Lampard a FIFA jogi kiskapuját kihasználva távozhat a kékektől

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2008.07.10. 11:36
Bár a Chelsea visszautasította az Internazionale által ajánlott majd’ 8 millió fontot Frank Lampardért, mégsem zárható ki, hogy az angol középpályás Milánóban folytatja pályafutását. Erre egy eddig ritkán alkalmazott jogi kiskapu adhat lehetőséget.
Mourinho (jobbra) és a nagy kedvenc: Lampardot nem engedik...
Fotó: Action Images
Mourinho (jobbra) és a nagy kedvenc: Lampardot nem engedik...
Mourinho (jobbra) és a nagy kedvenc: Lampardot nem engedik...
Fotó: Action Images
Mourinho (jobbra) és a nagy kedvenc: Lampardot nem engedik...

A Chelsea hétfőn utasította vissza az Internazionale hivatalos, 7.95 millió fontos ajánlatát, és Peter Kenyon, a londoniak ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, Frank Lampard a szerződése utolsó évében is a Chelsea szolgálataiban áll majd. Azonban úgy hírlik, Lampard s a klub viszonya visszavonhatatlanul megromlott az elmúlt napokban, és a Guardian című lap azt írja a cikkében, az angol válogatott játékos egy jogi kiskapu segítségét veheti igénybe, hogy mégis korábbi edzője, José Mourinho kezei alatt folytathassa karrierjét.

Lampardnak a Chelsea négyéves szerződést kínál, de a felek immár tizennyolc hónapja nem jutnak egyezségre, így a futballista egy jogi kiskaput kihasználva távozhat a Stamford Bridge-ről, amire Andy Webster két évvel ezelőtti távozása a skót Heartstól a precedens.

A "Webster-szabály"

Andy Webster volt az első játékos, aki kihasználta a FIFA átigazolási szabályzatának 17. cikkelyét. A Hearts 4 millió fontot szeretett volna kapni a 2006-ban a Wiganhez távozó játékosért. Webster tanácsadói azt javasolták, hogy éljen a szabállyal, és úgy hitték, Websternek a szerződéséből hátralevő utolsó évi fizetését (mintegy 250 000 fontot) kell megtérítenie a Hearts részére. Azonban a FIFA 625 000 font kifizetésére kötelezte a játékost, és eltiltotta a 2007–2008-as szezon elejéről, mondván, a védő nem tartotta be a 15 napos szezon végi határidőt. Webster a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fellebezett, a jogi testület pedig úgy döntött, Websternek csupán 150 000 fonttal kell kárpótolnia volt klubját. A CAS elutasította a Hearts fellebbezését.


A FIFA átigazolási szabályzatának van egy pontja (a 17. cikkely), amely a szerződésük utolsó idénye előtt álló játékosoknak ad lehetőséget, hogy távozzanak csapatuktól. A labdarúgónak a szerződésében foglalt utolsó évi keresetét kell megtérítenie klubja részére, azaz lényegében kivásárolja magát, hogy szabaddá váljon. (Lampard esetében ez az összeg nem csekély, mintegy 10 millió fontot jelent.)

A szabálynak további feltétele, hogy a játékos csupán 28 éves kora előtt aláírt szerződéssel tehet így, illetve csak akkor, ha véget ért a szezon. Az idény végét követően 15 napon belül kell megfelelő indok(ok)kal kiegészítve benyújtania a távozási papírokat. A szabályt azonban eddig kevesen próbálták kihasználni. A skót Andy Webster távozása a Hearts csapatától (lásd keretes írásunkat) a precedensügy, de ezt is több mint kétéves bírósági hercehurca követte.

Lampard és tanácsadói azonban nem zárták ki a távozás ilyetén módjának lehetőségét – annak ellenére sem, hogy ezzel kivívhatják a FIFA ellenszenvét –, amiből arra lehet következtetni, hogy a 30 éves klasszis valóban komolyan gondolkozik a távozáson.

„Mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy megtartjuk Lampardot, és az ajánlatunk is ezt irányozta elő. A szerződés továbbra is az asztalon van. Franknek él a jelenlegi megállapodása, és abból még mindig hátra van egy év. Reméljük, sikerül egyezségre jutnunk, de ha nem, akkor is úgy gondoljuk, hogy Frank kitölti a szerződését. A Chelsea nagyon világosan kifejezte az ügyben elfoglalt álláspontját: az Internazionale ajánlatát visszautasítottuk” – nyilatkozta Kenyon nem minden ingerültség nélkül.

Frank Lampardnak tehát három lehetősége van. Aláírja a hosszabbítást jelentő papírokat; kitölti az élő szerződéséből visszamaradt egy évet, és utána távozik; vagy megpróbálja kivásárolni magát – minden bizonnyal ez lenne a legérdekesebb, egyben legkacifántosabb megoldás.

A FIFA állásfoglalása a Webster-esetről

A FIFA véleménye az, hogy a CAS-döntés „súlyos következményekkel járhat, és veszélyes a futballra”, ráadásul ellentmond annak a 2001-ben megfogalmazott közösségi irányelvnek, amely szerint indokolatlanul nem lehet felbontani a klubokkal kötött szerződéseket. Sepp Blatter szerint „ez pirruszi győzelem azon játékosok és ügynökeik számára, akik idő előtt akarnak kilépni a megállapodásokból”. A szövetség első embere úgy véli, a jövő csillagait nevelő klubok rosszabbul járhatnak, ráadásul nem áll érdekükben a fiatalokat képezni, hiszen olcsón megvásárolhatják őket. „Legfeljebb a játékosügynökök jutnak előnyhöz, ők előre meghatározott összegért kínálják ügyfeleiket új egyesületeiknek” – tette hozzá az elnök.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik