülései miatt nem volt jó szezonja, míg a 28 éves Santi Cazorlát már nem mozdítja be az Arsenalnál erősebb európai topcsapat. Ráadásul a folytonosság adva van az Arsenalnál, Arsene Wenger ugyanis már a 18. szezonját kezdi meg a klubnál.

„Kicsit olyan ez, mintha elindulsz egy százméteres versenyen, majd hirtelen valaki megveszi Usain Boltot. Nem tudom, milyen gyors vagy, de biztos vagyok benne, hogy ez problémát jelent majd a számodra” – mondta még az ázsiai túra alatt a francia menedzser.

És valóban: az Arsenal nem vesz Boltokat a többi csapattal ellentétben, noha ebben az átigazolási szezonban a hírek szerint 70 millió fontot is költhetett volna Wenger, de (eddig még?) nem tette. Pedig próbálkozott, de továbbra sem hajlandó áron felül vásárolni játékost. Gonzalo Higuaínt is vitte volna, de végül a Napoli tízmillió euróval többet ajánlva elhappolta az argentint. Mint ahogy úgy tűnik, hogy Luíz Suárezt sem tudja bemozdítani a francia.

A MAGYAR(OK)

Mindössze egyetlen magyar játékosért szoríthatunk a Premier League-ben, s ennek is örülnünk kell. A közönségkedvenc Gera Zoltán megkapta a várva-várt egyéves szerződést a West Bromwich Albiontól. A 34 éves támadó képességeit már mindenki ismeri, hasznára lehet a csapatnak – csak legyen végre egy sérülésmentes szezonja.

A másodosztályban Bogdán Ádám valószínűleg kirobbanthatatlan lesz a Bolton kapujából, ami a válogatottunk szempontjából kulcsfontosságú lehet. Varga József startja remekül sikerült a Middlesbrough-nál, reméljük, a folytatásban is tartja majd jó formáját a DVSC-től kölcsönbe érkező középpályás. Futács Márkónak a játékpercekért kell majd harcolnia a Leicesterben.

A 70 millió fontos igazolási keret ide vagy oda, jelenleg az Arsenal az egyik csapat a kettőből a
Premier League-ben, amelynek magasabb a bevétele ezen a nyáron a játékosok eladásából, mint amennyit kiadott futballistákra. Vito Manone, Maruan Samah és Gervinho eladásából több mint 11 millió font plusszal áll az Arsenal, míg Yaya Sanogo megszerzése ugyebár nem került pénzbe. A másik ilyen klub a Liverpool, amely Andy Carroll és Jonjo Shelvey eladásából eddig fedezte a kiadásokat. Az más kérdés, hogy Carroll mekkora összegért érkezett annak idején...

Az előző bajnokság első négy csapata közül egyedül az Arsenal kezdi a szezont ugyanazzal a
menedzserrel. Ez előnyt jelenthet számára, de valószínűleg nem tud majd harcban lenni a bajnoki címért. A negyedik hely minden bizonnyal meglesz, de dobogóra csak akkor állhat a csapat, ha a Man. United, Man. City, Chelsea hármasból az egyiknek a vártnál gyengébb idénye lesz. Ötödik vagy annál rosszabb helyezésről az előző szezonok tanulságai alapján pedig talán tiszteletlenség lenne beszélni...

ÁTIGAZOLÁSOK
Bacskai János hétről hétre lekövette a Premier League átigazolásait. Legutóbbi írása – amelyben megtalálhatja a nyári átigazolásokat is csapatonkénti lebontásban – itt olvasható!

MÉG A TÉRKÉPEN

A Tottenham 1995 óta nem tudta megelőzni az Arsenalt, pedig a Top4-be kerüléshez, azaz a BL-szereplés kiharcolásához minden bizonnyal erre lenne szüksége. A Spurs játékosainak összértéke már magasabb, mint az „ágyúsoké”, persze ez bőven változhat Gareth Bale esetleges távozásával. Paulinho, Nacer Chadli és Roberto Soldado érkezésével jócskán erősödött a csapat, talán sikerül átugraniuk a lécet. Bár szerintünk nem...

A Liverpool királya-címért lassan az Everton egyenrangú ellenfélként száll harcba a Liverpoollal. A „kékek” ráadásul Moyes távozás után is egyben tartották a keretüket. Leighton Baines és Marouane Fellaini is maradt a csapatnál, így minden esélye megvan az Evertonnak, hogy a Top4 mögötti legjobb helyekért harcoljon.

Ezt megteheti a Liverpool is, amely azonban a szurkolók bánatára ennél többre aligha lesz képes. Akár marad Luiz Suárez, akár nem, nem valószínű, hogy BL-szereplést érő helyre érkezik a Pool, de az első hat meglehet.

A 2013-AS ÁTIGAZOLÁSI SZEZON EDDIGI MÉRLEGE CSAPATONKÉNT
Bevétel (EUR) Kiadás (EUR) Összesen (EUR)
Arsenal 12 550 000 12 550 000
Liverpool 30 800 000 26 800 000 4 000 000
West Bromwich Albion
Newcastle United 870 000 2 300 000 –1 430 000
Manchester United 1 750 000 –1 750 000
Stoke City 3 600 000 –3 600 000
Sunderland 15 230 000 21 800 000 –6 570 000
Fulham 7 000 000 –7 000 000
Aston Villa 3 000 000 12 400 000 –9 400 000
Crystal Palace 9 490 000 –9 490 000
Everton 11 000 000 –11 000 000
Hull City 14 600 000 –14 600 000
Southampton 2 000 000 24 500 000 –22 500 000
Swansea City 23 200 000 –23 200 000
West Ham United 23 300 000 –23 300 000
Norwich City 4 555 000 28 500 000 –24 045 000
Chelsea 5 450 000 35 750 000 –30 300 000
Cardiff City 32 590 000 –32 590 000
Tottenham Hotspur 22 050 000 68 875 000 –46 825 000
Manchester City 9 407 000 111 000 000 –101 593 000

 

AZ INFOSTRADA ELŐREJELZÉSE
Esély a bajnoki címre (%) Esély az első négybe kerülésre (%) Esély a kiesésre (%) Pontok
1. Man. United 38 83 0 82
2. Chelsea 18 66 0 75
3. Man. City 17 65 0 75
4. Arsenal 11 54 0 72
5. Tottenham 8 44 1 68
6. Everton 4 27 2 62
7. Liverpool 3 25 2 61
8. Newcastle 0 6 11 49
9. Fulham 0 5 12 46
10. Aston Villa 0 4 14 45
11. Swansea 0 4 18 44
12. WBA 0 3 16 44
13. Stoke City 0 3 16 44
14. WHU 0 3 18 43
15. Norwich 0 2 23 41
16. Sunderland 0 2 24 41
17. Cardiff City 0 2 25 40
18. Southampton 0 1 32 38
19. Hull City 0 1 42 35
20. Crystal Palace 0 1 42 34
PREMIER LEAGUE, 1. FORDULÓ
Augusztus 17., szombat
13.45 Liverpool–Stoke City (Tv: Digi Sport1)
16.00 Arsenal–Aston Villa (Tv: Digi Sport1)
16.00 Norwich City–Everton
16.00 Sunderland–Fulham
16.00 West Bromwich Albion–Southampton
16.00 West Ham United–Cardiff City
18.30 Swansea City–Manchester Untited (Tv: Digi Sport1)
Augusztus 18., vasárnap
14.30 Crystal Palace–Tottenham Hotspur (Tv: Digi Sport1)
17.00 Chelsea–Hull City (Tv: Digi Sport1)
Augusztus 19., hétfő
21.00 Manchester City–Newcastle United (Tv: Digi Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik