Magyar győzelmmel zárulhat a skótok elleni kapusháború

Vágólapra másolva!
2009.03.19. 21:32
Nincs valami fényes jövője a skót felnőtt válogatottnak kapusposzton, Craig Gordon az elmúlt időszakban alig védett, miközben a korábbi utánpótlás válogatott Jamie MacDonald sem igazán kap lehetőséget. Hogy mégis mi a közös pont, ami miatt egy mondaton belül lehetett idézni a fenti megállapítást? Mindkettejüket magyar kapus szorította ki az idény során a kapuból, és mindketten készek arra, hogy klubot váltsanak a nyáron a vetélytárs miatt.
Fülöp biztos pont a Sunderlandben
Fotó: Imago (archív)
Fülöp biztos pont a Sunderlandben
Fülöp biztos pont a Sunderlandben
Fotó: Imago (archív)
Fülöp biztos pont a Sunderlandben

Craig Gordon bevallotta, hogy egyre inkább zavarja, hogy nem kap lehetőséget a Sunderland kapujában. A „Fekete Macskák” a klub történetében rekordnak számító 9 millió fontot fizettek Gordonért két éve, aki Fülöp Márton mára szépen kitúrt az első csapatból.

Az immár 35-szörös válogatott Gordon az idény elején még biztos kezdő volt a Sunderlandben, aztán 11 meccset követően bokasérülést szenvedett és eljött Fülöp ideje. A magyar válogatott kapus azóta nem is engedte vissza skót kollégáját a kapuba.

„Rendkívül frusztrál és zavar, hogy nem az én nevemmel kezdődik a csapat összeállítása. Ugyanakkor felfogom, hogy mi most a dolgom, végzem keményen a munkám, és várok az esélyre, hogy újra védhessek” – jelentette ki a 26 éves hálóőr, aki egyre nehezebben tudja leplezni elégedetlenségét.

Talán ezért, talán másért, mindenesetre szigetországi pletykák szerint a Newcastle Unitednél már dolgoznak azon, hogy kilencmillió fontot jutassanak el a Sunderlandhez Gordon játékjogáért.

Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen amióta Shay Given távozott a Newcastle-től az idény elején, a klub folyamatosan problémákkal küzd kapusposzton – Gordon pedig megoldást jelenthet.

Nem a Sunderland kapusa az egyetlen skót, akinek magyar kollégája okozhatja a végzetét: a skót élvonalban szereplő Hearts csapatánál Jamie MacDonaldnak vált túlzottan unalmassá az ücsörgés a kispadon.

MacDonald ugyan soha nem számított a klub elsőszámú kapusának – 2007 előtt éppen Craig Gordon mögött volt tartalék –, ám őt is magyar kapus miatt nem véd. A Heartsnál ugyanis a télen végleg megvásárolt Balogh János az első számú kapus. MacDonald azonban nagy lehetőség előtt áll, hiszen az előző fordulóban Balogh piros lapot kapott, így a következő fordulóban – a Rangers ellen – nem szerepelhet.

A 23 éves kapus korábban négyszer szerepelt a skót U21-es válogatottban, és minden jel arra mutat, hogy a Rangers elleni fellépése lesz az utolsó a Heartsban, mivel a következő mérkőzésre Balogh újra kapuba áll, hiszen László Csabánál ő a kezdőkapus.

MacDonald távozását segítheti a tény, hogy a klub vezetői még nem tárgyaltak vele a nyáron lejáró szerződésének meghosszabbításáról. Mindezt azt jelenti, hogy a saját nevelésű kapus ingyen távozhat a szezon végén.

A következő idényre a nyáron a Dundee United és a Motherwell is kapust keres majd, MacDonald pedig bármelyik klubnál kiköthet. Na persze, ha a Rangers ellen élete formájában véd majd, lehet, hogy mindez megváltozik és gyorsan szerződést hosszabbít vele a csapat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik